Új hozzászólás Aktív témák
-
Szevam
senior tag
-
Szevam
senior tag
Találtam egy oldalt, ahol olyan link gyűjtemények vannak, amelyek segítenek a környezettudatos gondolkodásban: kuitak.hu
Már ha érdekel valakit
-
Szevam
senior tag
Nah ide is berakom ezt a szedett-vedett gyűjetményt.
-
Szevam
senior tag
Folyóirat ajánló:
Az Országos Meteorológiai Szolgálat LÉGKÖR folyóiratai letölthetők pdf formátumban. Évente 4 szám jelenik meg.
Sok tanulmány jelenik meg a klímaváltozással kapcsolatban, a cikkek nem olyan hosszúk.Ha valakinek ideje engedi, nézegesse meg, mert ugyan az elmúlt 1 hónapban többen eszméltünk rá, hogy valami fontos, de erről már korábban is szó volt.
-
Szevam
senior tag
ELŐADÁS
2019. szeptember 12. 17:00
ELTE TTK Északi tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 0.83.)Jánosi Imre egyetemi tanár előadásával kezdődik "Az atomoktól a csillagokig" tudománynépszerűsítő sorozat 15. (jubileumi) éve.
Tudom, hogy volt már, csak hogy ne menjen feledésbe!
Tartsuk meg ezt a jó szokást, hogyha van előadás, akkor ajánljuk a többieknek is. -
Szevam
senior tag
Ez jó cikk volt, köszi
Mikro műanyag: Itt van egy vélemény róla.
A jégolvadáshoz hozzátenném: lehet hogy nem akkorát nyom a latba, mint gondoljuk. Szerintem nagyobb probléma a hőtágulás.
-
Szevam
senior tag
válasz
Depression #305 üzenetére
Baromira hiányolom az üveges kólákat, mert nem csak környezetvédelem, de sokkal finomabbak is voltak.
Sajnos nem a palackozás miatt voltak finomabbak (szerintem). De igen több helyen találtam olyan kólát ami fel volt vizezve, vagy túl volt szénsavazva. Itt eszembe jut: Minőségromlás, annak érdekében, hogy mindenkinek jusson
(vagy a profit miatt
).
-
Szevam
senior tag
Kezdjük elölről...Rive kollégától "kaptam egy lebszást" a környezetvédelem topikban. A stílusát elhagyva, (önállóan moderálta magát) szerintem nem beszélt nagy baromságot.
-
Szevam
senior tag
Szerintem műanyag zabáló baktériumok gázával kellene meghajtani az autókat
Túlnyomás lecsapolását mozgási energiává kéne alakítani
-
Szevam
senior tag
Oké, ebben a topicban direkt írtam, hogy ne politizáljunk. Sajnos itt nem írtam ezt, de azért meg kérnélek rá benneteket
Véleményem szerint:
A nagyvilágban és közéletben is (pl munkahely) mindig van egy hierarchia, aminek az lenne a célja, hogy a társadalom, (vagy a munkaközösség) jól és olajozottan működjön. Az már egy másik tészta, hogy ezek a hogyan, milyen céllal működnek. Sehol sem tökéletes. Van ahol nagyon durván át van fogatva a politizálás (személyi kultusz), ami nem más, mint egyetlen ember egója, és az az erő amit ő mozgatni tud.
De egy dolgot ne feledjünk, a kis hétköznapi emberből van a legtöbb. Mi döntünk többségében. Ahogy mi formáljuk az igényeket, úgy formálódnak felettünk is. Viszont nekünk az lenne a dolgunk, hogy a munkánkat, kapcsolatainkat tudatosan tervezzük, szervezzük (itt most nem környezttudatosságra gondolok). Mert ha nem így van, az dönt aki a tudatosságunkat elveszi:
- a reklám
- a divat
- a tv
- a pia
- a drog
- az egóAz emberek többségében arról beszélnek, hogy mit olvastak a Zinterneten meg a tévében meg a tökm tudja hol, nem arról, amit tapasztaltak.
A fent említett topikban is feldobunk témákat amik az interneten vannak. De azért jó a fórum, hogy megbeszéljük egymással hogy ki mit tapasztalt, mit élt át élete során, amivel alá tudja támasztani, vagy kérdőre tudja vonni az adott cikk igazságtartalmát.
Pl: Hétvégén sétáltunk párommal a gemenci erdőben, ahol egy vadetetőre bukkantunk. Össze is futottunk egy vaddisznó casláddal. Megrémültünk, mert kicsik is voltak, és tudtuk akkor veszélyesebb az anyjuk. Szóval hátat fordítottunk és visszamentünk. Ott dolgozó emberektől megtudtuk, hogy a gemenci malacok nem olyan vaddak mint a mecsekiek, mivel ezek láttak már embert többször is. Ilyenkor az eljárás az, hogy csörögsz-zörögsz és ha van hova futniuk elmennek. Ha sarokba szorítod őket, akkor támadnak.
Ezeket az infókat elhiszem, validálom, mert olyan embertől hallottam aki tapasztalt.
A lényeg a lényeg, hogy ha politizálásra kerül a sor akkor inkább gondolkodjunk, hogy van-e értelme. ha úgy látjuk, hogy nincs vessünk fel egy problémát és találjunk közösen megoldást rá
-
Szevam
senior tag
Szívesen venném, ha itt lennének ezek a dolgok tárgyalva.
Akkor válaszolok is rá...ott.
-
Szevam
senior tag
Sziasztok,
Úgy döntöttem megnyitom újra a Környezetvédelem topicot.
Várlak Titeket!
A szeparáló zacskó nagyon jó ötlet.
-
Szevam
senior tag
Még két dolog eszmbe jutott.
1. Néhány helyen olvastam, hogy a háztetők fehérre festésével meg növelhető lenne az albedó érték, ezáltal azok a tárgyak nem tartanák magukban a hőt, hanem visszaverik. Ez olyan egyszerűnek hangzott, hogy csodálkoztam, hogy miért nem csinálja már ezt mindenki. Nyilván oka van, hiszen ha visszaverődik a fény, az atmoszférában akkor a felhők és egyéb szennyezők segítségéel jobban felmelegíti a légkört. Szóval nem biztos hogy tuti a megoldás. Ezt ki hogyan gondolja?
2. A fehér autók kevésbé melegednek, ezáltal nem kell folyton klímázni, ami üzemanyag megtakarításhoz továbbá kevesebb károsanyg kibocsátáshoz vezet. Ezel ki ért egyet és ki nem?
Előre is köszönöm a válaszotokat.
-
Szevam
senior tag
válasz
cinemazealot #224 üzenetére
Mellesleg szerintem a népesség nem növekszik.
Személyes vélemény: rettentően rossz irányba haladunk mind társadalmi, mind környezetvédelmi szempontból.
Szerintem megoldódna a probléma, hogyha más értékeket reklámoznának a TV-ben, meg az olyan közkedvelt internet médiákban, mint amilyenek itthon a Zindeksz, a négy!4 és a Zorigó.
(#228) Lauda: Szintén autóval járok be vidékről, de vagy az történt hogy mindenki dugókerülő lett, mert 6 körül M1/M7 nél sokkal többen vannak mint egy éve. Idén +2-5 percre van még szükségem.
-
Szevam
senior tag
Ha már így szó volt az autókról. Észrevettétek hogy 1-1,5 éve még nem volt az utakon ennyi autó? Nagyon durván megnőtt a forgalom szerintem. Mi a véleményetek erről? Szerintetek mi okozhatja ezt?
Nem hinném, hogy csak a népességszám növekedés. -
Szevam
senior tag
Nemrég kaptam ezt a linket. Környezetvédelem, tartósság, minőség, design.
-
Szevam
senior tag
válasz
Fr@nkieWilde #182 üzenetére
Hát apukám, éles a nyelved az biztos.
és még tudnék mesélni valójában, hogy is működik a világ, de ezt meg nyilván klímaváltozásban hívő emberek nem hiszik...
Akkor mesélj, ne csak azt mondd, hogy tudnál mesélni...beszélj, komolyan érdekel, mert a végén még nekem fog megváltozni a véleményem és törlöm a blogot.
Mellesleg én sem hiszek az emberek által generált klímaváltozásban. Viszont abban igen, hogy baszott nagy pénz van mögötte.
Akkor miért nem foglalkozik mindenki azzal, ha ilyen jó pénz van mögötte?
Pont ilyennek látlak:
-
Szevam
senior tag
Egyszerűen olyan szintű sötét tagadás van a fejekben, hogy fizikailag nem tudják értelmezni, ha több parkoló lenne, akkor nem az történne, hogy utána elférnek azok az autók, akik most nem tudnak a ház mellet megállni, csak 50 méterre (mert ugye ilyenkor már letörik az ember lába, skandallum), hanem csak még többen akarnak majd odaparkolni, mert lett több hely.
Itt szembesültél az önzőséggel.
Mindenki a saját malmára hajtja a vizet, hogy neki legyen kényelmes, neki legyen jó. Az, hogy mi lesz később másokkal azt már senkit nem érdekel, mert akkor már úgy sem fog élni.
Pedig ha csak annyiról mondana le ami nem is fáj neki, már előrébb lennénk.
-
Szevam
senior tag
Ó banyek... Ez nyilván nem csak a miénk, hanem külföldről is jött.
Amit ott szedtek össze az csak műanyag, a többi szutyi valószínűleg a folyó alján landolt
-
Szevam
senior tag
Hátha valaki még nem ismeri a sztorit. Érdemes elolvasni. Neked is Lauda
Rövid
-
Szevam
senior tag
válasz
Fotonhámozó #128 üzenetére
Ha rajtam múlna, a SUV kategóriát hatóságilag beszüntetném esztelensége okán. Ami jelenleg a legoptimálisabb megoldás le(het)ne:1: napi, rövid távú használat (~150 km): elektromos autó (legfeljebb 40 kWh-s akksival, így a tömege sem annyira nagy és tölthetőség időigénye is elfogadható), városban nem szennyez (CO2, zaj, por), 2: napi 150 km-nél nagyobb táv megtétele: plugin hibrid (benzin (LPG-s) - elektromos, 20 kWh körüli akksival), az E-hajtás alkalmazása elsősorban városi használat során; 3: nagyobb tehergépjárművek, közúti áruszállítás: dízel erőforrás. 4: Városi tömegközlekedés: elsősorban kötöttpályás elektromos hajtású, ennek hiányában CNG, 5: helyközi tömegközlekedés: dízel erőforrás.
Végül is ott lyukadtunk ki, hogy ha minden (nem csak közlekedésben) akkor és ott a helyén lenne kezelve, nem lennének problémáink.
-
Szevam
senior tag
Kiegészítettem a bejegyzést, a Ti ötleteitekkel. Várom a többiekét is!
Ha valamit, valakit kihagytam, szóljatok kérlek.
-
Szevam
senior tag
A blogbejegyzéssel tényleg csak az ötletelés a cél, nem én vagyok a nagy dolgok megmondója, csak érdekel a PH-sok véleménye. Jó magam sem tudok mindent betartani.
Az elektromos autókkal kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok. Itt én is az előállításból származó szennyezésre gondolok, továbbá mi is lesz a sorsa annak a rengeteg akkumulátornak, ami tönkremegy? Meddig lehet őket újrahasznosítani? Kitalálták már, hogy a végképp használhatatlan akksikat hol és milyen módon fogják lerakni?
lezso: a tüntizés környezetbarát dolog. Gondolj bele: sétálsz, ordibálsz addig sem autózol és nem fogyasztasz áramot. Jól lefáradsz, aztán alszol (addig sem fogy az áram XD )
Feketelaszlo: Igen vannak dolgok amiket felsoroltam és nem a klímaváltozáshoz tartozik, hanem egyéb környezeti problémára. Hátha valaki elolvassa és átértékeli, esetleg kipróbálja. Az ecet itthon is "terem", az is szépen hozza a vízkövet.
mediterrán égövről ide kell kocsikáztatni a citromot
Nem sokáig, teremni fog az itt is pár évtized múlva. -
Szevam
senior tag
Kérek mindenkit, hogy mellőzétek az egymásra való fujtatást:
-
Szevam
senior tag
válasz
cinemazealot #71 üzenetére
Köszönöm
Ahány ember annyi féle, de ha a különbözőséget jól kezeljük, nincs belőle gond.
-
Szevam
senior tag
Ez talán azért van mert akkora falat ez a téma hogy senki nem látja át az egészet. Egyik ember az egyik oldalról másik a másikról nézi, és összeordítanak.
A cikkel nekem ez nem célom, hanem inkább az hogy lássuk ki hogyan tekint a dologra, és egy összeálltabb képet kapjunk. Amolyan brainstorming. A felsorolásom sem biztos hogy elegendő, vagy tökéletesen jó. Kellenek az emberek ahhoz, hogy a problémát több szemszögből láthassuk.
Ehhez az kell, hogy bárki bármit mondd azt gondolja végig, és a miértekre tudjon válaszolni.
Baromi nehéz -
Szevam
senior tag
Sajnos egyet kell értsek Tiktakukaccal, az őskori kommunikációt tekintve. De mindez onnan indul, hogy milyen a társadalom összetétele, ki mit tanult meg az iskolapadban. Aki tud írni olvasni és a legfontosabb: problémát megoldani, azzal lehet beszélni. De sokan vannak akik trehány módon gyermekeiket nem vitték iskolába mert minek, így azok csak egy mondat hangsúlyából, illetve nonverbális kommunikációból értik meg hogy mit akarsz. Ez sajnos elég szomorú
-
Szevam
senior tag
Azt valóban nem szabad elfelejteni, hogy korábban nem volt egységes hőmérséklet mérési szabályzat! Ebből kifolyólag nem biztos hogy minden adat egyformán értelmezhető,
viszont
az látható, hogy az elmúlt néhány évtizedben folyamatosan felfelé ívelő hőmérsékleti tendencia van, és folyamatosan dőlnek meg a meleg rekordok. Az egy másik dolog hogy előfordult még a 60-as években hogy anyukám vékony pulóverben játszott kint az udvaron Karácsonykor (mintha akkoriban is 'ugyanolyan meleg lett volna mint most') , de azt én is érzem hogy a nyári melegben már nem elég a fa árnyéka, "nagyobb" sétánál.
-
Szevam
senior tag
Haló-haló EMBEREK!
Kérlek ne egymást együk azért, mert egy dolgot az egyik vagy a másik szemszögből látunk!!!Ha azt nézzük, valóban kicsik vagyunk mi a nagy gyárakhoz. De ne feledjük, hogy a hétköznapi emberből van a legtöbb, és igazából marha sokan vagyunk. Ha nekünk nincs szükségünk a gyárakra, nem lesznek. De az egy álom, hogy hirtelen egyszerre meg lehessen változtatni a legtöbb ember gondolkodását.
Új hozzászólás Aktív témák
lo A következőkben igyekszek összefoglalni röviden néhány gondolatmenetet, stratégiát, amelyet, ha betartunk segíthetünk...
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Fujifilm X
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- RAM topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- IPhone 15 Pro max 256GB gyári független 2026.11.09. Apple jótállás
- FÓLIÁS! LG UltraFine 32UN88A-W Ergo IPS Monitor! 3840x2160
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GS85Q-B Gamer IPS Monitor! 2560x1440 / 200Hz / 1ms / FreeSync
- Thinkpad T14 Gen4 14" FHD+ IPS i7-1355U 16GB DDR5 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Spirit of Gamer ELITE K70 Gaming Billentyűzet
- SzoftverPremium.hu
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest