Az űrbizniszhez ugródeszkát jelenthet a Hold

A Puli meetup sorozatában szeptember 15-én kedden Dr. Kiss László csillagász, akadémikus, a Puli Nagykövete és Dr. Pacher Tibor, a Google Lunar XPRIZE holdversenyében résztvevő Puli Space vezetője vázolja fel a születő „űrbizniszben” rejlő lehetőségeket. Az előadások előtti élő videóközvetítésben a GLXP aktuális hírei mellett a Puli ausztriai gleccser-tereptesztjének tapasztalatairól és „földi űrhajósokkal” végrehajtott bolygókutatás-szimulációkról is szó lesz.

Hirdetés

A Cubesat nanoműhold szabvány 1999-ben történt létrehozása óta a „zsebműholdak” karrierje töretlen. Az egyetemi-kísérleti jellegű küldetések mellett megjelentek a gyakorlati célú alkalmazások is, mint például a Planet Labs képkészítő flottája, vagy a Spire hajókövetésre is alkalmas mikroműholdjai. A műholdcsalád legutóbbi - igaz, felturbózott - képviselői, a MarCO Cubesats pedig már a Marsot veszik célba 2016-ban.

A nano- és mikroműholdak térhódítása mellett sokasodnak a Holddal kapcsolatos tervek is. Noha égi szomszédunkról sokszor a kietlen, légkör nélküli barátságtalan holdbéli tájak, az extrém hőmérsékletkülönbségek jutnak eszünkbe, egyre többen a nyolcadik kontinensként tekintenek rá.


(forrás: OeWF/Claudia Stix & © OeWF/Paul Santek) [+]

Dr. Pacher Tibor szerint az emberiségnek a Holdra való tartós visszatérése nagy lehetőségeket rejt magában: „Viszonylagos közelsége, kis gravitációja, az ott található hasznosítható anyagok a Holdat egyedülálló ugródeszkává tudják tenni, amelyről elindulhat az emberiség a Naprendszer feltárása felé vezető úton. Ebben a Google Lunar XPRIZE magánerőből finanszírozott csapatai és partnereik úttörő szerepet játszhatnak.” – mondta el a Puli vezetője.

Az AMADEE-15 program egy kéthetes emberes Mars-küldetés szimuláció volt az Ausztriában található Kaunertal sziklagleccseren, melynek során az ember-robot együttműködés gyakorlati lehetőségeit is tesztelték. A 19 ország részvételével zajló projektben 12 kísérletet hajtottak végre; magyar részről a Puli Space vett részt a nagy sikerrel zárult expedícióban.

A Google Lunar XPRIZE XVIII. Team Hangout-ját 2015. szeptember 15-én kedden, 18:30-tól lehet követni élőben, de Meetup is lesz, ennek helyszíne és időpontja: Demokratikus világűr? – Puli Meetup 2015. szeptember 15. 18:30, Design Terminál Konferenciaterem, Erzsébet tér 13.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények