Új hozzászólás Aktív témák

  • Brandynew

    őstag

    Nagyon ajánlom mindenkinek, hogy állítsa be normálisan a képet, én most szántam rá magam, és olyan, mintha új tévét kaptam volna, a gyári beállítások kifejezetten gáznak tűnnek most már.

    A legfontosabbak:

    1. A kép beállításoknál a "minden kép mód alkalmazása" legyen arra állítva, hogy "minden jelforrás", különben minden videótípusnál külön-külön el kell végezni a beállításokat.

    2. Képmód: mozi

    3. Fényerő: 100

    4. Dinamikus kontraszt: alacsony

    5. Fekete sáv: ki

    6. Dinamikus fényerő: ki

    7. Színhőmérséklet: -1

    8. Élesség: 0

    9. MPEG NR/DNR: ki

    És akkor azok, amik a legfontosabbak (portalanítsd először a képernyőt és lehetőleg este, teljesen sötétben csináld meg):

    10. Kontraszt: nyisd meg ezt a videó, és úgy kell beállítanod a kontraszt szintjét, hogy 230-234-ig lássad a villogó sávokat, 235-től viszont már ne.

    11. Feketeszint: nyisd meg ezt a videót, és úgy kell beállítanod a fekete szintjét, hogy 17-25-ig lássál villogó sávokat, 2-16-ig viszont ne.

    Az 1-9. pont nem szentírás.

    A dinamikus kontraszt a feketét kicsit feketébbé, a fehéret kicsit fehérebbé teszi, viszont hátránya, hogy kismértékben elveszik a kép részletessége, ezért talán érdemes kikapcsolni, de én alacsonyra állítottam kompromisszumos megoldásként.

    A fekete sáv igyekszik feketébbé tenni a feketét, de a gyakorlatban a szürke is feketébbé válik, amitől veszít a kép a részletességéből, főként nagyon sötét jeleneteknél zavaró, hogy alig látni valamit emiatt. Szóval ezt szerintem mindenképp kapcsoljátok ki.

    Dinamikus fényerő: a szoba fényerejéhez igazítja a fényerőt. Be lehet kapcsolni, de én inkább kikapcsoltam, nekem az kell, hogy mindig 100% legyen a fényerő. Hiába van este, amikor lehet, hogy elég lenne kevesebb is, a sötét jelenetek jobban kivehetőek 100% fényerő mellett.

    Színhőmérséklet: a kék fény színét csökkenti, elvileg -2 és -3 között van az az érték, amikor a legrealisztikusabb képet kapod, de elsőre sárgának tűnhet a fehér, állítólag meg lehet szokni. Én nem vállaltam be, -1-re raktam, nekem úgy tetszik leginkább. Nézzetek valami havas tájas videót, amikor állítgatjátok.

    Élesség: FHD/4K videóknál nincs jelentősége, SD tartalmaknál lehet kicsit javítani a képen, de FHD/4K-nak szerintem nem áll jól.

    MPEG NR és DNR: kb. mint mobilkameráknál a szépségfilter csak kevésbé drasztikusan. Rossz minőségű SD tartalmaknál talán valamivel kellemesebb lesz a kép, mert csökkenti a zajt, de FHD/4K tartalmaknál kimossa a részletességet.

    A kontraszt és a feketeszint megfelelő beállítása nagyon fontos. Ráadásul, mindenkinek más a jó beállítás, hiába ugyanaz a tévé. Nekem a kontraszt megfelelő értéke 100, a feketeszinté 52, de van akinek ugyanez 90 és 62, szóval mindenki magának kell beállítsa a linkelt videók alapján.

    Ha van még valakinek tippje egyéb beállításra is, amitől jobb lesz a kép, ne tartsa magában.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák