Lassult a vezetékes internet terjedése

Márciusban 8 ezerrel, 1,967 millióra nőtt vezetékes internet-előfizetések becsült száma Magyarországon – jelentette ma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hatóság gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók – jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok – önkéntes adatközlésére épül.

Az év harmadik hónapjában az xDSL-szolgáltatásra előfizetők száma az előző havi 804 ezerről közel 803 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók előfizetéseinek száma 6 ezerrel, 765 ezerre nőtt, míg az FTTx-, vagyis optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 228 ezer előfizetés volt a hónap végén.

A piac bővülésének üteme márciusban lassult: januárban 41 ezer, februárban pedig 11 ezer új előfizetést regisztrált az NMHH. Egy évvel ezelőtt márciusban 13 ezer új vezetékes internetkapcsolat létesült.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes- és kábeltelevízió-hálózatos hangátviteli csatornák száma összességében nőtt, márciusban ez az érték közel 11 ezerrel, 2,953 millióra emelkedett. A teljes hangcsatornaszámon belül a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,219 millió (az előző hónapban 2,242 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 628 ezer (az előző hónapban 619 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 105 ezer (az előző hónapban közel 104 ezer) volt. A száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,58 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 59,28 százalék volt.

A márciusi adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004. január óta összesen 615 ezer számot hordoztak – áll az NMHH jelentésében.

Azóta történt

Előzmények