Új hozzászólás Aktív témák

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz BE4GLE #26578 üzenetére

    Például én hiszek abban, hogy nincs Zeusz. (már persze nem abban, nem ezen a néven elnevezett élőlények nem létezhetnek)
    Bármiben hihetek. Hinni azt jelenti, hogy bizonyíték nélkül elfogadsz tényként dolgokat. Hihetek abban, hogy a Föld lapos, míg nem bizonyosodhattam meg az ellenkezőjéről. Hihetek a tudománynak is, mivel a legtöbb dolog nem mindenki számára bizonyítható a tudomány bonyolultsága miatt. Ha a tudós hisz valamiben, megpróbálja bizonyítani. Ha a hit tárgya kísérlettel bizonyítható, pláne több irányból, akkor előbb utóbb tényként tekintünk rá. Azonban mindig jöhet egy újabb tudományos felfedezés, ami a magyarázatot akár romba is döntheti. Például az agykutatás még eléggé gyerekcipőben jár, ha azt nézzük, hogy nemrég fedezték fel a bél-agy tengelyt.
    Száz éve még a lobotómia is tudományos eredménynek számított például, hogy a területnél maradjak.
    Az ateistának kell bizonyítékkal előállnia? Ha nem, akkor hitről van szó. Hihetsz benne, hogy nem létezik valami, de pontosan a tudomány mondja azt, hogy egy tény csak akkor tény, ha bizonyították.
    Ez a kijelentésed:
    Nem kell semmilyen bizonyítékkal előállnod, hogy azt mondhasd Zeusz nem létezik. A bizonyítékkal annak kell előállnia, aki azt mondja, hogy létezik. nem axióma, csak te tekintesz rá axiómaként. Nekem nem kell elfogadnom annak.
    Hitbéli kérdések nem bizonyíthatók. Az ateista is csak hinni tud abban, hogy amit nem tudnak neki bizonyítani, az nem létezik. Tudni csak azt tudja, hogy nem hiszi el. Például tudod-e, hogy a kvarkok nem oszthatóak? Anno az atomokról is tudni vélték ezt. Maga az idő is csak szubjektív érzékelésen alapul. Lehet kísérletekkel dolgokhoz kötni, de például a gondolkodásban relatívvá válik, hiszen álmodban rövid idő alatt rengeteg idő telhet el. A tudat maga is csak fogalom. Ma például tudományos tényként kezelik, hogy mely állatoknak mi lehet max. a tudatában. Azt, hogy az időfogalmuk milyen. Azonban az állatokkal nem tudunk kommunikálni igazán, még a majmokkal, kutyákkal sem az énképükről. Meglepő tények derülnek ki egyes állatok viselkedéséről. Bizonyos fogalmakat véve alapul, már a polip is eléggé tudatos lény. Azt azonban, hogy egy polip például mit gondol magáról egyelőre csak elképzelni tudjuk, csak hinni tudunk benne.

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

Új hozzászólás Aktív témák