Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz Ixion77 #3257 üzenetére

    Fémekkel mi a baj? Azok végtelenszer újra beolvaszthatók.

    Műanyagoknál a fő probléma hogy azok nem hasznosíthatók újra végtelenszer, mert sérülnek a molekulaláncok, na meg a bekerült szennyeződéseket se lehet igazán hatékonyan különválasztani (kajamaradék, kompozit anyagok, stb). Cserébe különösebb gond nélkül elégethetők szemétégetőkben. Igazából a műanyag cuccoknak - ha rendesen kezelik - kicsi tud lenni az ökológiai lábnyoma, egy műanyag zacskót sokkal kevésbé energia meg vízigényes előállítani, mint egy szövet vagy papírzacskót. Csak nem kéne kikerüljön a természetbe...

    Ma már tudjuk hogy ez nem igaz. Soha nem bomlik el. Csak egyre aprózódik, míg végül benne lesz a földön mindenben. Eltávolítani, kiszűrni sem tudjuk.

    Ez egy marhaság, (nagyrészt) szénhidrogén-láncokról van szó, megfelelő körülmények közt szépen elég az, lesz belőle CO2 meg H2O. Emellett tudtommal jól haladnak a kísérletek a műanyag lebontó baktériumokkal is, csak ott ugye komoly dilemma hogy mennyire jó ötlet ezzel szórakozni, ha kikerül a természetbe és valamilyen mutációja elterjed nem lesz túl vicces, adott típusú műanyagból készült cuccok tartóssága jelentősen rövidülni fog.

Új hozzászólás Aktív témák