-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
bmarton7
csendes tag
Igéretes, lehet küldön az ssidket vlanba rakni, vagy wifinél csak a vendég mód van? mert erről nem nagyon találok semmit a neten. máskik meg közben eszembe jutott, hogy vpn szerverként tud e működni, vagy be kéne arra is fognom vmi régi levetetttet openwrt-vel, hogy távolról is el tudjam érni a fájlaimat?
2 féle vélemény van, az enyém és a helytelen...
-
-
veterán
válasz lionshamlet #72757 üzenetére
a szolgáltató eszközét nem fogod tudni kikerülni, modemként ott kell lennie. abból kijön az utp, ami már mehet a routeredbe.
hanyas vagy, te disznó?
-
veterán
válasz lionshamlet #72759 üzenetére
felhívod őket, és megkéred hogy tegyék át bridge módba. utána a digis eszköznek nem lesz wifije, és a routeredbe kell beírni a nevet-jelszót.
hanyas vagy, te disznó?
-
Topikgazda
válasz lionshamlet #72761 üzenetére
Sajnos nem de csak egyszer kell ezt megejteni. Illetve a NAT-ból is vetesd ki magadat ha abban lennél.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
lionshamlet
senior tag
válasz Gubek-Einste #72762 üzenetére
Es ha utana ugy dontok hogy csak a digi routeret hasznalom tovabbra is, mert mondjuk nincs jelentos valtozas a masik routerrel akkor mi a teendő?
Megint keressem őket hogy szuntessek meg a bridge-t?Miert baj ha nat-ban vagyok?
-
Topikgazda
válasz lionshamlet #72763 üzenetére
Inkább saját eszközt használjál mint a szolgáltatóit.
Ha NAT mögött vagy akkor nem publikus IP címet kapsz, hanem egy belső hálózatit, egyetlen publkus IP címen így több tucatnyi vagy száz ember osztozik. Ha a publikus IP címet amelyre a NAT van téve, valami miatt valahol tiltva lesz akkor mindenki aki ezen cím mögött van, szintén tiltva lesz a kollektív bűnösség elvén.
[ Szerkesztve ]
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Buckey
őstag
válasz MaCS_70 #72737 üzenetére
Csak legyen is 100%-ig kompatibilis egymással. Mert olvastam már, hogy csak 3G volt a 4G helyett, így jóval lassabb is volt meg olyant is, hogy fel sem ismerte a modemet a router.
És én is ezért nem kísérleteztem router-telefon kombóval.(#72746) humigabi , nekem felesleges a router, elég a switch. Telefonon is korlátlan a net, és így nem kell a wifi. A gép, NAS és a TV vezetékről megy, akár egyszerre is, lassulás nélkül.
Minden működik, és gyorsabb mint a vezetékes.Mondjuk, ha routerem lenne router funkcióban, akkor talán dupla NAT-nál nem lenne P2P kapcsolatnál korlátozásom (vagyis a telefonos USB net megosztás a TP-Link 1043-as routeremnél így volt ).
-
veterán
válasz lionshamlet #72763 üzenetére
legrosszabb esetben felhívod őket újra. nem fognak megsértődni mondjuk a wifit kipróbálni valóban nem kell átkapcsolni, csak ha marad a routered, akkor érdemes.
hanyas vagy, te disznó?
-
Topikgazda
válasz lionshamlet #72767 üzenetére
Ha nincsen az adott eszköz dedikált AP mód akkor ÍGY kell beállítani.
-
Multibit
nagyúr
válasz lionshamlet #72759 üzenetére
A 100 Mbps routered után nem sok marad a tervezett gigabitből
-
félisten
válasz Buckey #72765 üzenetére
Mit kellene felismernie egy routernek egy WAN-porton kapcsolódó modemen?
Pont az a lényeg, hogy nem a súlyos problémákkal küzdő USB-stick módszert használja (amiről pont én írtam, hogy 3G-t használ LTE helyett), hanem rendes, "hagyományos" Ethernet WAN porton kapcsolódik.
Éppen ezért ajánlom a Mikrotik SXT LTE-t (illetve a wAP LTE-t) mobilnetre, mert nincs vele az USB-s megoldásoknál tapasztalható tengernyi szívás és korlátozás, hanem gyakorlatilag teljes értékű megoldást kínálnak, aminél maga az Ethernet a szabvány és így a garancia a kompatibilitásra.
Hogyan nem lenne 100%-ig kompatibilis így egymással a modem és a router???
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Orgi
addikt
válasz Gubek-Einste #72764 üzenetére
"Inkább saját eszközt használjál mint a szolgáltatóit."
Abszolút laikusként kérdezném, hogy ezek szerint van értelme mondjuk nekem UPC 320-as nettel a Connect boxom átrakatni bridge módba és a wifihez (amin jelenleg kb 1 teló meg 1 ipad lóg) külön routert venni? Biztonságosabb vagy jobb lesz a kapcsolat? Mert nem nagy összeg az MI 3G pl, csak én pl eddig nem is gondolkoztam saját routeren, nem volt különösebb bajom a szolgáltatós wifivel pl.
-
félisten
Egy saját eszközt a saját igényeid szerint tudsz kiválasztani, és ezek után Magad kontrollálod. Akkor van tehát értelme, ha tudod, hogy miért akarod használni, miben vársz javulást a szolgáltatóihoz képest, és azt mennyiben érheted el.
Számomra a Connect Box (és számos más szolgáltatói egység) megmagyarázhatatlan és élhetetlen hiányossága az, hogy nincs benne DHCP-címfoglalás. Ez öt felhasználóból négyet nem zavar, mivel azt sem tudja, hogy mi ez.
De én még számos egyéb olyan szolgáltatást használok, amire a CB nem ad lehetőséget, ezért választottam tudatosan saját routert.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Orgi
addikt
Köszi mindenkinek, így már értem, azt hiszem nekem akkor megfelelő a CB jelenleg.
-
cOxeR
Ármester
Sziasztok!
Közben sikeresen belefutottam, hogy az új építésű részen nincs még vezetékes szolgáltatás. (van kb 50 háztartás ezen a körön)
Önkormányzat (pógámester) pénzt kér a szolgáltatótól zsebbe, hogy aláírja a kiépítési engedélyt... amit 1 éve adtak be.
Szóval ideiglenesen nem lesz más megoldás, hogy korlátlan mobilnetre fizetek elő.
TL-MR6400-on kívül valami más javaslat?
esetleg korlátlan mobil szolgáltatót is javasolhattok, eddig a Triconnect a befutó, ami Telenor hálózaton üzemel
Köszi! -
MODERÁTOR
Üdv!
A router szerintem jó lesz, korlátlan mobilnet ügyben meg a flotta topikba nézz be.
-
Obyboy
addikt
Sziasztok, az alábbi bajom lenne:
Telekomos Gigabites netem van, ehhez kaptam egy Sagemcom 5655v2 ONT-ot és van egy Asus RT-N18U routerem (mikor vettem még elég volt a 2.4GHz). Két szintes (földszint +emelet) szilikát házat fedtem le velük wifi-vel. A router AP módban volt az ONT mögött. Az ONT-ot havonta legalább egyszer újra kellett indítani mert ledobálta az eszközöket továbbá az ONT nem kezeli a guest hálózatot a router pedig nem dual band-es. Ezért beneveztem a Telekom Strong Mesh wifi extra eszközére hogy ezzel meg lesz oldva minden, teljes lefedettség, dual band hálózat és lesz vendég hálózat is.
Sajnos úgy néz ki nem a Strong eszközök lesznek nálam a befutók. A ház két átellenes pontjára kihelyeztem az eszközöket (Cat5e és Cat6) kábellel de így az eszközök nem látják egymást így nem érvényesül a Mesh funkció, ezt még meg tudnám oldani, hogy közelebb teszem az eszközöket egymáshoz de a guest hálózat sem az igazi. Ha bekapcsolom a vendég hálózatot és bejelentkezek rá akkor a telefonos app szól, hogy vendég hálózaton vagyok így nem léphetek be viszont ha böngészőből IP cím alapján megpróbálok fellépni az ONT vagy a Strong felületére akkor simán felenged és be is tudok lépni mintha belső hálózaton lennék. Ez így nem vendég hálózat ha jól tudom. Ha szerintetek sem megfelelő ez a felállás akkor 14 napon belül visszaadom a Strong Mest és megoldom máshogy a hálózatot.
Az lenne a kérdésem, hogy tudnátok-e ajánlani az N18U mellé wifi extendert vagy routert amivel le tudom fedni a házat. Ha az N18U lecserélésével jobb megoldást tudtok az is érdekelhet (van ismerős aki megvenné az N18U-t ha eladó sorba kerülne). Örülnék ha lenne dual band és guest hálózat is és nem kellene havonta restartolni az eszközöket a stabil működéshez."Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye."
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz Cirbolya_sen #72781 üzenetére
Nem túlzás egy kicsit?
-
kezo0
addikt
válasz MaCS_70 #72749 üzenetére
OK, de ha egyszer csak meghalna nálam a jelenlegi AC68U (ami az életkorát tekintve bármikor megeshet már), akkor ugyanebben a kategóriában mi lenne most nekem megfelelő? A mostanában itt gyakran ajánlott 66U-tól én azért kicsit tartok, hogy visszalépés lenne – elvégre árban is jóval olcsóbb kategória...
Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…
-
cOxeR
Ármester
válasz Intruder2k5 #72778 üzenetére
Köszi!
-
Obyboy
addikt
válasz Gubek-Einste #72780 üzenetére
Köszi megnéztem. Ha beruházok rá akkor AP módban összekötném az N18U-val és kész ugye? Azaz ONT-on wifi kikapcs, ONT 1-es portba a 66U, 2-es portba a 18-u AP módban, közös IP tartomány eltérő SSID és ennyi.
"Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye."
-
Protezis
őstag
AC65P-vel kapcsolatban tud bárki bármit? Az AC66U-B1-el van egy árban, MU-MIMO támogatással.
Nem tudom, hogy mennyi RAM van benne, csak a nagytestvéréről találtam infót.Jövőbiztos routert szeretnék, stabil 4K HDR streaminggel és párhuzamosan több eszköz kiszolgálásával. Ezen kívül gigabites portokra van szükségem, stabil működésre, megbízható port-forwardingra. Mindez egy 70nm-es tégla lakásban, max 1 falat kell átvinnie.
[ Szerkesztve ]
-
Jaded
őstag
Sziasztok!
Van egy TP-Link Ac1200-as routerem, de nem igazán vagyok megelégedve a teljesítménnyel mostanában. Szeretném lecserélni, ezt pedig AP-ként beállítani.
Tudnátok ajánlani típusokat, kb 30 ezer ft-ig (itthoni beszerzés)?Ami rá van kötve:
-vezetéken
egy Samsung UHD tv
egy Sony BD player (egyelőre, ehelyett később valami médialejátszó lesz, valószínű Apple TV)
egy Synology DS118 NAS
-wifin
2db iPhone (6s és X)
2 további telefon (Andriodos)
1 iPad
egy Samsung fullhd tv
egy Macbook
néha egy Windowsos Lenovo laptopA NAS gigás hálózatot kér, mindenhol CAT6-os kábelek vannak. Családi, téglaház, 80nm. 10m-re a routertől már nem igazán van 5Ghz. Jó lenne ha mindegyik eszköz normálisan tudna vele működni (Apple eszközökről hallottam, hogy pl az Asusokkal nincsenek jóban, de lehet csak urban legend).
A net sajnos csak 10megás Telekom (telefonos, ami a valóságban kb 5mega), vidék, tehát optika maximum a jövő évszázadban lesz (bár ki tudja).
A Telekomos router típusát fejből nem tudom, de az csak modem módban megy.Renault Megane IV Limited
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Obyboy
addikt
válasz Gubek-Einste #72791 üzenetére
Természetesen úgy használnám. Az egyik lenne router módban a másik pedig AP módban.
-
Obyboy
addikt
válasz Gubek-Einste #72791 üzenetére
Ha nulláról kellene wifi-vel lefedni az itt (72779) említett házat akkor milyen megoldást javasolnál? Jelenleg úgy állok, hogy visszaadom a Telekomnak a Strong cuccokat és kollégának eladom az N18U-t. Így adott a lehetőségem újra kiépíteni a hálózatot.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
-
Obyboy
addikt
válasz Cirbolya_sen #72796 üzenetére
(72781) Ennyire nem vagyok benne a hálózai eszközökben. Kifejtenéd bővebben, hogy mire gondolsz?
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz Obyboy #72798 üzenetére
Itt egy bemutató oldal a TP-Linkről: https://www.tp-link.com/hu/business-networking/omada-eap/
A lényeg, hogy van egy szoftveres vagy hardveres eszköz, ami összehangolja az AP-k működését /mint a Meshnél, csak jobban/
Ki kell válogatni, mire van szükséged, milyen a környezet, ezek alapján lehet AP-t és vezérlőt keresni.
kérdések:
- Lesz-e új router, azzal akarjuk megoldani az AP-k vezérlését /Mikrotik, TP-Link/ vagy szoftverrel /TP-Link, Unifi/
- A leendő AP-k helyéhez, van már kábelezés, ha van, milyen kábellel?
- Milyen sebességre van szükség wifi-n?
- Kell-e 5Ghz, mennyi a lefedendő terület? /a különböző topikokban is érdemes érdeklődni, TP-Link, EdgeRouter, MIkrotik/Cirbolya_sentinel
-
Obyboy
addikt
válasz Cirbolya_sen #72799 üzenetére
Ha nulláról kezdem a hálózatot akkor az alábbi válaszokat adom:
- Lesz-e új router, azzal akarjuk megoldani az AP-k vezérlését /Mikrotik, TP-Link/ vagy szoftverrel /TP-Link, Unifi/ - Igen, lesz új router, igen oldjuk meg azzal.
- A leendő AP-k helyéhez, van már kábelezés, ha van, milyen kábellel? - Igen az ONT-tól Cat6 és Cat5e megy a ház két átellenes pontjára
- Milyen sebességre van szükség wifi-n? - Gigabites net van előfizetve, de nem életbevágó ezt kihasználni wifin
- Kell-e 5Ghz, mennyi a lefedendő terület? /a különböző topikokban is érdemes érdeklődni, TP-Link, EdgeRouter, MIkrotik/ - A használt mobil eszközök tudják így jó lenne, két szintes szilikát ház (földszint+emelet) 120m2 hasznos alapterülettel kb 50:50 arányban elosztva.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Politika
- TCL LCD és LED TV-k
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Elektromos autók - motorok
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Facebook és Messenger
- Apple notebookok