Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    válasz Z.É.T. #18943 üzenetére

    Hát, én leginkább a kazakoknál és a kirgizeknél találkoztam valódi nemezsátorokkal (ők egyébként, legalábbis egy bizonyos jurtaméret alatt, nem támasztják meg alulról a füstkarikát "Istenfákkal"), úgyhogy ezeket a modernebb verziókat nem igazán ismerem. :D
    (Egy igazi, autentikus nemezborítású jurta nagyon pöpec dolog: nyáron jó hűs, télen viszont benntartja a meleget. És ha az ember kicsit feljebb húzza a nemezborítás alját a keregéről, akkor - nyitott füstkarika mellett - nagyon jó, természetesen cirkuláló légkeringést lehet kialakítani. Nyáron az aranyat ér! Egyébként az idehaza hagyományőrző rendezvényeken látható "sátorponyvás" borítású darabok finoman szólva sem tudják azt a komfortérzést hozni. Bár idehaza nem is lenne értelme nemezborítással dolgozni, mert a mi téli/nyári ciklusunk, csapadékmennyiségünk stb. miatt nagyon hamar tönkremenne.)

    Amúgy azt a nemezdarabot, amivel le lehet takarni a tündököt, a kazakok tündük-nek hívják. (Nem akarok "nyelvészkedni", csak eszembe jutott, érdekesség gyanánt.)

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák