- DIGI kábel TV
- Windows 10
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Microsoft Excel topic
- Amazon: nem a kötelező az irodai munkával akarják kirúgni az embereket
- Windows 11
- Programozás topic
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz azbest #46650 üzenetére
Jeff videójában látni a tápot [link]
Ha jól értem a gpio tüskék sem nyákon átmenők, hanem felszíni forrasztású, szóvla könnyebb letépni őket. Ráadásul külön 2x2 részekből van a csatlakozó, így egymást sem erősítik fizikailag. Előre látom, hogy gyakori lesz az addon boardokat cserélgetők közt a letéptett csatlakozó.[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
válasz azbest #46650 üzenetére
Itt maga a rendszer többet eszik, ezért kell a nagyobb táp.
A mostani pi4-esemet egy xiaomi táppal hajtom (valamelyik telefonhoz kaptam), 5v/3a-t ír. Ez hajtja a pi-t, egy rádugott kingston ssd-t plusz a tv-re (lg) hackeltem egy ambilightot (az a fényglória a tv körül ami a philipsekben is van), és csak a gpio-ról kap kakaót! Terhelve van folyamatosan, kodi, egy halom docker konténer stb, átlag 2-3as load van.
Elbírja. Néha látom a syslogban hogy under voltage van főleg ha sok fehér led ég, de simán megy vele. Határon megy, de megy.
De ha rádugok csak egy winyót magában, már bootolni se hajlandó.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz cSuwwi #46653 üzenetére
Értem én, hogy többet ehett. Meg az 5v 3a tápokkal korlátozott módban működni képes.
Arra kell figyelni, hogy még a 100w-os normális tápok sem tudnak 5v mellett 5A-t, mert a nagyobb fogyasztású módhoz nagyobb feszültséget használnak.
3A felett a kábelbe is kell okoschip, ha nem fixen a tápra kötöt.A pi4-en 1.2A -en osztoztak az usb eszközök, maga a pi nem ette meg a 3A-t. A pi5-ön, ha 3A a táp, akkor lelimitálja 600mA-ra és azzal nem fog menni az ssd.
Régebben néztem a 65w 90w és 100w tápjaimat pd analizátorral és azok közül is csak a 90-100-as tud max 3A-t 5V-on. 5V5A egyik sem.
[ Szerkesztve ]
-
cog777
senior tag
Vulkan tamogatas? Godot 4 akkor talan elmegy rajta.
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
8 perc után két 4k monitorral [link]
Szerintem valsz nincs még rendes asztal gyorsítás ezzel sem. A videó dekódolást a 4esnél is gyorsította, de a képernyőre kirakást már nem teljesen. A döcögős ablaktologatás miatt itt sem hiszem, hogy a nyers cpu erő javuláson kívül más javulás lenne
Persze kifejzetten 3d progi az jobban megy, mutat a videóban quake tesztet is. De böngészőn belül lehet nem tudja kihasználni és asztali gépnek még mindig jobb egy régi 4th gen intel minipécé hasonló áron.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
amennyire nekem átjött, a régimódi x11-es megoldásokhoz kéne gyakorlatilag írni egy x szervert, ami a hardverrel kommunikál, lényegében a driver része, nincs éles határ.
Az újabb waylandes próbálkozások az értelmezésem szerint szabványos apikon keresztül valósítanák meg, szóval a gyártók zárt 3d drivere fölé lehetne tenni, de mivel a linux maga a kernel, a disztribúciók és az ablakkezelők meg aktuális hormonális állapot szerint döntik el, hogy mit akarnak, nincs egyetlen vezető, aki megmondja az irányt, így nem annyira halad. Nyomokban van már pi-re is wayland, de azt hiszem még nem lett használhatóra megcsinálva, csak techdemó szinten van évek óta.Elvileg a waylandnál a közös rész hardver független lehetne, éles határ lenne a drivertől. Kb mint win-en a directx és a driverek. X11-gyel meg kéne írni és karban kéne tartani folyamatosan az egészet, minden gpu családhoz. Még a amd és nvidia kártyáknál sem teljesen sima ez. Az intelnél talán egy fokkal jobb, de ott a gyártó dolgozik rajta aktívan és nyíltabban azt hiszem.
Lehet a pi5-tel hamarabb lesz egy nvidia gt1010-zel rendes aszal, mint a saját gpu-jával. Ez persze igaz kb minden armos eszközre.
#46664 cog777
az ablak mozgatás szaggatása nem a diszken múlik[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz azbest #46666 üzenetére
Nyomokban van már pi-re is wayland, de azt hiszem még nem lett használhatóra megcsinálva, csak techdemó szinten van évek óta.
Ezzel azert vitatkoznek 3 evvel ezelott egy 4GB-os RPI4-et hasznaltam kb fel evig desktopnak Arch Lunux ARM-mal, Sway WM-mel, SSD-vel azota is Sway-en vagyok egy DeskMini X300-al, eGPU-val. Full gaming (steam, heroic, retroarch, yuzu etc) meg a hetkoznapi dolgok nagyjabol 650 csomaggal
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
drgyz
újonc
ExplainingComputers: Raspberry Pi 5 [link]
-
cog777
senior tag
Ez szerint 1920x1080@60 YT video rendben van.
-
azbest
félisten
válasz cog777 #46670 üzenetére
"rendben" 10% képkockadobás
Másik részen, amikor két youtube megy ablakban, akkor 50% képkockadobást látszik 720p@30Hz videóval is.
#46672 Aryes
a broadcom nem adja ki a belső dolgaikat. A régebben beharangozott driver és közvetlen elérés is csak egy wrapper réteg volt. Sokminden van, amit az alapítványosok broadcomos embereik és kapcsolataik által elérnek így is. De X-et írni még az nvidia/amd gpu-knál is nagy kihívás és meg sem közelíti a zártat. A zártat meg nem csinálja meg a broadcom linuxra.[ Szerkesztve ]
-
cog777
senior tag
válasz azbest #46673 üzenetére
"rendben 10% képkockadobás"
sdkartya van hasznalva YT video nezesekor? Szerintem van mert az online streaming le van tarolva ideiglenesen, az azert bekarvarhat.Desktop rendszer eseten azert boven vannak parhuzamos IO irasok olvasasok, ssd ajanlott.
[ Szerkesztve ]
-
Razzul
őstag
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Újra raktam a Windows 11-t és nem tudom felcsatolni a Rpi könyvtárakat.
Idáig tudtam és a hálózat alatt alatt is ott voltak a Rpi megosztásai.
Megoldás? (köszönöm!)Vigyorka
-
félisten
Van egy 3+-om, elég lesz ez torrentnek és plexnek vagy mindenképp le kell cserélnem egy 4-esre?
Mi a legjobb torrent kliens? win alatt qbitorrentet használok, de linux alatt mindenhol a transmission-nal találkozok.
[ Szerkesztve ]
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
-
sztanozs
veterán
Ahogy nezem az RPi5-on a PCIe csak v2.0 x1 lesz, ami effektive 500 MBps max. Ez legfeljebb csak egy/ket diszkre lesz eleg savszelesseg, de egy SATA HAT-tal mar egesz jo NAS-t lehet belole epiteni (de kb mar annyibol, amibol egy NAS is kijon)
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
-
sztanozs
veterán
válasz D1Rect #46685 üzenetére
Ha nem akarsz transzkodolni es, nincsenek nagy elvarasaid a konkurens letoltes es Plex tekinteteben, akkor elbirja. Ha viszont szeretned kihajtani a netet, amig megy a plex, akkor kelleni fog a 4-es. Transzkodolasra ott se szamits szerintem.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
félisten
Köszi!
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Archttila
veterán
Még a Linux Gaming napjainkban irasommal sem haladok (pedig cimlapra kertek)
Mire gondolsz, qbittorrent? Ott olyan sok buktato nincs szerintem[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Archttila
veterán
válasz D1Rect #46685 üzenetére
Szerintem a Jellyfin sokkal jobb valasztas. Amellett hogy nyilt forraskodu tamogatja a plugineket, temazhato, CSS-be ugy alakitod modosithatod ahogy szeretned, es sokkkal de sokkal gyorsabb mint a Plex. Van benne hardveres gyorsitas (PI-hez is)
En 3 eev utan azert dobtam a Plexet, mert ha a DTS hangot transcodoltam, (amivel onmagaban nem volt gond) es ratoltam egy feliratot, akkor eldobta az egeszet not enough CPU power hibauzenettel. Ennek az az oka, hogy a felirat miatt (a marhaja) ujra akarja kodolni a kepanyagot is, ami (amellett hogy ertelmetlen) nyilvan a vas sem birja.
Katedralis elven fejlesztett kodhalmaz, ami egyhelyben toporog. (neha valtoztanak a logón)
Jellyfin alatt siman megy a DTS to AAC + felirat (erre akkor lehet szukseg amikor DTS only a Remux, es 2020 utani OLED-en nezned amiben nincs DTS decoder)[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Archttila #46692 üzenetére
Köszi nem élek vele, csak kíváncsi lennék egy magyar leírásra/bemutatóra. Pl a riasztás elég bonyolultnak tűnik. Csak vizuális riasztást mutat a WEBoldalon, vagy képes értesítést küldeni (ímél?)
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
azbest
félisten
válasz cog777 #46674 üzenetére
youtubera visszatérve... már csak h265 hardveres dekódolás van, kivették a h264-et a pi5 -ből mondván úgyis elbírja nyers erőből a proci. Nesze neked fogyasztás. [link]
Szóval azon a bemutatón a video dekódolása (avc1 = h264) is procierőből ment, mert már csak hevc h265 ami hardveres. Youtube meg avc h264, vp9 és av1 (nem avc) formátumokat tol.
[ Szerkesztve ]
-
cog777
senior tag
válasz azbest #46696 üzenetére
Ezt elhiszem. Azonban az altalam talalt oldalak pl ez is, azt mondjak hogy alapertelmezetten a hattertarra bufferel a streaming, igy a YT is.
Igy ha eppen van egy iras-olvasas es kozben mas app vagy az os is hasznalja az sdkartyat akkor az akadast okoz.Egyelore hulyesegnek tartom, hogy sdkartyarol indult rendszert benchmarkolnak. Szerintem a valos kepet akkor latjuk ha ssd-rol indult a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz cog777 #46697 üzenetére
Ez több sebből is vérzik. Egyrészt az mac. Másrészt semmi értelme a buffert lemezre kiírni lejátszáskor, max kevés memóriával lehetne bármi értelme, meg nagyon lassú internettel. A tesztekben most 8GB ramosakat használnak. De mégha valamit ki is ír, az sehogyan sem kéne, hogy befolyásolja a lejátszást.
Ha a képernyő rajzolás akadozik az állítólagos sd kártya írás miatt, az már önmagában akkora baklövés, hogy valaki már botrányt csinált volna belőle.
Azért szaggat a videó, mert pixelenként kirajzolni a képet, pláne a folyton változó videónál, az nagyon prociigényes. Plusz a gpu pixelenkénti rajzolási teljesítménye sem elég erős, évtizedek óta nem így rajzolják a desktop grafikus felületet, hanem a gpu hardveres gyorsítással teszi ki a bufferből. Ez hiányzik. Ezért működik jól az opengl es alapú kodi alól a videolejátszás, mert az a 3d módot használja és a gpu egyben rakosgatja a nagy mennyiségű kép adatot. Nem pedig pixelenként utasítja a processzor. A pi1-en is ment simán úgy a videólejátszás, kodival, omxplayerrel.
VPN szervernek viszont jó lehet van mostmár harveres gyorsítás a titkosításhoz, amit a vpn-hez is talán ki tudnak használni, így nem szűk keresztmetszet a proci a titkosított átviteli sebességhez.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz azbest #46698 üzenetére
Hátha jobban érthető, történelmileg elmesélem régen hogyan kezelték a videókat.
Anno az 1990-es évek végén már léteztek mpeg video dekóder kártyák és tv tuner kártyák is. A pécé nem volt elég erős, hogy pixelenként kirajzoljon folyamatos videót olyan nagy felbontásban, mint a tévé adás, akkoriban még a 320x200 is kihívás volt.
Hardware video overlay volt erre a megoldás. Kezdetben a pécé videokártya vga kimenete volt átkötve a video dekóder kártyára például és az a kártya a megadott helyen átcserélte maga a képet. A proci azt vezérelte, hogy hol van a terület a képen és mikor lehet indítani, megállítani a lejátszást. De a proci nem tudott arról, hogy mi jelenik meg ott. A videokártyán csak valami színnel ki volt töltve a terület - ha valaki közvetlen oda kötötte a monitort. A másik kártyán átvezetve helyettesítette be azt a területet képpel a másik kártya. Az első voodoo kártya is valahogy így tette rá a 3d képet a 2d videokártya képére.
[link] ezek másik átkötő kábellel [link] [link]Később már nem volt szükség ilyen átkötő kábelre, hanem a pci és agp buszon át képes volt az adatot átküldeni és a videokártya maga helyettesítette be a képpel a területet. De a proci akkor is csak egy mozdulatlan színes téglalapról tudott, nem vett részt a rajzolásban. Megvan még a régi miroPCTV tévévevőm, amivel 99-től használtam ilyet.
Aztán persze a videokártyák tartalmazni kezdték az mpeg dekódert, így a kártyán belül történt meg ez az overlay-re behelyettesítés.
Manapság a modern grafikus felületen is többféle ablak látszódhat egyszerre. Akár videó is mehet rajtuk vagy 3d tartalom. Egy normál számítógépnél ezeknek az egymás feletti láthatóságát, renderelését a videokártya nagy mértékben önállóan végzi.
Ezzel szemben a pi olyan, mintha az asztali pécén fognál windows alatt a video drivert és lecserélnéd a microsoft basic display adapter [link] driverre. Az nem tud semmilyen gyorsítást, hanem az általános 2d rajzolással pixelről pixelre tud csak megjeleníteni. Na azzal a legerősebb pécé leherősebb videokártyáján is szaggatni fog jó eséllyel a youtube
rx9800 videodriver nélkül win alatt: [link] Régebbi win alatt még enynit sem tudott az alap képmegjelenítő pótlék, amit ott standard vga graphics adapter -nek hívtak.
Van amit megoldottak a raspi gpu driverénél, például némelyik 3d program képes működni. De a szöveg, grafikák és video ablakokba renderelése nem használja ki a gpu képességeit. Ezért annyira hitvány. Ugyanezt tapasztalhatod a legtöbb másik sbc-vel is. Miközben azoknál, ha van rendes android rendszer rájuk, akkor azon meg jól mennek, mert ahhoz a soc gyártó készített drivert.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X -Új RTX 3050 GDDR6 - 256GB-4TB NVMe SSD -Új 16/32GB DDR4 -GAR/SZÁMLA!!!
- MSI Gamer PC: i7-6700K / RTX 2060 S 8Gb / 16Gb ram / 270Gb SSD / 500Gb HDD
- Dell OptiPlex 3080 MFF Intel Core i5-10500U / 8GB DDR4 / 240GB SSD nagyon szép állapot TÖBB DARAB!!
- HP OMEN X Gamer mini PC , i7 7820HK , GTX 1080 , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- HP Elitedesk 800 G4 mini PC , i5 8500 , 8GB DDR4 , 256GB m.2
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest