Új hozzászólás Aktív témák

  • Drizzt

    nagyúr

    válasz pmonitor #16775 üzenetére

    Nagyon jol latszik, hogy dolgozni nem dolgoztal proramozokent. Ugyanis ott jellemzoen nem ezek a fontos problemak. Sokkal tobb gondot okoz az allandoan valtozo requirement lekovetese ugy, hogy a meglevo funkcionalitas erintetlen maradjon a bugfixek es uj fejlesztesek kapcsan. Illetve gyakran nagyon fontos, hogy a user minel hamarabb el tudjon kezdeni hasznalni valamit, mert akkor fog tudni rajonni, hogy mit nem gondolt vegig amikor megfogalmazta a korabbi requirementjeit.

    Jobbnak gondolt programozok alapelve, hogy "avoid premature optimization". Ennek minden szava fontos. Mert nem arrol van szo, hogy ne optimalizalj, hanem arrol, hogy ne a szerint optimalizalj, hogy mi lesz szerinted gyakran hasznalt es kritikus. Ugyanis sosem tudod elore biztosan kitalalni, hogy a usernek mi lesz a fontos. Altalaban elore o maga sem tudja. Nyilvan van amit muszaj optimalizalni, de jol meg kell valasztani, hogy mit, mert aranytalanul draga.
    Ha mondjuk valamit egy csapat szarraoptimalizal 1 ev alatt es amiatt fele annyi hardverkoltseg lesz eves szinten, az a megrendelonek nem igazan deal, mert egy(, nem egy csapat!) programozo eves koltsege legyen mondjuk 250000 dollar, fele akkora vm elofizetese meg mondjuk 300 dollar sporolas/honap, azaz ~4000 dollar/ev.
    Sokkal fontosabb az, hogy a programozo meg tudja allapitani, hogy mi az, ami tenyleg lassu(monitoring, profiling) es azt hamar elfogadhatora optimalizalja.
    Ami igazan fontos resze a lehetseges teljesitmenynek, az foleg architekturalis kerdes, abba erdemes tobb idot beletenni. Mikrooptimalizalasnak ott van ertelme, ahol az tenyleg bizonyitottan szukseges.

    I am having fun staying poor.

Új hozzászólás Aktív témák