- OpenWRT topic
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Azt várják Trumptól, hogy leállítja a Google feldarabolását
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- DIGI kábel TV
- Synology NAS
- NVIDIA: lemaradt AI terén az EU, közben kijavították a Blackwell AI chipeket
- Linux kezdőknek
- Proxmox VE
- Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitalpimp
senior tag
Az Anaheimet legtöbbször zölden szedik-eszik, az olyan Amerikában, mint nálunk a hegyes erős. Ha egyéb baja nincs eheted nyugodtan. A 12-14 cm-es Jalapeno az már tuti nemesített, Giant meg társai.
A Cherry Bomb mennyire vastag húsú? Enni, vagy inkább szárítani való?[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
fausto
addikt
válasz Digitalpimp #6751 üzenetére
Ok, köszi!
Elég vastag, szerintem nem nagyon lehet szárítani. -
tzimash
őstag
Szószhoz való üvegeket honnan szereztek be?
2dl körüliekben gondolkozom. Tegnap a pepco-ban láttam 1,5-2dl-es üvegeket, de a mai trendnek megfelelően, a kupakjuk középen lyukas volt a benne lévő szívószál miatt...Szerintetek mennyi kápia paprikát vegyek, ha 7-8 reaperből és 4-5 csoki jolokiából csinálnék szószt? kb a Lidl-s Bring the pain erősségre szeretném belőni, de annál sűrűbb állagúra.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz tzimash #6753 üzenetére
Én újrahasznosítok sűrített paradicsomos, gombás, egyéb szószos üvegeket. Ha van nálatok nagyobb háztartási bolt, esetleg Üvért lerakat ott olyat veszel amilyen jólesik.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
vendingo
veterán
Tudtok ajánlani egyszerű chiliszósz receptet, ami sokáig eláll?
A chili hungaria termékeit nagyon szeretem, de kicsit drágállom őket, főleg, hogy itthon hegyekben áll a chili.
Esetleg "erőspista" recept is jöhet.Köszönöm.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vendingo #6758 üzenetére
Ez a receptem felbontva lett hűtőbe rakva 2015-ben, de még úgy is jó volt idén: https://prohardver.hu/tema/re_petipetya_jalapeno_magok_elultetese_hogyan_hel/hsz_6626-6626.html
És így készült, piszok egyszerű:
[link]*a menta és a citromfű zöld leveles formában került bele. Annyit tennék még hozzá a recepthez, hogy a hűtőben pár nap után érdemes egyszer átkeverni és ellenőrizni a sósságát, hogy ne legyen sótlan, de el se legyen sózva.
Ez a szósz sokaknak ízlett, merem ajánlani. Főtt virslivel mártogatni hhhmmmmhmmhmm.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vendingo #6760 üzenetére
Igen, a kápia vagy bocskor paprika megadja neki a kellő lé mennyíséget. Én próbálkoztam víz alapú cuccal is szószt készíteni, de nem tudtam besűríteni a cumót, ráadásul nem is győzött meg róla az eljárás, hogy jó dolog lenne megenni a végeredményét...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
vendingo
veterán
válasz CPT.Pirk #6761 üzenetére
Fokhagyma, esetleg vöröshagyma mehet bele?
Mennyire sűrű a te recepted?Sok receptet néztem most youtube-on, de szinte mindegyik írt ecetet, almaecetet. Utálom az ecetet, ezért nem eszem meg a tabascot se.
Volt egy ami az ecet ellenére is nagyon tetszett, abba került hagyma, fokhagyma, cukor, whiskey, de ez is víz alapú volt.
Még túrom a netet, meg várom a további ajánlásokat.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz vendingo #6762 üzenetére
A Tabasco az egyetlen ecetes szósz amit megeszek, de én sem vagyok a híve, mert simán kiérzem bármiből.
A bolti cuccokba nyilván beleteszik, mert úgy könnyebb tartósítani...Izé, viszont mivel darált paprikáról van szó, az nem kifejezetten folyékony szósz lesz, hanem nagyjából megmarad az állaga, csak a főzéstől kicsit homogénebb lesz. Kb mint az erős pista, talán egy hangyányit sűrűbb csak.
*fokhagyma, vöröshagyma simán mehet bele, igazából nem nagyon lehet ilyesmivel elrontani a dolgokat. Az is elsőre talán vadnak hangzik, hogy mentát meg citromfűt javaslok a szószba, de az íz magáért beszél.
[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Amit eddig Reaper-nek hittem (előtérben) az lehet mégsem az lesz? Hiányolom a termés végén lévő vékony farkincát.
Jobbra az éppen pirosodó hosszúkás az miféle lehet vajon? Ez is a Blumen-féle csoki habanerós zacsiból került ki, amelyben volt orange habi és csoki jolokia is, úgy néz ki sikerült 4 féle magot is beletenniük -
Digitalpimp
senior tag
válasz tzimash #6768 üzenetére
Ez inkább Moruga lesz, a hosszú piros Jolokia. Így legalább van mindenféle jó kis paprikád.
-
Zewa
senior tag
Sziasztok,
a napokban ellopták a teljes idei chili termésemet, ezért keresek eladó habanero és valami erősebb fajtát szószkészítés céljából. (20-30szem habero és vagy egy két marék skorpió vagy Kaszás elég lenne) Baranya megye előny.
Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
Digitalpimp
senior tag
Egy jó Skorpió akadjon a torkukon! Remélem a tüdejükbe is jut belőle! Felháborító, hogy a háromnegyed évi meló csak úgy kárbamegy az ilyen mocskok miatt. Remélem valaki ki tud segíteni pár szemmel.
-
Zewa
senior tag
A nagymamám kertjében voltak, ő összetörte magát, ezért kórházban illetve rehabon van. A felügyelet nélkül maradt ház illetve kert könnyű célpontnak bizonyult. Vitték a szőlőt, chilit sőt, még a búvárszivattyút is a kútból.
már megrendeltem az IP kamerákat..Remélem így is megtudom oldani a boltmentes kapszaicin készletet.
"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
TeeJay
félisten
válasz Digitalpimp #6771 üzenetére
Vagy a segg lyukát égesse szét az egyik kifelé
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
vince
őstag
már megrendeltem az IP kamerákat
Sanszos, hogy legközelebb azokat is viszik"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
tzimash
őstag
válasz Digitalpimp #6769 üzenetére
Így utólag egyáltalán nem bánom, ez az első nevelésem, legalább többfélét megismerek így.
-
Digitalpimp
senior tag
Szuper! Kóstoló, videó!
-
fausto
addikt
válasz Digitalpimp #6779 üzenetére
A kóstoló megvolt (videó nincs )
Hááááát... szerencsém volt, hogy csak egy vékony csíkot vágtam Elég bitang volt, eddig a csokihaba volt a legerősebb, amit kóstoltam. -
vendingo
veterán
Nálam elég gyengusz lett a fresno. Nagy mellénnyel beállítottam a szüreti ebédre az érett fresnoval, hogy ez milyen csípős... Beleszeltem az egészet a gulyásba, hogy érezzek valamit. Mondjuk bátyám meg csak belelógatott egy szeletet pár percre, aztán prüszkölt tőle, de engem meg se karcolt.
Ma meg kb 6. alkalommal felejtettem bátyámnál a 424-es szószt, ami a kedvencem. Érdemes kipróbálni, ha valaki még nem kóstolta volna. Frankó füstős, remek aromával rendelkező csípős szósz. Sokszor ketchup-hoz szoktam önteni, azt is hihetetlenül feldobja, ha éppen nem akarom nagyon csípősen az ételt.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
emre
veterán
Üdv!
Ilyesmi érdekelne (hasonló áron) elsősorban enyhe és közepes. Az erőset nem bírom, a többit is kizárólag az íze miatt. Tudnátok tippeket honnét tudom beszerezni? A Chilimag.hu-ról lett legutóbb, de most nem túl nagy a választék......
A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.
-
Digitalpimp
senior tag
Azért más liga, mint a Habanerók. Ma érkeztek meg a Premiertől a jövő évi magjaim, egy laza hetet futott. Most rendeljetek, amíg gyors a posta.
-
peestike
őstag
válasz Digitalpimp #6783 üzenetére
nekem is befutott a jövő évi mag fatalii-tól most, 8 nap volt.
taktikát váltok, az éven nem igazán voltam megelégedve, így jövőre nem próbálkozom 1 millió shu felett.
kathumby lesz.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
vince
őstag
Elkészítettem életem első csiliszószát. Leszedtem a yucatan pepperoni paprikáimat, kb. másfél vödörnyi (lidl narancsos vödör) lett. Mivel a paprikákat a családból csak én eszem, nagyon megijedtem, hogy mit fogok ennyivel csinálni (van még kb. kétszer ennyi long slim és golden cayenne a töveken). Itteni és egyéb helyeken fellelhető recepteket olvasva összeraktam egy sajátot, a leszedett paprika szűk harmadából pici kápiával (ez elhagyható, nem olyan erős a yucatan és a cayenne sem) sok fokhagymával, vöröshagymával és gyömbérrel, némi zöldfűszerrel, ecet és cukor nélkül. Na, ez olyan jól sikerült, hogy azóta a család minden tagja eszi a szószt, aki jobban szereti a csípőst, az többet, aki kevésbé az kevesebbet, de a karaktere, az íze mindenkinek bejött eddig
(#6528) niyabinghi ötletén felbuzdulva vettem egy mangót a következő kísérleti szószhoz"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
tzimash
őstag
Megvolt az első (és idén egyben az utolsó) szüret.
Ebből készül holnap szósz.
7db moruga, 8 piros és 4 csoki jolokia.
Sajnos van pár szem, amely nem tökéletes, főleg a jolokiák között. Talán látszik a képen is, foltos elszineződés, és ezek puhábbak is, mint a többi. Ezek valamilyen betegségben szenvednek vagy hamarabb le kellett volna szednem őket? Bele merjem tenni őket a szószba vagy csak a tökéletes példányokat? Vagy vágjam ki ezeket a részeket?
Igazából inkább túlérettnek tűnnek.Birds eye füzér, kb 35cm.
[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz tzimash #6786 üzenetére
Amikor felvágod meglátod belül, hogy milyen. Ha nincs baja, akkor a foltos részeket levágod, a többi mehet a szószba. Biztos jó erős lesz ilyen paprikákból.
-
vendingo
veterán
Van egy kis gondom. Van kb. 100-120 éretlen, félig ért paprikám a töveken. Hétvégétől jön a rossz idő. Szerintetek befognak érni? Sajna 1 hónappal megcsúsztunk az ültetéssel, és ez látszik is a terméseken.
Más: Lenne kedve valakinek magokat csereberélni?
Nekem van 6-7 fajta paprikám, azoknak a magjait tudnám felajánlani cserére.
Pár hsz-al korábban írtam/mutattam, hogy mik vannak itthon.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
zsiga68
őstag
https://femina.hu/hazai_sztar/vujity-tvrtko-chili/
-
TeeJay
félisten
hétvégén lesz a Millenárison a Chili weekend
jöttök kóstolni?Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
gyurica úr
tag
Segítséget, véleményt szeretnék kéri.
Március végén/április elején lett elültetve Jalapeno és skorpió paprika, csak úgy (sose csináltam még ilyet, és igazából viccnek szántam valakivel szemben de aztán túlnőtt az eredeti célon a "növénytermesztés). A Tescoban vásárolt valamelyik olasz cég termékeként.
3 helyen lett elültetve. Egy Nyíregyházi keleti fekvésű erkélyen, egy XIII-ban szintén keleti fekvésű erkélyén, és a IV-ben nyugati fekvésű lakás erkélyén.
A jalapenok hamar kibújtak, megnőttek, virágoznak termőre fordultak, a Skorpiók, lassabban bújtak ki, lassabban kezdtek nőni, de aztán belehúztak, virágoznak de termés nem lesz, a virág, azzal a kis zöld szárral együtt amivel a növény szárához kapcsolódnak egyszerre esnek le. Ráadásul mind a három helyen.
Miért? Nem porozódtak be? De hát egyszerre voltak ültetve, egymás mellett nőttek fel, műanyagpohárban, cserépben ablakban, erkélyen. Akkor mi a probléma?
A jalapenok a nyugati fekvésű lakásban kisebbek (4-5 cm) és hamarabb lettek pirosak, a keleti fekvésűekben nagyobbak (6-7 cm), és csípősebbek lettek, "becsíkozódtak".
De a Skorpió csak bokrosodik, virágzik, és semmi. 25 cm-s cserépben van a földtől 117 centire magasodik.
Tápot kap 3-5 naponta.
Mit tehetek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz gyurica úr #6791 üzenetére
Pont ugyanígy jártam a skorpiómnál az első termés széria után, onnan csak virágzott de nem termett.
Skorpiónál két napi tápozás, Voldünger Linz por formátumú táppal, amit az öntözővízbe kell feloldani. Ez meg fogja oldani a problémát és egyszer csak nem fogja ledobálni a virágait, nekiáll majd vastagon teremni. A skorpió egy ilyen érzékeny növény, másik táppal ne próbálkozz.
Nekem most egy kicsit nagyobb cserépben van, és kb. az államig ér. Per pillanat ne ültesd át, maximum ha már töpörödött a föld, akkor a tetejére tegyél egy réteg friss minőségi virágföldet.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz gyurica úr #6793 üzenetére
Nem egynyári, évekig elél a csili ha nem fagy el. Ugyan viszonylag hideg lesz esténként, de én még nem tervezem bevinni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz gyurica úr #6796 üzenetére
Azt még kibírják, inkább mikor már a napi hőmérséklet se túl magas. Még a fagyok előtt.
Amúgy nem igazán gáz neki a szél, az enyém már bőven túlnőtte a korlátot. Fenébe na, meglátjátok a pofámat.
Ilyen volt kicsit több mint fél éves korában, ünnepi díszben:
Ilyen most, kb. két és fél évesen:
Élmény lesz helyet találni neki télre.
kutga: jó lesz az még!
[ Szerkesztve ]
-
gyurica úr
tag
válasz gyurica úr #6796 üzenetére
Hát igen, ennyire nem gondoltam bele a dolgokba, hogy télen is meg lesz még. Ez tényleg, csak egy kib..abrálásból lett ültetve... :-)
Szerencsére csak egy skorpió van, és már csak 4 jalapeno, amiből egyet odaadok egy barátomnak, mert nem tudok mit kezdeni velük.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz CPT.Pirk #6797 üzenetére
A fénykép készítése előtt be kellett volna dobnod egy Skorpiót, az letépi az arcod és kicseréli a Travoltáéra.
Amúgy szép nagy növény, gratula hozzá!"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
Új hozzászólás Aktív témák
- Logitech G PRO HERO Wireless (910-005272)
- Be Quiet Silent Loop 2 RGB Vízhűtés
- Újszerű Asus Vivobook S 15 S5507 -Snapdragon X Elite X1E - 32GB DDR5 - 1TB - Win11 - 2,5 év garancia
- Latitude 7430 2-in-1 14" FHD IPS kihajtható érintő i5-1235U 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- Csere-Beszámítás! AMD Gamer PC! R5 5600X / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest