Új hozzászólás Aktív témák

  • DanielLong

    senior tag

    Na újra itt vagyok és szeretném megosztani veletek a kálváriámat, amit az új ITX konfigom építése okozott.
    Végül az MSI Z390I + 8350k rendszer helyett Gigabyte B450I + R5 2600 mellett tettem le a voksom. Amikor megjött az alaplap és a korábban rendelt Jonsbo CR-701 hűtő, akkor rájöttem, hogy az AM4 hűtő nem négyzetes elrendezésű furatai miatt a hűtőt nem tudom az eredetileg tervezett módon felrakni, tehát nem az IO panelre fog rálógni => egy RAM slotba csak low profil ram mehet, a másikba meg a már meglévő 40mm magas modul. Na ez az én butaságom volt, viszont még úgysincs két modulom.

    De arra nem számítottam, hogy a hűtőborda már a gyártásból úgy jött ki, hogy picit lefelé hajlik a teteje, tehát nem párhuzamos az alaplappal, hanem kb 3 fokban lefelé áll. Persze az alaplap wifi antenna csatlakozói meg olyan magasak, mint az alaplapi hang, így az szépen nem is engedi teljesen lesüllyedni a hűtőt a foglalatra, kb 1mm a hiány, úgyhogy a hűtő csavarjainak meghúzása szép kis feszültséget vitt az egész lapba/hűtőbe, de legalább tesztek alapján a procira jól fekszik fel.

    Na ezek után gondoltam nem lesz gond. Beraktam a Sugo SG-07 házba az Asus Dual RX 580 kártyát, aminek a berakása is komoly feladat volt, majd amikor a ház felső 18 centis hűtőjét visszaraktam volna, rájöttem, mi a gond: Anno a ház 2010-es tervezésénél még tuti nem voltak a mai magasságú VGA kártyák. Így ugyan a kártya hossza nem volt limitáló tényező, de a magasságáról(normál nézetben szélessége) nem írt semmit a Silverstone, én meg láttam, hogy a kelleténél 7mm-rel feljebb van a kártyám teteje a házban => nem megy rá a top venti. (szemléltetés, csak itt még pont jó) Végül a venti szétvágása helyett tettem felülre egy kisebb 12 centis darabot ideiglenesen és később kiderült, hogy a proci hűtésével nincs is gond.

    Most már végre bekapcsolhattam a gépet, megyek BIOS-ba, de az új MX500 M.2 SSD-m nincs a periféria listában... Pár óra BIOS frissítés, troubleshootolás, semmi eredmény. Windows telepítő sem látja. Berakom apám tavalyi laptopjába, az sem látja, viszont apám Plextor SSD-je meg hibátlanul látszik az én alaplapomban. Na akkor az SSD vissza lesz küldve, de még előtte egy kollégám is megnézi.

    Ezen is túltettem magam, Normál 2,5" SSD-re win fel, CPU teszt, stb., nézzük a jó oldalát, a CPU Prime95 alatt 58-60 fok max. Felnyomtam 4,1GHz-re pici plusz fesszel, szinte semmi különbség a hőmérsékletben. RAM is jól megy 3000MHz-en, VRM hőfokok rendben. A Giga lap programjával konfigoltam a hűtést, így 40 fok alatt passzív a ház és a CPU hűtő is, elég menő.

    Aztán CS:GO felrak, indítás a 144Hz monitoron, majd atom hangos ciripelés a VGA felől => google: valszeg a GPU VRM így díjazza a magas frissítési frekvenciákat. Hát ez kb. az utolsó szeg volt a koporsómba, de ma még igyekszem tesztelni FPS limit alkalmazásával is, hátha megszűnik. 60Hz-en nincs ilyen gond egyébként.
    A VGA ezt leszámítva is elég hangos, sajnos nehezen kap friss levegőt, így hamar 75-80 fok köré megy, aztán a hűtő meg 2100 rpm-en forog. Kénytelen leszek alulfeszelni és manuálisan állítgatni a ventillátor profilon, talán segít.

    Köszönöm, hogy meghallgattatok, bármilyen tanácsot szívesen veszek! Ugyanitt komplett gép eladó monitorral :DD

Új hozzászólás Aktív témák