Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
Attila2011 #30092 üzenetére
Ha vannak még élő testvérei, unoka testvérei, esetleg unokaöccse, unokahúga, ők majd gyászolják ahogy szokás. Na meg a barátai is. A hívek nem fogják úgy gyászolni mint a közeli hozzátartozói. A keresztény narratíva szerint amúgy is csak nyugdíjazás okán megüresedett hivatali posztról beszélünk. Az öreg meg épp most pacsizik Szent Péterrel, nemde?
-
Attila2011
aktív tag
válasz
Soulfly842 #30086 üzenetére
Túl sok pápaválasztást nem éltem, de eddig sose azt választották, akiket a legesélyesebbnek tartottak, vagy egyáltalán számon tartottak. A bíborosok nem a szerint döntenek, hogy a világ kit lát esélyesnek.
Amúgy nekem kicsit fura, hogy szegényt még el se temették, csak most halt meg, de a fél világ azt latolgatja, hogy ki lesz az utódja. -
-
válasz
Soulfly842 #30086 üzenetére
Ha Erdő Péter Pápa lesz, akkor Magyarország Királyság lesz.
-
Soulfly842
addikt
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
zolivissza #30082 üzenetére
Szép kort megélt (88 év).
Így gyorsan rákeresve az a benyomásom, hogy ez általában igaz a pápákra. Gondolom ebben az is közre játszhat, hogy relatív idős korukban kerülnek hivatalba. Szóval ez már kapásból leszűkíti a kört azokra, akik fizikálisan jobban bírják a strapát.
-
-
Meghalt Ferenc pápa
-
válasz
MageRG #30060 üzenetére
kollégámnak tálalva a hódhúsos történetet, meséli, hogy a falujukban egy nagypénteken a papot az egyik néni látta vendégül ebédre. tésztával kínálta, amit a pap csak bökdösött, mígnem kérte, hogy a tűzhelyen lévő tegnapi sült pulykát tegyék már az asztalra. a pap a két kezét a pulyka fölé emelve imát mondott: "pulyka voltál, hal lettél", majd szedett a tányérjára... 🙂
-
MageRG
addikt
válasz
zolivissza #30059 üzenetére
Fun fact: az éticsiga is böjti étel.
-
Egyes helyeken hódhúst is fogyasztottak, különösen a középkorban, amikor a katolikus egyház halnak minősítette, így böjt idején is ehető volt.
-
-
MageRG
addikt
válasz
kolja58 #30048 üzenetére
Loftus pont arra mutat rá, hogy ez "kialakult világnézet" mennyire rejtett a legtöbb ember előtt. Döntéseket hoznak, igaznak vélnek dolgokat, de nem tudják miért.
Mert soha nem gondolkodtak ezen a kérdésen.
Te például úgy döntöttél, hogy az idődet kedvenc világnézetednek szenteled, ennek megerősítése a legfőbb célod, és még felületes szinten is ignorálod a többit.
Saját magad szerint nem érted más emberek nézeteit, de nem is vagy rá kíváncsi. -
válasz
MageRG #30047 üzenetére
De mégis mi támasztja ezt alá?
Volt 67 évem (meg egy kicsi) időm eddig élet tapasztalatot gyűjteni (4 gyermek életben tartása mint fő cél megtartásával). Alkalmazkodtam ha kellett. Az idő teltével kialakult egy világ nézetem. (ebbe sajátos szemléletem okán Isten is belefér). A meglévő (mindennapjaimat segítő) sajátos tapasztalatom okán a magam szabadsága alapján döntöttem és döntök. Magam részéről ez támasztja alá. John Loftus nem antropozófus, azaz egy "csak" a 8 milliárd ember közül. Hátra levő időmbe az antropozófiát nélkülöző (számomra indultak még kategóriás szereplők) már nem férnek bele.
Ezt kérem figyelembe venni. -
MageRG
addikt
válasz
kolja58 #30046 üzenetére
"...szabad, felelősségem tudatában lévő egyén döntöttem..."
Semmi kétség, hogy ezt te így érzed.
De mégis mi támasztja ezt alá? A legtöbb ember nem úgy választ hitet, hogy felnőtt emberként, racionálisan végigjárja az összes lehetőséget.
A John Loftus által népszerűsített kívülálló-teszt erre világítana rá. -
BE4GLE
aktív tag
válasz
kolja58 #30043 üzenetére
Helyén kezelem. Attól, hogy én nem hiszek benne, még meg tudom érteni, hogy számotokra mekkora súlya van a szavainak. És PONT EZÉRT nem kellene beledumálnia semmilyen szavazásba. A demokráciában lentről-felfelé választasz. (Legalábbis így KELLENE működnie.) A fentről-lefelé választás nem demokratikus. Nem számít, hogy igaz e amit a pápáról gondoltok. Elég, ha elhiszitek, hogy igaz.
Attila2011 hozzászólása elég jól demonstrálja a problémát. Egy demokráciában a katolikus álláspont legfeljebb annyit jelenthet, amit a katolikusok többsége gondol. És nem azt, amit a felsőbb szereplők, a püspökök és a pápa gondolnak. Egy demokratikus választáson nem lehet felső vezetők, méltóságok által ELVÁRT választói magatartás.
-
válasz
BE4GLE #30041 üzenetére
Talán valamit nem veszel a súlyának megfelelő helyén. A Pápa közvetít ég (Isten) és föld (emberiség) között.
Még akkor is így van ez ha ez kikezdhető és nem mindig érthető miért is úgy.
( Atilla -Istenostora- is meghajolt az angyali üzenet hallatán és elállt eredeti szándékától, hogy lerohanja Rómát.) -
BE4GLE
aktív tag
válasz
Attila2011 #30039 üzenetére
Ne tegyél úgy mintha nem lenne világos, hogy a pápa a hívek számára kit-mit képvisel. TE MAGAD hoztad föl mit mondott a pápa, és prezentáltad úgy, mint a katolikus álláspont. Az állításodat a pápai tekintélyre alapoztad. Nem úgy kezeled mint egy influenszert, és a többi katolikus sem kezeli úgy.
-
MageRG
addikt
válasz
Attila2011 #30039 üzenetére
Az is elég rossz. De az az egyén hülyesége ha önálló gondolatra képtelen, és egy influencer véleményére hagyatkozik.
Viszont azt értened kellene, az ateistáknak mi bajuk:
Az egyház alapvetően egy tekintélyre épülő intézmény, nem megkérdőjelezhető méltóságokkal.
Akiknek a szava nem csak egyszerűen az "igazságról" dönt, hanem a hívő üdvösségéről vagy kárhozatáról.Majdnem olyan, mintha lenne egy bazi nagy klub, aminek az elnöke megmondja hogy aki nem úgy szavaz ahogy ő, az nem jó ember, és ne legyen a klub tagja. De ne is barátkozzanak vele, munkát se adjanak neki, stb.
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
Attila2011 #30037 üzenetére
Igen. Jól érted. Nem számít, hogy a másik jelölt mennyire rossz, és az se számít, hogy mennyire burkoltan célozgat rá. Ha a pápa mondja meg hova szavazz, az alapjaiban ássa alá a demokratikus állam működését. Egyetlen ember nem dönthet milliók szavazatáról. Ez egy tök minimum követelmény egy szavazásnál. Azt nem vitatom, hogy sok más minimum követelmény szintén nem teljesül az amerikai választáson. (Ezért lehetett jelölt Trump.) De erre nem az a megoldás, hogy felülről utasítgatod a választókat, hogy hova voksoljanak.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
BE4GLE #30031 üzenetére
Egyrészt nem mondott ki konkrét pártot. Másrészt miért is ne mondhatott volna? Ha jól értelek, amennyiben egy Hitler szerű figura jelöltetné magát, akkor se szólaljon fel a pápa, inkább jusson hatalomra egy führer, csak a római pápa "fogjabe". (Bár egyre kevesebb különbséget látok Trump és Hitler között.)
-
Egy kis ezoterikus "maszlag".
Az idők folyamán az ezoterikus kereszténységnek három nagy ágazata alakult ki:
1. a manicheista kereszténység, Kr. u. 3. szd. Mani (a naini ifjú reinkarnációja)
2. a rózsakeresztes szellemi áramlat, illetve
3. az antropozofikus szellemtudomány.
A három szellemi irányzatnak van egy közös pontja : Krisztus- az ő lényének és tanainak kiemelt szerepe van mind háromban.
1. A manicheista kereszténység: érzelmi út Krisztushoz.
2. A rózsakeresztes szellemiség: akarati út Krisztushoz.
3. Az antropozofikus szellemtudomány: gondolati út Krisztushoz.(forrás: Váradi Tibor)
-
válasz
BE4GLE #30034 üzenetére
Igen. Nekem fontos a házasság szentsége.
A többit megoldom. (ha kell 72 órás túlélő csomagot fogok otthon tartani)
Az élet szentsége is fontos számomra, azaz túlélő vagyok és a létezés okán tisztelem alapból a másikat. Remélem mások is így vagy hasonlóan gondolják. (a remény hal meg utoljára). -
BE4GLE
aktív tag
válasz
kolja58 #30032 üzenetére
Jah, aztán ha a biológiai nő szül egy gyereket a biológiai férfinak, akkor kapásból perkálhatnak több ezer dollárt a kórháznak, a hatalmas lakáshitelük mellett, miközben a bérük stagnál és minden drágul... De milyen jó, hogy valaki a házasság szentségére koncentrál ezek helyett...
-
válasz
kolja58 #30032 üzenetére
a biblia szerint az antikrisztus uralma nem tart örökké, ez például stimmel rá is. a biblia szerint agresszív, ez is adott. dániel szerint az antikrisztus békét és jólétet hirdet, hopp, ez is stimmel. a biblia szerint az antikrisztus meggyőző és vonzó személyiség; látjuk rád is, hogy hatott, tehát ez is pipa. szóval kicsit sem erős Attila hasonlata trumpra, csak te hozod a szokásost:
-
válasz
Attila2011 #30030 üzenetére
hogy egyébként Trumpot egy antikrisztusi alaknak tartom.
Miért? Kinyilvánította, hogy megkérdőjelezhetetlen, a házasság egy biológiai nő és biológiai férfi közössége. Visszatért a házasság szentségéhez. Ez lehet szerinted antikrisztusi? Milyen személyiség az Antikrisztus? Mi jellemzi alapjaiban?
Nem volt egy kicsit erős a hasonlatod? -
BE4GLE
aktív tag
válasz
Attila2011 #30030 üzenetére
"...Nem véletlenül mondta Ferenc pápa..."
A pápa legyen szíves, ne mondja meg a katolikus híveknek, hogy hova szavazzanak.
"...igazából, keresztény szempontból egyik se jó."
Semmilyen szempontból sem jó. Csak ugye egy valóban jó szándékú ember, aki radikális változásokat vinne véghez, eleve esélytelen. Pl. hiába akarna egy jelölt mindenki számára hozzáférhető eü. szolgáltatást. Soha nem fog elég kampány támogatást kapni, hogy a két nagy párttal szemben labdába rúgjon. Nyilvánvaló, hogy a keresztény szavazók számára is szimpatikus lenne, ha valaki ezt szeretné elérni, de ott az eü. szolgáltatás is üzlet, és hülye lenne a tehetősebb réteg olyan embert támogatni, aki csökkenti a profitot. A kis pénzű támogatók meg ugyebár nem sok vizet zavarnak. Így maradnak a nagy pártok jelöltjei, akik garantáltan nem fognak nagyon belenyúlni a rendszer működésébe. De legalább megadják a népnek a választás illúzióját.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
MageRG #30021 üzenetére
Nem tudom, hogy miket és hogy hoznak ki különféle kutatásokban, de a katolikusok egyházilag biztos nem Trump páriak, ehhez elég elolvasni az ottani katolikus püspöki konferencia állásfoglalását. Persze elhiszem, hogy az átlagember megítélése is változik, s Trump irányába kezd hajlani az amerikai katolikusok egy része. Viszont közel se olyan hülyeségek miatt, amiket a pszichológus írt, hanem sokkal inkább a demokraták keresztényellenes provokációi miatt. Mintha egyes kampányaikkal kimondottan azt mondanák, hogy "te keresztény vagy, a te szavazatod nem kell, te szavazz a republikánusokra". Írom ezt úgy, hogy egyébként Trumpot egy antikrisztusi alaknak tartom. Nem véletlenül mondta Ferenc pápa is az amerikai választás kapcsán, hogy szavazzanak a kisebbik rosszra (valószínűleg a demokratákra célozva), mert igazából, keresztény szempontból egyik se jó.
-
Hogy ti milyen "kedvesek" vagytok velem. Ide hoztátok nekem a politikát amiből ki vagyok zárva.
(Vagy nem fogadnak ott benneteket "szívélyesen"?) -
BE4GLE
aktív tag
válasz
MageRG #30026 üzenetére
A pasas az általad megosztott podcastban pont arról beszélt, hogy a keresztény barátja a demokraták ellen szavazott. (A kétpárti rendszer miatt.) Egy ilyen torz rendszerben tényleg olyan meglepő ha némely választó utólag bemagyarázza magának, hogy valójában helyesen döntött?
-
MageRG
addikt
válasz
BE4GLE #30025 üzenetére
Például szavazhat egy keresztény olyan jelöltre, aki nagyobb vallásszabadságot biztosít, vagy akivel abortusztémában egyezik a véleménye.
Vagy mert támogatja Izraelt (Trump előző elnöksége idején ez szempont volt).
De ugyanakkor még helytelenítheti a személyes életmódját, retorikáját.
Az utóbbi nem fér a fejembe: ha a kereszténység számára hasznos is az elnöksége, miért kell Trumpból erkölcsös figurát csinálni?
Ebben a podcastben egy keresztény hapsi beszél arról, milyen volt egy Trump-szavazó, szintén keresztény barátjával beszélgetni. Érdekes volt, hogy a barát komolyan azt hitte, hogy Trump sose hazudott. -
BE4GLE
aktív tag
válasz
MageRG #30024 üzenetére
És ezt a "kritika nélküli rajongást" számszerűsítette már valaki egy reprezentatív felmérésen? Milyen kérdésekkel kérdőívezne valaki, hogy ezt kiderítse? És mi motiválna bárkit, hogy ilyen felmérést csináljon?
Egyáltalán miért gondolod, hogy egy keresztény szavazónak ilyen, vagy olyan típusú emberre kellene szavaznia? Már a kereszténység is elég tág fogalom. És minden vallási közösségben vannak szélsőséges, és kevésbé szélsőséges gondolkodású emberek. Na meg vannak intelligensek, és vannak ostobák is, akiket könnyebb megvezetni.
-
MageRG
addikt
válasz
BE4GLE #30022 üzenetére
A rajongásról van szó.
A finoman fogalmazva, Trump egy nagyképű, gátlástalan ember, és rendkívül megosztó.
De a legtöbb keresztény támogatója kritika nélkül rajong érte.
Ami még érthető lenne, ha olyan ember lenne pl. mint Billy Graham.
De nem az. Viszont ezerrel megy a kifogás gyártás, hogy igazából jó amit csinál. Így születnek az olyan csodák, mint a sin of empathy. -
BE4GLE
aktív tag
válasz
MageRG #30021 üzenetére
Nem értem. Most az a meglepő, hogy ez a protestáns részhalmaz nagyobb arányban preferálta Trumpot? És ha simán a kampány alatt nagyobb fókuszt kapott ez a vallási közösség? Lehet, hogy a republikánusok itt már alapból jobb kapcsolati hálóval rendelkeztek. (A jelölt személyétől függetlenül.) Vagy mi van, ha a tagállam ahol több erőforrást mozgósítottak a republikánusok, ott több ilyen vallású szavazó volt? Nem a szavazó keresi a jelöltet, hanem a jelölt a szavazót.
Az amcsi egy kétpárti rendszer. Mindig A vagy B választási lehetőséged van. Az meg, hogy a republikánusoknál és a demokratáknál ki jut el a jelöltségig nem azon múlik, hogy milyen ember az illető. (Pedig nem ártana ha az is számítana.) A szavazó se lesz szent ember attól mert kereszténynek vallja magát. Simán szimpatizálhat egy olyan emberrel is mint Trump. És a győzelemhez első sorban nem szilárd erkölcs, hanem pénz és befolyás kell.
Arra meg főleg értelmetlen rácsodálkozni, hogy egy túlnyomó részt keresztény országban a győztes szavazó bázisa is keresztény. Ha a demokrata jelölt nyert volna, akkor is ez lenne a helyzet.
-
MageRG
addikt
válasz
Attila2011 #30020 üzenetére
Ezt találtam, még a választás előttről.
Itt az jön ki, hogy az amerikai katolikusok kicsit több mint fele támogatta, fele nem. -
MageRG
addikt
Miért rajong annyi keresztény Trumpért? (YT, angol, 6:28)
A pszichológus magyarázata hogy mi a rajongás oka, elsősorban az amerikai "evangélikál" közösségekben. Lényegében a szigorú autoriter nevelésre vezeti vissza, ahogy már mások is az 1950-es években.
Egyébként nyilván nem mindenkire igaz ez, pl. Randall Rauser (mint ismertebb név) egyáltalán nem rajon Trumpért.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Trump fasiszta (ennek a 21. században már nem sok értelme van).
Hanem hogy a keresztényeknek nagyon fontos a világ hierarchikus, megkérdőjelezhetetlen rendje, az egyértelmű, vitathatatlan jó és rossz. Trump ezt nyújtja.
Hallottam olyan magyarázatot is, hogy egyes keresztényeknek az imponál, hogy a hitük "ellenségeire" száll rá. Amit ők keresztényként ugye nem tehetnének meg, mert Istené az ítélet.Minden esetre érdekes, hogy Trump, aki nem éppen krisztusi figura (ebben nyilván egyet értünk), miért imponál annyira sokaknak.
Mit gondoltok erről? -
Úgy tűnik a világ forrong és inkább a káoszba süllyed mint kiemelkedne belőle.
Egy kis vigasz, amire nem mindennap fordítunk elég figyelmet.
Nem én, hanem a Krisztus bennem. A Pál-i kereszténység eszenciája.
Szeretném az ideáljaink felől megközelíteni az ember és Krisztus kapcsolatát.Az embert földi életében áthevítik az ideáljai, értelmet adva az életének. Közeledve a halálhoz, felteszi a legfontosabb kérdését. Vajon hiába éltem? Mit adtam a világnak? Az embereknek?
Bár nem mindenki hiszi, hogy van élet a halál után, azonban ez tény és független a hitünktől. A lélek világba kerülünk és magunkkal visszük az ideáljainkat. Mi történik az ideáljainkkal oda át?
Vagy Luciferé lesz, vagy a mi hasznunkra és az emberiség hasznára válhat. Azaz azt állítom lehet úgy is, hogy nem élsz hiába mert az ideáljaid a többi ember hasznára válik.Mit kell tenned itt a földi környezetben, hogy az ideáljaid ne Luciferhez kerüljenek és ne hiába éljél? Tetteidet Krisztusnak ajánlod, azaz "nem én, hanem a Krisztus bennem" az életed vezér fonala.
Visszatérve a földre. Miért tudunk a holnapban bízni? Mert a Nap újra és újra, mindentől függetlenül felkel és történik ami történik, pl. a gabonák beérnek az élet folytatásához táplálnak embert, állatot.
Ugyan ez történik az ideáljainkkal. Krisztus visszasugározza az emberek lelkébe a boldogulásukra.
Mindenkinek kívánom (elsősorban magamnak), hogy ne éljen hiába.
-
MageRG
addikt
válasz
MageRG #30014 üzenetére
Harmadik értelmezés:
PENTHEUSZ
E szentségek miféle eszmét rejtenek?
DIONŰSZOSZ
Ki nincs beavatva, nem lehet megtudnia.
PENTHEUSZ
S kik áldoznak, tán egy s mást nyernek is vele?
DIONŰSZOSZ
Bár tudni méltó, semmiképp se hallhatod.
PENTHEUSZ
Ravaszkodol, kíváncsiságom ajzani.
DIONŰSZOSZ
A szentség-megvetőt e szentség gyűlöli.
PENTHEUSZ
Az istent színről színre láttad. Hát milyen?
DIONŰSZOSZ
Milyen csak lenni óhajt; én meg nem szabom.
PENTHEUSZ
Jól elcsavartad ezt is, hogy semmitse mondj.
DIONŰSZOSZ
A balga fülnek balgaság a bölcs beszéd. -
válasz
MageRG #30012 üzenetére
Csak szemezgetek.
Viszont így meg sok olyan ember nem értheti, akinek értenie kellene.
Nincs olyan, hogy érteni kell valamit, ha az érzékfelletti világokról van szó. A fejlődésed (vegyük tudat fejlődésnek) útján megadatik az igazság megélése, árnyékának megértése (itt a megértést átadható formájában értem az árnyéknak).
Szóval: akinek van "szeme" a látásra, "füle" a hallásra ... -
MageRG
addikt
Szeretném megkérdezni hogy egyes egyházak ezt a rész Márk evangéliumából (IV. 11-12) hogy értelmezik:
"Ő [Jézus] pedig monda nékik: Néktek adatott, hogy az Isten országának titkát tudjátok, ama kívül levőknek pedig példázatokban adatnak mindenek,
Hogy nézvén nézzenek és ne lássanak; és hallván halljanak és ne értsenek, hogy soha meg ne térjenek és bűneik meg ne bocsáttassanak."Olyan értelmezéseket találtam, hogy Jézus arra buzdít, hogy azokkal az emberekkel foglalkozzanak, akik készek a tanítás befogadására, nem pedig akik ellenállnak.
No meg azt, hogy Jézus Ézsaiást idézi.
De a próféta a bűnös népről beszélt.
Szóval ezeket a magyarázatokat kicsit erőltetettnek látom: akik ellenállnak a tanításnak, azoknak mindegy hogy rébuszokban vagy közérthetően jön-e a tanítás.
Viszont így meg sok olyan ember nem értheti, akinek értenie kellene.
Vagy Jézus arra gondolt, hogy csak a zsidóknak kell példabeszédekben prédikálni? -
hiperFizikus
senior tag
válasz
kolja58 #30009 üzenetére
Einstein nem a menybe vagy a pokolba jutot, hanem peszipantotta 1 fekete lyuk agonnan nincs visszatérés .
Hanem mi van ezeken a képeken ?
-
-
Sic. Ja nem, vicc.
Einstein meghal. A mennyben találja magát. Ott van a hegedűje is. Imádja a hegedűjét.
Jobban mint a fizikát, jobban mint a nőket. Alig várja, hogy kiderüljön milyen jól tud játszani a mennyben. Arra jut, hogy valószínűleg jól fog menni.
Neki áll felhangolni, mire az angyalok oda sietnek. Te meg mit művelsz, kérdik. Hegedülni szeretnék. Jaj ne csináld. Isten nem fog örülni. Neki szaxofonja van. Így Einstein megállja.
Nem hegedül. De nehezére esik. Imádja a zenét. És a mennyben nincs mivel elfoglalnia magát. És egyszer csak a magasból meghallja a szaxofont. A "Take the A train"-t játsza.
Ismered? ... Igen ismerem. Einstein is ismeri. És azt gondolja, akkor is megteszem.
Istennel fogok játszani. És remek kis dalt kerítünk ebből. Szóval elkezdi a "Take the A train"-t. A szaxofon elnémul és megjelenik Isten. Odaviharzik Einsteinhez.
Jól tökön rúgja ami fáj. Még a mennyben is.
Aztán pedig ripityára töri Einstein hőn szeretett hegedűjét. Egy örökkévalóság zene nélkül.
A menny pokollá vált Einstein számára, és ahogy összehúzza magát, összezúzott golyóit markolássza. Oda megy hozzá egy angyal, és azt mondja. Figyelmeztettünk.
Istennel nem játszhatsz. Istennel nem játszhatsz.
Ui.: [link] -
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
MageRG #30003 üzenetére
"Persze, meg lehet úgy is közelíteni, hogy a vallások hazudnak, de ez csak addig tartható amíg az állítások cáfolhatóak."
Szerintem ez a vallások többségére nem igaz. Mert a hazugság szándékos megtévesztést fetételez (jó talán a szcientológusok most jobb ha picit meghúzzák magukat). A közlők szándéka általában nem a megtévesztés, hanem a saját gondolataik továbbadása. A meggyőzés valóban szándékuk. De úgy gondolják, hogy valami helyes, és hogy azt fontos tovább adni. Mondjuk prédikáció útján, vagy leírva szépirodalmi formában. A tudományos folyamatban erre vannak vészfékek és természetes szűrők, hogy idővel a komplett baromságokat elengedjük. A vallásokban nincs ilyen.
-
Miklós315
aktív tag
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
Miklós315 #30001 üzenetére
A passzívitás részét megértettem. Nem is arra voltam kíváncsi, hogy minden vasárnap jártál e templomba, vagy hogy mennyi hittant vertek a fejedbe. Talán még egyházi suliba se jártál. Mindenesetre volt már valamennyi közöd a katolikusokhoz. Pusztán a hagyomány őrzés okán. Az lepett volna meg, ha semmi közöd nem lett volna hozzájuk. Magyar kis srácként nincs ebben semmi rendkívüli. (A teológia már rendkívüli.)
A zsidó ismerőseim a judaizmust viszik tovább, a muszlim ismerőseim pedig az iszlámot. (Igen, kicsit multikulti az ismeretségi köröm, a munkám révén.) Amennyire kívülről (a velük folytatott beszélgetésekből) meg tudom ítélni, a vallásuk domgáit már fiatalon elfogadták és megtanulták, hogy igazak és kész. Talán veled is így volt, és ez neked fel sem tűnt. Ezt neked kell visszapörgetned az agyadban. Pl. azt, hogy mikortól kezdted megkérdőjelezhetetlen tényként kezelni a feltámadást és hasonlokat... Nem akarok rád kivetíteni semmit.
-
-
MageRG
addikt
válasz
Miklós315 #29997 üzenetére
Szerintem megválaszoltad miért rossz hogy a mai civilizációban nincs egy közös "vallás" (szervező erő), de azt is, hogy miért jó.
"pedig tök egyszerű a megoldás: ki innen, ki onnan próbál rátapintani a végső kérdésekre."
Szerintem elég sokat beszélgettem veled erről. Elég nagy csalódás hogy semmi nem maradt meg.
Persze, meg lehet úgy is közelíteni, hogy a vallások hazudnak, de ez csak addig tartható amíg az állítások cáfolhatóak. Az állítások többsége azonban nem ilyen.
Emlékszel amikor azt írtam, ugyanazt az erkölcsi igazságot lehet közölni kitalált vagy valódi történetekkel is? Az nem von le az erkölcsi értékéből.
Szerintem a vallásoknál ezt sokkal fontosabb lenne megérteni. -
válasz
zolivissza #29986 üzenetére
Az örömhír egy olyan kifejezés, amely alapvetően a keresztény teológiában használatos, és Jézus Krisztus életét, tanításait, halálát és feltámadását összefoglaló üzenetet jelenti.
-
Miklós315
aktív tag
válasz
BE4GLE #30000 üzenetére
Nem foglalkoztam érdemben a témával. Amolyan passzív-mögöttes dimenzióként volt kvázi semmibe véve. Mit csinál egy átlag gyerek? Játszik, haverokkal lóg, elpazarolja az időt
Amire te utalgatsz, az egy tudatos, aktív vallásos/hívő közösség tudatos, aktív gyereknevelése. Kvázi ezt vetíted ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Eredeti játékok OFF topik
- RoadCraft - Akár négyen is játszhatunk a teljes változattal
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen autót vegyek?
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- IPHONE SE 3 (2022) 64GB NAGYON SZÉP ÁLLAPOT, 98% AKKU, GARANCIÁVAL, ÜZLETBŐL
- Amazon Echo Studio / Vadonat Új / Számlával / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest