Új hozzászólás Aktív témák

  • Frigetrus

    senior tag

    válasz kiskornel #7800 üzenetére

    Nem voltam kötekedős kedvemben, csak helyre akartam tenni a dolgot. De jó hogy felhúztad magad a dolgon :)

    A halszemobjektíveknél van valami amit kifelejtessz, mégpedig a hatalmas hordótorzítás. Ezt tudtommal optikai hibának szokták hívni, míg a perspektívikus torzítást egy optikai jelenségnek inkább. Legalábbis valahol így olvastam.
    Így az jócskán meggörbíti a teret, de az nem perspektíva torzulás.
    A perspektíva torzulás arról szól, hogy a párhuzamos vonalak adott esetben jobban összetartanak/vagy széttárnak, illetve a tárgyak egymáshoz viszonyított távolsága és mérete vátozik más távolságokból.

    Amúgy meg valóban a kisfilmes 50-re szokták mondani, hogy az emberi szemhez legközelebbi képet mutatja. De gondolom ezt is úgy értik, hogy azonos távolságból szemlélve egy tárgyat az obin keresztül, mint szabad szemmel.

    És mivel eredetileg arról volt szó, hogy a 35mm-es torzít:
    -a 35mm-es ez esetben egy DX-es obi, tehát APS-c-s. 1.5-ös szorzó miatt egy 50mm-es obinak fog megfelelni kisfilmes formátumban. Így meg kell hogy egyezzen a perspektívája azonos képkivágás esetén egy kisfilmes géppel és 50mm-es obival ugyan azon távolságból készített képen.

    Ez volt a fő szándékom, hogy helyretegyük, hogy az illető ne vegyen egy kényelmetlen 50-es fixet APS-c-re.

    Ja és ha már fórum, és segíteni akarunk másoknak, hogy mit válasszanak, akkor alap hogy precízek akarunk lenni, és ne fél információkat adjunk. :) ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák