- Proxmox VE
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nirvanus
aktív tag
Ez még az ITX topik vagy egy ipon fórum?
[iTX-or-GtfO!]
-
PROTRON
addikt
"falba szerelhető tömör réz kábelre vonatkoznak"
Ez volt az első problémám amikor megláttam a fentebbi írásod.
Pont erre reagáltam hogy nem hogy az 1,0-ra nem igaz, de még az 1,5-re sem automatikus amit írsz, mert "falba szerelhető" esetén nem választottad külön hogy csak vakolatba, vagy vakolat alá védőcsőbe. Mind a kettő a laikus számára falba szerelést jelent, hidd el eléggé sok vitánk van ebből épületvillamossági kivitelezés terén hogy mi a különbség.De a táblázatod "B" oszlopa vakolatba gipszelés esetén valójában az "MM" szerű kábeleket jelöli(akárhogy is fogalmaz), tehát nem a concentrikusan elhelyezett 3 eres kiskábelre vonatkozik hogy 1,5-öst vakolatba gipszelve szabadna 20A-el terhelni.
Mivel a concentrikus elrendezés esetén csökkentő tényezőt kell használni ahhoz képest ahogy az "MM" kiskábel elrendezése hogy egymás mellett kis távolságra vannak az erek, külön-külön külső köpennyel...jobban le tudja adni a Hőt.Tudom hogy viszonyítási alapot hoztál fel, csak nem valós adatokkal, így aki olvassa problémákat okozhat magának.
BTW nem akarok az illetővel vitatkozni, mivel a főoldalon ki is írja magáról:
"Az itt leírtakat kérem kellő kritikával értelmezni! Fenntartom magamnak a tévedés jogát!"Nem írja a végzettségét, annyit ír hogy elkezdett építeni egy hobbi cnc gépet és ahhoz ollózta össze a neten az adatokat, többek között ezt az alapterhelési táblázatot is.
Amit sok ilyen honlap elfelejt jelölni, hogy ez a táblázat az un. "Alapterhelési táblázat", amihez tartozik egy több tényezős képlet hogy mi a valós tartós terhelhetőségi adat...amihez a szabványok szerint tartaniuk kéne magukat a gyártóknak.
De nem tartják magukat a gyártók, rengeteg a gyártási pontatlanság ami már a szabványos értékek alá érkezik, így ez a táblázat végképp veszélyes.Mert csak annyit látnak az emberek hogy "hülye villanyász rárakta a 1,5 vezetékre a 10A-C kismegszakítót ami folyton levág(mert túlterhelésre levág), közben a táblázatban benne van hogy 1,5mm2 20A, hülyes óvatoskodó béna villanyász"
Aztán rárakják a 20A-C kismegszakítót és ráküldik a 4600W fűtőtestet ami állandóan ennyivel terhel, de időnként felmegy 20A fölé, majd néznek nagyokat hogy meggyullad a tapéta, vagy hogy leég a konnektor.Feltűnt hogy Rick4 kolléga nem olyan béna mint én szoktam lenni hogy dupla kommentet írna, de tényleg koncentrálni kellett hogy megkülönböztessem a pólótokat.
A tied kicsit kékebb.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
nagyarpad
csendes tag
Lian Li Q58-ba keresek léghűtést. ATX tápot fogok használni, várhatóan egy i5 11400(F) és Gigabyte Z590i Vision D lesz a befutó. Én Black Ridge-re gondoltam, de az IS-55 Black és IS-40x is megfordult már a fejemben.
A véleményetekre vagyok kíváncsi, hogy a felsoroltak közül melyik a legjobb teljesítményű, de más javaslatot is meghallgatok. Egy 120mm-es slim ventilátort tervezek használni (ez van itthon: Akasa Slimline PWM 12cm), de ha van ettől jobb vagy ajánlottabb, akkor erre is kérek ötletet.
Előre is köszönöm!2009. április 16-án megszületett Hanna kishúga, Tessa. Hurrá...
-
Rick4
félisten
válasz rasotamas #56150 üzenetére
Túláram? Tehát ha bedugsz egy hosszabbítót, akkor annak köze lesz bármiféle túláramhoz? NEM!
Még egyszer leírom, ez egy hosszabbító, semmi más. Annak viszont tökéletesen meg fog felelni.
Lakástűz? Hol van lakástűz? Rajtad kívül ki beszélt lakástűzről?
A kábel keresztmetszet adott, a kérdező által írt tápegység alapján sejteni lehet a max áramfelvételt, abból meg azt, hogy teljesen felesleges bárkit is riogatni bármiféle lakástűzzel ezzel szoros összefüggésben.
Lapozzunk.[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Rick4
félisten
válasz PROTRON #56156 üzenetére
Na igen, a hozzászólások tekintetében vicc lett, mivel érvelni nem sikerült ezzel.
normális körülmények között úgy szokott történni, hogy az ember alátámasztja a véleményét tényekkel és érvekkel, majd a másik meghajolva rákérdez, esetleg szakmabeli-e, akkor szokták elmondani, ki hol és mit végzett, így a témán belüli érvek és tények nélkül ez csak olyan nevetségesen kérdkedősre sikerült, mert ettől még nem lett bizonyítva, alátámasztva semmi, pláne nem a másikkal szemben sikerült vele konkrétumot állítani.
De ez meg már a jellem része, ezt semmilyen iskolában nem lehet tanulni, sajnos hatdiplomás akadémikus is lehet ilyen jellemű, ez van.
Lapozzunk.[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
veterán
Én tökéletesen értem hogy te miről beszélsz, csakhogy nincs igazad. És ez a kisebbik baj, de meg sem akarod érteni amit magyarázok.
Igen, csak egy hosszabbító.
Csakhogy egy normál hosszabbító 1,5 vagy 2,5 keresztmetszetű, ezért megfelel a kismegszakítóhoz amire kötve van.
És ugyan ez is egy hosszabbító, csakhogy 0,5-ös (nél is kevesebb)
A fí relé akkor szakítja meg a betápot, ha a befolyó és a kifolyó áramok összege nem 0. Így testzárlatnál, földzárlatnál, tehát ha mondjuk a normál üzemi (tervezett mennyiségű) áram folyik, csakhogy egy szigetelési hiba miatt nem a jó irányba, akkor.
DE!!! Hiába nincs tervezve 3-4A-nál nagyobb üzemi áram, ha mondjuk meghibásodik a tápegység és ez megnő 8 Amperra, de az a fázison folyik be és a Nullán ki, akkor nem ver le a fí relé, ellenben a kismegszakító sem, mert az meg 10-13-16 Amperes.
Az általad hosszabbítónak nevezett eszköz viszont egy soros ellenállás, mégpedig nagyobb, mint az oda szánt 1-1,5 mm2. Emiatt viszont melegszik, majd leolvad róla a szigetelés, és kigyullad a lakás.
És légszíves ne terjessz olyat, hogy ez teljesen jó. Persze, az esetek 99%-ában nem lesz baj, DE LEHET.
Ha elé raksz egy 6A-es kismegszakítót vagy olvadóbisztosítékot akkor megfelel.https://tinyurl.com/rasoapro
-
PROTRON
addikt
válasz rasotamas #56164 üzenetére
Feltételezem abból indul ki a kollega hogy egy valóban összerakott PC tápegység nem nagyon akar meghibásodás esetén több áramot igényelni, mint az eredeti névleges értéke.
Csak hogy nekem a bajom azzal volt hogy általánosságban kezdte ide citálni a nem csak PC tápegységre vonatkozó adatokat, ahol már bármi mást is rádughatnak az adott vezetékre.A PC tápokhoz van olyan gyártó aki 0,75-ös kábelt ad gyárilag, mert hogy úgy se lesz baj...valamiért az én EVGA 1000-es tápomhoz 1,5-öst adtak...nem hülyeségből.
Mivel sose lehet tudni mit dugnak rá, én a kínaiakban nem bízom, ezért erőltettem az alap dolgok helyrerakását, ahogy Te is.
Simán benéznek forrasztási pontokat aztán ott a baj...[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Ribi
nagyúr
Megpróbálom leírni.
Ha veszel bármi elektronikai eszközt, akkor egészen a 16A fali biztosítéktól az elektronikai eszközben lévő biztosítékig, mindennek bírnia kell 16A-t, vagy van arra esély, hogy valami hiba miatt elkezd melegedni az ami nem bírja és felgyullad. Amint beiktatsz a fali biztosíték és az eszközben lévő biztosíték közé akármit ami kevesebbet bír, potenciális tűzveszélyforrást generálsz.
Ettől eltekintve még simán lehet, hogy a tápban épp rosszul forrasztották rá a drótot az IEC csatira és elemegszik mondjuk 3A-től és felgyullad. De ez egy másik téma.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Igen, ez a hivatalos megfogalmazás. Persze nem tartják magukat hozzá, jóformán senki.
Másik kedvencem a top-listáról:
állami intézmény konyhája(többet nem írhatok a beazonosíthatóság miatt):
A falon van 2 db dugalj elosztó, amit 20 éve gyárilag előszerelve hoztak, benne kismegszakítókkal és 4-4 dugalj-al.
Erről jártak az 1 fázison papíron max 13A-et kérő ételmelegítők, összesen 4 db, hogy biztosan az egyik fázisra kettő darab jusson.
Észrevették hogy folyton levágja a 16A-C 3 pólusú kismegszakítót, hát cserélték először 20-asra, majd 25, végül egy okos gondolattal 63A-es kombi-ÁVK-ra.
Kb 5 éve már így üzemelt.Most teljes főelosztó felújítás, az új elosztót szerelő vezető villanyszerelő meg közölte hogy esze ágába sincs az 5x1,5-ös(!!!) kiskábelt visszakötni arra a 63A-es kombi-ÁVK-ra, rákötötte egy 16-osra(azt is csak azért mert falon kívül, szellősen van vezetve a kábel, nem vakolat alá süllyesztve), ha levág, akkor levág, vezeték csere nélkül nem vállalja a felelősséget nagyobb védelemre kötés esetén.
Le is vágott...végül csak kellett egy rendes ellenőrizés.
Kiderült hogy a 2x4-es dugalj csoport közül, az egyik ételmelegítő konnektorában a nulla vezeték a csavaros kapocsba olyannyira bele volt égve a dugaljba, hogy fizikailag nem lehetett kiszerelni belőle...mármint a dugalj korábban beleolvadt műanyag házával együtt lehetett csak szétbontani. Nem a fázis, hanem a nulla.
Onnan lehetett tudni hogy hol a helyzet, hogy a 10A-es terhelés során az adott ételmelegítő kábele tűzforró volt, de csak a dugvillánál.
Közben az elosztónál egyidejűleg 13-15A maxot lehetett mérni lakatfogóval, tehát normál üzemi állapot során nem tűnt fel hogy gond lenne. ű
A melegedő csatlakozás miatt nem az előszerelt elosztóban vágta le a kismegszakítót, hanem a betáplálásnál a 4 pólusú kombi-ávkt.Most már nem vág le. Egyidejűleg nem megy fel a terhelés 16A fölé, mivel nem pont egyszerre járnak maxon az ételmelegítők, így meg tudják versenyeztetni a kábelcsere kivitelezést, nem kell azonnal 3x-os áron megcsináltatni valakivel.
De előtte simán átkötötte egy okos zseni az 5x1,5-ös kiskábelt először 25-ösre, amikor az is levágott akkor meg 3x63A kombi-ÁVK-ra.
[ Szerkesztve ]
-
vastalics
csendes tag
válasz nagyarpad #56157 üzenetére
Szia!
A Z590I Vision D nagyon jó alaplap, csak figyelj nagyon a hűtők méretezésére!
A hátsó VRM hűtő kb. 38 mm magas, az SSD/Chipset-középső és oldalsó VRM hűtés U-alakot zár be, a CPU felfogatási pontok nagyon kevés helyet biztosítanak a befoglalt területen!
Nekem magas toronyhűtők (Thermalrigt Macho, FSP Windale 4) felfogatása még elfért, a gyári hűtő műanyagon található kábelvezetősínje az SSD hűtőn már feltámaszkodott, de berögzült, a Sychte Shuriken rev.B felfogatása viszont már nem fért be erre a területre! -
RazoR
veterán
Tegnap este még gond nélkül ment a gép, bekapcsolva hagytam, reggel leültem elé és nem adott képet.
Vision D lap, 11600k, 16gb ddr4, minden új, vga nincs a gépben, type-c dp kábellel van rákötve a monitor az alaplapra. Újraindításnál egér, bill ledek alapján nem fagy ki a gép, bekapcsol a monitor viszont no signalt ír. Ötlet? -
hegegabi80
addikt
-
Qkackca
őstag
Húzd ki majd dugd vissza azt a type-c kábelt.
Tippre biosban lévő usb-vel kapcsolatos energiagazdálkodás, pl ErP Lot.
De azért az oprenrendszer alvó/hibernálós/egyéb energiagazdálkodós beállításokat is meglesheted.http://www.hwbot.org/user.do?userId=8629 | 'hét lakatlan faluban nincsen párja'
-
Qkackca
őstag
Monitor tápkábel ki, vissza.
Bár mivel a monitor kiírja hogy no signal, akkor az kap áramot, de jelet nem.
Van több bemenet a monitoron? DP, Hdmi, akármi? Lehet átvált más bemeneti forrásra. Esetleg az alaplapon át tudod dugni másik portba type-c kábelt?
Vagy átdugni egy másik gépre?Néha csinál ilyesmit nekem is, de nekem mindhárom bemeneten van egy eszköz, időnként körbe kell váltanom, esetleg beindítani a másik gépet, aztán csak kap valahonnan egy jelet, utána már jó.
Akkor is van ilyesmi ha a biosban az elsődleges kijelző választás IGP/Pcie között Auton van, egyes esetekben hajlamos ilyenkor is inkább a pcie-t tekinteni elsődlegesnek.
- Bios reset, elem ki, aztán vagy 2 perc után vissza?
- tegyél bele vmi vga-t?http://www.hwbot.org/user.do?userId=8629 | 'hét lakatlan faluban nincsen párja'
-
Pista0001
addikt
válasz AxBattler #56111 üzenetére
341-em volt nekem is. Ha jól emlékszek, MSI 786GM-E65 volt benne Athlon II 250-nel, 2×2 giga ram, meg talán 3850-es Radeon. Jó gép volt. A procin egy 1st gen Scythe Ninja volt venti nélkül, a ház hátsó ventije pont mögé esett. Glacialtech ventik voltak elöl és hátul, előbbi volt az alaplap cpu fan csatiján, az első meg a case fan csatlakozón, ezt fix 50, 75 vagy 100%- on tudta hajtani a lap, nekem 75%-on ment. Az oldallapra vágtam egy plexi lapot a ventilátor helyekre, így semmi se zavarta a légvonatot a házban. A valaha volt egyik legcsendesebb gépem volt, pedig dupla 8 centis ventilátoros, asszem 420-as Chieftec táp volt benne. Jah, a régi szép idők
-
RazoR
veterán
válasz Qkackca #56175 üzenetére
Bios reset megvolt, semmi
CPU ki, alkoholos tisztítás, semmi (foglalat rendben van)
Memória másik slotba, semmi
Kipróbáltam másik táppal, semmi
Kipróbáltam VGA-val, no Signal ugyanúgyAlaplapra vagy procira tippelek
Jó lenne kipróbálni egy másik procival a lapot, vagy egy másik lapban a procit de az ismerősök között senkinek sincs gépe.
-
Danex
addikt
Monitort aramtalanitottad már? Nálam volt olyan, hogy DP porton egyáltalán nem adott képet több készülékkel sem, persze a forrásokat több monitorral is teszteltem úgyhogy visszakuldtem a monitort gariba ahonnan hívtak hogy náluk minden tökéletes.
Aztán persze mikor visszagondoltam akkor mindig csak kábelt cseréltem meg forrást, monitort csak ki/be kapcsoltam de sose húztam ki. És ez volt a megoldás. Még csak hallani se hallottam eddig a pontig ilyen hibát. -
RazoR
veterán
Valaki budapesten nem tudna segíteni kideríteni, hogy melyik alkatrészem adta meg magát? 1200-as alaplap és 10th vagy 11th gen proci lenne jó, hogy ki lehessen próbálni a procimat másik lapban meg a lapomat másik procival.
Természetesen nem ingyen kérném.
-
FireKeeper
nagyúr
-
HookR
addikt
válasz FireKeeper #56189 üzenetére
Gondolom a forrófejű SSD-k lehetősége miatt kénytelenek. Pláne, hogy ebben a körben már a PCIe 5.0 x4 a tempólimit. Amíg csak szükség esetén kapcsol be, szabályozható határértékkel, addig szvsz nem gond.
[ Szerkesztve ]
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
Ribi
nagyúr
Azért az kiderült már, hogy a ventik rohadtul indokolatlanok voltak. Egy akármilyen értelmes bordával simán hűthetőek. Der8auer is tesztelte és semmi köze nem volt a terheléshez a fogyasztásnak. Úgy, hogy semmi nem volt rákötve evett 7Wot a chipset. Mindennel is terhelve meg 9W. Amikor tesztelte, rárakott egy ősrégi 2x2cm-es chipset bordát és elvolt vele teljesen. Lap gyártók meg cseszőnagy bordákat és még mellé ventit is ráraktak. Idióták.
[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
A ventik azért kellenek, mert mindenféle keresztülfújó toronyhűtővel, radis- vizes cuccokkal nem biztos, hogy megfelelő légmozgás lesz a chipsetnél, de a gyártók inkább extraként hozzák ki a hűtős megoldást, mintsem szükséges fejlesztésként.
-
-
FireKeeper
nagyúr
sokszor osztozik a hűtésen a chipset és a VRM, és utóbbin azért lehet komolyabb terhelés ha egy szénné húzott csúcsprocit hajtasz.
áldom a giga B550I-t hogy ezen passzív a hűtés, meg van backplate, amit használnak is mint heatsink, nem csak esztétika.
[ Szerkesztve ]
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Ribi
nagyúr
válasz FireKeeper #56195 üzenetére
Szerintem ez max ITX lapoknál van, atx lapoknál azért elég messze van a VRM-től.
-
HookR
addikt
Azt is tesztelte, amikor 2db forrófejű SSD dolgozik a szendvicsben?
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
Rick4
félisten
10W-tal is fel lehet melegíteni egy bordát, ha annak nincs lehetősége leadni a környezetében a hőt, ráadásul ventivel eleve kisebb borda mehet rá, mint passzívban, és ha állítható a venti sebessége, nagy baj már nem lehet, azt is le lehet szabályozni oda, hogy ne legyen hangja.
Igaz én se vágyom ilyen chisetre, legutolsó aktív hűtős lapom az Abit NF7-esem volt, még valahol meg is van...49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
veterán
Bár SSD topikban kérdeztem már, egy darab válasz érkezett aki szerint ez normális hőfok:
Van a Gigabyte Z590I Vision D alaplapom.
Bár csak 2260 és 2280 csavarhelyek vannak rajta, belepattintottam egy 2230-as BC711 SSD-t, amit a Steam Deckhez vettem. Gyönyörűen beszorult a foglalatba, nem laptop, nem láttam indokoltnak tovább bolygatni, szépen benne van, nem lötyög.
Rácsuktam a gyári hűtőbordát, gondolván, majd az ad neki egy kis extra rögzítést.
Működik is, de talán meleg. Ennek ennyi a hőfoka? De akkor hogy ajánlják simán Steam Deckbe ahogy nincs külön hűtése?
Idle volt 38°C
Egy nagyon rövid benchmark alatt felment 45-re. 3500/2600MB jónak tűnik amúgy, de nem szeretném ha megsülne. Létezik, hogy nem érintkezik?https://tinyurl.com/rasoapro
Új hozzászólás Aktív témák
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Premier előzetesen a Chicken Police – Into the HIVE!
- Autós topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- World of Tanks - MMO
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Call of Duty: Black Ops 6
- Motoros topic
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- További aktív témák...
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- MSI B85M-G43 + I.O Shield eladó
- Beszámítás! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ASRock B650E Steel Legend Wifi VADI ÚJ! 3 ÉV GARI!
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest