-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrhitoshi
veterán
Üdv! Próbálta már valaki a Windows 10 IoT-t ? Szívesen kipróbálnám, és érdekelnének a tapasztalatok fejlesztés terén. C-ben, C++-ban, és C#-ban írt programokat probléma nélkül megeszi ?
Eddig linux alatt babráltam, de mivel a fent említett programnyelvekhez konyítok, ezért ha könnyebb boldogulni a W10 IoT alatt ezekkel, akkor rakom is fel az RPII-re.PS4
-
Geripapa
aktív tag
Végre elkészült a nagymamám szülinapjára készített digitális képkeret
-Örült neki -Tulajdonságok :
- Nagy megjelenitett fényképméretek (2db 21x14 és 2db 14x9)
- Fekvő képben csak fekvőkép állóban csak álló kép megjelenése
- Automatikus szinkronizáció a saját googledrive és dropbox felhőtárhelyjel (akár többel is)
- Képmegjelenítés Offline modban is müködik
- Automatikus fénykép átmásolás pendrive csatlakoztatásakor
- A felső két képmegjelenítőn csak a frissen feltöltött képek jelenek meg igy könnyen észrevehetö a friss képek érkezése.
- Kettő vagy több helyen sosem jelenik meg egyszerre ugyan az a kép.
- Automatikus status info (képek száma, üres tárhely,…) készítése pendrivere csatlakoztatásakor
- Internet kapcsolat: Wifi, Ethernet vagy 3G (opcionális)
- Szinkronizálás minden bekapcsoláskor és/vagy tetszőlegesen beállítható időközönként.
- Teljesen egyedi megjelenés
- 32gb tárhely
- Standard 40x50 képkeretÉs pár kép róla:
Köszönöm a segítségeteket!
[ Szerkesztve ]
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
LógaGéza
veterán
válasz Geripapa #21608 üzenetére
Én is hasonlón gondolkoztam asszonypajtásnak, csak sokat kéne még tanulnom hozzá
Én is szívesen fogadnék bármely plusz infót.Tényleg nagyon szép munka, gratu
[ Szerkesztve ]
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
-
bally4
tag
Segítsetek légy szíves! Eddig kicsit zavart, most már nagyon, hogy se a DVB-T-t, se a telekom DVB-C-t nem tudom beállítani Pi + Openelec + T230 tuner + tvheadend kombóval. Pár napja írogatom, mik az eredmények (semmi).
Akinek működik ilyen összeállíttás, mi a trükkje? Mit kell a neten fellelhető útmutatókhoz képest máshogy csinálni?
-
Geripapa
aktív tag
válasz schferenc77 #21613 üzenetére
Pont ezért csináltam én is és nem vettem egyet.
Cikket nem igérek, nem vagyok iró tipus. De itt a forumon szivesen segitek mindenkinek aki szeretne hasonlót csinálni.
Söt örülnék ha látnák is hasonlokat. Más elrendezéssel kinézettel
Elsö elgondolás az volt hogy egy nagy kép + Conky (Datum, idö, idöjárás stb.) de ehhez ügye folyamatos net kell. stb... végül ez lett... A légyeg hogy lehet kreativkodni és egy igazán egyedi Digit képkeretet lehet adni a nagyszülöknek vagy akárkinek akik a rengeteg elkészült képböl sosem látnak egyet sem a digitális világnak hála. A gyárira meg ugyis csak egyszer töltesz képet mikor megveszed... (én legalábbis...)
Szóval, este teszek fel még kepeket az épitésröl. + a futó szkriteket is (azt már most megmondom hogy gyengeidegzetü programozok ne olvasák a saját érdekükben mivel életem elsö bash programozása látható a kodokban )
Amúgy egy darab 19" os Monitoron fut 4db a feh programból.
-
azbest
félisten
válasz bally4 #21614 üzenetére
Szegeden ezek a telekom dvb-c paraméterei, nem tudom máshol különböznek-e
170MHz, 6875ksymbol, QAM/64, FEC 3/5
218MHz, 6875ksymbol, QAM/256, FEC 3/5
226MHz, 6875ksymbol, QAM/256, FEC 3/5
234MHz, 6875ksymbol, QAM/256, FEC 3/5
418MHz, 6875ksymbol, QAM/64, FEC 3/5fecből ilyen nincs a listán, állítsd másra vagy autora, majd a átvált.
Ha az elsőt beállítod, akkor a tvheadend a network discoveryvel felveszi a többit is. Ahogy írtam a w_scan rosszul működik az újabb raspbianon, nem tudom mi baja lett. De attól a tvheadend rendesen megy.
Az antennás dvb-t -hez pedig ott a mux lista a szolgáltató honalpján, azt kell beállítani, ami hozzád közel esik és az antennád amerre fordítva van.
[ Szerkesztve ]
-
bally4
tag
válasz azbest #21616 üzenetére
Köszi, hogy segíteni próbálsz. Úgy próbálom beállítani, ahogy megadtad, de a scan result: FAIL. Vásárhelyen vagyok, szóval hasonlónak kellene lennie mint Szegeden gondolom.
A DVB-T-vel is próbálkoztam, a szentesi adó beállításait lestem el, ugyanez az eredmény.Firmware-t nem kell újat telepíteni?
-
Geripapa
aktív tag
Csináltam egy blogbejegyzést a képnézegetőről.
Remélem hasznos lesz.
-
robi1979
aktív tag
Azt meg tudja valaki mondani hogy mi az istenért van az hogy van vagy 90GB szabad helyem egy raspberry pi3-ra aggatott vinyón, közben a Transmission nem enged rátölteni kb 5GB-t sem mert azt írja ki hogy nincs elég hely a vinyón? Pegig a 90GB szabad hely az ott van!
-
Melorin
addikt
Sziasztok!
Mi a reális ára egy Pi3-nak 2.5A táppal és egy 8GB-os SD kártyával használtan? -
-
bally4
tag
válasz azbest #21627 üzenetére
Hát elég amatőr vagyok, eddig nem is hallottam a symbolról, se a ksymbolról. Régi TV-n kicsit egyszerűbb volt beállítani.. No de, valami történt, van előrelépés. A kézileg felvett mux-ök (telekom (pend, fail és pend, none)) nem mükszenek, de indítottam egy random keresést valami osztrák predefined telekom beállítással (tkom) és megtalálta a csatornákat (idle, ok). Érdekes, ugyanazokkal az értékekkel találta meg automatán (tkom), mint amit megadtál (telekom). Ez biztos, hogy az általam rosszul megadott adatok alapján van.
Köszönöm a segítséget, megörültem a csatornáknak nagyon, állítgatom tovább!
Még annyi, hogy láttam korábban, te aktív USB hubbal nyomod. Én nem, de annyit csináltam többek között, hogy kihúztam a BT egér USB csatlakozóját. Ezután lett aktívabb a T230, lehet ennek is van köze hozzá..
-
azbest
félisten
válasz bally4 #21631 üzenetére
Természetesen. Ha nagyon 5V alá esik a feszültség, akkor a tunerek elkezdenek problémázni, mint ahogy más eszközökkel is előfordul.
A dvb-t tunereimnél annál rosszabb a vétel, minél jobban leesik a feszültség. A max_usb_current bekapcsolása is erősen ajánlott.Némelyik rendszerrel, pl openelec, van tuner ami nem akar jól működni, ha közvetlen a pi-re van kötve a tuner (a dvb-t it9135-ökkel tapasztaltam én, a t230 nem tudom máshogy viselkedik-e). Egy kihúz-bedug után viszont közvetlenül is jó volt. Úgy láttam, hogy induláskor egy pillanatra áram alá helyezi a pi az usb portokat, aztán lekapcsolja, majd később, amikor betöltődnek a driverek, akkor újra áramot ad neki. Talán ez okozza. Lehet, hogy kernel függő. Aktív hubnál a hub ad áramot, így nem kapcsolgatja alatta a pi.
[ Szerkesztve ]
-
robi1979
aktív tag
Az incomplete mappát hogyan tudom beállítani és hol? 1x már megtaláltam - a transmission beállításainál nincs - valószínű az lesz a baj mert a másik vinyóra mutat ami tényleg tele van. Azt hittem hogy ha beállítom a set locationt akkor alapértelmezettként ide rakja az incomplete-ket is...
-
Ultrazord
tag
Ha a raspberrimre telepített openeleccel szeretném nézni majd a holnapi meccset mit kell csinálnom?
van valakinek ezzel kapcs tapasztalata?
-
Melorin
addikt
Üdv!
SOS kérdésem lenne a Pi3-al kapcsolatban.
A Pi tudja a CEC-t és a TV-m is. Openelec lesz a rendszer rajta és az a kérdésem, hogy ha a hangerő gombot nyomom a távirányítón, akkor a TV fogja a hangerőt állítani avagy az Openelec szoftveresen?Azért fontos ez, mivel az erősítőm hangerőszabályozója most a TV távirányítóján lévő Volume +/- gombokra van tanítva, a TV-n pedig letiltottam a hangerőszabályozás funkcióját, így csak az erősítő szabályozza a hangot.
Viszont az Openelec-en belül nem tudom megoldható-e, hogy minden működjön a TV távirányítójával, kivéve a hangerő. -
LógaGéza
veterán
válasz azbest #21616 üzenetére
Na ezt a w_scan-os gondolatot továbbvíve rádugtam egy DVB-T-s antennára, kiadtam a
w_scan > channels.conf
parancsot, és tökéletesen megtalálta az összes csatornát.
Felmerül innen a kérdés, hogy ugyebár át kellett volna állítania a vevőt DVB-C-re, ezek szerint ez mégsem történt meg... Vagy valamit rosszul értelmezek?"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
tindisco
csendes tag
-
tindisco
csendes tag
válasz Melorin #21646 üzenetére
A tv távirányítójának a hangerő gombja nem az openelec hangerejét szabályozza, hanem eredetileg a TV-jét, vagy is nálad - ha jól értem- az erősítőjét.
A "programozott színes gombok" így csak az openelec kimeneteli hangerejére lesznek hatással.
Itt tudod beállítani,és a végén ne felejtsd el elmenteni:
Keymap editor -->global-->audio
[ Szerkesztve ]
-
LógaGéza
veterán
válasz azbest #21642 üzenetére
Tudom, de nem is erre gondoltam. Ez még mindig ugyanaz a rendszer, semmi változtatással, amivel lassan hetek óta küzdök, hogy nem talál C-n szinte semmit, csak egy MUXot érek el max, erre mondtad, hogy bugos a
w_scan
az utolsó Raspbianon.
Erre rádugom a DVB-T antennát, és minden probléma nélkül megtalál mindent - előtte természetesen volt futtatva TVHeadend, ami meghívta a dvb-switch szkriptedet.
Azért furcsállom, mert ennek ugyebár át kéne állítania DVB-C módra, és mégis megtalál mindent T-n."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
Celtis
veterán
válasz Melorin #21637 üzenetére
Ez alatt mit értesz pontosan: "erősítőm hangerőszabályozója most a TV távirányítóján lévő Volume +/- gombokra van tanítva"
A CEC nem infra jelekkel kommunikál. A TV az infrán vett gombnyomás információkat a HDMI-n küldi át a HTPC-nek. Ha az erősítő közvetlenül a TV távirányító jeleit veszi, akkor ugyanúgy fog működni, mint eddig.
-
Chal
addikt
DVB-T témához: ha igazán jó tunert akartok, akkor ezt nagyon tudom ajánlani:
http://www.rtl-sdr.com/buy-rtl-sdr-dvb-t-dongles/
Ugyanolyan kínai fostalicska chipre épül mint az összes többi, de ez egy viszonylag speciális példány, mert nem csak DVB-T-re jó, hanem kb mindenre 40Mhz és 1.8Ghz között (software definied radio). Az SDR scene termelte ki magából a dolgot, és mivel profibb felhasználásra szánták, ezért nagyon jó minőségű alkatrészek vannak az rtl chip körül, illetve a panelt is újratervezték, valamint kapott TCXO oszcillátort. A méréseim alapján kb. tökéletes, gyakorlatilag 0 ppm-et téved (a TV tunernek árult szarok simán 40-100khz-t mellé tudnak menni a beállított frekinek, csupán azért mert felmelegednek üzemi hőfokra). Nálam üzemel vagy 25db, eddig egyik sem volt hibás. TV-t mondjuk csak 1db-al nézek teszt jelleggel, egy Tvheadendes PI2-őn lóg már több mint 1 hónapja, és atomstabil, újraindítva nem volt még. Vicces benne, hogy a hozzá adott kis szar antennával tökéletes vétel van nálam a lakáson belül, amire még eddig semmivel nem volt példa, valószínűleg ennyit számít a jó RF körítés meg a profi csatlakozó, stb..
Egy hátránya van: SMA csati van rajta, mivel inkább iparibb rádiós felhasználására szánták, szóval ha valakinek kevés az a két fajta antenna ami a 25 dolcsis pakkban van, akkor krimeplnie kell, de szerintem megéri a vesződséget simán.
szerk: most ugrott be, hogy a chip-el (rtl2832U) kapcsolatos ph topicban elég sok panasz van a windowsos dirverekre, szóval oda nem ajánlom, de linux alá tökély.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteDesk 800 G6 / ProDesk 600 G6 MiniPC-k eladók
- Mac Mini M2 8GB/256ssd/Újszerű/1-3 hónap gar./p3837
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X -RTX 3060 Ti GDDR6 - Új 16/32GB DDR4 - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Csere-Beszámítás! Középkategóriás Gamer PC! R5 5600X / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 GB Nvme SSD
- Retro PC - P5QL Pro/Core2 Duo/3GB RAM/NO HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest