-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mattb
senior tag
Üdv srácok!
Egy ilyen összeállítás megér 20 ezer forintot?
Raspberry Pi 3 Model B (element 14)
Raspberry Camera V2 Noir (element 14)
3,5" LCD 320 x 480 (Spotpear)
Plexi ház -
azbest
félisten
A The Pihut levlistáján írták, hogy június 1-én várható még zero. Ebből kiindulva esélyes lehet, hogy a pimoronin is lehet még csupaz zero, ha velük egyszerre kapnak készletet.
-
bala6120
senior tag
Vsync-et hogyan tudom bekapcsolni manuálisan OpenELEC, LibreELEC alatt? A 8-as Kodiban alapértelmezetten ki van kapcsolva, beállításokban nincs vsync opció.
Köszönöm! -
Márton
nagyúr
Azt tudja valaki, hogy egy Pi3 megbírkózik a 3840x1080 Full SBS anyagokkal és kiteszi framepacked 3D-ben? A pi2 csak akadozva.
kösziEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Mattb
senior tag
Kérdésem, hogy erre már rálehet varázsolni win10-et? Mennyire bírja? Valamint új vagyok ebben a témában, szeretném úgy kialakítani ezt a kis kütyüt, hogy számítógép, és egy retro konzol. A kettő megoldaható? Ha tudtok linkelni leírásokat, hogy mi hozható ki belőle, azért hálás lennék! Előre is köszönöm!
-
DarkByte
addikt
válasz Márton #21155 üzenetére
Fixme, de én úgy tudom a video core nem változott (Broadcom Videocore IV), csak a processzor lett erősebb. Ergo hardveresen pontosan ugyanannyi videó dekódolási képességgel bír mint a legelső Pi. Elég elavult már ez a SoC ilyen szempontból, lassan már nem is a H.264/AVC hanem a 4K H.265/HEVC és a VP9 dekódolás gyorsítása lenne amivel lépni kellene. Persze a Raspberry Pi-nek sosem volt elsődleges célközönsége a médialejátszót építők tábora, szóval szerintem erre még várni kell.
[ Szerkesztve ]
-
Mattb
senior tag
válasz wassermann #21158 üzenetére
Miért olyan rossz a böngészés vele? Valamint linuxal sem fut jól?
[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Leginkább azért, mert a Linux-os videó megjelenítés csak szoftveresen megy framebuffer-be. Ez kb. a létező legrosszabb sebességben. Emiatt úgy alapvetően a desktop Linux futtatás a Pi-n elég gyenge teljesítménnyel párosul. Nagyon lefogja a processzort a "rajzolgatás", másra pedig nem marad ereje, és a webböngésző motorok elég erőforrás igényes szoftverek amúgy is. Talán a legnagyobb baj, hogy a böngészőben lejátszott videót sem sikerül hardveresen gyorsítani, így az amúgy 1080p-t vígan dekódoló Videocore mag itt kihasználatlan marad és a videó pedig szaggat.
Legalább is RPi2-n még ez volt, de szerintem az RPi3 olyan sokkal nem jobb továbbra sem ebben.
Talán ha egyszer a Wayland projektből lesz valami gyakorlatban is használható, ami már rendesen rá tudja lökni a rajzolási műveleteket a GPU-ra, akkor majd jó lesz. De szerintem hamarabb lesz használható Android a Raspberry-re.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
na persze, mert nem teljes képernyőre van véve a videó. Mivel így kevesebb pixelt kell a procinak kirajzolni, így egész folymatos, max pixelesedik. Ha valahogy összehekkelik omxplayerrel a youtube lejátszást, akkor lehet teljes képernyőn folyamatos videó jelenleg.
Most láttam egy érdekes összehasonlító videót a raspi3-on futó raspbian és ubuntu mate között. Időnként windows pécés hasonlítást is mutatnak. A gimp-es képdarab mozgatás mutatja nagyon jól, hogy mi a probléma az asztali linuxszal az arm boardokon. Az, hogy a procival kell megoldani olyasmit, amit pécés környezetben a videokártya lekezel.
Raspbianon azért jobb kicsit, mert a grafikus felület egy optimalizáltabb megoldást használ fbturbo-t, ami a pixelek procis rajzolgatását egy kicsit jobban kezeli, mint a normál felület, ami a mate-ban van.
-
azbest
félisten
válasz Márton #21155 üzenetére
a 3840x1080 Full SBS szerintem nem tud menni, de amikor második MVC csatornát használnak a másik képkockához, az talán megy. A Kodi fórum MVC 3D topicjában ígéretes amit írnak: [link]
De ismétlem, hogy ne legyen félreértés, nem a side-by-side, egymás melletti dupla felbontásúról van szó, hanem a Multiview Video Coding fajtáról.
-
vtechun
veterán
SD kártya helyett mehet ugye a rendszer pendriveról? Vagy van olyan SD kártya, ami elég gyors a rendszernek? Mert igazából egy kisméretű SSD lenne az ideális, de gondolom nincs normális áron ilyesmi .
-
azbest
félisten
válasz vtechun #21166 üzenetére
a boot particiónak mindenképpen az sd kártyán kell lennie jelenleg. cmdline.txt-ben megadható másik root partició is, péládul sda-n lévő is.
Viszont a pi3 esetén elvileg majd lehetséges lesz teljesen sd kártya nélküli működés is, sőt még hálózatról bootolás is. De amennyire tudom, ahhoz hogy ez működjön, még a firmware módosítás nincsen készen. Tehát, ha jól értem a pi3 hardvere (a gpu-ban lévő beégetett szoftver, ami indítja a pi-t) már tudná ezt, de hogy jól viselkedjen pendriveről vagy hálózatról is, ahhoz a betöltött szoftverben kell még módosítást csinálniuk.
A régebbi pi-ken marad az sd kártyás boot, mert a pi hardverében lévő szoftvert tudtommal nem tervezik frissíteni utólag.
[ Szerkesztve ]
-
erik365
senior tag
Arra nincs valami mód, hogy a youtube 1080p-ben fusson Pi3-ason?
1.4 T-jet M32
-
Headless
őstag
válasz erik365 #21169 üzenetére
Ha nem böngészőből nyitod meg, hanem valami kliensből ami áttolja omxplayerre a videót. Szerintem mindközül a leghasználhatóbb a kodiba beépített youtube, ami hát valljuk nem egy jó... Habár sokat nem próbáltam. Persze egyéni dolog kinek mi jó/ tetszik.
LEDE - R3G/DIR860l -> https://tinyurl.hu/Ntkb/
-
Geripapa
aktív tag
Sziasztok
Azt meglehet csinálni ill hogy, hogy amikor rádugok a pire egy pendrive-t akkor lefusson egy szkript?
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
Márton
nagyúr
megjött a wifi stick a Pi2-höz, bedugtam, csatlakoztam a routerre.
Youtube-ot szeretnék nézni, de nem lehet használni:
keresésre ez dobja: "bad request"
csatornák böngészésére meg ezt: unknown kind "
Már frissítettem a kiegészítőt, de a jelenség ugyanaz.Openelec, Kodi 17.
Mit tegyek fel, hogy youtube-ozhassak?
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
azbest
félisten
válasz Márton #21177 üzenetére
léph ki, lépj be.
De lehet az a baj, hogy a fejlesztői kulcshoz, amit beletettek, nincs több ingyenes lekérésre keret. Ahogy egyre népszerűbb a kodi, úgy jön ki egyre gyakrabban ez a probléma. Korábban írtunk róla, hogyan lehet saját kulcsot létrehozni, hogy ne a közösön kelljen osztozni. -
Mattb
senior tag
Olyan kérdésem lenne, hogy monitorra vagy tv-re való rákötése annyiból áll, hogy hdmi-hdmi végű kábel? És mehet is a móka?
-
válasz Geripapa #21174 üzenetére
Igen. Milyen rendszert futtatsz?
Itt megemlítem amikor a pendrive-ot automatikusan felmountolja a /media/usb könyvtárba.
Ha más a cél, akkor pl.
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb_device",RUN+="ez/itt/a scriptrem/teljes/elérési/útvonala/script.sh"[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
Mattb
senior tag
Tovább vittem az ötletemet.. Melyik tipusu pi lenne alkalmas arra, hogy egy Gameboy Advance gépbe ültessem bele? Egyetlen problémát a házzal csak abban látom, hogy ugye két oldalt vannak a gombok.. viszont sokkal kényelmesebb álló tipusu társaitól. Valaki csinált már hasonlót?
-
MrSealRD
veterán
Most rendeltem zero-t a pimoroni-tól.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
azbest
félisten
Bakker, 2 ezerrel megemelték az árát? Múlt héten még 10 alatt volt nettóban, nem 12.
14 + áfa körül van a pi3 + kamera modul csomag. Vagy a pi3 + 16GB-os kártya.Pedig 10 forinttal olcsóbb a font azóta [link] és a dollár sem lett drágább.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Melyik honalpon?
Az fhd.hu -n a farnell-es termékkóddal lehet legegyszerűbben vásárolni, a farnell oldaláról szedi a rendszerük is az árakat. Persze fdh-n keresztül is lehet hivatkozni általában a termékre.
Itt van például a farnelles SBC lista [link]
FDH-tól linkelve
Pi3 csupasz [link]
Pi3 + régi kamera [link]
pi3 + sd kártya [link]És igen. Nettó ár * 1.27 a mostani ára. Az fdh szállítás meg 1500 * 1.27, ha minden igaz. De BP-en ingyen is viszik meg vidékre 30 nettó felett is ingyen viszik.
szerk:
Úgy emlészem mi utánvétellel fizettünk, de a srácok pár hozzászólással ezelőtt említették, hogy átutalásos fizetés is lehetséges.
Ha tápegység is kell, érdemes azt is onnan nézni, mert jófajta tápokat árulnak a pi-khez.
Stontonics 2.5A fehér [link] fekete [link][ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mac Mini M2 8GB/256ssd/Újszerű/1-3 hónap gar./p3837
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X -RTX 3060 Ti GDDR6 - Új 16/32GB DDR4 - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- Csere-Beszámítás! Középkategóriás Gamer PC! R5 5600X / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 GB Nvme SSD
- Retro PC - P5QL Pro/Core2 Duo/3GB RAM/NO HDD
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer PC : I5 4690K / RX 590 8GB / 24GB DDR3 / 240SSD+1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest