Vannet: internet az égből

Szereld magad!

Tavaly nyár óta elérhető hazánkban egy új, kétirányú kapcsolatot biztosító műholdas internetszolgáltatás: az RG Hungary leányvállalataként működő RG Networks ekkor kezdte meg a SES ASTRA széles sávú szolgáltatásainak, a több mint 60 ezer előfizetővel rendelkező Astra2Connectnek a hazai értékesítését. A cég Vannet márkanév alatt forgalomkorlátos és korlátlan csomagokat kínál. A pakkokban a maximális letöltési sebességek 1 és 4 Mbps között választhatók, a maximális feltöltési sávszélesség pedig 128 és 320 kbps között lehet. A legolcsóbb ajánlat (1024/128 kbps, 2 GB forgalom) havi díja egy meghosszabbított karácsonyi akció keretében 10 ezer, a legdrágábbé (4096/320, korlátlan) 90 ezer forint. Ezek a díjak a műholdas hozzáférések között kedvezőnek mondhatók, de a vezetékes vagy mobilinternetes platformmal nem versenyképesek – kétségtelenül nem ez a technológia fogja az internetre kapcsolni a széles sávval még lefedetlen hazai települések lakosságának zömét.

A megrendelés esetén egyszeri belépési díjat kell fizetni, ami magában foglalja a kapcsolathoz szükséges eszközcsomagot, és opcionálisan a telepítés díját is. Ha az előfizető maga is megbirkózik az összeszereléssel és a beállítással, nettó 99 ezer forintba kerül a start, ha cég szakembereire bízza a munkát, nettó 150 ezerbe. Természetesen mi a csináld magad csomagot választottuk, hogy megtudjuk, tényleg olyan egyszerű-e a rendszer beüzemelése, ahogy a weboldalon írják.

A válasz: gyakorlatilag igen. A nagymama – hacsak nem híradástechnikai műszerész – nem fog boldogulni a szereléssel, de némi műszaki érzéken és szerszámokon kívül másra tényleg nincs szükség. A méretes csomagban egy 80 cm-es parabolatükör, egy iLNB adó-vevő fej, 30 méternyi dupla koaxkábel, egy modem, az apróbb alkatrészek és a telepítési útmutatók találhatók. Utóbbiak németül beszélnek, ami nehezen érthető és védhető még úgy is, hogy a cég weboldalán elérhető ezek magyar nyelvű kivonata.

A szerelés java része csavarozás, a legbonyolultabb művelet a koaxkábel blankolása – a koaxcsatlakozókat nekünk kell felhelyezni – és az antenna pozicionálása. Az utóbbi egyben a legizgalmasabb is: miután a rendszert összeraktuk és a modemet is csatlakoztattuk, a dishpointer.com-on belőtt irány alapján a mellékelt pointing eszközzel kell eltalálnunk a kapcsolatot biztosító és egyébként tavaly májusban fellőtt Astra 3B szatellitet. A mobiltelefon méretű pozicionáló eszközbe a fejegység adókábelét (TX) kell bedugni, majd kezdődhet a sakkozás a tükör mozgatásával egészen addig, míg magas sípoló hangot nem ad a készülék. Ha ezzel megvagyunk, rögzíteni kell az antennát, és a modem rögtön felépíti a kapcsolatot a műholddal.


A szerelés főbb lépései (animáció)

A rendszert nekünk, átlagusereknek jó egy óra alatt sikerült összeraknunk, egy gyakorlott kéz jóval hamarabb is végezhet. Igaz, a mi részidőnket is javította, hogy jó érzékkel úgy sikerült időzítenünk a szerelést, hogy odakint – ahol az antennát felállítottuk – mínusz 5 fokban dolgozhassunk. Sem a koaxkábel, sem keopsz, akivel együtt teszteltem, nem örült ennek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények