- Mozilla Firefox
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- Windows 7
- ASUS routerek
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- DIGI kábel TV
- AliExpress tapasztalatok
- DIGI internet
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
válasz salzdorfer #61147 üzenetére
1antennával 20MHz-en 74mbit link 40MHz-en 144mbit link
2antennával 20MHz-en 150mbit link 40MHz-en 300mbit linkez a legjobb vétel esetén van, és a link kb. fele és harmada közötti érték a max ami valójában elérhető IP szinten. tehát ha 300-as linked van és az ellenoldal is frankó akkor 120-140megabit összejöhet
nekem 20MHz-en megy mert 130 wifi van a környezetünkben és alig találni kevésbé zajos csatornát
2antennás Broadcom notebook wifi kártyával átmegy 45-50megabit szobán belülMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
gippazoid
senior tag
Sziasztok!
Gondokodom, hogy black friday közeledtével esetleg beszerzek egy AC-s routert az ASUS N18 helyett.
Van olyan, ami tudja a távolról elérést egy USB 3.0-n csatlakoztatott HDD esetén és torrentezni is tud?
Tehát kb. azt, amiért az N18-at megvettem.
ASUS AC53 és AC58-ról nem jókat olvasok.Köszi!
Gippazoid Novelties Inc.
-
Topikgazda
-
VicKing
tag
válasz Gubek-Einste #61150 üzenetére
Ezek közül melyik a legjobb?
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz TeeJay #61158 üzenetére
Úgy ahogyan írtad majdnem teljesen jó.
1 stream 20 MHz - 65/72 Mbps, 40 MHz - 150 Mbps
2 stream 20 MHz - 144 Mbps, 40 MHz - 300 MbpsEgy N300-as linken nagyjából, környezeti viszonyoktól függően, 2,4 GHz-n 80-100 Mbps mehet át, 5 GHz-n 100-120 is. Természetesen lehet ennél több is és kevesebb is.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Multibit
nagyúr
válasz gippazoid #61152 üzenetére
Van olyan, ami tudja a távolról elérést egy USB 3.0-n csatlakoztatott HDD esetén és torrentezni is tud?
Van. Olyan típust kell választani, ami gyárilag, vagy CFW segítségével torrent klienst tud futtatni. Több olyan típus van, amin gyárilag nincs letöltő kliens és CFW sem telepíthető rá. A másik dolog, hogy ne legyenek túlzó elvárásaid az USB3 sebességét, illetve a letöltés sebességét illetően! -
-
Norby-007
tag
Sziasztok,
Tesztelgetem a Tenda AC18 1900M routeremet, egyik nap tökéletesen meg vagyok vele elégedve, másik nap már nem annyira.
A lan kábellel összekötött pc-vel állandóan hozza a 600-850 Mbit-es netet a sebesség teszt. Viszont a wifi problémás, sajnos két szintes a ház (most ez baj) és a betonfödémen nem igazán szeret átmenni a jel. De azon helyiségben ami alatt van a router ott kiváló de nem mindig.
Az 5 Ghz-en stabilan állandóan a telefonon lévő wifi analizátorral 300-350 Mbit-et mérek ha nem kerülök túl messze a hatósugarából földszinten is (itt a router) és az emelten is. De a 2.4 Ghz-es wifi már nem ilyen jó. Van, hogy annál is mérek 250-300 Mbitet, de tegnap például még a router antennája mellett sem mértem 90 Mbit-nél többet.
A szomszédomban van egy wifi ami erős jelű, és még egy másik házban mutat wifi jelet, de az már gyenge.
Tegnap vettem hozzá egy A9-es jelerősítőt az emeltre, lett is mindenhol a felső szinten 2.4 Ghz-es wifi jel, de ezeknek csak 50-100 Mbit között mozog a letöltési sebessége a speedtestel. Ugyanakkor előző nap még fent is a router felett 200-300 között mozgott ez a jel.
Nosza kiiktattam az erősítőt, de nem tudtam elérni sehol sem a házban már a 2.4 Ghz-el a megelőző napi 200-300-as sebességet csak a standerd 90 körülit.
Nem értem mi lehet a gond? Az, hogy Tenda? Pedig külhonban is mindenhol agyba főbe dicsérik és mindenhol megkapja a 4 csillagot is.
Már kezdek beleőrülni lassan, hozom viszem a házban a routert, kábelezek, de érdekes módon az erősítő megvétele nem hozott pozitív változást.
Igaz van wifi jel mindenhol a házban 90-100 Mbit-el, de hova lett a 300 Mbitem is, már kezdek gyanakodni, hogy azt csak 5Ghz-en mértem? De nem lehet, mert 2.4-en is tudnia kellene, ráadásul a router antennája mellett??!!
Mire gondoltok mi lehet itt a gond?
Köszönöm. -
woodworm
veterán
válasz Norby-007 #61164 üzenetére
Szerintem nem kapcsoltad ki az 5Ghz-es rádiót a teszt idejére, esetleg a ssid is azonos volt, így észre sem veszed, amikor esetleg sávot vált.
Mivel tesztelted?
Mehet a másik topikba, itt off szerintem.
A stabilitáson sokat változtatna egy cfw, én az asusra elérhetők között néznék szét, hátha a listában van.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Norby-007 #61164 üzenetére
Szerintem sem tudod, hogy éppen melyiket használod. Több okból is eltérő SSID ajánlott 2,4-re és 5 Ghz-re. És úgy kell elvégezni a különféle méréseket.
Másrész a levegőben összekötött erősítők felezik a link sebességet, ami a gyakorlatban általában azt is jelenti, hogy feleződik az elérhető sebesség. Router hatótávját ezért egy megfelelő és vezetékkel összekötött Acces Point-al illik kiterjeszteni, hogy ezt a jelenséget elkerüljük és a router teljes sebessége kiterjesztésre kerüljön. A konnektorba dugható és/vagy a routerhez WiFi-n csatlakozó kiterjesztők, repeterek stb... olyan házi illetve szükség megoldások, melyek hátránnyal járnak.
Ez a jelenség csökkenthető, ha a kiterjesztést végző másodlagos eszköz általában azonos márkájú és erős WiFi-s másik nagy eszköz. Ekkor is feleződik a sebesség, de mindegy, hogy mennyiből. De a legtöbb ember nem párosával veszi a drága eszközöket, hanem gyenge másodlagost vesz, pedig ebbe a lépésébe így bele van kódolva a szűkítés.
Összefoglalva: kábelezés nélküli hatótáv növelés == bizonytalan végeredmény és alacsonyabb sebességA kérdésed egyébként offtopik. Ide való inkább.
Szerk:
Asus N18U + jobb esetben kábellel összekötött Asus N12 D1 ad egy viszonylag erős 2,4 Ghz-e hálózatot, de az Asus N12 D1 akár levegőben is korrekt módon csatlakozik a nagy tesóhoz, ha jól van elhelyezve.
5 Ghz-es kiterjesztéshez én már mindenképpen kábeles összeköttetést javaslnék az AC-s eszközökhöz.[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
csgergely
újonc
válasz Gubek-Einste #61141 üzenetére
Köszönöm a választ.
Mi lenne amit ilyen igényre javasolnál? Esetleg ASUS RT-N18U Router Gondolom az Nálad bevált.
Köszönöm.
-
ginola
addikt
ASUS RT-N12 D1 és Xiaomi 3G vajon maximum mennyit tudhat wi-fin?
-
-
woodworm
veterán
válasz ginola #61170 üzenetére
Ha ki tudod használni a képességeit, akkor mindenképpen. Ha az előfizetés nem éri el a 100 Mbitet, akkor minimális az előnye, az arra képes eszközök tudják használni az 5GHz-et. Árban pedig nem sokkal vészesebb, csak az év végi hajrában számolni lehet azzal, hogy már átcsúszik januárra az érkezés.
-
qltsar
veterán
Sziasztok!
Egy pub-ba szeretnék routert a jelenlegi UPC-s helyett, 300mbs-es előfizetés van.
Ha megoldható, inkább a budget megoldások érdekelnének, nagyon maximum 20.000 Ft-ig.
Itt természetesen a hangsúly azon lenne, hogy sok eszközt kiszolgáljon egyszerre a router, stabilan a vendégek miatt.
Preferáltan TP-Link-et vennék, ezzel van többnyire (otthoni) tapasztalatom.
Tudnátok ajánlani ezek alapján valamit?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
zsoleer
senior tag
Sziasztok
A DIGI 1000-es netéhez szeretnék egy jó routert mit tudnátok ajánlani?
-
őstag
válasz qltsar #61174 üzenetére
TP-Link 1043ND van 20 alatt, de ez csak 2,4 Ghz-es ami nem feltétlenül hátrány jelen esetben. Kivéve ha olyan helyen van PUB, ahol sok más WIFI van és a 2,4Ghz-es sávok telítettek.
A következő szint 25 eFt környékén a szintén megbízható TP-Link Archer C7. Ez tud 5Ghz-et is, tehát kevésbé lesz gond a szomszédos WIFI-k zaja.Meliora sunt bono inimica
-
qltsar
veterán
válasz bluemirage #61177 üzenetére
Ezt néztem ki alapból, de úgy gondoltam, hogy nem lesz elég. Szomszéd WiFi nem zavar be, mélypincéről van szó.
C2/20/60 nem lehetne esetleg alternatíva?
Köszönöm!
-
Multibit
nagyúr
válasz qltsar #61178 üzenetére
Ha 300 Mbps az előfizetésed max sebessége, akkor a C20 és a C60 felejtős, mert azok csak 100 Mbps routerek.
Mivel nem lehet tudni, hogy a vendégek milyen klienssel rendelkeznek, ezért ilyen publikus helyre általában 2.4 GHz-es AP-kat telepítenek (persze mellette lehet 5 GHz is, dual band router esetén). Vegyél egy Asus RT-N18U-t, majd kiderül, hogy egymagában elég-e! 20 alatt nem igen kapsz dual band routert itthon (csak mókolósat).[ Szerkesztve ]
-
Joe123
senior tag
válasz qltsar #61178 üzenetére
1043-al indítanék, ami 12 ezer alatt megkapható. Ha nem elég, veszel mellé még egyet és még mindig csak ott vagy mintha egy dual bandeset vettél volna, amiből 24 körül indulnak a jók. Viszont 2 routerrel jobban le tudod fedni a helyet, főleg ha nincsenek konkurens wifik a környéken. Csak egy ötlet, majd a hozzáértőbbek megírják, hogy miért nem jó elgondolás.
[ Szerkesztve ]
-
qltsar
veterán
Köszi szépen mindenkinek az ajánlásokat .) !
[ Szerkesztve ]
-
gippazoid
senior tag
válasz Gubek-Einste #61156 üzenetére
Köszi!
Az emag-nál az AC68U olcsóbb most. Az ajánlott, vagy nem?
Gippazoid Novelties Inc.
-
Topikgazda
-
csgergely
újonc
válasz Gubek-Einste #61183 üzenetére
Nincs nagy wi-fi forgalom jó ha egy gyenge jelet fogok másoktól. Ha jol olvastam a fórumon emiatt lehet fontos az 5ghz
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
csgergely
újonc
válasz Gubek-Einste #61186 üzenetére
Meg az lenne a kérdésem, hogy ha ennek (ASUS RT-N18U ) nem lesz elegendő valahol a jele a lakásban akkor sima konnektorba dugható jelerősítővel érdemes felhúzni az erősséget? Ebben van valami szabály amit fontos betartani, vagy olyan típus amit kerülni/preferálni lehet? Remelem ez meg nem nagyon off kérdés ide.
Köszi. -
Topikgazda
válasz csgergely #61187 üzenetére
Egyáltalán nem OFF, sőt témába is vág.
Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél.
Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá.
Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.
Ha megoldható akkor inkább az a javasolt, hogy kábeles kapcsolattal használjál egy második wifi router-t AP módban.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
selton
csendes tag
Sziasztok!
Már a negyedik routert próbáljuk ki a párommal, és kezdjük megunni a belépőszintű / szolgálatótól kapott eszközöket azok ismert korlátai miatt.
Egy sűrűn lakott társasházban lakunk gigabites kapcsolattal (amit eddig nem tudtunk kihasználni), így szükség lenne gigabites portokra és lehetőség szerint az 5GHz-es frekvenciára is (de vannak régebbi eszközeink amik ezt nem támogatják, így dual band lenne jó [?] ).
Mivel már nagyon unjuk azt, hogy túlterheljük a routert, szeretnénk egy kicsit időtállóbb darabot, az összeghatár kb. 50k.
Nekem eddig néhány ASUS és egy MikroTik router volt szimpatikus, de örömmel venném az ajánlásaitokat!
-
-
Topikgazda
válasz selton #61189 üzenetére
Ajánlott típusok 20k-s határral: D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott)
25-30k között: Asus AC58U, TP-Link Archer C5/C7
30k felett: Asus AC66U B1/AC68U, TP-Link Archer C8/C9Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Csabi1984
addikt
Sziasztok egy olyan kérdésem lenne,hogy van egy ismerősöm akinél IPTV szolgáltatása 2 szobában.
Az egyik szobában van a kábelmodem/ kombó eszköz és abban a helységben egy beltéri egység majd a routerből megy át egy másik kábel egy másik szobába szintén egy beltéri egységbe és a lényeg az,hogy ahol van a Laptop oda már a szolgáltatói készülék wifi szórása siralmas.Megoldható,hogy ami átmegy kábel arra rákötök egy routert és abból viszek egy kábelt a vevőegységbe és így a Wifi jó lenne.
-
mzsombor
tag
Az Asus RT-AC66U ma 25e Ft az Edigitalnál Black Friday akció keretében, ha valaki épp ilyet venne. Nincs közöm hozzájuk, csak gondoltam megemlítem, mivel az amúgy elérhető legalacsonyabb árnál 5e Ft-tal olcsóbb most.
-
tibike8
őstag
válasz gkrisz78 #61196 üzenetére
Ez mondjuk igaz. Én nagyon a hátuljára koncentráltam. Bár az ellentmondás adott még mert a képen szerintem nem B1-es verzió van. Nem látszik a front USB. Az is fura, hogy az edigitalnál a sima webshopban nem is találni ezt a routert. Csak a black friday-es oldalon van. Más boltokban sem nagyon lehet fellelni. 2 helyen látom csak 50k-ért. Ezt csak azért írom mert az is gyanús, hogy az edigitalnál 33k lenne az eredeti ár. Az inkább a nem B1-es árat tükrözi.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
Topikgazda
Megkérnék mindenkit, hogy a Black Friday-os akciókat ne itt, hanem a megfelelő helyen tegye közzé, nem legyen tele a topik ilyennel!
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest