- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Microsoft Excel topic
- YouTube
- Letartóztatták a bitcoin-Jézust
- A franciáknak elege van abból, hogy minden gyerek mobilozik
- Mobilinternet
- Crypto Trade
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsiga68
senior tag
Csak egy kérdés: Honnan lehet tudni hogy mikor ért be az Orange habanero? Szedném is meg nem is..
-
Digitalpimp
senior tag
válasz zsiga68 #6653 üzenetére
Azért én a megpuhulást nem várnám meg. Akkor már igencsak "túlérett". Meg attól függ, magnak, szósznak, vagy enni lesz? Mert az átszíneződés után még hetekig elvan a növényen, de olyankor azt is kockáztatod, hogy valami beleköltözik, aztán tönkremegy. Ha már szép narancs a színe, biológiailag is érett, csíraképes magokkal.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Az első csoki habanero-m,ennek kb, ilyen színűnek kell lennie, amikor már jó?
A "mini-jalapeno"-k, vártam-vártam, hogy nőjön, érjen, erre már be is pirosodott, hát ez nagyobb nem lesz Kb. 5-6 cm-es bogyók vannak rajta
Ő meg az anaheim, ilyet termeszt valaki? Nem tudom, hogy leszedem-e ilyen zölden vagy hagyjam, amíg elkezd pirosodni, láttam így is - úgy is. Már most jó 15 cm!Végül egy kis off: vannak paradicsomok is, amik ilyen , meg ilyen , meg ilyen leveleket produkálnak, az mitől lehet? Egyébként a termések szépek, egészségesek, azok a szárak ilyenek, amim nincs bogyó.
[ Szerkesztve ]
-
-
Digitalpimp
senior tag
Szép a habid, lassan eheted. A paradicsom levelek gombásak, vágd le őket tőben, meg adj valamilyen rezes-kénes gombaölőt ne terjedjen tovább. Ilyenkor augusztusban nagyon kell figyelni a paradicsomvészre, akár pár nap alatt is elintézi az egész ültetvényt!
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Bolti csiliknél kb. felesleges ezzel foglalkozni, csili és kész. Annyira sok alfaja van mind a 4 csili törzsnek, de különösen az annuumnak, hogy akármi lehet. A mindenféle hibridekről nem is beszélve.
Ha tudni szeretnéd milyen csilid van, akkor vegyél nevesített magot, de még ott is előfordul néha, hogy nem pont az lesz belőle amit ráírnak.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
peestike
senior tag
a héten beérett az apósék kertjében a 7 pod, meg a skorpió. mindkettő sárga. a 7 pod-ok nem valami nagyok, abból a héten egyet megettem. ma rámentem a skorpióra, eddig soha nem ettem ennyire erőset, a feléig jutottam. 5 papír zsebkendő ment el, kb. 20 percig égett a szám és a környéke.
az erkélyen, itthon a 3.-on lassan jók lesznek a kaszások is. már várom!42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz peestike #6664 üzenetére
1.000.000 SHU felett már minden mindegy. Üdv a klubban.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
peestike
senior tag
válasz Digitalpimp #6665 üzenetére
Igazad van, tényleg mindegy, csak az érzés, hogy ez is kipipálva, mint a nyolcvanas spitz rum.
Más :
Sok a sárga érett cayenne féleség, hétvégén paprika krém gyártással próbálkozom meg. Csak paprika, só, késhegynyi citromsav, ezekre gondoltam.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
TeeJay
félisten
mi lehet ez a sok fehér folt minden paprikámon?
ehető még így vagy kuka? mitől lett mind szinte ilyen?Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Digitalpimp
senior tag
válasz peestike #6666 üzenetére
A rum nekem is megvolt, még a 80-as években hozta nagyanyám Svájcból.
A citromsavat az íz, vagy a tartósítás miatt akarod beletenni? Én a Cayennet inkább szárítanám, aztán január magasságában ledarálnám.TeeJay: Elég érdekesen néz ki, kicsit olyan, mintha valami lerágta volna a külső piros részét. Vagy valami gomba, esetleg kálium-kalcium hiány?
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
wierra
senior tag
Valószínűleg vándorpoloska lesz a kártevő (aka. büdösbogár).
A pontosság véget ezek szívogatnak, nem rágcsálnak."In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure. Success can be achieved only through repeated failure and introspection.” – Soichiro Honda
-
peestike
senior tag
válasz Digitalpimp #6668 üzenetére
A citromsavat a szín miatt gondoltam. Több helyen olvastam, hogy megmarad a szép színe. Cayenne lesz szárítva is bőven még. Nem tudom, hogy mennyi lesz turmix után, ha értékelhető a mennyiség, akkor nem keverem meg a skorpiót azért, marad tisztán, nem higítom fel.
Érdekes a kaszás is egyébként. Az első pár darab, ami érni kezdett narancssárga, van, ami bő héttel később kezdett színesedni, az meg gyönyörű piros, mint a képeken, amiket dob a gugli. A piros skorpió még csak most mutatja a pirosodás jeleit. A barna 7 pod az erkélyen sárga lett, de gyakorlatilag kuka az egész tő. Rohad meg belülről, ami érett az meg harmatgyenge. Már most eldöntöttem, hogy jövőre csak kaszás, max sárga, vagy csoki az erkélyre. Jobban bevált, mint a másik kettő.
Cayenne-nek meg mindegy, kertben is, erkélyen is van bőven, nem finnyás.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
zsiga68
senior tag
Pár tipp:
Készítsen fokhagyma spray-t:Öntsön 2 bögre vízbe (500ml), 4 teáskanál szárított fokhagymaport, és keverje fel jól az oldatot. Az elkészített oldattal kezelje le az ablakpárkányokat, külső falszakaszokat az ablak körül, és egyéb olyan területeket, amit gyakran látogatnak a mezei poloskák. A fokhagyma szaga sok esetben sikerrel távol tartotta a mezei poloskákat az érintett felületről. Egyeseknek sikerült a napi 20-30 címeres poloskát néhány darabra szorítani. Fokhagymaport bármely élelmiszerüzletben fog találni a fűszerek között.
Miután elkészítette az oldatot pár óra elteltével már használhatja is. Az oldatot öntse egyszerű virágpermetezőbe, melyet szinte bármely virágosnál meg tud venni 500-700 Ft-ért, majd permetezze le az érintett külső falszakaszt az oldattal. Párkányokat, redőnytokokat szintén.
Vagy használjon mentaolajat/levelet:
A menta illatát is sok helyen említik meg a mezei poloska távol tartására. 10 csepp mentaolajat, vagy 2 teáskanál őrölt mentelevelet kell összekeverni 500 ml vízben.
Próbálta már a teafaolajat?
Szintén sikereket értek el a mezei poloska távoltartására a teafaolajal. Ebből a szinte bármely drogériában beszerezhető olajból kb 2 ml-t (kb 60 csepp) kell elkeverni 500 ml (0,5l) vízben. Majd jól összerázott állapotban alaposan be kell permetezni a mezei poloskák által gyakran látogatott területeket.
Ha vegyszer, akkor biokill.
Ha az illóolajak, különböző házi praktikák közül egy sem válna be, vagy nem szeretne ezekkel próbálkozni, és inkább a vegyszerre bízná a munkát, akkor a háztartás számára megvásárolható szerek közül a biokill készítményt tudjuk javasolni. Sajnos a szigorú biocid szabályozás végett meglehetősen kevés a szabad forgalmú irtószerek száma, így sok készítményt nem tudunk javasolni.
A biokill-el hasonlóan a fent említett különböző oldatokhoz, szintén az érintett falszakaszt kell lekezelni. Érdemes vagy a megjelenésükkor, vagy az előtt közvetlenül kijuttatni a készítményt.
-
TeeJay
félisten
megszívtam mert kb. az összes paprikám még a zöldek is ilyen fehér foltosak már...
azt hiszem hiába szórakoztam február óta az egésszel a mocsok poloskák mindet megrágták és így esélytelen lesz sajnos...fenébe is
pedig panel erkélyen 4. emeleten ki gondolta hogy pont erre fognak majd menniMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Digitalpimp
senior tag
Szerencsére én eddig egész szezonban 1-2 darabot láttam csak, gyorsan el is intéztem őket. Én se örülnék, ha az összes kínai fajtát gallyra vágnák, rogyásig van a Red Savina, Narancs Habi, meg a Fatalii. Max. a megrágott részeket levágod, a többit meg feldolgozod. Hacsak belül nincs valami meglepi.
peestike 6671: A Cayenne hozza mindig a papírformát, terem mint állat. Vagy 2 éve november közepén számoltam fel az erkélygazdaságot, és még tele volt zöld paprikákkal. Már vagy háromszor azt hittem leszedtem az összeset, de még mindig találtam rajta elbújva. Darálás előtt azért vágd félbe mindet, hogy ne legyen benne esetleg penész, vagy valami lakó.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
TeeJay
félisten
válasz ricsipontaz #6676 üzenetére
ja örültem ha arra volt időm hogy hajnalban meglocsoljam
úgy néz ki lesz csomó érett chili de szerintem mindet megrágták a mocskokszülőknél voltam ott meg tudtam menteni úgy 15-20paprikát kivágtam a rágott részeket amin pici volt
de amin a fél paprika meg van rágva az kuka mert olvastam hogy büdösbogár szaga és íze lesz azt meg nem akarja senkiledaráltam, a házban olyan volt mintha paprikaspray-t fújta volna mindenhova
de végül 20% konyhasóval elraktam és bitang lesz
a többit átnézem de ha rágott akkor idén kb. kuka a termésem
jövőre meg valamit ki kell találni a mocskok ellen mert nálam nincs idő szedegetni őket az erkélyenMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
peestike
senior tag
ma megkóstoltam a beérett kaszást. nagyon durva volt.
viszont kb a fele kuka lett, mivel a magok már barnák voltak. erre levettem még kettőt, félbevágva ugyanaz, kuka. ez elszomorított. még a szabadföldiekben bízom, remélem azok sikerülnek majd, még ott zöld a termés. viszont ezek megszáradnak napon rendesen? vastagabb a húsa, mint a cayennek, azért kérdezem. nem fog összepenészedni? aszalógép gondolom segítene, de az meg nincs sajnos.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Exian
őstag
Hát, ilyen ez a popszakma. Nekem volt szőlőültetvényem, többszáz tő szőlővel, volt olyan évem, amikor egy gramm szőlőt nem tudtam leszedni és egy deci bort sem tudtam csinálni, mert egy sima- és lódarázs invázió elpusztította az egész termést. Volt, amikor madarak csináltak hasonló kártevést.
Ez sajnos mindig benne van a pakliban, részvétem
"pedig panel erkélyen 4. emeleten ki gondolta hogy pont erre fognak majd menni"
Mi 3. emeleten lakunk, nekem több évben volt, amikor tetűinvázió miatt lett alig termésem. Én azzal küzdöttem évekig, ezért nem nevelek palántákat már az erkélyen, érdekes módon kint a kertben (van egy kiskertünk a közelben) sosincs semmi kártevés. De az erkélyen hol a poloskák, hol a tetvek pusztítottak... érthetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
peestike
senior tag
ma olvastam egy friss anyagot a vándorpoloskákról, esetleg hasznos lehet.
42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz peestike #6678 üzenetére
Fűzd fel őket cérnára, meg vagdosd be négyfelé a paprikákat, mert különben berohad. Ha bevagdosod szépen megszárad, utána már csak a darálás marad, mint öröm.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
TeeJay
félisten
ami volt jó paprikám ledaráltam vidéken szülőknél az udvaron
de utána a darálót fent mostam ki a fürdőben hát az egész szinten könnyeztünkjól sikerült a cucc lett egy erős pistás üveggel az úgy 1évig elég lesz szerintem bőven
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
zsiga68
senior tag
válasz szokeherceg #6685 üzenetére
Nekem is ilyen volt. Késsel kivágtam a területet és megoldódott a gond.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz tzimash #6687 üzenetére
Azokból már főzhetsz egy pár liter jó csípős, de még ehető szószt. Pl. Ezt:
"Habanero kb 5-6 db
4 darab tv paprika
1-2 Kaliforniai paprika
2 fej vöröshagyma
3-4 cikk fokhagyma
3dl cukor (egy bögre)
0,5dl ecet, 0,5dl olaj, (ízlés szerint citromlé/limelé)
Ízlés szerint 1.5 evőkanál só, 1/3-ad e.kanál bors, 1/2-ed e.kanál oregáno, majoranna, 6 levél bazsalikom (lila) (maximum háromféle zöldfűszer)Elkészítés:
Annyi vizet oda rakunk forrni, amennyi ellepi a Habanerokat.
Amint felforrt a víz, beledobáljuk a négybe vágott, szár nélküli Habanerokat magostul ázni.
Hagyjuk ázni amíg a többi hozzávalót daraboljuk.
A paprikákat és hagymákat kisebb darabokra vágva, minden mással együtt belerakjuk egy edénybe, a Habanerokat a vízzel együtt.
Az egészet elkezdjük főzni, vizet csak akkor adjunk hozzá, ha látjuk hogy nem elég.
Amikor már rotyog egy kis ideje, botmixerrel vagy turmixal összeaprítjuk (ki milyen szószosra akarja).
Ha kész, üvegekbe töltjük. A kihűlt szószt hűtőben tároljuk. Nekem már hónapok óta megvan , nagy befőttesüvegben és hibátlan ! "A Tv paprika Kápia, vagy kaliforniai aránnyokkal lehet szórakozni, inkább a színét befolyásolja. (Sárgább, vagy pirosabb a kész cucc.) Izlés szerint lehet hozzáadni citromlevet, mézet, koriandert. A sima cukor helyett barnát, esetleg pálmát. Én minden évben főzök belőle pár litert, barátoknak, ismerősöknek adok ajándékba.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
fausto
addikt
válasz Digitalpimp #6688 üzenetére
Köszi, tök jól hangzik! Csoki habanero-m már van pár darab, szerintem kipróbálom!
Tartósítani nem kell valamivel? Ebből a mennyiségből kb. mennyi szósz lesz? -
tzimash
őstag
válasz Digitalpimp #6688 üzenetére
Köszi a receptet, már alig várom, hogy beérjenek.
-
Digitalpimp
senior tag
Külön tartósító nincs benne, kifőzött üvegekbe öntöm, utána dunsztolom. Ha nincs megbontva 1 évig simán eláll hűtés nélkül. Felbontás után meg hűtőben sincs hónapokig semmi baja. Ebből a mennyiségből 1-1,2 L van, attól függ mennyire főzöd sűrűre, meg a hozzáadott paprikák mekkorák.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
csucsu21
aktív tag
Sziasztok ha esetleg valaki kazincbarcikán nevel paprikát pár szemre vevő lennék . Habanero carolina reaper. Trinidad scorpion. Sajna idén nem voltam itthon és levél tetű csúnyán elintézte.
Az élet olyan, mint a motor be kell rúgni másként nem megy !!!
-
n00n
őstag
válasz Digitalpimp #6688 üzenetére
Nem sok ez a cukormennyiség bele?
-
Digitalpimp
senior tag
Szerintem elég jól felveszi a többi alapanyag, egy kicsit édeskés az alapíze, de jó összhangban van a fűszerekkel. Meg lehet a cukrokkal is variálni, barnával inkább "füstösebb" ízű, meg a színe is sötétebb, olyan barnás-narancs. Hideg kajára is jó, meg pácolni, pizzára is mehet.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Pénteken szépen felfűztem a csiliket, hogy kiszárítsam őket, kint az udvaron fel is lógattam őket. Na, azóta megállás nélkül esik az eső
Ez gáz? Elvileg holnaptól megint napos idő lesz, pár nap alatt ki fog száradni? Vagy inkább óvatosan sütőben szárítsam? -
Exian
őstag
válasz zsiga68 #6697 üzenetére
Én mindig lakásban szárítom, sosem vágtam ketté. Mondjuk mi panelban lakunk, igencsak száraz a levegő úgyhogy a falak gyorsan beszívják a nedvességet, de így is kell pár hét. Mondjuk a belső rohadásra hajlamos fajtákat (pl. habanero) én is félbe szoktam vágni, de a hosszúkás, amolyan fűszerpaprika jellegű - állagú fajtákat sosem. De egy nagyobb páratartalommal rendelkező lakásban lehet, hogy célszerűbb, ez igaz, hogy ne a rohadás, penészesedés, hanem a száradás induljon meg.
[ Szerkesztve ]
-
fausto
addikt
Köszi, cayenne és hababero-kat fűztem fel, akkor inkább behozom. Én azért félbe vágtam őket.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Egyre közelebb a Poco F6 startja
- Fujifilm X
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen