Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
ha van két szerver, akkor ott az egyiken nem tud elfutkározni?
RPi-n is elfut, szal. ahhoz lehet méretezni szerintem (ezt minimumnak véve). Megfigyelésem szerint (nálam, proxmox alatt) 4 GB ram bőven elég, i5-3470T procit 3-5%-ra "hajcsa", nagyobb csúcsokat nem látni, csak induláskor.
Nálam mondjuk csalk mobilnet van, ki-be nincs durva forgalom, helyi hátó is szerény, ha az Iot motyókat nem számolom.Más: az intrusion-ban láttam, h WAN felől több SSH próbálkozás volt, most drop-ra állítottam a rules-okat. Nem lenne jobb a firewall rules-hoz adni valamit, h WAN felől dobjon el mindent ilyesmit? Valahol listázhatóak a nyitott portok? A 4G modem/Router-ben DMZ-hez adtam az opnsense WAN portot, lehet ott csúsznak át ezek?
-
ViZion
félisten
Routered gondolom most is van, addig az oszt IP-t a népnek.
Nem kell hostnak külön port, telepítéskor lesz egy bridge, ha azt rendeled a VM-ekhez is, akkor kb. ennyi, mindenki mindent lát. Ne a WAN portod legyen az, arra figyelj.Ha NAS is lenne, akkor VM-hez könnyebb HDD-t átadni, mint konténerhez. Ha formázod és proxmox adja a tárhelyet a konténernek az más, azzal nincs gond. Én nem akartam 2 db ext4 vinyót mentegetni, formázni... majd egyszer, lehet...
-
ViZion
félisten
válasz
gery2123 #1059 üzenetére
szép. Akkor nem a pluginek voltak.
Memory leak-ről olvastam, de az korábbi kiadásban volt.
Mennyi az ajánlott ram? 10 GB-t adtam neki, mert ki tudja, de ha kevesebbel beéri -saját dash szerint 4 Gb fölé nem nagyon láttam menni- akkor inkább 6-ra redukálnám.
Fura is volt, h 2 GB rpi-n ezek rohangálnak... -
ViZion
félisten
Ki, milyen pluginokat használ?
Mi mennyire ver oda a CPU/RAM usage-nak?DNSMasq vagy Unbound?
Blokkoló listák... mennyit, melyiket?
Megannyi kérdés...Alapból felraktam sok plugint, amire nincs szükségem valószínűleg, bekapcsoltam egy halom szűrést... és 9 GB körül volt a ram használat proxmox szerint, 3 GB opnsense szerint. Letakarítva 6 GB pve / 2,5 GB opnsense szerint, (qemu aktív, ki téved akkor?)
Zenarmort is leszedtem, de ezt visszarakom, ha nem változik a dolog.
+custom filtert is raktam unboundhoz, a többit szűkítettem, de valószínűleg a "gyári" filtereket elengedem, steven black + no trackingintrusion detect van bekapcsolva... esetleg ez használ sok ramot?
Amiket kipróbálnék, várom rá a véleményeket:
- HA: ez fent van, HA oldalon még várja, h felrakjam
- OS-cache: webserver cache, fent van, üzemel. szvsz ez nem kellene ramot egyen
- adguard home: hááát, standalone bukott, ha nem tudom cron alá behúzni a listák frissítését, akkor esetleg...
- clamAV
- maltrail
- speedtestKöszönöm!
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
opnsense kérdéseknek szerintem ennél jobb helyet nem találok
A jelenlegi konfig:
- Huawei 4G modem + router kombó, 3 LAN + 1 WAN/LAN port, wifi
- asztali gép, 1 LAN
- szerver gép: Proxmox+virtuális gépek, 3 db LAN, ebből 2 db opnsense-nek adva (WAN+LAN)
- Tenda router: házat wifivel látja el, AP-ként üzemel.A tervem az volt, hogy a huawei modemként üzemelne, onnan opnsense, egy switch és abból Tenda router a wifis cuccoknak, + az asztali gép.
Hasonló setup volt már, akkor a Tenda volt a router, egy külön kis router volt az IoT dolgoknak. Ez bukó, a kis router túl kicsi volt...Huawei router belső antennát kivezettem, így eléri a napelemet is a jel, szal. erre szükség lenne. Amit nem teszteltem még, h rejtett SSID-vel, DHCP nélkül (a routerben fix IP-n van az inverter USB dongle) tud-e csatlakozni...
A másik feladat a családnak egy adblock beüzemelés, ami a gépeken a host fájlos verziót váltaná. Adguard home nálam elvérzett, pi hole előtt még opnsense+unbound-al próbálkozom.
A modem után az opnsense lenne a következő eszköz, DHCP-vel, a megadott gateway és dns szerver is az opnsense lenne a kliensekben. force DNS működne-e a fenti kiépítésben? Így -a napelemen kívül- minden IS ezen keresztül történne, ha jól gondolom.
Korábban a Tendával a hasonló kialakításnál más alhálózaton volt a modem és a router. De jelenleg egy alhálózaton kellene lenniük, mert az inverterből is szeretnék adatokhoz jutni.
Ez mennyire működőképes?Köszönöm a javaslatokat
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- HP ProoBook 745 G7 laptop /Ryzen 3 4300U/4GB DDR4/256GB NVMe (Erősen "B" kategóriás esztétikailag)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest