- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Razermazer
őstag
válasz
tobias40 #399 üzenetére
Openwrt-t sose szerettem, már a linksys routeremnél sem, vargalex kiváló munkát végez velük az biztos, keményen feljavítja őket. Ezért maradtam olyan routernél ami vagy tomatos, vagy a gyári firmware van erősen megmodolva, ezt hívjuk oleg-nak és optware, vagy entware csomagokat lehet feltenni rá.
-
tobias40
veterán
válasz
Razermazer #397 üzenetére
Nem olyan rossz router ez csak értenem kellene az openwrt-hez,vmiért nem megy a forvard pedig sztem minden jól van beállítva..
-
Criton
veterán
Synologytól még csak most jött a levél, hogy a 4.2 elérhető
-
tobias40
veterán
válasz
Razermazer #395 üzenetére
TP-Link TL-WR1043N/ND v1
vargalex v1.1 (trunk, r30817) / LuCI Trunk (trunk+svn8330) -
tobias40
veterán
A routerben nem tudom hol kell beállítani a fix ip-t,ez a vargalex féle firm nem egyszerű,majd a topic-ban utána lesek.
De amióta megvan a nas azóta ezt az ip-t használom és több alkalommal is volt restart a routeren és mindíg ezt az ip-t kapta!
Meg ha nem azt az ip-t kapná akkor be sem tudnék rá lépni... -
Ispy
veterán
válasz
tobias40 #390 üzenetére
Nálam így néznek ki a beállítások a routerben.
A kitörölt részhez képzeld oda az 1.110-et.
A DSM-ben a Vezérlőpult - Hálózat menüben megadod:
Általános fül:
Kiszolgáló név: DS neve a hálón
DNS szerver: routered IP-je, amin eléred
Átjáró: routered IP-je, amin eléredHálózat interface fül:
Kézi konfigurálás:
IP cím: a NAS IP-je, amit használni fogsz hozzá fixen -
dani3l
őstag
válasz
tobias40 #390 üzenetére
"Mindkettőnél a NAS ip-ját kell megadnom,nem?
Esetemben 192.168.1.110"De, termeszetesen igen..
"Ez hol nézem meg?(a nas-nak fix ip-t adtam meg a nas beállításainál!)"
A router beallitasaiban is le kell foglalni a nasnak adott cimet, különben egy esetleges router restartnal elöfordulhat, hogy egy gyorsabb eszköz kapja meg aztan akkor megy a vakarozas..
Hasznalati utasitas pedig van hozza, csak körül kellene nezni.. Ha jol emlekszem raadasul a hozza adott lemezen is rajta van.
-
tobias40
veterán
válasz
Razermazer #388 üzenetére
"A routerban nincsen véletlenül a dhcp server beállítva?,"
Ez hol nézem meg?(a nas-nak fix ip-t adtam meg a nas beállításainál!)
"Remélem nem egy ip címet használsz a dst-nek és a transmissionnek?"
Mindkettőnél a NAS ip-ját kell megadnom,nem?
Esetemben 192.168.1.110"Dehogyis nincsen http://synology-forum.hu de azért minket ne hagyj itt "
Pont erről beszélek hogy CSAK fórumokon lehet okosodni,a gyártó nem ad hozzá magyar kezelési útmutatást,
egy oldalt sem!(angolt sem!!)
Persze hogy nem megyek innen,mindenben a PH fórumát szoktam keresni! -
Ispy
veterán
válasz
Razermazer #386 üzenetére
Köszi, igazából csak kíváncsi voltam, hogy érdemes-e frissíteni, de most nincsen sem a DSM-el (nem is nagyon használom), sem a tm bajom, úgyhogy maradok nyugton a seggemen
tobias40 (#385)
Én sem vagyok egy hálózati guru, de anno nem volt olyan bonyolult beállítani mindent. Mondjuk én csináltam egy dyndns regisztrációt a távoli eléréshez, ezt beállítottam a nasba, hogy kezelje, a routerben megadtam a virtuális szervereknél, hogy melyik portot hová továbbítsa (melyik ip-re és portra) a belső hálón.
Azóta is megy, csak néha kell meghosszabbítani a dyndns regisztrációt.
Ha nagyon nem megy, lehet érdemes lenne egy gyári visszaállítást csinálni és újra nekiugrani az egésznek (tudom nem egyszerű, de sokszor csak ez segít).
-
Razermazer
őstag
válasz
tobias40 #385 üzenetére
A routerban nincsen véletlenül a dhcp server beállítva?, mert ha igen akkor te forwadingolhatod mindig új ip címet kapsz, aztán persze, hogy passzív vagy.
"Csináltam port forward-t a DST-re is meg a webguira is.
DST-n továbbra is passzív vagyok,a transmissinnnál uanazzal a hibával ugrik fel egy webes ablak!"Remélem nem egy ip címet használsz a dst-nek és a transmissionnek?
"Már kezdem unni ezeket a kínlódásokat,azt mondták sokan hogy vegyek NAS-t és akkor minden könnyebb lesz de épp az ellenkezője van!"
Pedig a Synology nasok kezelőfelülete a leginkább userbarát néznél meg egy q-napot
(pedig az a következő kiszemeltem egy TS 112-es én mondjuk nem ijedek meg semmilyen kihívástól sem)
"Ráadásul leírást sehol nem lehet találni hozzá(magyart)ami szájba rágósan elmondja hogy mit kell csinálni!
Ha nem lennének fórumok akkor az átlag user hogyan üzemelné be a NAS-át???
Vagy ezért is fizessen meg egy szakembert hogy ilyet használjon??"Dehogyis nincsen http://synology-forum.hu de azért minket ne hagyj itt
Ha ráérnék elugranék hozzád, aztán jól beállítanák mindent
-
dani3l
őstag
válasz
tobias40 #385 üzenetére
Pedig eleg szajbaragos a magyar leirasa is a Synologynak..
Vezerlöpult/Router beallitas menüben allitottal valamit? Ha esetleg igen, probald meg törölni a beallitott portatiranyitasokat es allitsd be ujra, hatha segit. Nekem a jo multkor ez volt a megoldas, igaz akkor a photostationnel (is) volt problemam.
Egyebkent most is ezt akartam csinalni, mivel ma mar en sem erem el a transmissiont (tegnap meg ment, ki erti ezt..), de "vicces" modon miota frissitettem a DSM-et, nem tudok semmit allitani a router konfiguralas menüben.. Hiaba adok hozza/törlök portot, latszolag beallitja a routert, majd mikor vissza akarok lepni közli, hogy a beallitasok nincsenek mentve.. Ha ujra megnyitom ugy van minden, ahogy volt..
Ugy latom ez a 4.2 meg mindig beta fazisban van..
-
Razermazer
őstag
Nekem most speciel 4.2 beta van fent, ezzel elég jó uptimeban vagyok a transmission-el(2.33) de a 4.0-4.1-es dsm-ekkel ment egy ideig, utána leállt kész passz állandóan újra kellett indítani, nem csak őt az egész dsm-et merevre fagyott.
Tehát maradj a fenekeden, én már kitépkedtem a hajamat, mert nem mentettem el a torrentfileokat és egyenként kellett visszatenni(mellesleg nincs is rá nagyon mód, csak admint felületen lementeni a torrentfileokat, aztán egy újratelepítés után visszatenni). Másik megoldás ugye, minden torrentfilet külön könyvtárban tárolsz, mondjuk a gépen, egy mappába és onnan vissza tudod rakni őket seedbe, megint csak egyenként, de az is jobb, mint ismét leszedegetni az oldalakról.
" Illetve múltkor sokat szívtam a DSM frissítés után a tm upload mappa beállításával. Most csak DSM update, tm install és mindent megy tovább? A múltkor mintha változott volna a tm upload/download könyvtárak helye ".
Korrekt mint írtam a 4.0-tól felfelé nincs kompatibilis superzebulon féle transmission, zebulon leállt a fejlesztéssel itt lehet a csomagokat elérni http://synopkg.superzebulon.org/spkrepo/packages az utolsó stabil a 2.33 és a dsm 3.2-vel volt maradéktalanul kompatibilis. Ezeket spk-ként kell leszedni és manuálisan telepíteni, és elég sok mindent kézileg beállítani, de ha egyszer kész, akkor megy a világ végéig és még +1 évet
.
Ha mégis a dsm 4.0 vagy 4.2 mellett döntesz, akkor csak a csomagkezelőben lévő, mint fent is írtam 2.77 transmissiont telepítsd. Ha dsm-et frissítesz, akkor csak le kell állítani a transmission futását csomagkezelőben, utána dsm frissítés. Ilyenkor megmaradnak a torrentfileok, vagyis egy transmission csomagkezelői újraindításánál, minden onnan folytatódik tovább, ahol abbahagytad. Viszont a régi 2.33-ra való 2.77-es telepítésnél felülíródnak a torrentfileok és minden seedelt torrent elveszik.
A másik a 2.33-as superzebulon féle transmission nem kompatibilis a mostani synocommunity 2.77-el telepítés után hibát fog kiírni és nem is indul.Konklúzió, csak akkor telepíts 4.0-át vagy 4.1-et vagy 4.2-t, ha mindent visszaosztottál maradéktalanul. A mostani transmissiont legyalultad a nasról, hogy a 2.77-nek ne legyen gondja.
Eredmény maradj a fenekeden, semmi olyan nagy újítást nem hoz a 2.77 a 2.33 hoz amiért váltani kéne.
A dsm 4.0 4.1 4.2-sem a 3.2-höz képest legalábbis nekem. -
tobias40
veterán
válasz
Razermazer #383 üzenetére
Csináltam port forward-t a DST-re is meg a webguira is.
DST-n továbbra is passzív vagyok,a transmissinnnál uanazzal a hibával ugrik fel egy webes ablak!
Nem értem mi a gond,amit csináltam forwardot a DSM-nek egyből jó lett!
Már a routert is restartoltam..Már kezdem unni ezeket a kínlódásokat,azt mondták sokan hogy vegyek NAS-t és akkor minden könnyebb lesz de épp az ellenkezője van!
Ráadásul leírást sehol nem lehet találni hozzá(magyart)ami szájba rágósan elmondja hogy mit kell csinálni!
Ha nem lennének fórumok akkor az átlag user hogyan üzemelné be a NAS-át???
Vagy ezért is fizessen meg egy szakembert hogy ilyet használjon?? -
Ispy
veterán
válasz
Razermazer #383 üzenetére
Köszi!
Szóval, akkor a 4.0 DSM mehet 2.33 tm-mel (most egyébként ez van fent)?.
Illetve múltkor sokat szívtam a DSM frissítés után a tm upload mappa beállításával. Most csak DSM update, tm install és mindent megy tovább? A múltkor mintha változott volna a tm upload/download könyvtárak helye.
-
Razermazer
őstag
Akkor sorban:
tobias40: erre az ip címre és portra is kell egy forwardingot csinálni 192.168.1.110:9091, én sem értem el még a nasomat sem a standard 5000 porton, csak miután a routeromba forwardingoltam az 5000 portot.
Eljárás ugyanaz min amit már leírtam, csak mondjuk névnek adj egy olyat, hogy webgui.
Webes felületen is elérhető, de windows alól is mégpedig a transmission remote gui-val telepíted megnyitod és használodIspy: Én a helyedben, nem nagyon telepíteném a 4.0-től felfelé lévőket, ugyanaz a proci mint az enyémben, a ram is ugyanannyi csak nekem egylemezesem van. Megmondom miért, jó az a 4.0-től felfelé lévő dsm, de eléggé eszi már az erőforrásokat és ez a mi nasunkban már elég kevés, nem is igazán a proci, hanem a memória akinek 256mb ramja van, vagy több, annak az igazi. Másik észrevétel 4.0-tól a régi transmissionok 2.22- 2.33-2.50-(szerintem ez baromi bugos eddig a 2.50-el nem ment egyáltalán a 4.0-tól felfelé, 2.22-2.33 eddig okés.) nem nagyon mennek. Én lementettem mindent már a nasomról és visszateszem a régi utolsó, 3.2 dsm-et gyorsabb vele a nas, stabilabb rajta a transmission. Az is igaz, hogy én superzebulon félét használok még mindig és ahhoz mókolni kellett, egy kis config file editort, létre kellett hozni transmission felhasználót stb. A 4.0-nál már csak csomagkezelőből kell telepíteni és kész, mindent megcsinál maga, csak használni kell.
Ui: majd kipróbálom a 3.2-n is az új transmissiont 2.77-t kíváncsiságból
patice: Szerintem a nasban, a filemegosztás és jogosultságoknál, a felhasználóra rákattintva, létre kéne hozni egy transmission felhasználót. A neve legyen transmission, a leírás transmission user, jelszót beállít, jogosultsági beállításoknál pedig írás és olvasás engedélyezést a transmissionnek.
Én ilyen hibával sose találkoztam, pedig nemcsak a nasomon megy a transmission, hanem a routeremre telepített transmissiont is elérem a router felhasználó névvel és jelszóval. -
dani3l
őstag
Töröld le es tedd ujra.. En mikor föltettem kapasbol kerte, hogy adjak meg felhasznalonevet meg jelszot, amivel majd be fogok tudni lepni. Ugyanitt irta azt is, hogy mi az alapertelmezett, ha nem adsz meg mast, de mar nem emlekszem, mi volt, a felh nev asszem admin volt. Mivel en beirtam kapasbol sajatot, nekem nem volt semmi gond vele.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Ed Parker #378 üzenetére
Nem tiltottam le az admint, csak nem használom, ill. nem az admin fiókkal használom az alkalmazásokat.
Blokkolt IP-knél is néztem, nem zártam ki magam.
Az 5000-es porton a DSM fog bejönni (ill. átirányít 5005-re, https-re)
Szóval még mindig nyitott a kérdésem. Hogy lehet telepítés után belépni a transmission-be.
(Esetleg gondoltam még arra is, hogy mivel a beépített kliens is TM alapú ezért lehet le kéne lőnöm, és leállítanom, mint folyamat és utána kéne próbálkoznom a TM-el.)
-
Patice
Topikgazda
válasz
Multibit #375 üzenetére
Neeem. Nem erről van szó.
A Synology NAS-ok képesek arra is, hogy ha a megadott listában szerepel a router (+ adott router firmware), amire kötve van, akkor saját maguk is képesek konfigurálni azt, azaz nem kell feltétlenül a felhasználónak a routerben mindent átállítania, (portokat forwardolni leginkább), hanem a router belépési adatait megadva megcsinálja magának.
Ha ez nem megy, akkor kézzel kell a routert beállítani.
-
Multibit
nagyúr
Nem ismerte fel a routert
Ezt nem értem. Miért nem mindegy egy Synology NAS-nak, hogy milyen router van a hálózatban? Ő csak egy hálózati eszköz a sok közül. Létezik ilyen, hogy válogat a routerek között?
Vagy ilyenkor csak user error-ról van szó? -
Patice
Topikgazda
válasz
tobias40 #373 üzenetére
Nekem firefoxban nem dob azonnal hibát, hanem a 9091-es porton próbál beléptetni a TM webes kezelőfelületére és itt kér felhasználónevet + jelszót tőlem, de eddig semelyik felhasználóval nem sikerült nekem belépnem.
Olvastam valahol erről, hogy hogyan lehet átállítani a TM felhasználónevét, de ahhoz parancssoros mókolás + telnetes (vagy SSH-s) belépés kell. Erre nem volt még időm, hogy kipróbáljam.
-
Ispy
veterán
Sziasztok!
Van egy DS210j-m és jelenleg DSM 3.2-1944 van rajta, illetve az ezen a verzión futó transmission.
A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e a legfrissebb DSM-re frissíteni, illetve van valakinek tapasztalata, hogy a transmission fut-e rendesen azon?
Köszi,
Ispy -
Elemental
addikt
Maxon megy a seed.
Nem ismerte fel a routert, én forwardoltam a portokat.Nekem ugyanez, csak firefoxszal.
-
tobias40
veterán
válasz
Razermazer #357 üzenetére
Megcsináltam a routerbe amiket írtál és amkor rákattintok a trasmission ikonra ezt dobja fel egy webes oldal:
Hoppá! A Google Chrome nem tudott csatlakozni a 192.168.1.110:9091 webhelyhezMi lehet a gond?
Ez csak webes felülettel dolgozik?
Nem külön egy progi? -
Patice
Topikgazda
Persze. Az megvolt, csak utána ahogy rálépek behozza a webes felületét és kér felhasználónevet meg jelszót, de azzal nem enged be, amivel a NAS-ba lépek be. Se admin-nal (admin + admin), se admin + saját jelszó, se más felhasználó.
Le- és feltöltéssel nálam nincs gond. 20/10-es netem van, ki is használja a NAS éjszakánként..
-
Elemental
addikt
Én nem forwardoltam a download stationt mégis működik.
-
dani3l
őstag
válasz
Razermazer #361 üzenetére
Ertem, köszi. Közben föltettem a Transmissiont, kiprobalom majd azt, hatha jobb, mint a DS, bar nekem azzal sem volt bajom.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Razermazer #358 üzenetére
Transmission telepítés után mi az alap felhasználónév és jelszó? Engem nem enged be egyikkel sem.
-
Razermazer
őstag
Tulajdonképpen ez arra szolgál, hogy elrejtsd magad a nemkívánatos torrentbe belepiszkító, kamu adatokat küldözgető ipktől, van bőven. Amikor azt látod, hogy egy torrentnél elég sok a kárba veszett adat, hát azt nekik köszönheted(a kliens, ugye újra, meg újra próbálkozik leszedni azt a szeletet, ez időbe telik ezért lesz hosszú a letöltési idő). Erre még ott van a tiltólista is a transmissionben stb stb
-
dani3l
őstag
válasz
Razermazer #358 üzenetére
"bt protokoll kódolás mindigre állítsd"
Ez micsoda pontosan?
-
Razermazer
őstag
válasz
Razermazer #357 üzenetére
Jó idő lejárt, tehát látom dstationt használsz, ott a beállítás az 1. lépés akkor is kötelező a routerba csak a nevet mondjuk írd át download station-re akkor.
BT fül: hálozati beállítás ide kell menned, tcp portba, pedig a routerbe beállított portot kell beírnod.
Max feltötést te tudod csutkára ne állítsd
Max letöltést szintén te tudod ismét csutkára ne állítsd.
bt protokoll kódolás mindigre állítsd
dht-t felejtsd el, csak akkor van értelme ha nyílt trackerről szedsz, máskülönben elegánsan kivágnak zárt community-ből.
Max engedélyezett peer 50 legyen
arány azt szintén te tudod, de a 100% minimum, nálam minden 200%-ig megy
Még talán annyi az általános fülön hogy egyszerre 5 letöltés fusson.Jó tanács, jó a ds-station, de írtó fapados még mindig, és nekem nem stabil. 4.0-ás dsm óta csomagkezelőből telepíthető a transmission,(mindig a legfrissebb van fent synocommunityról leszedhető) fényévekkel jobb, menedzselhetőbb. Gui felületen bárhonnan elérhető.
Beállítás: Csomagkezelő központ, beállítások, csomagforrások, hozzáadás, név: SynoCommunity
Hely: http://packages.synocommunity.com Rányom az okéra.
Utána a közösségi menüben a rengeteg 3rd party csudadolog telepíthetővé válik, köztük a transmission is. -
Razermazer
őstag
válasz
tobias40 #354 üzenetére
1: Be kell állítani a router port forwarding menujében a transmissiont, tehát név transmission, port range: általad választott port 50-60 ezer közötti érték szokott az ideális lenni, local ip: az nem más mint a nasodnak kiosztott ip 192.168.1.xxxx, protocoll beállítása: se nem tpc se nem udp hanem both routerbe egy save.
Kilép a router menüjéből2: Transmission remote guiban a beállításoknál, a hálozati fülön, beírod azt a portot amit a routerben is beállítottál, a transmission-nek, port forwarding kiskockába beteszed a pipát, a végén pedig nyomsz egy port próbát.(Válassz véletlen portot a daemon minden indításánál azt nehogy bepipáld) És örül használ
Természetesen nálam, hogyne legyen galiba, minden fix ip címet kapott, így nem kell a dhcp-vel bajlódnom, torrentnél meg kötelező a fix ip. Szóval a gépeimnek, minden eszközömnek ki van osztva egy fix ip, a nasnak is.
-
-
tobias40
veterán
Még annyit a torrentes problémámhoz hogy minden torrent passzív és szerintem ez is gond lehet!
Hogyan tudom aktív-vá tenni a torrentjeimet? -
tobias40
veterán
Nekem a torrent feltöltése lassúnak tűnik a laptophoz képest!
Ha új torrentet töltöttem eddig a laptopon akkor legalább 3-4 óráig fullon ment a feltöltés.(10 mega)
Most ez csak a töredéke(1-2mega) a Dst-vel fullon nem megy és csak kevés ideig megy fel 3 megára is.
Mi lehet a gond?Ez a streamelés érdekelne engem is hogy androidra mit kell feltennem hogy a samsung 10.1 tabon tudjam nézni a NAS-n levő filmeket?
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest