-
IT café
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
RazoR
veterán
válasz rasotamas #55894 üzenetére
Ha esetleg hűtőcserén gondolkodsz csak ajánlani tudom az Alpenföhn Dolomit Premium-ot, 6 hőcső 210W TDP. NR200P-be tökéletes, marad kb 0,7mm az üveg oldallap és a hűtő között!
Az Aorus Ultra lappal elfért rajta 2 venti, de a Vision-el csak egy fog szerintem.30k most (januárban 20k-ért vettem, mennyire jó, hogy megtartottam a hűtőt meg a házat is)
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #55900 üzenetére
Szerintem ott szúrtam el, hogy a nas 2 db switch, meg egy 1KW-os szinuszos szünetmentes van az ág elején, ha a gépek nincsenek bekapcsolva, ezek egyben 25-26W-ot fogyasztanak, és mivel nonstop mennek, ezekkel számolnom kell mindenképp, és bejött, hogy a gép csak napi 5 órát megy, na ez már sok volt at adatfeldolgozó egységnek.
Naszóval ha 11W óránként és napi 5 óra, az napi 55 watt, havi (30 nappal számoltam) 1650W, azaz 1.65kWh, 36Ft-tal (EON területen nálunk meg máshol is 35.92) nincs épp 60Ft, 44W-tal meg 240Ft havonta.
Szóval ezért írtam, hogy valójában nem sok értelme van egy integrált procis gépre sokat költeni, mert a fogyasszon keveset vagy egyen többet, de menjen jól az egy havi 2-300Ft-os különbséget eredményez, ami szerintem mindenkinek a tökmindegy kategória.
Viszont mivel minden modernebb eszköznél csökkent a nagy fogyasztók (proci és VGA) csíkszélessége, a fogyi ugyanúgy csökkent, mintha régi gyenge gépünk lenne.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Pferi
senior tag
Na, összeállt az én kis Tesco gazdaságos miniPC-m is
20.000 Lenovo ThinkCentre M710 Tiny alapgép
15.000 2x8 GByte DDR4 3200 Hynix RAM
15.000 I5-7500T cpu
Az SSD-vel belehúztam, egy M.2 NVME PCIEX4-es 1 TByte-os került bele.
A kis masina gyors, játékon kívül nem látok mást amivel ne tudna villámgyorsan megbirkózni.
Ami a legjobb hogy ezt kb. némán tudja, hangja nulla.Annyi kérésem lenne hogy tudnátok olyan Diplayport-HDMI átalakítót vagy kábelt ajánlani ami vinné a 2560x1440 165 Hz-es felbontást?
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B650M DS3H ; Amd Ryzen 7 7800X3D; CoolerMaster ML 120 Lite; Patriot Viper Elite 5 48GB KIT DDR5 6000MHz; Asrock 6900XT OC Formula; 2 Hdd 2 db SSD ; FD ION + 2 Platinum 860W; CoolerMaster HAF XB ház
-
Crabface
senior tag
válasz fatpingvin #55906 üzenetére
Elvileg kettő m.2 mehet bele.
Pferi: Annyi kérésem lenne hogy tudnátok olyan Diplayport-HDMI átalakítót vagy kábelt ajánlani ami vinné a 2560x1440 165 Hz-es felbontást?
Soros/vga port helyére van hdmi addon elvileg. [link]
[ Szerkesztve ]
"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."
-
fatpingvin
addikt
-
Pferi
senior tag
válasz fatpingvin #55906 üzenetére
1 M.2 PCIE Nvme ssd-t fogad alapból, és van egy M.2 Wi-Fi card slot.
2560x1440 60Hz-es átalakitom van, csak már megszokta a szemem a 165 Hz-t (bár lehet hogy csak bebeszélem magamnak, de az egér 60 Hz-es képen nagyon darabosan mozog...)Gigabyte B650M DS3H ; Amd Ryzen 7 7800X3D; CoolerMaster ML 120 Lite; Patriot Viper Elite 5 48GB KIT DDR5 6000MHz; Asrock 6900XT OC Formula; 2 Hdd 2 db SSD ; FD ION + 2 Platinum 860W; CoolerMaster HAF XB ház
-
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, adott egy okosotthon/transmission/minidlna szerverként használt GIGABYTE BRIX GB-BACE-3150 aminek van egy kis ventije hűtés gyanánt.
Ennek a hűtését szeretném valahogy passzívra váltani a lehető legkevesebb barkácsolással, de fogalmam nincs hogy hogyan kezdjek hozzá.Tudnátok esetleg segíteni?
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Grave_444
nagyúr
-
Zirowe
nagyúr
válasz Grave_444 #55912 üzenetére
Köszönöm a választ, sajnos ettől féltem én is.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
sasNAXO
aktív tag
válasz Zirowe #55911 üzenetére
BACE-3160-at szedtem már szét, szerintem meg kellene bontani hozzá a ház "tetejét", hogy bármi más ventit tudj használni hozzá, elég kevés hely van ott.
#55912 Grave444: A proci hűtés van felül szerencsére, bár a házban nagyon kevés hely van.
Eladó cuccok: AXP90-X47, Sangoma A108E
-
Zirowe
nagyúr
válasz sasNAXO #55914 üzenetére
A ház megbontása nem lenne gond, de semmiképpen se raknék rá másik ventit, az elképzelés mindenképpen venti nélküli lenne.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz Zirowe #55915 üzenetére
Most így belegondolva, van otthon egy alpine 11 pro hűtőborda, lehet egy olyasmit valahogy fel lehetne applikálni (nekem egy NUC van N3050-nel, de hasonló mint a BACE).
Ha jól rémlik van alpine passzív borda 35W-ig, valszeg elég érdekesen nézne ki a házból kilógva, de lehet nem lehetetlen.Eladó cuccok: AXP90-X47, Sangoma A108E
-
veterán
Az miért lehet, hogy a fehér NR200P ára bőven 30 felett van, a fekete meg 20 körül?
Lecserélném a feketémet, hamár hófehér alaplapom van, de annyit nem ér pluszban.https://tinyurl.com/rasoapro
-
freelanced
addikt
Üdv,
NAS-on gondolkodom és szeretném megnézni az opcióim, így kíváncsi lennék épített terén milyen lehetőségek vannak. Ami fontos lenne, az az alacsony fogyasztás.
Tudnátok ajánlani esetleg pár alkatrészt erre a célra?
Egyelőre amit néztem: Asus Prime j4005I-C (lap + processzor)
Ehhez esetleg kérhetnék még táp, memória és gépház ajánlást? Kettő HDD kell, hogy beleférjen mindössze.
KöszönömGentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
fatpingvin
addikt
válasz freelanced #55919 üzenetére
NAS alá otthonra igazából elég a leggagyibb beágyazott procis lap, egy normális Ethernet vezérlő természetesen előny (azaz Intel vagy Broadcom, a ReTek vitatható )
fogyasztás terén viszont mindenképpen a tényleges háttértár lesz az érdekes kérdés.gondolom 3.5ös vinyókról van szó.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
freelanced
addikt
válasz fatpingvin #55920 üzenetére
Köszönöm, akkor ez amit néztem elég / jó lehet, vagy érdemes másikat nézni?
Kettő háttértár kerülne be, vélhetően két WD Red Plus olyan 4TB méretben egyelőre, a jövőben ez esetleg nőhet olyan 8-10TB-ra idővel, de egyelőre ennyi.
A többi komponens szempontjából van esetleg ajánlás?
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Rick4
félisten
válasz freelanced #55919 üzenetére
Attól függ jó-e, milyen nas szoftot akarsz rátenni, ez csak két mag, egy j4025 meg 4 mag, nekem ez utóbbi van fő nasként +16GB ram társaságában, 1 db 6TB vinyóval, és egy Asrock j1900-as és 8GB RAM társaságában 2TB vinyóval mentős nasként, az elsőt mértem pár napja, 1 db 6TB-os vinyóval 11W körül kajál a konnektorból, ami nekem fontos volt, hogy mindkettő négymagos, arra kell figyelni, hogy a j1900 is és az általad kinézett j4005-ös is ddr3-as ramokkal megy, a J4025 már DDR4-gyel.
Mindkettő egy LC power 1360mi házban van, befér a két vinyó, kicsit trükkösen be is lehet szerelni, még hűtőventit is tudsz melléjük rakni.
A j1900-ast és a hozzá való gépházat még 2014-ben vettem azóta megy hiba nélkül, sok tápegységből egy 75w-os lc power adta meg magát 5-6 év után, cseréltem, rádugtam azóta megint megy. Memóriát a kompatibilitási listából keress hozzá, vagy fórumokból, innen- onnan kinézni, ki mit használt hozzá.
[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
fatpingvin
addikt
válasz freelanced #55921 üzenetére
szerintem jó lehet, annyi esetleg hogy a wifi kártya helyére érdemes lehet megfontolni egy m.2 formátumú Ethernet vezérlőt (egy korrektebb Intel gigabitest, vagy ha van hozzá amúgy hálózatod, akkor megfontolandó lehet egy RTL8125 alapú 2.5G-s ReTek kártya is)
egy olcsóbb NVMe SSD cache-nek nem feltétlenül hülyeség, egy pendrive boot disknek viszont elég. 4G RAM elég kell hogy legyen. Tápból bármelyik normálisabb márkától egy 180-300W-os bőven tökéletes.
a többit nem tudom, nálam ez valszeg egy kiszuperált uATX acélpapír házba kerülne.milyen OS lesz amúgy rajta?
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
freelanced
addikt
válasz fatpingvin #55923 üzenetére
Köszönöm a választ, az mondjuk nem rossz ötlet, utánanézek ennek.
Éredemes a kicsit nagyobb táp? Ránézek milyen házak vannak a neten.
Nem dőlt el még az OS, bár esélyesen Linux Dockerrel, bár még utánaolvasgatok, hogy van-e előnye a Windowsnak és akkor onnan futtatni Linuxot. Egyelőre leginkább tárolóként funkcionálna, de akár ki is tudnék szervezni ezt azt rá később, szóval nem vetem el a lehetőséget.
NAS szempontból meg FreeNAS vagy hasonló, ez sem dőlt el még.Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
fatpingvin
addikt
válasz freelanced #55925 üzenetére
teljesen felesleges, számolj utána két vinyó mennyit eszik. az egész megáll sztem 60W alatt, ezek a tápegységek meg ugya alacsony fogyasztás mellett kevésbé hatékonyak. szval egy 600W-os többet fog zabbálni a falból ugyanarra a 60W kimenő teljesítményre mint egy 180W-os.
az OS részébe nem mennék bele, csak annyit hogy nem tudom elképzelni mi előnye lehet a winnek egy ilyen helyzetben. jó lesz az natívan, nekem az Xpenology jutott eszembe.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
freelanced
addikt
válasz fatpingvin #55926 üzenetére
Köszönöm, nem sok opció van ilyen kis méretben, tápot illetően, van esetleg konkrét amit ajánlanál, ilyen piciből?
Igen, hirtelen én sem látom, hogy mi lenne az ami nem fut el Linux-on és szükséges számomra, de ahogy írod simán mehetne rá egyből a NAS is közvetlenül, bár Dockerrel egy picit több lehetőség van, de ez már részletkérdés.
-
fatpingvin
addikt
válasz freelanced #55927 üzenetére
valóban nem sok opció van, ezért kimondom amiért itt megkövezés jár: engedd el a mITX-et, egy uATX házzal feleannyiból kijössz. fizikailag nem sokkal nagyobb, cserébe sokkal olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
válasz fatpingvin #55928 üzenetére
Köszönöm az infót, én is erre jutottam lényegében, el is fér, szóval rendben lesz szerintem az mATX. Viszont akkor csöndben el kell vándorolnom ebből a topikból, mert így nem releváns
[ Szerkesztve ]
-
makoss
veterán
Üdv!
Sajnos nem találtam mini PC topikot,
olyan kérdésem lenne, hogy mennyire jó gép lenne egy Intel NUC 11 Performance Lite (NUC11PAHi30Z02) mini PC ezekkel szerelve:
Samsung 980 PRO 1TB M.2 (PCIe 4.0 x4 M.2 foglalatba)
G.SKILL Ripjaws 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C22D-16GRSTöbbnyire alapjáraton, 24 órás torrent, böngészés, multimédia, játék nem, látván a Thunderbolt 3 csatit, nagyobb fájlok gyors másolása.
Esetleg videószerkesztés ha bírja...[ Szerkesztve ]
Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
hegegabi80
addikt
válasz freelanced #55929 üzenetére
Nem kell azért menekülni, van olyan itx ház, ami nagyobb egy kisebb matx-től.
Vagy fordítva. Pl nekem matx van (Cemo M1), de vetekszik a kisebb itx házakkal.
Én is inkább itt rontom a levegőt vele. -
hoffman_
nagyúr
Louqe likviditási gondokkal szenved, ma 20:00-tól kiárusítanak. fogy, mint a cukor (ha persze nem kamu és volt egyáltalán stock). azért nem rossz árak.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
veterán
Lian Li Q58-ról mi a vélemény? Akár a mostani NR200P-vel összehasonlítva.
Tetszik, tök jó, hogy benne van gyárilag a PCI-E 4.0 riser, de mivel csak ebben a felállásban lehet használni alapból kell egy ITX specifikus lapos hűtő vagy egy 240-es AIO. Így ez a költség nem elodázható.https://tinyurl.com/rasoapro
-
nihil41
tag
Sziasztok! Van egy Asrock J5005 lappal szerelt kis masinám 120W-os pico PSU-val. Van benne egy 120-as SSD, egy 1TB-os és egy 2TB-os 2.5"-os HDD. Szeretnék bele egy GT1030-as, vagy egy RX550-es videokártyát. Kérdés, hogy ilyenkor tápot is cserélnem kell? Ha igen, milyet javasoltok? Előre is köszi.
-
Rick4
félisten
válasz nihil41 #55936 üzenetére
A lapod működés közben kb 15-16W-ot eszik, azaz a kérdéses kártyákkal együtt simán elmegy arról a pico psu-ról, a GT1030 pl 30W-ot eszik, az RX550 pedig 5W-ot, már csak egy fontos marad ki, milyen tápegység van a pico psu-ba dugva? Ha az is 100W fölött van, nem kell cserélni semmit.
-
félisten
válasz makoss #55933 üzenetére
Szerintem oké, de ha mégsem lesz videószerkesztés, akkor elég egy PCIE 3.0-ás SSD.
Általánosságban, 24/7-re olyan miniPC-t vennék, aminek van némi szellőzése, ventije, és utóbbi könnyen cserélhető legyen házilag (szabvány, vagy valami elterjedt OEM).
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
makoss
veterán
-
makoss
veterán
... viszont pont ehhez a típushoz passzív hűtőt nem találtam
Láttam más NUC-okhoz van Akasa hűtő, de ehhez eddig nem leltem.
Hátha később még lesz, nem olyan régi ez, 11. generációs.Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
őstag
Használ itt vki a (mITX) gépében SilverStone SFX-L SX1000 Platinum tápot?
Ha igen, mi a véleménye róla? Leginkább az érdekel, hogy mennyire hangos. -
veterán
Aki vett Z590I Vision D lapot (vastalics, RazoR)
Ti be tudtátok rendesen állítani a tuningot?
Nekem megakadt a power limitben sztem.https://tinyurl.com/rasoapro
-
Rick4
félisten
válasz sasNAXO #55945 üzenetére
Oké, a 3090ti karcolja az 500W-ot, a többi a 130-at. Talán ez még indokolná, hogy közel 50-60%-os terhelésen legyen a leggazdaságosabb a terhelés/ fogyasztás, de szerintem itt nem erről a konfigról lesz szó!
-
Rick4
félisten
Ryzen7-5700g-m van, azon az okoshosszabbítón van egy 1KW-os szünetmentes, egy nas és két switch, azok esznek 25W-ot, tehát a gépem a 25W fölötti rész, alapon alig eszik, kemény 38.5w-ről beszélünk, ha rátolok egy cinebench-et, felmegy a fogyi +60W-tal, emiatt a mérő 125W-ot mutat, tehát as gép cinebench alatt 100W-ot kajál, ha elindítok egy prime- ot, a mérő beáll 99.6W-ra, azaz a gép fogyi 74.6W lesz.
Emellé tegyél egy VGA fogyit, és megkapod, mekkora összfogyi lesz, amit ki tudsz hozni a dologból, annak a duplájára érdemes méretezni a tápot, de irreálisan drágán felesleges, ha +25-30%-ra lövöd be, cserébe féláron veszed a tápot, akkor jársz a legjobban.Proci alapon, vagyis ha húzgálod, rámehet max 10-15% fogyi, több nem hiszem.
Crabface: Végülis láttuk, reális döntés is lehet az 1KW-os táp, de ahhoz rendesen ki kell maxolni a lehetőségeket...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
- ASRock Z87 Pro4 alaplap, hibátlan működéssel eladó! OEM, csak a lap maga. Nincs tartozék!
- Beszámítás! ASUS STRIX Z390-I GAMING DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- MSI MPG B550I GAMING EDGE WIFI Alaplap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest