Új hozzászólás Aktív témák

  • HussarF

    addikt

    válasz Pfiucska #1797 üzenetére

    Hát erre csak hosszabban tudnék válaszolni.

    Nincs tuti tippem, hogy ezt meg ezt olvasd, mert az tuti jó lesz, amaz meg nem. Sztem, ha ez állítja valaki, ott sántít valami. Alapvetően gazdasági újságokat próbálok követni, ahol nem ideológiai, hanem inkább gazdasági szempontokat mutatnak be. És nem úgy, hogy itt "minden szipiszupi" vagy itt "mindenszar", hanem hogy ez van, ezek az előnyei, hátrányai, ez következhet belőle stb. De még ez esetben sem garantált, hogy ténylegesen objektív cikkeket kapsz.
    Nekem pl. a híres-neves Bloomberg nagy csalódás volt. Anno elő is fizettem rá, aztán rájöttem, hogy sokszor egy elég meghatározott politikai szempontrendszer szerint prezentálja a dolgokat. Le is mondtam az előfizetést, azóta is csak ritkán látogatom.

    Magyarok közül egyébként ebből a szemszögből nem rossz a portfolio.hu sztem. Minden bénasága meg olykor hozzá nem értése ellenére nem szoktam azt érezni, hogy egy politikai narratívát tolna.

    Közéleti témákban általában nem megyek nagyon bele, csak, hogy képben legyek nagy vonalakban a történésekkel. Azt tartom fontosnak, hogy ne süssön róla, hogy nagyon egy irányból vannak megközelítve a dolgok.

    Én az indexet kb. azóta követem, hogy kivált belőle a 444, onnantól lett számomra emészthető. Az az utáni sok évben olyan volt kb. mint most a telex.hu. Ahogy bandus is írta, sokszor már fárasztó volt, hogy minden szar. Ettől függetlenül még mindig az volt a "legkisebb rossz".
    Miután kivált belőle a telex, nagy érdeklődéssel követtem, hogy vajon mi lesz belőle. Fullra elfideszesedik, mint az origo? Nekem az volt a tapasztalatom az első időszakban, hogy kimondottan jót tett neki. Nem tűnt el a kritikus hangvétel, de már nem csak a negatív aspektusok lettek bemutatva. Azóta eltelt időben talán volt egy kis elmozdulás hangnemben, meg eléggé bulvárosodik, de arra, hogy nagy vonalakban képben legyek, még mindig megfelel.

    Komoly álláspontot persze azért magában nem építenék rá, sőt, nem is szabad sosem kizárólag egy forrásra. Ha valami mélyebben érdekel, akkor nem úszod meg, hogy utánanézz több helyen, több szemszögből is. Akár olyan helyeken is, amit amúgy nehezebben vesz be a gyomrod.

    Viszont, ha erre nem hajlandó valaki, akkor meg gondolja meg, hogy tényleg érdemes-e hőbörögni egy cikk alapján, amit csak felületesen átfutott és úgy gonodlja, hogy az nem tetszik neki.

    Továbbá, ha egy téma nagyon érdekel és képben akasz lenni, akkor érdemes akár szakértőket külön bekövetni, akik azzal kapcsolatban szoktak posztolni/publikálni/infót megosztani. Gazdaság mellett én a geopolitikai témában szoktam jobban elmerülni.

    Én még azt is szoktam csinálni, hogy megkérdezek olyan ismerősöket, akik tudom, hogy képben vannak egy bizonyos témával kapcsolatban.
    Van pl. egy ismerősöm, aki nagyon érdeklődik a katonai, háborús témák iránt, ő nagyon közelről követi is az eseményeket, mióta kirobbant az orosz-ukrán háború. Mindenféle közösségi médiás, twitter, telegram fiókok, OSINT blogok, szakértők stb. Ez rengeteg energia, engem ennyire nem érdekel. De tudom, hogy értelmes srác, lehet adni a véleményére és néha megkérdezem, hogy 5 percben foglalja már össze, hogy mik most az aktualitások meg mit prognosztizálnak mostanában.

    Sztem a legfontosabb, hogy minden kísértés ellenére is, az ember ne fogadja el az egyszerű magyarázatot bonyolult dolgokra. (pl. hogy ez meg ez simán ostoba, gonosz, szűklátókörű, kapzsi stb.) A kritikus gondolkodást kell gyakorolni, még ha szimpatikus is a narratíva, amit készen kapunk. Végig kell gondolni, hogy kinek mi lehet a motivációja, mit miért írhat. Mik az érdekek. Mit miért csinálnak politikusok, mik a lehetőségeik? Vajon, ha tényleg egy tehetségtelen senki lenne, ahogy azt az ellenszenves személyekről, politikusokról gyakran szeretjük feltételezni, akkor képes lett volna azokat az eredményeket elérni, amiket?
    Stb. stb.

    Jobbat nem tudok. Csak tapasztaltok és az ismereteim alapján bekategorizálni, hogy hitelesnek tartható-e egy forrás vagy kilóg a lóláb? És kritikus vagyok magammal szemben is. Nem vagyok tévedhetetlen, tehát elképzelhető az is, hogy a szempontrendszeremben is hiba van és ha ez kiderül, módosítani kell és újra kell értékelni ez alapján a forrásokat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák