Hirdetés

2019. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) ]Phobos[


]Phobos[
(senior tag)

Sajnos a jelenlegi technikai szintből adódó költségek miatt az -emberes- űrmissziókhoz jókora politikai és gazdasági szemléletváltás kellene, főleg egy Hold kolóniához, de már az emberes Mars misszió is hatalmas csoda lenne. Azért remélem még megélem ezeket a jóságokat. :B

Semmi sem lehetetlen, csak nem túl valószínű!

(#2) Dr.FantastiK válasza ]Phobos[ (#1) üzenetére


Dr.FantastiK
(őstag)

'' Azért remélem még megélem ezeket a jóságokat. :B ''

vajon ? nem-e inkabb kipusztitjak magukat az emberiseg ? ? addig.

Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!

(#3) Cifu válasza ]Phobos[ (#1) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Megkérdezhetem, milyen "jelenlegi technikai szint" költségeiről beszélünk? :)

A technikai szint egy dolog, a költségek egy másik. A SpaceX csaknem fele annyiért tud felvinni egy 8 tonnás műholdat LEO pályára a Falcon 9 v1.1-essel, mint az ULA (Boeing-Lockheed) az Atlas V.-el. Mindkettő amerikai cég, tehát még azt sem lehet mondani, hogy az alkalmazottak bérkülönbsége az indok erre. De mégis itt tartunk.

A politikai szemléletváltásban nem kellene csodákat várni. A NASA, az ESA vagy a Roszkozmosz is pont, hogy iszonyatosan drágán dolgoznak a lehetőségeikhez képest, mégpedig a politika miatt...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#4) Kékes525


Kékes525
(PH! félisten)

Nem igazán értem, hogy miért állt le annyi időre a holdra szállás, hisz napjainkban már nagyságrendekkel olcsóbban és biztonságosabban lehetne ezt megtenni. :F

A topik műfaja nem teszi lehetővé az alapos, részletes, mindenre kiterjedő és egyértelmű hozzászólásokat, így hozzászólásom tartalmazhat félreérthető részeket is.

(#5) Ghoosty válasza Kékes525 (#4) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Mert nincs semmi gyakorlati haszna. Ugyanabból a pénzből sokkal több/hasznosabb információt lehet szerezni, ha mondjuk más bolygókat szondázunk.

(#6) Kékes525 válasza Ghoosty (#5) üzenetére


Kékes525
(PH! félisten)

Ugye most viccelsz? Tudományos haszna beláthatatlan. Például stabil talajon sokkal jobb teleszkópokat lehetne felállítani, mint a világűrbe feljuttatva. A hold keletkezésével kapcsolatba is értékes információkhoz lehetne jutni, amely a föld keletkezését leíró elméletekre is hatással bírna. És természetesen az hogy innét kiindulva könnyebben tudnánk a naprendszert meghódítani. A föld ásványanyagkészletei végesek, nem akkor kell elkezdeni a felkutatást, amikor már teljesen kifogytak.

[ Szerkesztve ]

A topik műfaja nem teszi lehetővé az alapos, részletes, mindenre kiterjedő és egyértelmű hozzászólásokat, így hozzászólásom tartalmazhat félreérthető részeket is.

(#7) Ghoosty válasza Kékes525 (#6) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Akkor most olvasd el még egyszer, amit írtam. Különös tekintettel a költségekre.

A holdra szállás költsége mai áron 100 milliárd USD volt. A NASA éves költségvetése 17 milliárd USD 2015-ben.
Ha tized áron is megoldják az odajutást, akkor is elviszi a költségvetés java részét. Ez csak 1 db rövid utazást jelent. Most itt a földön egy egyszerű GSM átjátszó állomás felállítása hónapokig tart. Szerinted hány utazás kellene egy teleszkóphoz a holdon?

Szondákat meg folyamatosan küldenek vizsgálatra.[link]

"...hogy innét kiindulva könnyebben tudnánk a naprendszert meghódítani."

Ahhoz előbb kell a cél és értelme, hogy meghódítsák a naprendszert. (költségek)

"A föld ásványanyagkészletei végesek, nem akkor kell elkezdeni a felkutatást, amikor már teljesen kifogytak."

Ez nem így megy, hogy egyszer csak hopp nincs. Csomó minden újrahasznosítható. Amíg az újrahasznosítás és bányászás költsége nem emelkedik sokszorosára, addig felesleges pénzkidobás az egész.

Álmodozni jó, én is örülnék, ha tényleg meg tudnánk hódítani a világűrt, de iszonyatosan messze vagyunk tőle.

(#8) blackrulz válasza Kékes525 (#6) üzenetére


blackrulz
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

mondod ezt amikor látjuk hogy mi megy az olajjal?

az első holdraszállást a hidegháború tüzelte, hogy megmutassák az oroszoknak bármi áron hogy murrica az első bármibenis. ez is ahogy minden más csak érdek kérdése. és jelenleg nincs érdekében senkinek se ott bányászni, mert éppen pár tevének kell megmutatni mi az demokrácia precíziós lézerekkel.

persze hogy véges minden készletünk, de most komolyan. oda ki kell lőni a teljes szettet, emberekkel, mindennel hogy lehessen ásni. ellátmányt utánuk lőni, legalább vizet nagy mennyiségben ha már tudnak termeszteni ezt azt, vizet a semmiből még mindig nem tudunk előállítani sajnos. onnan meg vissza kéne hozni a cuccot, meg visszalőni nekik amivel lehozták... rohadt sok fejlesztés, emberi erő lenne ez, rettenetes pénzek, és ezt szeretnéd azoktól, akik a saját országukban nem tudnak rendet tartani, folyamatosan háborúban állnak egy bokorral vagy egy fával, és a legnagyobb erőket arra fordítják hogy még x évig ők legyenek hatalmon...

ehhez tényleg szemléletváltás kéne, közös célokkal, akár nemzeteken átívelő szervezéssel és tudományos munkával. ez olyan számomra mint egy pajkos este a plútón egy gyönyörű Kepler-452b-ről származó ikerpárral. látok benne fantáziát, de vannak fenntartásaim ;]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#9) Cifu válasza Kékes525 (#4) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ki fizeti a költségeket? Az államok maximum propaganda célból tennék ezt (Kínai Hold-program például), de ők is csak akkor, ha megéri nekik, és csak annyit szánnak rá, amennyit még fájdalommentesen rá tudnak áldozni.

A civil piac a jogi helyzet rendezésére vár, senki sem szeretne milliárdokat áldozni valamire, amikor nem tudni megtérül-e, illetve nem-e jön hirtelen egy olyan egyezmény, amely megfosztja őket a nyersanyagoktól, vagy lehetetleníti el őket. Túl sok rizikó tehát a befektetőnek.

A Space Adventures és a Roszkozmosz kidolgozott egy Hold-körüli utat (a'la Apollo-8), de két, egyenként 120 millió dolláros székáron egy átalakított Szojuzban. Ha jól tudom senki sem jelentkezett az útra. A 30-50 millió dolláros ISS látogatásokra sincs akkora kereslet, mint azt sokszor beharangozzák.

Hiába lenne egy Hold-utazás megvalósítható mondjuk 1 milliárd dollárból (a hasamra csaptam), ez csak egy utazás, mondjuk a második és az azt követők már "csak" 500 millió dollárba kerülnének. Akkor is látható milyen sok pénzbe kerülne a Hold-jelenlét fenttartása.

Folyton Elon Musk-al jönnek, hogy hát ő így meg úgy. Elon Musk is a DARPA-tól kapta az első két Falcon-1 indítás(i kísérletre) a pénzt, a NASA-tól a Dragon és a Falcon-9 kifejlesztésére. Most az amerikai védelmi minisztériummal (DoD) perlekedik, hogy az ULA (Boeing-Lockheed) cég mellett neki is adjanak katonai megbízásokat. Mert ebből tud pénzt szerezni a nagy álmához, a Mars-utazáshoz. Iszonyatosan sok pénzekre van szükség, sok-sok milliárd dollárra. Ennyi pénzt pedig még a multi-milliomosok se tudnak elővarázsolni csak úgy...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#10) macman507


macman507
(senior tag)

Pluto Nash - Hold volt, hol nem volt... Jó film! :D

1hs,.2HS,.3HS, yay! ;)

(#11) ]Phobos[ válasza Cifu (#3) üzenetére


]Phobos[
(senior tag)

Attól, hogy javult a rakéták hatékonysága és megbízhatósága, még nem olcsóak, csak nincs alternatíva, így ennek is örülni kell.

Lásd #9 Azért ez a szint még fényévekre van pl. egy repülőjegy árától. Én pont arra gondoltam, amit te is leírtál.

Mod: értem, mit akartál az első reagálásban. Én arra céloztam, hogy technológiából adódó alapköltségek sem alacsonyak, az már egy másik történet, ki mennyit kér a ráépített szolgáltatásért. És elég evidens, hogy nem fog egyik sem a működési költségének az árából fellőni téged.

[ Szerkesztve ]

Semmi sem lehetetlen, csak nem túl valószínű!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.