Új hozzászólás Aktív témák

  • junior19

    senior tag

    válasz ΞΔGLΞ #135405 üzenetére

    Igen elronthatja, de ezt írtam is.
    De a normál képmód magas színhőmérséklete még jobban elrontja.

    Ez a szabvány által előírt D65 színhőmérséklet szabvány által rögzített különböző telítettségi pontok helyzete. A 6 szín mindig keresztezni fogja azt a középső ívet, az a színhőmérsékletet jelzi.

    Ez ugyanaz, csak a gyári beállítások mellet a film képmód kb. 6100K színhőmérséklet érték mellet így mennek el a színek a piros, sárga irányába. De jól megfigyelhető például a piros és cián színeket összekötő vonal még azért nem sokat mozdult el.

    Ez pedig mondható a normál képmód színhőmérsékletének, ami általában 9000K vagy felette is lehet. Látható, hogy itt azért lényegesen nagyobb az eltérés a szabványhoz képest, mint a film képmód alacsonyabb színhőmérsékleti értéke mellett. Megint érdemes figyelni a piros és cián színek tengelyét.
    Egyébként is értelmetlen ez a normál, illetve film képmód elnevezés, mert a videómegjelenítésnek egy szabványa létezik, nincs sport, film, természet, zene, színház.
    A normál képmódot is be lehetne hasonlóra állítani, mint amilyen a film mód. Csak azért szokták a film módot ajánlani, mert az pontosabb a szabványhoz, s azt sokkal pontosabban is lehet beállítani( a normál képmódban csak 2 pontos fehéregyensúly állítási lehetőség van, s nincs színkezelési állítási lehetőség sem).
    S senki, aki kalibrál, nem nehezíti meg a saját dolgát, hogy azt a képmódot kalibrálja, ahol kevesebb opció áll a rendelkezésére, s sokkal nagyobb értékeket kellene igazítania, már amennyiben lehetséges.
    Ha valaki mégis a normál képmódot választaná kalibrálásra, akkor is az első lépése a színhőmérséklet meleg1 vagy meleg 2 választása lenne.
    Adja magát a kérdés, hogy jó, rendben, de válasszunk egy köztes értéket, legyen 7500K, mert az neked jobban tetszik. Be lehet kalibrálni ilyen értékre is, s nagyon jó mérési eredményeket is kaphatsz, a megjelenítő akkor sem lesz színhelyes. Mert a bejövő jel ha a szabvány szarint készül az anyag, akkor az 6504K színhőmérsékletű lesz.
    Érdemes a három képet egymás mellet megnyitva a változásokat összehasonlítani.

    [ Szerkesztve ]

    codec project

Új hozzászólás Aktív témák