Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz cucka #7008 üzenetére

    A Bibliát úgy kellene olvasni, hogy a történeteken stb keresztül megismerhessük, hogy milyen az Isten és megismerhessük, hogy milyen az ember és hogy milyen lehet az Isten és az ember közötti viszony.
    Egy embert meg lehet ismerni az alapján, amit mond, amit tesz és amit róla mások mondanak... A Biblia is egy ilyen leírás. Nem a történeteken van a hangsúly (ez nem jelenti azt, hogy nem találom igaznak a történeteket), hanem azon, ahogy leírják Istent és leírják az embert.
    De ezek a leírások egy adott társadalmi korszakban születtek, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni....
    Én azt gondolom, hogy ez mindenki számára elfogatható váz (a nem hívőknek is, mert ha vitázni vagy csak megismerni akarják a Biblia leírását Istenről és az emberről, akkor szvsz olvasni kell és kb ezek szerint értelmezni), amire lehet építkezni.
    És ahogy ezt leírtam, itt nem választható még szét a hívő és a nem hívő értelmezés max annyiban, hogy a hívő azt mondja, hogy ilyen az Isten és olyan az ember, a nem hívő pedig, hogy ilyennek mutatja a Biblia az Istent és olyannak láttatja az embert.

    A hívők számára annyiban más, hogy ők képesek ezt magukra vonatkoztatni. Nem általában a szerető Istenről beszélek, aki gyűlöli a bűnt, hanem az engem szerető Istenről, aki gyűlöli a bűnömet.
    És ez nem csupán projekció, hanem az Istennel való kommunikáció eredménye. Az Isten nem a távolban megszemlélhető valaki, hanem az életemben jelenlévő személy.

    Lehet fikázni ezt a kommunikációt, aminek az egyik része imádság, a másik része pedig eléggé összetett dolog (Isten igéje, nyitott és zárt ajtók, lelki gondozói beszélgetések, megvilágosodások, álmok, akár hallható hangok is, megérzések stb), de ettől még ez létező és működő dolog...

    Nekem nagyjából ez jön le elsősorban.... első körben...

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák