-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ath
senior tag
válasz UberMutant #47500 üzenetére
mik nem vannak.. ennek 2 éve nem mentem utána
köszi, szerzek ilyet! -
Vasti74
aktív tag
válasz wassermann #47493 üzenetére
Nem akarok gonosz lenni ezzel a kis kütyüvel ;-) , de szerintem amikor megjelent, desktop-nak már akkor is bőven kevés volt. És így vannak ezzel az újabb generációk is :-(
Nem is értem igazából, hogy miért akarná bárki asztali gépként használni, amikor szerintem még a "teremtői" sem annak szánták. Sok mindenre jó, de asztali gépnek piszok kevés! Még egy program sem fut rajta gördülékenyen, nem hogy 4-5 párhuzamosan...
Arról nem is beszélve, hogy pl. egy 8GB-os Pi 5 annyiba kerül, amennyiért már lehet kapni egy márkás mini PC-t pl. 8. generációs i3 procival, 8GB memóriával, és 250-500GB nvme SSD-vel... Na azon már lehet dolgozni ;-)
-
wassermann
Topikgazda
válasz Vasti74 #47502 üzenetére
Teljesen igazad van, az összes Pi inkább hobby-gép! Talán a Pi5 egy SSD-hat-tel és SSD-vel megközelíti az "X86-os-miniket". De olyanom még sajnos nincs :-)
Ezt a hozzászólást is egy TV-re dugott mini-PC-ről írom (Z8350/8GB). Ezen belassulás nélkül meg lehet egyszerre több böngésző ablakot is nyitni.
-
Pubszon
veterán
Sziasztok.
Van egy 3B modellem. jelenleg Kodi van rajta, de inkább szeretnék Plexet használni. Szerverem van NAS-on, tehát csak lejátszáshoz kellene.
A RasPlex elég halottnak tűnik.Mi a legjobb megoldás, ha csak plexre szeretném használni?
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Pubszon
veterán
Van Kodi alá, csak nem vagyok megelégedve a Kodi stabilitásával. Van hogy leállítok egy filmet és fekete kép fogad.
Raspberry OS tudja használni a TV távirányítóját CEC-en keresztül mint a Kodi? Vagy kell külön távirányító?ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
sztanozs
veterán
-
ha3flt
tag
válasz Janos46 #47486 üzenetére
Használj far2l-t. https://github.com/elfmz/far2l Lassan kezd bekerülni a distro-kba is. Évek óta használom, amikor még csak alfa volt, mivel Windows-on a FAR Manager az alapvető munkaeszközöm évtizedek óta. Mint a mindkét végén kihegyezett tű, vagy hogy is mondjam. : -) Annak a kódbázisából fejleszti egy másik csapat.
-
ha3flt
tag
válasz Kicsirics77 #47509 üzenetére
Csak ne lenne olyan kellemetlen olvasni - füllel jobb. :-) Megnéztelek a QRZ.com-on, remek, hogy te is...
-
Shade45
senior tag
Nem a legjobb topik, de hátha valaki találkozott már ilyennel (Rpi4 2GB az alany).
Milyen szoftvert/megoldást tudnátok javasolni a következő problémára:
Adott egy NAS (Raspberry Pi4 - 2GB), ami tárol több ezer képet/videót (WD Purple), melyek több tucat mappába vannak kategorizálva (Openmediavault/OMV rendszer, SAMBA megosztás).
Ezeket a képeket/videókat szeretném nézni a TV-n, amihez jelenleg egy Google Chromecast 4k eszközt használok, ami kábelen csatlakozik a belső hálózatra.
A Chromecast-on a Kodi appot használom, hogy felcsatoljam a hálózati meghajtót, és azon keresztül tudjam nézegetni a képeket-videókat.És itt jön a probléma: gyakran nagyon lassan tölti be ezeket a fájlokat, hiába van mindkét eszköz kábelen a belső hálózaton, és gyakran össze is omlik a Kodi.
Feltételezem a többezer fájllal van problémája, mert igyekszik mindegyikhez borítóképet kreálni miközben a mappákban lépkedek.Mivel lehetne ezt gördülékennyé tenni, hogy zökkenésmentesen nézhessük a képeket-videókat?
(Laptoppal nincs ilyen probléma, igaz ott sima Windows intézőt használok.)
-
addikt
válasz Shade45 #47511 üzenetére
USB-n van rákötve, annak elég nagy a CPU overheadje meg a sok kicsi I/O művelet is terheli pluszban. Ideális esetben egy rendes SATA porttal rendelkező miniPC/NAS meg némi memória/SSD cache segíthet rajtad.
Esetleg a Kodi buffer beállításait piszkálhatod egy kicsit az Advancedsettings.xml-ben
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
válasz AiRLAC #47512 üzenetére
CPU overhead, sok kicsi I/O
Laptoppal nincs ilyen probléma, igaz ott sima Windows intézőt használok.
Vagyis nem a Pi a szűk keresztmetszet. Célszerű lenne a Pi-n futtatni valamilyen DLNA szervert. Így nem a Google kütyüje szenvedne az indexeléssel hálózati kapcsolaton keresztül.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
addikt
-
-
-
Sweet Lou 6
addikt
Sziasztok,
Eddig egy 4GB Pi4 látta el nálam az alábbiakat:
PiHole
qBittorrent
VLC/Emby médiaszerver
SMB fájlmegosztásSajnos volt egy túlfeszültség a társasházban és bár túlfesz védett hosszabbítóra volt dugva, de úgy tűnik, hogy az usb csatijai meghaltak.
Alapvetően szerettem használni, szóval maradnék Pi vonalon, viszont megérné szerintetek most már inkább Pi5-öt vennem? A legjobban talán VLC meg Emby izzasztotta meg 4K HDR filmek lejátszásánál.sweetlou6.wordpress.com
-
wassermann
Topikgazda
válasz Sweet Lou 6 #47519 üzenetére
Én, ha kéne már mindenképp 5-öst vennék, mivel sokkal többet tud - egy nagy lóugrás előre:
"RTC, a power button, a separate UART header, a 4-pin fan connector, a PCI Express FPC connector, two dual-purpose CSI/DSI FPC connectors, and four independent USB buses (one to each of the 2x USB 3.0 ports and 2x USB 2.0 ports)."
-
válasz Sweet Lou 6 #47519 üzenetére
Pi4 még eldöcögött aktív hűtés nélkül, a Pi5 viszont erősen igényli.
Esetleg ha új kalandokra vágysz: pine64
(Sajna EU boltban nem árulnak "alaplapokat")Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Sweet Lou 6
addikt
és Peter.70
Köszönöm az infókat, ez alapján kitartok a málna vonal mellett, nekem a 4-esen is volt aktív hűtés nyáron, az 5-ös meg utána olvasva már szabályozni is tudja a fordulatszámát.
Ann kérdés merült fel még bennem, hogy az 5-ös hardvere vajon mennyire különbözik a 4-estől? Az SD kártyán lévő Ubuntu vajon kibírja a 4>5 váltás vagy reinstall ajánlott?
sweetlou6.wordpress.com
-
0519
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #47523 üzenetére
Próbáld ki és mondd el nekünk a tapasztalataidat!
Így tanulunk mindannyian.''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
atesss
addikt
Üdv !
RPI4-esen hogyan megy az analóg (composite) videó kimenet, milyen limitációi vannak ?
Pl. olyat meg tudnék csinálni, hogy a composite és az egyik microHDMI egyszerre működjön, klónozott módban ?
A HDMI-n valami normálisabb felbontással (mondjuk ilyen 1280x1024 körüli, vagy akár feletti)
MOD: Ha ez számítana: gondolom az újabbik HW rev., kb. 1 éves beszerzés. 1GB-os.[ Szerkesztve ]
-
válasz Sweet Lou 6 #47523 üzenetére
Simán működnie kell. Nincs külön Pi5-höz való kiadás az op.rendszerből. Minden szükséges dolgot tartalmaz mind a Pi4-hez, mind a Pi5-höz.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
wassermann
Topikgazda
válasz atesss #47525 üzenetére
A kompozit kimenet régi TV-hez való csak, így nem tudsz különböző felbontásokat állítgatni.
Az európai, hagyományos földi sugárzás vételére alkalmas TV-k, PAL-szabvány szerint 625 soros képjelet kaptak, de ezekből nem használható az összes sor. Ami megjelenik, az 576 képsor (emiatt a felbontás: 720*576) -
atesss
addikt
válasz wassermann #47529 üzenetére
És viszont akkor 720*576 felbontással tudok klónozott módot, a HDMI-n és a kompoziton egyszerre ugyanazt a képet ?
Vagy a HDMI-n a 720*576 már egy nem is támogatott felbontás ? -
wassermann
Topikgazda
válasz atesss #47530 üzenetére
Nem tudom megy-e a klónozott mód, sose próbáltam (nincs már SCART-bemenetes régi TV-m itthon, amin kipróbálhatnám).
Nagyon régen, pont arra vettem az első Pi-met, hogy AZBEST útmutatásait felhasználva meghosszabbítsam egy hagyományos TV életét. Jól működött, de csak a TV-n ment mindig (egy megjelenítő).[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
válasz atesss #47530 üzenetére
Megtaláltam, a Pi 4-esen és a Pi 5-ösön egyszerre nem használható a két különböző videó-kimenet:
"enable_tvout
Set to 1 to enable composite video output and 0 to disable. On Raspberry Pi 4 and 5, composite output is only available if you set this to 1, which also disables HDMI output. Composite output is not available on the Raspberry Pi 400."[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
válasz wassermann #47532 üzenetére
Hát, basszus, köszi.
Akkor asszem sajnos marad a B-megoldás, egy HDMI-3xRCA átalakító:
[link]
Régebben évekkel ezelőtt használtam ilyet többször is. Bár főleg hangra, de asszem a kép is működött (annó, régebbi, gondolom 3-as PI-vel).
Csak azért ez plusz eszköz, még plusz microHDMI kábel (amiből rövid dugós kell és az eltolt kivitelű ház miatt még úgy is tőnél meg kell hajlítom...).
Azaz plusz költség, plusz tekergő/rögzítendő alkatrészek, plusz hely.
Annyi tapasztalat, hogy a Pi-nek (legalábbis a régieknek) a HDMI-n kiküldött tápja elég gyengus volt. Asszem már 3m-es HDMI-vel se nagyon nem ment ez az átalakító magában, csak ha adtam neki külön tápot a miniUSB-n. -
ati888
senior tag
Sziasztok!
Amlogic S905-ös médialejátszót akarok kiváltani, mert mindig problémák vannak vele. Egy ilyen Raspberry pi 4 vagy 5 alkalmas lehet rá? HDMI-n keresztül kellene .mkv fájlokat rendesen lejátszani felirattal egy USB külső HDD-ről.
Köszi
-
Joccc07
addikt
Sziasztok,
Egy pi3-at milyen áron lehet most eladni? Eredeti házzal és táppal?
[ Szerkesztve ]
>Gar taldin ni jaonyc; gar sa buir, ori’wadaasla<
-
-
-
Razzul
őstag
Sziasztok!
Van itt olyan aki Pi 5-öst konzol emulációra használja? Lecserélném a régebbi hardvert és próbáltam neten keresgélni de a legtöbb teljesítmény teszt még a megjelenés utánról való, amikor a legtöbb emulátor még nem volt adaptálva, vannak olyan tesztek ahol a Gamecube, Wii és a PS2-es játékok el se indulnak, mert például a Dolphin még nem támogatta a HW-t.
A kérdésem, hogy a Pi 5 mennyire jól birkózik meg a modernebb konzolokkal és játékokkal mint kihívással?
Stat crux dum volvitur orbis
-
J0shu4M1ll3r
senior tag
Sziasztok!
Mi a javasolt megoldás remote eléréshez jelenleg? PiVPN/Wireshark vagy OpenVPN?
Pi4-en van OMV6, és konténerbengondolnám, találtam is jó pár guide videót, kérdés, hogy melyik a jobb vagy javaslott.
Köszi!"There are things you can't fight. Acts of God. You see a hurricane coming, you get out of the way. But when you're in a Jaeger, suddenly, you can fight the hurricane. You can win."
-
g.gergo
senior tag
válasz J0shu4M1ll3r #47543 üzenetére
Wireguardot futtatok konténerben pi4-en, és máshol is, teljesen jó. Tailscale is jó.
[ Szerkesztve ]
-
válasz J0shu4M1ll3r #47543 üzenetére
Wireguard. Kernelszinten van támogatva, van hozzá Win kliens, 10 perc beállítani.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
-
-
sztanozs
veterán
En ezt raktam fel:
https://docs.linuxserver.io/images/docker-wireguard/
Az a jo benne, hogy ha tudod, mennyi kliens kell, akkor alapbol be lehet allitani a klienseket a konfigban es le is generalja a kulcsokat meg a QR kodokat.
https://docs.linuxserver.io/images/docker-wireguard/#environment-variables-eJOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
Új hozzászólás Aktív témák
- Az éj sötét és tele van Xiaomi 14T-vel
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Hálózati / IP kamera
- Akciófigyelő: minit is vehetsz a szinglik napján
- Politika
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- eBay
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X -Új RTX 3050 GDDR6 - 256GB-4TB NVMe SSD -Új 16/32GB DDR4 -GAR/SZÁMLA!!!
- MSI Gamer PC: i7-6700K / RTX 2060 S 8Gb / 16Gb ram / 270Gb SSD / 500Gb HDD
- Dell OptiPlex 3080 MFF Intel Core i5-10500U / 8GB DDR4 / 240GB SSD nagyon szép állapot TÖBB DARAB!!
- HP OMEN X Gamer mini PC , i7 7820HK , GTX 1080 , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- HP Elitedesk 800 G4 mini PC , i5 8500 , 8GB DDR4 , 256GB m.2
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest