-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
HTomee
tag
-
legenda
válasz HTomee #61701 üzenetére
Így igaz, nagyjából azonos (ár)kategóriában nincs legjobb, mindegyiknek van előnye és hátránya a másikkal szemben, ezért a felhasználói szokások és elvárások függvénye is a dolog, hogy kinek mi a fontosabb.
Értem ezt persze úgy, hogy az amúgy ajánlott típusok kerülnek összehasonlításra.[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Router vásárlás előtt állok, azonban erősen gondolkodom hogy két kiszemelt közül melyiket vegyem.
Igazából az albérletembe szeretnék routert venni, 50mbit-es internethez.Igazából az számít hogy a hatótávja jó legyen, az internet csomag később se lesz nagyobbra váltva, itt ez a maximális sebesség sajnos. :/
TP-LINK TL-WR841N
TP-LINK TL-WR940NE kettő közül melyik a jobb választás?
Árban 1790 forint a különbség.Felhasználás szempontjából torrentezésre is használnánk, de nem 0-24-ről van szó.
3-an lakunk a lakásban, jó lenne ha jól kiszolgálna minket, nem lassulna a router, vagy nem akadozna stb..Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
HTomee
tag
válasz tothjozsi96 #61703 üzenetére
Szia.
A 940-esnek 32Mb ramja van a 841-nek 8Mb. A több RAM miatt a 940 tűnik jobb választásnak.
-
legenda
válasz HTomee #61704 üzenetére
Mind a kettőben 32 MB a RAM, a Flash lehet verzió függvényében 4 vagy 8 MB.
tothjozsi96: Szia, a RAM mind a kettőben azonos, viszont prociban van/lehet eltérés, de ez sajnos csak a pontos verzió függvényében derül ki, amihez legalább a router dobozát látni kellene.
A TL-WR940N ha v1, akkor inkább a TL-WR841N, ellenkező esetben a 900-as széria.
A 2 vagy 3 antenna nem ad jelentős eltérést, hacsak nincs 3*3 MIMO képes eszköz is használatban, mert akkor utóbbi a jobb, nem csak a sebesség, hanem a kapcsolat minősége tekintetében is.
Van egy kakukktojás a TL-WR841N esetén, 64 MB RAM, viszont MediaTek, nem tudom, hogy ez kapható nálunk, vagy sem.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz tothjozsi96 #61709 üzenetére
A 800-as és 900-as szériának csak 10/100 Mbps sebességű WAN és LAN portjai vannak.
A wifi más téma, a routerre vezeték nélkül csatlakozó eszközök tud(hat)nak 300 vagy 450 Mbps kapcsolati sebességet, így akár két wifi eszköz egymás között is a routeren keresztül, de kábelen 100 Mbps alatt korlátozódik minden irányban a sebesség.[ Szerkesztve ]
-
Al Capone
tag
Urak! Erre tudtok mondani valamit? Nem türelmetlen akarok lenni, csak használnom kéne a netet. 3.0.0.4.380_4208-as fw van rajta, így jött. Villog a sárga felkiáltójel, hogy van új frissítés, de még nem tettem meg, gondoltam először megkérdem.
-
blakey
titán
válasz Al Capone #61711 üzenetére
Próbáld ki azt ami van és ha nem jó akkor frissíthetsz. A router topikjában (ha van) több infót kaphatsz.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Topikgazda
válasz brembo #61676 üzenetére
Az ajánlott eszközök megfelelőek lesznek.
Dual band: 2,4 és 5 GHz-s sávot is használó eszköz.
2,4 vs 5 GHzEgy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz themiert #61678 üzenetére
Ennyiért csak a TP-Link 1043ND lenne mint ajánlott eszköz de ez csak 2,4 GHz képes.
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
blakey
titán
válasz Al Capone #61715 üzenetére
Ha a jelenlegi firmware jól működik akkor használd. A routert használd.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Topikgazda
válasz Al Capone #61715 üzenetére
Nézz be a router saját topikjában.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
neo-geo
aktív tag
Sziasztok.
Lehet nem jó helyen teszem fel a kérdést.
De kaptam egy Sisco routert ami eddig UTP kábelen kapta az áram ellátását,
és nincs hozzá meg a gyári AC adaptere, ami 48 voltos, és 1 amper erősséget adott neki.
Kis utána olvasás után kiderítettem, hogy UTP kábelen 12 volton kapott 1 ampert a router.
Na most mi lenne akkor, ha egy 12 voltos AC adapterrel adnám meg neki az 1 amper áramot?
Az működhetne úgy, vagy vegyek egy gyári 48 volt 1 amperes AC adaptert?PSN-ID:Putyesz-HUN
-
Al Capone
tag
válasz Gubek-Einste #61719 üzenetére
Ok, köszi. Nem is gondoltam, hogy van, bocsi.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz PcForCe #61462 üzenetére
Én most vettem Black Friday során. Eredetileg egy TPLINK C7 volt betervezve, de ez volt jó áron, így ez lett. Egy DIR-655 -öt váltott nálam, ami betonstabil volt beüzemelése óta, szóval eddig is elégedett DLINK használó voltam. A vásárlás célja az volt, hogy egy routerrel beteríthessem stabilan a házat és ha már veszek, legyen AC-s (minimum 1200-es) lehetőleg. Tegnap este épp csak egy kis időm volt, hogy beüzemeljen, de röviden csak annyi, hogy nagyon bevált. Ott ahol az elődje már csak ingadozva volt elérhető, ez nagyon stabil jelet ad régi 1 antennás 2.4GHz-es eszközökön is, illetve a szolgáltatói router 5GHz-es hálózatát oda-vissza veri.
Nincs se gigabites netem, se nem torrentezek, szóval nincs extrém használatban. A setup-ja mintha kevésbé lenne experteknek való, de még nem volt időm elmélyedni benne.
Szóval röviden: kellemesen nagy hatósugár vasbeton födémen, padlófűtés rácson, több falon keresztül is. Egy nemzetközi tesztben olvastam, hogy a mind 4 antennája 2 sávos, de közülük 1 csak vételre van használva. Bár jó lenne ha kikapcsolhatnám azt az egy fehér LED-et ami rajta van, de egyrészt nem is túl erős, másrészt nem villog, harmadrészt teszek rá fekete szigszalagot. (amúgy sem dísztárgy, nincs látható helyen)
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
makoss
veterán
Üdv!
Érdeklődnék, hogy egy Tp Link TL WR 841 ND router hatótávolságát másik router beiktatása nélkül hogyan lehetne megnövelni?
Értem ezalatt, hogy a rászerelt 2 antenna megnagyobbítása vagy más amit helyől is meg lehet oldani.Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
hobizoli
nagyúr
válasz makoss #61728 üzenetére
antennát lehet cserelni nagyobbra, azzal lehet nyerni annyit, hogy ha eppen vhol hataron van a jel, akkor erosebb lesz a terero mar
hardverapron szoktak arulni nagyobb antennakat, 1.5-2k/db aron
nekem a 741-shez volt egy 16dBi-s onnan, azzal mar "jo" lett a jel a masik szobaban is 2 betonfal mogott, elotte a gyari 5dBi-ssel hol volt terero, hol nem eldobalta a wifi-t a mobiltelo, de azon amúgy is csak 1 antenna vanmasik lehetoseg egy Range Extender oda, ahol mar gyenge/gyengul a jel, es akkor onnan az felerosit
de abbol is nem az ujan 5-6k-ert arultak azok, amire szukseged lennevagy veszel egy karajabb teljesitmenyu ujabb routert, ami eleve jobban sugaroz
[ Szerkesztve ]
több drón kell ;P
-
glaci
őstag
Sziasztok!
2 router megvásárlására van most lehetőségem:
- Asus RT-N66U (14k - használt, nem garis)
- Tenda AC15 (15k - új, bontatlan, garis)A rendelkezésre álló szűkös anyagi keretek között szeretném a lehető leg időt állóbb routert megvásárolni.
Szerintetek melyikbe érdemesebb befektetnem azt a nem túlzottan sokat, ami van rá, ha ezután jó pár évig nem szeretnék majd költeni rá?
(Esetleg van más típus, ami nem kerül többe ezeknél viszont még ezeknél is jobban megérné azt megvásárolni?)
Köszönöm szépen előre is a segítségeteket!
Üdv.:
LaciMajd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz hobizoli #61729 üzenetére
Azt a 16 dBi-s antennát milyen csavarral rögzítetted fel és mire?
Viccet félretéve ha valós volt a megadott adat akkor egy kb 1,5 méteres rudat használtál, ellenkező esetben hamisak voltak a megadott adatok.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
hobizoli
nagyúr
válasz Gubek-Einste #61733 üzenetére
hat 3x akkora volt majdnem, mint a gyari 5dBi-se annak a routernek
de pl vastagabb is volt vmivela monitor mogott allt, eppen csak nem logott tul rajta
16-snak vettem
de amúgy egybol megoldotta a wifi nyuglodeset, nekem meg ez volt a lenyegha megalltam a haz elott a kocsival mar akkor felmaszott a Wifi-re a telefon ezzel, elotte meg a gyari antennával a 2.-3. emeletnel kezdett erzekelni csak jelet, meg ha felertem a 3-4. kozott a lepcsoforduloban vagy teljesen a 4.-re, akkor kapcsolodott
szoval igazabol mukodott, amire kellett
több drón kell ;P
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz makoss #61728 üzenetére
Úgy tudom a 841-nek nem cserélhető az antennája.
De kár ilyenekkel bohóckodni, 3000 Ft egy másik használt 841 vagy 5 dollár egy Xiaomi Wifi range extender.Elfogadom a sütiket.
-
makoss
veterán
válasz hobizoli #61729 üzenetére
Konkrét típusok érdekelnének, lehetőleg itthoni boltból, újonnan
(#61732) Gubek-Einste: Az új eszközön mit értel?
(#61736) Dr.NX: Cserélhető, már csak onnan tudom, hogy takarításkor mindig utánna kell húzzam mert kilazul. Ha cserélem is akkor mind a kettőt, ergonómia miatt...
[ Szerkesztve ]
Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
őstag
válasz makoss #61737 üzenetére
Én is cseréltem régebbi eszközön 5dbi-s TP-link antennát 8dbi-re.
Írtam is itt már korábban többször.
A széleken ez szinte semmit sem segít, hiszen attól még a jóval kisebb és akkumulátorról működő kliensek adott dbi-it tudó antennái (jellemzően h@ngya f@sznyi beépített játékszerek) még nem lesz jobbak és nem fogják jobban elérni a routert. Egy email küldés emiatt le is állhat, de még a sima böngészés is bizonytalan lehet.
A belső területeken javulhat a sebesség is akár... néhány fehér folt eltűnhet.
De bizonyos esetekben lehetnek olyan helyek, akkor a visszaverődés, vagy más rádiós okok miatt rosszabb lesz a WiFi, mint korábban.
Szerintem a 16dbi meg nettó hülyeség. De ez mindegy...Azt tudni kell, hogy az antennát nem elég lecserélni, hanem nagyobb erővel is kell meghajtani ha adni szeretnél vele... A vételi érzékenysége persze elvileg alapba nagyobb lesz... Viszont a sugárzáshoz honnan tudná egy alapvetően 5dbi-re és a hatóság által rögzített előírásokra tervezett eszköz, hogy nagyobb pálca van rajta?
Emiatt sem érdemes antennázni, egy régi veteránon meg pláne nem. 100x-el le lett írva, hogy másodlagos eszköz kell lehetőleg vezetékkel összekötve a fő routerral.
Meliora sunt bono inimica
-
-
makoss
veterán
Fentebb írtam, hogy ND
(#61739) bluemirage: Lehet, hogy le volt írva, de én biztos nem néztem/láttam.
De még mindig nem tudom az eszköz nevét amivel jobb lehetne.
Én konkrétan egy másik routerre gondoltam ami ezt a mostanit váltaná, modernebb, erőssebb...[ Szerkesztve ]
Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
-
őstag
válasz makoss #61741 üzenetére
"Érdeklődnék, hogy egy Tp Link TL WR 841 ND router hatótávolságát másik router beiktatása nélkül hogyan lehetne megnövelni?
Értem ezalatt, hogy a rászerelt 2 antenna megnagyobbítása vagy más amit helyől is meg lehet oldani"
Az eredeti kérdésedre meg volt sajnos a válasz, hogy pl. egy ajánlható 1043ND v4, vagy akár egy Asus N18U nagyobb sebességet nyújthat elviekben, több kliens tud kiszolgálni... Azaz stabilabb és erősebb, de nem abban az értelemben... mert a hatótávja nem lesz sokkal nagyobb, mint a mostani. Jobb esetben egy kicsivel nő a hatótáv..., hogy ez észrevehető lesz-e nálad azt nem tudom.
Kell a plusz eszköz, ha nagyon nincs jelszinted a széleken.Az antennákra már kaptál több választ, hogy bizonytalan megoldás egy öreg lassú eszközre meg feleslegesnek is gondoljuk. Amit elköltenél antennákra, azt fektesd az előbb említett routerekbe, a mostani 841 ND pedig lehetne egy vezetékkel összekötött AP, amíg életben van....
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
Sanyi.mTs
addikt
van lényegi különbség a tplink tl-wr840/841/842 között?
-
makoss
veterán
válasz bluemirage #61743 üzenetére
Ettől nem lettem boldogabb, mindenféleképp olyan router kellene aminek a wi-fije erőssebb, messzebre kinyúlik
2 darab router meg azért nem jó mert ahhoz is kábel kell, az meg már van bőven itthon[ Szerkesztve ]
-
bnorci71
addikt
válasz Gubek-Einste #61663 üzenetére
ELADÓ Nissan Note 1,5b 2008 "If in doubt, flat out!" "Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers"
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz makoss #61746 üzenetére
Sajnos a kábelezést nem tudod megúszni ha biztost eredményt szeretnél.
Asus N18U az aminek elég jó a lefedettsége, környezettől függően.
A jelenlegi vezeték nélkül is be tudod állítani másodlagos eszköznek, ehhez CFW telepítése a legoptimálisabb megoldás.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest