-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
V.Stryker
nagyúr
Ha jól emlékszem, akkor régen volt ilyen Pi Store, ahol alkalmazások voltak kulturált formában aránylag letölthetőek, képekkel. Ez már nincs meg?
-
-
totya79
tag
Sziasztok
Gondolkoztam hogy rakok hűtő bordát a pi2 b-mre,viszont nekem van rajta egy cirrus hangkártya is.
Meg tudná erősíteni nekem valaki,hogy rá tudnám tenni?
Erre gondoltam:
[link]
Köszi[ Szerkesztve ]
-
válasz wassermann #21251 üzenetére
Persze, hogy nem a Pi gyújtja fel, hanem a tápegysége.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Márton
nagyúr
válasz azbest #21253 üzenetére
köszi, rendeltem is, jövő hétre itt!
Kell valami addont feltennem, vagy alapból kezeli vajon a libreelec +kodi 17 páros?Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
azbest
félisten
válasz Márton #21259 üzenetére
Openelec alatt a firmware pakk alapból benne van, ami kellhet a tunerekhez. Bár a realtek chipsethez külön nem is kell. Viszont előfordulhat, hogy aktív hub kell a tunernek. Legalábbis openelec alatt többen tapasztaltuk, hogy ha be volt dugva induláskor, akkor csak kidug-behúz után jött fel valamelyik tuner. Valami kernel hülyeség lehetett, mert rasbian alatt nem volt ez.
Libreelecet nem próbáltam, de nagyon közel áll az openelechez, állítólag van aki updattel váltott át rá.
-
válasz azbest #21258 üzenetére
Igen, ezen mindég elfilózom, hogy az e-bay-es kínai "szutykok" hány százaléka felelős a balesetekerért. Pont 1-2 hete volt a híradóban hogy betiltottak vmi töltőt, mert áramütést okozhat. Ugyanakkor az is benne van a pakliba, hogy ugyanarról a gyártósorról került ki, mint amit a boltban is árulnak.
-
Márton
nagyúr
A dátumot/időt miért nem jegyzi meg a pi?
Csak ha net van akkor pontos.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
vtechun
veterán
Rendeltem 20 db ilyet: EXPANSYS EU AC Adaptor - USB asztali adapter (5V/2A). Majd szétszedek egyet, aztán meglátjuk mi van benne, merjem-e használni a leendő raspi3-hoz.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz vtechun #21265 üzenetére
Minden nemű károgás nélkül én pont ilyenre nem merném használni ezt a fajta töltőt. Ismeretlen, szinte biztosan olcsó belsővel rendelkezik. Mivel a Pi3 2,5 A kérne még kevés is lenne így 100% dolgozna valószínűleg. Ez nem 24 órás üzemre van amúgy sem tervezve, nálunk meg nagy részt 0-24 megy a Pi. Pont úgy mint számítógépnél tápon sohasem szabad spórolni. Tessék csak megvenni a gyárit és garantáltan nem lesz szivárvány kocka még külső HDD használatával sem.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Márton #21264 üzenetére
Mert nincs benne akksi, ami hajtaná kikapcsolt állapotban is a belső órát.
A minap különöset tapasztaltam: az OpenELEC timeserver beállításait sikerült elbarmolnom, ezért minden bekapcsoláskor visszavitt 1970-be. Aztán kettőt sikerült visszaállítanom, de pont olyan domain nevet adtam meg, amik akkor (ki tudja miért) nem voltak elérhetőek. Végül kerestem egy olyat, ami elérhető volt és rögtön meglett a pontos idő.
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz cinemazealot #21267 üzenetére
Mert nincs benne akksi, ami hajtaná kikapcsolt állapotban is a belső órát.
Hát az én K1 plus boxomban sincs elem és mégis megtartja és mutatja a pontos időt.
A net alatt beállított időt és adatokat szvsz bele éget vagyis raktározza a belső fix rammjában. Ezt már leteszteltem.
A Pi eszerint másképpen dolgozik.Nálam a LibreELEC-ben nem tudom a pontos dátumot sem beállítani.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
DarkByte
addikt
válasz vtechun #21265 üzenetére
Én biztosan nem mernék a lakásban otthon hagyni csak úgy egy ilyet bedugva
Még a kínai wifi-s LED égőt is áramtalanítom, csak "játszani" (próbálgatni, fejleszteni hozzá alkalmazást) vettem amúgy is. Ha majd komolyan gondolkodom intelligens világításban, akkor veszek szépen Phillips Hue-t és aludhatok nyugodtan. (most amúgy is lakást veszek, épp nézegetni kezdtem a wifi-s termosztátokat is)Ez a cikk biztosan megállja még most is a helyét: [link] már csak érintésvédelmileg is életveszélyesek ezek a cuccok. Hajszálvékony elválasztás a kis és nagy feszültségű rész között, atom pici helyre összezsúfolt elektronika, stb.
vtechun: igen, anyuéknál RPi2 van a gyári Raspberry táppal. Elviszi a saját tápjáról a Samu 1TB-os külső 2.5"-os vinyómat gyönyörűen. Mellesleg most már közel két éve megy náluk éjjel nappal, borzasztó vacak az áram szolgáltatás feléjük (áramingadozás, áramkimaradások) épp múltkor hallgattam, még nem cincog. Az olcsóbb tápok ezt az igénybevételt nem szokták itt bírni.
[ Szerkesztve ]
-
-
vtechun
veterán
válasz dugesz77 #21266 üzenetére
Ha nagyon kell, van ipad töltőm annál minőségibb nem hiszem, hogy lenne bármelyik, egyébként miért kell 2,5A? Kis külső winyót is elbír? Külön táp nélkül? Az nem lenne rossz éppen főleg, ha a kodi írogat a háttértárra, és be is lehet neki lőni, hogy winyóra menjenek ezek az írások?!
-
Márton
nagyúr
válasz doberman #21270 üzenetére
akkor $1-ból megoldva?
vtechun: igen, 2.5-es vinyót elbírhat. Nekem 3 vinyóim közül egy csak csipog, azzal nem megy (kis régi 120-as), de 2 újabbal, köztük egy 1 terással megy! Mondjuk a jobb felső sarokban ott a szivárvány jel, tehát ez is necces, de ment végig egy 3d iso innen. Nem lehet valahogy letiltani a jelet? Mert amiért főleg zavaró, hogy csak az egyik szem látja
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
t.zolka
aktív tag
Srácok!
Most melyik az a OpenE vagy LibreE amelyik viszi a 3D ISO-t? Próbáltam a hivatalos oldalon lévőket, mindkét Pi-n, (Pi2, Pi3) de nem viszi egyik sem! Addig eljut, hogy Blu-ray menü mutatása, de ha rányomok 2D-ben játssza le. Választási lehetőségem sincsen, mint pl. az SBS-nél, a 3D ikon elő sem jön! Több ISO-t is próbáltam, de mindnél csak ennyi! Kicsit már bosszant! -
xxlongikaxx
aktív tag
Sziasztok, egy kerdes. Van egy Pi2 om, Kodi fut rajta. Fel lehet ra telepiteni egy skypeot, egy Microsoft webcammel hogy TV n tudjak skypeolni?
-
Balerik
aktív tag
Osmc/Kodi-val hogyan lehet "ISO" (DVD) lejátszani?
Elmúlik.
-
Márton
nagyúr
válasz t.zolka #21273 üzenetére
libreelec milhouse build megy vele a 3D
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Beni2360
félisten
válasz Balerik #21276 üzenetére
Ha minden igaz meg kell venni az mpg2 kódot. A vc1 -hez is ajánlott egyből.
-----------------------------
Márton - ezt hogyan kell kiírni? mivel nem img fájl.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
válasz Balerik #21279 üzenetére
Hát ilyennel még nem találkoztam, hogy nem látja a KODI.
Miről és hogyan akarod lejátszani?
Fájlkezelőben sem látja?Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
válasz Márton #21281 üzenetére
Szégyenlem megamat de már írtam ki libreelecet de már nem tudom, hogyan de biztosan nem rufussal.
A kérdés tar fájlt mivel írom ki ?[ Szerkesztve ]
-
-
Beni2360
félisten
Igen kapok egy mappát abban levő dolgokkal.
fentebb linkelte a fórumtárs. Márton 21277[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Beni2360 #21284 üzenetére
Akkor majd Ő leírja mit kell ezzel csinálni, mert nekem lövésem nincs. Innen le lehet tölteni a lemezképet, de gondolom ez egy egy turt verzió.
Most komolyan mi értelme volt forkolni?
Márton
Az openelec-ben, vagy a libreelec-ben?[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
Ha már OSMC-vel való küszködés, hátha nekem is tudtok mondani valamit... szóval alapvetően openelec-et használok, de gondoltam teszek egy próbát az OSMC-vel is.
A gond az, hogy van egy NFS megosztásom és csak egy mappa erejéig tudok belemenni, hogy hozzáadjam a mappát. A megosztás tuti jó, mert IP cím szűrés van és mac alapján ugyanazt kapja OSMC alatt is.
Pl. van a /megosztás/Filmek_1/....itt a filmek... és egy egyszerűen nem tudok belemenni a Filmek_1 mappába hozzáadáskor, mert nem csinál semmit.
Ötlet?
-
-
Beni2360
félisten
Köszi a linket már ki is írtam.
De vénülő fejemmel nem értem ez mit jelent? - forkolni- megtaláltam a választ.
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz Márton #21285 üzenetére
Ok rendben de ? ezt csak be kell másolni az update könyvtárba- de mivel és hol az a könyvtár?
Win alatt nincs ilyen könyvtár, hely még volna. - javítva.[ Szerkesztve ]
-
válasz Beni2360 #21289 üzenetére
Hát az hogy adott egy termék, esetünkben az openelec. Namost pár emberke úgy gondolja, hogy ez neki így nem tetszik, és az alapjaira építve készít egy "variánst", amit a saját szájuk íze szerint faragnak tovább. Kb ez a forkolás, és ebből lett a libreelec.
Az a nagy bajom ezzel, mint az egész linuxal. Kb minden bithuszár csinál magának egy disztrót, ami erőforrásokat von el a "fősodortól. Nekem fixa ideám sokkal előrébb tartana, ha egy kézben lenne, ahogy pl. a kernel Torvalds kezében. Tudok olyan bug-ról, amit a felfedezése után 1 évvel ismertek csak el a készítők, de azóta se képesek kijavítani. Nem azért mert nehéz, hanem mert ba..nak rá.
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
Köszönöm kimerítő válaszodat. Így pontosan érthető a dolog.
Habár én az OE-ről tértem át a LE-re eddig nekem jobban bejön.
Majd utána nézek mi változás történt OE tájékán.
Az utolsó verziómat OpenELEC-RPi2.arm-8.0-Milhouse - márciusi.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Márton
nagyúr
válasz Beni2360 #21290 üzenetére
egy régebbi image-et ráteszel a pi-ra
hálón keresztül látod az update könyvtárat
az sd kártyán! nem a win alatt..
én utp-n rámásolom, és restartEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
azbest
félisten
Úgy mondják, hogy az openelec alapítója ellentétbe került a fejlesztői közösséggel. Az alapítót kitenni nem tudták, mert egyedül az ő kezében van brand kezelése. Ígyhát szavazás után kiváltak a fejlesztők. [link]
Aztán idővel kiderül, hogy mindkettő megmarad-e és melyik lesz jobb.A két repository-t elnézve az openelec-ben 28 napja volt aktivitás, a libreelec-ben ma.
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
Androidos eszközről wifin keresztül lehet képernyő mirrort küldeni a Pi2-re?
Próbálta már valaki? Ezcast, Miracast, Airplay és társaira gondolok.
Konkrétan egy Lenovo A3500 képét szeretnék tükrözni projektorra.
Mindkét gépen N-es wifi és 1m-re vannak egymástól.köszönöm!
-
válasz azbest #21295 üzenetére
Megmondom őszintén ez a zenészes hablaty egy csöppet sem tette őket szimpatikussá. Mi a péklapátér kell rébuszokba beszélni? Vagy írják le hogy ez és ez történt, vagy ne írjanak inkább semmit.
Nem lennék meglepve, ha a média box/bolt miatt rúgták volna össze a port.Developers
65
Current Developers and People contributed over the last 12 months to OpenELEC.Nézzük meg 1 év múlva hol áll a számláló
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteDesk 800 G6 / ProDesk 600 G6 MiniPC-k eladók
- Mac Mini M2 8GB/256ssd/Újszerű/1-3 hónap gar./p3837
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X -RTX 3060 Ti GDDR6 - Új 16/32GB DDR4 - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Csere-Beszámítás! Középkategóriás Gamer PC! R5 5600X / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 GB Nvme SSD
- Retro PC - P5QL Pro/Core2 Duo/3GB RAM/NO HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest