Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    válasz MageRG #22235 üzenetére

    De nem úgy kell felfogni hogy a felelősség alól akarunk kibújni, hanem hogy az empátiát kellene erősítse.
    Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mt 7.1

    Magyarul mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy a döntéshozási képessége erősen kompromittálódik.
    Erre jó példa, ha részegen elütsz valakit. Hallottam már olyan érvelést, hogy ebben az esetben csak a lerészegedésért vagy felelős, a gyilkosságért nem.

    A szabad akarat nem feltételezi, hogy mindenki ugyanolyan algoritmus és súlyozás alapján dönt. Sőt. Az is szabad akarat megnyílvánulása, ha ellentétes súlyozást használsz és pszichopata sorozatgyilkos vagy.
    Amire szerintem gondoltál az a jó/helyes értékrend. Ott az a lényeg, hogy te is ugyanúgy pozitív döntéseket hozd meg. Még az se lényeg, hogy azonos. Nyilván dönthetsz úgy, hogy átsegítesz egy vakot a zebrán, a kezét fogod, belekarolsz (utálják), vagy csak szólsz, hogy mikor menjen és merre, s a lábad is kirakhatod, hogy elbotoljon. Ha csak az lenne a helyes döntés, hogy kézfejét megfogva átkíséred, akkor el lehet gondolkodni azon, hogyha csak egyfajta algoritmus létezik, akkor csak egy súlyozás hozhatja minden tanult esetre is ugyanazt az eredményt. De itt ugye ez nem áll fent.

    Kékes525:
    Az ember azért ember, hogy az ösztönein felülemelkedjen, s ő uralkodjon az ösztönein, ne fordítva. Lehet azon vitatkozni, hogy melyiken kell: szexuális beállítottság, pedofil hajlam, éhség, szadizmus, állatkínzás stb.
    Homoszexualitást ma már elfogadjuk, a régi álláspont az volt, hogy ebben az esetben uralkodjon ezen a vágyán az ember. Itt jön be az, hogy a vallás bizonyos mértékig alkalmazkodjon a korhoz és fejlődjön, tehát fogadja el a melegeket, mert a társadalom elfogadja. A társadalom most elítéli az állatkínzást, tehát ha ezen ösztönödnek engedelmeskedsz, akkor elítélnek, míg ha megszólsz egy meleg párt ahogy végigparádézik a belvárosban akkor homofób vagy. Egyiket se pártolom, de zavar az ellenmondás.

Új hozzászólás Aktív témák