- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Excel topic
- Amazon: nem a kötelező az irodai munkával akarják kirúgni az embereket
- Windows 11
- Programozás topic
- YouTube
- Nem tetszik az USA-nak az olasz webadó
- Hálózati / IP kamera
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sztanozs
veterán
válasz golya87 #46700 üzenetére
Ja, a v3 lenyegeben ugyanaz a setup, mint a v2.1, csak mas kodolassal, igy 500MBps helyett kijon belole 960 asszem. Viszont a 2.0-bol hianyzik jo nehany feature, es ha csak a kodolason valtoztatnak, az tenyleg okozhat inkompatibilitast…
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
cog777
senior tag
válasz azbest #46699 üzenetére
Koszonom a reszletes magyarazatot. Nem ketseges hogy driver problemak is vannak, tehat kevesbe optimalis megoldast hasznalnak.
" Másrészt semmi értelme a buffert lemezre kiírni lejátszáskor,"
Viszont par evvel ezelott meg igy volt (valszeg most is, hacsak nem tweakeltek a browsert) - hogy a bongeszok a streaminget letaroltak ideiglenesen a browser cache-be. Es hogy ezzel a tesztelok nem foglalkoztak, pedig az sd kartya parhuzamos es a random iras/olvasasa csapnivalo. Meg lehet nezni a videokat a bongeszoben:
VideoCacheViewer (Windows), illetve: Where does my browser save youtube videos?
Mikor meg csak sd kartyat hasznaltam, en csinaltam linux alatt egy tomoritett memoria drive-ot es oda iranyitottam a browser chace-t, illetve a tmpfs-t is.HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
Aksomatic
senior tag
most fogom újratelepíteni SSD-re a pi4-emet. Volt szó, hogy érdemes megnövelni a swapot(?), vagy mit érdemes ilyenkor állítani?
-
Archttila
veterán
válasz Aksomatic #46705 üzenetére
Attol fugg mire hasznalod. Nalam szerverkent uzemel egy minimal (cli) Manjaro, itt eleg sok volt teendo, de mint szoktam mondani: csak egyszer kellett megcsinalni
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Szeretnék összerakni otthon egy kis szervert, rpi4 alapon, Qbittorrent, minidlna, samba szolgáltatást futtatnék róla, szerintetek erre elegendő lehet az 1GB-os változat? Letölteni leginkább fhd felbontásban szoktam, lejátszásra a tévé lejátszóját használom, ezen kívül több kliens nem is igazán csatlakozna hozzá.
Jelenleg egy Asus 16/64-es router üzemel média szerverként, működik, bár kissé fapados.
[ Szerkesztve ]
Let the Zone take me if I am.
-
Fecogame
veterán
Nekem ebben a pillanatban 900MB memóriát eszik az alábbi setup:
- 64bites Raspberry Pi OS (GUI nélkül)
- samba fájlmegosztás
- Docker alapon qBittorrent (20 torrent), plex, vpn, watchtower, ddclient,és persze portainer
- plusz jópár shell script, de azok agyon vannak optimalizálvaEzek alapján be tudod lőni. Én azt mondanám, hogy elég lehet. Ha már nálad van a Raspberry, próbáld ki. Aztán ha kevés, még mindig be tudsz kapcsolni SWAP-ot a külső tárolóra (SD kártyára ne, mert kinyírja szépen-lassan).
Ha pedig még vásárlás előtt állsz, én a 2GB-os változatot javasolnám.
[ Szerkesztve ]
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
Archttila
veterán
Ha csak serverkent uzemeltetned akkor eleg ra egy Manjaro ARM minimal rendszer, meg az a par szolgaltatas es siman megvagy 300 alatt is.
Nalam ezek futnak: [kép]
Este megnezem neked mennyi az annyiSzerk.: vagy debian vonalon ott a DietPi
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
kutga
nagyúr
válasz Archttila #46711 üzenetére
Nem rossz ötlet. Elsőre nyilván Raspberry Pi Os-re gondoltam, headless természetesen, desktopra nincs szükség. Korábban használtam még Plexet és Pihole-t, de erre a gépre nem tervezem.
MOD
Nagyjából nekem is valami hasonló lenne az elképzelésem a szolgáltatásokat illetően.[ Szerkesztve ]
Let the Zone take me if I am.
-
Archttila
veterán
Ezek kozul a fail2ban ami picit huzosabb, illetve az Rpi-monitor de az csak inkabb idorablo mintsem nehez
Amugy kerek 400 csomag nalam az egesz. Ezt csak azert tudom ilyen pontosan mert pont reggel neztem ra egy upgrade utan.[ Szerkesztve ]
-
-
atiska007
senior tag
Mót vá?
Mittudomain!
-
Razzul
őstag
válasz azbest #46666 üzenetére
Elvileg a Pi5 esetén már Wayland alapú lesz a display, tehát elmozdulnak majd a legacy x11 felől. Nem pontosan értem, hogy ez mit jelent. Te mit látsz, mit kellene publikálnia a Broadcomnak a VideoCore kapcsán, hogy ez megoldódjon a jövőben?
Stat crux dum volvitur orbis
-
azbest
félisten
válasz Razzul #46720 üzenetére
Ha tényleg waylandra állnak rá, az desktop teljesítményben sokat hozhat. Nem tudom a pi4-nél miért nem vált alappá, lehet a kevés ram miatt. Úgy emlékszem pi4 esetén is memória mennyiségtől függű volt a raspberry os alatt a grafikánál, hogyan rajzolja az ablakokat. Van aki írt olyat, hogy van pi4-re is működő waylandos rendszer, de valami sántíthat, ha nem az lett az alap (mondjuk azon a rendszeren meg lehet a video hw dekódolás hiányzott).
X11-gyel az a baj, hogy rengetek forráskódot kéne megcsinálni és karbantartani folyamatosan. Erre meg nem akarnak nagy csapatot fenntartani. Még nvidia és amd grafikához sincs opensourcere tökéletes megoldás a gyárihoz képest.
Waylanddel nekem az az értelmezésem, hogy a gui kezelő rész nem hardver specifikus, hanem azt kb minden hardverhez közösen elég karbantartani. A szabványos apikon át a gyártói zárt binárisra tud épülni. De lehet ezzel leegyszerűsítettem a problémát.A tesztelőknél még csak előzetes kiadású rendszer van, nem tudom az mennyire reprezentatív vagy az már a Bookworm korai alapján fut -e. Meg hogy az waylandet használ-e már. Az előzetes rendszeren még úgy tűnt a videókból, hogy nem tökéletes még. Mások felhúzták 3GHzre a procit és úgy már képes volt fullhd-ban youtubeot játszani. Ha az ablakkezelés hw gyorsított, akkor kisebb teljesítménnyel is jól menne.
3d progikat már egész jól tudhat tolni [link] bár külön előzetes mesa driverekkel próbálja azt hiszem.
Amúgy, hogy neten belefutottam x86-os sbc-be és rákerestem minipécékból mik vannak, hát kínából sokminden van, ami lehet olcsóbb és jobb desktopnak. [kép] [kép] (bár az árak napi szinten ugrálnak) és lehet sbc is lesz n100-asból bár fél éve semmi hír róla. Ezeken nincs szoftveres gond.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Razzul #46722 üzenetére
drágábbak és naponta változó árúk, de komplett készülékek. Tegnap azokat spanyol raktárból dobta, de ma már drágábban kínából írja.
A pi esetén nettó 60-80 dolcsi a pi 5 + ház, háttértár, kábelek, tápegység + áfa. Gyorsan több lesz az, mint egy komplett minipc.
Még csak előzetes árak magyar webshopból, 8GB pi5 40 ezer + ház 5 ezer (ha komolyabb hűtés még 5 ezer) + m.2 hat 10 ezer + táp 6 ezer + valami ssd talán 10 alatt van már. Ez ~ 70 ezer forint = 190 dolcsi körül van.[ Szerkesztve ]
-
-
-
Aksomatic
senior tag
hogyan tudok Docker containernek jogosultságot adni, hogy elérjen egy mappát? chmod 777 amit találtam, de azt írják mindenhol, hogy az nem jó megoldás.
próbáltam létrhozni groupot és abba beletenni a dockert de az egész Docker lefeküdt el sem hajlandó indulni.
-
-
sztanozs
veterán
válasz Aksomatic #46732 üzenetére
Dockernek kell elerje, vagy a kontenernek?
Ja latom, hogy a kontenernek.
Olyan userid, vagy group-id-it kell beallitani a docker letrehozasanal, aminek van joga a konyvtarra, es fel is kell mountolni. Illetve ha dummy user vagy group id-t adsz meg, akkor azt a rendszerben hozza kell adni ahhoz a csoporthoz ami eleri a konyvtarat (de mountolni mindenfelekepp kell a Volumes szekcioban - ha dockerfile-al dolgozol)[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
atiska007
senior tag
Keresgettem Plex/Emby alternatívát, ami free és találtam egy ilyet: [Jellyfin]
Valaki esetleg használ már ilyet, mint RPi szerver?
Van vele valami tapasztalat?u.i.: Ez valami Emby fork, valahol kettéváltak, csak Emby player fizetős lett...
Mittudomain!
-
ravensky13
tag
válasz atiska007 #46734 üzenetére
Február óta kellett átállnom jellyfinre LG tv miatt, kodit váltottam. Mióta jellyfint használok, hogy is mondjam...tisztább szárazabb biztonságosabb érzés. Megadod neki a mappát amiben van a tartalom, megadod neki hogy mit tartalmaz, kreálsz hozzá usereket (amúgy elég követhető webes admin felülete van) kliensen belogosz és teszi a dolgát. Nekem kombinálva van qbittorrenttel, eddig 0 problémám volt vele, kodi ehhez képpest rémálom volt a sorozatok parszolása terén...
-
Fecogame
veterán
válasz ravensky13 #46737 üzenetére
Plex-el is van összehasonlítási alapod? Én az Emby-t próbáltam (meg persze előtte évekig a Kodi-t), de nálam a Plex lett a nyerő.
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
Archttila
veterán
válasz Fecogame #46738 üzenetére
A Plex nem fejlodik sehova, nem foglakoznak a felhasznalok visszajelzeseivel (tipikus kereskedelmi szoftverekre jellemzo mentalitas) tetu lassu hála a millio szolgaltatasnak amivel folyamatosan teletomik. Funkcioszegeny, a fizetos szolgaltatasait a Jellyfin pluginbol megoldja, [link] felirat mellett ha audiot transzkodolsz akkor a videot is ujra akarja szamoltatni rengeteg transkoding finombeallitas... CSS custom [kép]
jol dokumentalt [link][ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Blamazs #46740 üzenetére
Sajna a pi form factor cumóról semmi hír április óta.
Azt hiszem múltkor nettó árasan sikerült képet mentenem róluk, vagy legalábbis most drágábban sorolja nekem az ali. A geekbuyingon például ez érdekesnek tűnik 140 dolcsiért [link] vagy alin 133 usd 8/256/N100 [link] . Bővíthető ramosnak tűnik videókon [link] [link] [link][ Szerkesztve ]
-
draco31
veterán
válasz Blamazs #46742 üzenetére
Ha már ilyen gépek, 1-2 éves Lenovo mini gépek szerintem hibátlanok ilyen célra. Ha nem akarsz túl sokat költeni. Én nemrég vettem 30-ért egy 7-8 éveset, meg sem döccen Win10-el.
De van sok HP is itt hardveraprón.[ Szerkesztve ]
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
azbest
félisten
válasz Blamazs #46742 üzenetére
Az n5095 valamivel lassabb elvileg, mint az n100. Az alisok közt is van, ami európából jövőnek van írva, pl elvileg a második linkem. Bruttó árat írnak elvileg, szállítással együtt nettó 150 euroig megy az egyszerűsített automatikus vámkezelés. De asszem nem itt kéne offolnunk tovább
Amúgy ja, egy 6odik generációs vagy újabb brand minipc is hasonló gyors lehet. Nekem egy 4edik generációs i3-4130T procis fujitsu esprimo q520 van és az sem használhatatlan.
[ Szerkesztve ]
-
0519
senior tag
@Moderátor!
Takarítást kérek a topikban.''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
atiska007
senior tag
válasz ravensky13 #46737 üzenetére
Sajna nem találtam topikot sem Jellyfin-nel kapcsolatban, de leírom ide az én első tapasztalataimat Emby vs Jellyfin.
1. Tényleg Emby feeling, hisz kb ugyan az minden, csak ez free.
2. Nálam a feliratok betöltése nagyon nehezen működik. Ami külön .srt file, azt még csak-csak kirakja, de ami built in felirat, vagy csak sokára tölt be, vagy állandóan elszáll unable to load subtitle-el.
3. Trailerek megtekintése nyögvenyelős, mert külső sw-eket használ, úgy mint youtube vagy browser. Ha megnézek egy trailert, akkor nem ugrik vissza az appba, hanem ki kell lépjek a youtube-ról és indítani újra a jellyfin-t.Egyelőre ezek a problémásabb részek nekem, amúgy nagyon jó ki Emby free alternatíva.
Mittudomain!
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Mini-ITX
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ukrajnai háború
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X -Új RTX 3050 GDDR6 - 256GB-4TB NVMe SSD -Új 16/32GB DDR4 -GAR/SZÁMLA!!!
- MSI Gamer PC: i7-6700K / RTX 2060 S 8Gb / 16Gb ram / 270Gb SSD / 500Gb HDD
- Dell OptiPlex 3080 MFF Intel Core i5-10500U / 8GB DDR4 / 240GB SSD nagyon szép állapot TÖBB DARAB!!
- HP OMEN X Gamer mini PC , i7 7820HK , GTX 1080 , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- HP Elitedesk 800 G4 mini PC , i5 8500 , 8GB DDR4 , 256GB m.2
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest