Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Flame_

tag

válasz #95590400 #48 üzenetére

Az a probléma ezzel a "nem a [... cégtől] kéne félni, hanem az államhatalomtól" elképzeléssel, hogy nem számol egy igen fontos kérdéssel. Egészen pontosan a multinacionális/transznacionális céggel. Potenciálisan ki a veszélyesebb? Egy sok téren lelketlenné vált, de beépített és működtethető fékekkel rendelkező, végső soron a mi hatalmunkból és pénzünkből felépített konstrukció, az állam? Ami 1 egység pénz felett rendelkezik? Vagy egy igen nagy méretű cég, aminek a működésére elvileg sincs befolyásod, nagyságrendekkel több erőforrás felett rendelkezik (mondjuk 10 egység pénz), és tökéletesen pszichopata módon igyekszik működni?

Mindehez még hozzáveszem, hogy a kisebb (és nem-is-annyira-kicsi) államok egyre inkább a cégek kihelyezett helytartói, sokszor konkrét személyi összefonódásokkal. Sajnos már ez a határ sem teljesen egyértelmű.

Én ebben a képletben mind a kettőtől tartok, de felismerek bizonyos mintázatokat. Az egyik jobb működésére látok jól-rosszul működő megoldásokat, a másikra nem. Ez alapján én a cégekre voksolnék, mint súlyosabb tényező. De természetesen azok is igen súlyos kérdéseket vetnek fel, amiket Te hoztál (kamera, mobiltelefon).

• Vargnatt

tag

válasz #95590400 #48 üzenetére

Én sem annyira konkrétan a guglitól félek, de az a tény, hogy tárol rólunk dolgokat, más szervezetek (akár jogi, akár bűnszervezetek) számára visszaélési lehetőséget jelent, ahogy arra korábban rávilágítottam. Azt én sem hiszem, hogy a gugli miatt egyszercsak kopogtat a Gondolatrendőrség, de amilyen őrült világban élünk, én már inkább el se akarom képzelni, mi jöhet még.

Abban egyetértek, hogy az általad leírt államhatalmi veszélyek sokkal valósabbak, és azokra IS oda kéne figyelnünk. Bár nem vagyok biztos benne, hogy az ellen tényleg tehetünk valamit, azon kívül, hogy nem követünk el semmi törvénybe ütközőt.

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. (Mohandas Gandhi)

Új hozzászólás Aktív témák