Vannet: internet az égből

Van net?

A Vannet szolgáltatás reklámszlogenje, hogy „mindenhol van net” – kétségtelen tény, hogy ezt ma Magyarországon egyedül a műholdas technológia képes biztosítani. A szolgáltatásnak ugyanakkor megvannak a maga, a technológia természetéből fakadó korlátai, melyek miatt egyes webes alkalmazások (online játékok) egyáltalán nem, mások (például a YouTube) csak kompromisszumokkal használhatók. Ezekkel és a többi széles sávú hozzáférésnél megszokott díjingerküszöböt meghaladó költségekkel kell megbarátkoznia annak, aki egy ilyen csomagra fizet elő.

E hozzáféréstípusnak így ott van leginkább piaca, ahol fontos a net, de más széles sávú technológia egyáltalán nem vagy csak korlátokkal elérhető. Az RG Networks szerint ma Magyarországon százegynéhány olyan település és közel 9000 olyan településrész van, ahol vagy semmiféle vezetékes internetes infrastruktúra nincs, vagy rendkívül alacsony a lefedettségi arány. A mobilszolgáltatók 3G-hálózati térképein is vannak fehér foltok – összességében az e területeken lakók, az itt működő cégek, szervezetek számára jelenthet megoldást a Vannet.


A korlátlan csomagok jellemzői és árai

Amikor az árakat megláttuk, mi nehezen tudtuk elképzelni, hogy a lakossági piacon a szolgáltatás sikeres, érdekes lehet. A karácsonyi akcióban kétéves hűség mellett havi 10 ezer forintért kínált 1 Mbps-os letöltési sebességű, forgalmi korlátos csomag a legolcsóbb a kínálatban, ami tényleg jóval drágább, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező vezetékes vagy mobilnet (ezeknél átlagosan 2-4000 forint havi díj). Mégis: az RG Networks azt mondja, az egyre szaporodó ügyfélkör 30 százaléka magán-előfizető.


Az Astra 3B műhold által biztosított lefedettség

A fennmaradó 70 százalékban vannak kihívást jelentő környezetbe települt vállalkozások: mint például egy, a Mecsekben működő festékgyár, erdészettel, vadászattal foglalkozó cégek, benzinkutak, vidéki települési önkormányzatok, melyek a teleházaikba telepítettek műholdas internetet, meg a Cserkész Szövetség. A műholdas netet a cég back-up kapcsolatként is ajánlja: olyan területeken, ahol fontos a folyamatos hozzáférés, az elsődleges hálózat kiesése esetén bevethető a műhold.

És persze a műholdas internet nem áll meg az országhatárokon: az Astra 3B lefedi egész Európát és Észak-Afrika egy kis részét. Így ha valaki e térségben utazgat sokat, jól járhat ezzel a megoldással, igaz, ehhez nem árt egy, a szatellitet automatikusan megkereső, motoros antenna sem, ami szintén nem olcsó.

A Vannet hozzáférést és az ahhoz szükséges eszközcsomagot a szolgáltatást itthon nyújtó RG Networks Kft. adta kölcsön a bemutatóhoz.

Azóta történt

Előzmények