-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
dethroner
veterán
Hali!
Korábban mintha olvastam volna valahol, hogy van valami program, vagy valami más módszer, amivel meg lehet állapítani/mérni hogy a router mekkora teljesítménnyel ad wifit. Tid valaki ilyen lehetőségről?A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
Blue meth
senior tag
Sziasztok!
Van egy TL-WR1043ND TP-Link routerem, lassan 9 éve ez van, kezdem úgy érezni hogy eljárt felette az idő. Egyre sűrűbben marad ki a net (bár nem tudom, hogy nem-e a szolgáltatóval van vmi, mert néha a tv is elmegy, DIGI egyébként), illetve egyre több eszköz használja itthon (3 okostévé, 2 mobil, 1 PC kb folyamatosan), lehet erre már kevés. Ki milyen routert ajánlana utódként?
Panel lakás, 62nm, 3 szoba, nem tudom milyen infók kellenének. Az én PC-m az vezetékről csatlakozik a routerre, a többi értelemszerűen Wi-Fi-ről. -
Topikgazda
-
Blue meth
senior tag
válasz Gubek-Einste #100804 üzenetére
Hat a mostani 15-17 korul volt anno, szoval ilyen 20-25 kozott megusznam a dolgot, nagyon max 30, de inkabb olcsobban.
-
Topikgazda
-
Blue meth
senior tag
válasz Gubek-Einste #100806 üzenetére
Köszönöm, TP-Linkből nincs is ebben az ársávban hasonló?
-
Topikgazda
-
ovics
aktív tag
Sziasztok, sajna még mindig nem tudtam megvenni a routert. Közben nézegettem az összefoglalóban is, hogy a processzora nem túl acélos. A cél, fszt. emelet lefedettség (50-50 m2), fehér szín, 1 Gbit-es net bőven elég, kábeles összeköttetéssel. Lesz valami hátrányom a proci gyengeségéből? Nas lesz majd mögötte idővel.
-
blakey
titán
válasz ovics #100809 üzenetére
Nem lesz semmi gond.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Multibit
nagyúr
válasz ovics #100809 üzenetére
Vak vagyok, mert én az összefoglalóban sehol nem látok utalást az XD6-ra. Így arra sem, hogy gyenge lenne. Idén év elején egy fórumtárs meg azt írta, hogy az összefoglaló alapján az XD6 erősebb
Amúgy ha nem bízol a routerre hwnat-gyilkos feladatokat, szerintem nem lesz gondod a teljesítményével. Azt írod, hogy van NAS-od. Így nem kell a routeren torrent klienst, vagy DLNA szervert futtatni. Ha nincs szükséged AiProtection-re, adaptív QoS-re, szülői felügyeletre, akkor a sima NAT-olás nem fogja földhöz vágni a routert. -
Tigerclaw
nagyúr
Az AX72 Pro -ról mi a vélemény. Szeretnék egy viszonylag időtálló sweet spot alapot egy otthoni kis mesh hálózatnak. Esetleg még pár extra tizesért van jobb is TP-link márkán belül?
Ami fontos, az gondolom a minőségi 2.4GHz, mivel van jópár fal/vasbeton födém a házban és az emeleten lenne a router. Jó lenne 2.5GB-s ethernet, illetve a VPN szerver feature is tetszik benne. A One mesh/Easy mesh feature is jól hangzik.
Esetleg jobb lenne powerline adapterrel megoldani a házon belüli mesh építést ahelyett hogy a 2.4GHz-el szenvedjek? Nincsenek illúzióim, hogy valaki végre meg tudta kerülni a fizikát.
A 6GHz, Wifi 7 abszolút nem igény, meg eleve 100k alatt akarok maradni, lehetőleg minél távolabb is a 100k-tól.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Multibit
nagyúr
válasz Tigerclaw #100812 üzenetére
Jó lenne 2.5GB-s ethernet
Az nekem is, de maradjunk a 2.5Gb-esnél
Az AX72Pro esetén sajnos csak egy darab 2.5GbE csatlakozót tartott fontosnak a gyártó. Ha 2.5Gbps LAN-t akarsz összehozni, ahhoz egy darab muli gig port sem kell a routeren. Ha meg multi gig internet előfizetésed van, ahhoz legalább kettő "illik".Nincsenek illúzióim, hogy valaki végre meg tudta kerülni a fizikát.
Helyes! Készülj fel a drótozásra, ha azt szeretnéd, hogy a vasbetonon túl - mindenhol - tempós neted legyen[ Szerkesztve ]
-
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Egy regi Linksys E4200 routerem van, es azon gondolkodom, hogy lecserelenem, de valami idotallo kene, nem szeretem cserelgetni a dolgokat. Azon torom a fejem, hogy ha mar cserelem, akkor jo lenne egy WIFI7-es router. Az is jo lenne, ha valahogy at tudna kapcsolodni 5G-re, ha nincs valamiert vezetekes net. A lakasom kicsi, nincsenek nagy igenyeim, ha csak az nem, hogy logna a neten vagy 30 okos eszkoz, okos aljzat, okos villanykorte, laptop, telefon, tablet, Rasperry Pi, ESP32, ilyenek. Vagy nem eri meg WIFI7-be feccolni a penzt?"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz tvamos #100816 üzenetére
SZVSZ a Wifi 7 egyrészt még extrém drága és kvázi nincs hozzá kliens, ami kihasználná az otthonok 99.999%-ban. Még talán a Wifi 6E is meggondolandó, mert lehet hogy egy Wifi 6-os adna más feature-t olcsóbban ami hasznosabb most mint amit nyernél majd sok év múlva a 6E-vel a 6-hoz képest. Lehet hogy a router egész élettartama alatt nem nyernél semmit hasznosat egy Wifi 7 vagy 6E routerrel.
Nálam képben jelenleg a Archer AX72 Pro, Archer AX80 és a TUF-AX6000 van, és épp próbálok eligazodni azon hogy melyik feature számít nekem, vagy fog számítani és melyik nem, nem beszélve a megbízhatóságról. Nem lesz könnyű menet.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
olle
senior tag
Hali.
Ez a router: MSI RADIX AX6600-E WIFI 6 TRI-BAND GAMING ROUTER mennyire szamit jonak?ASUS ROG Strix B650E-F Gaming. AMD Ryzen 9 7900X (OC) 5.5 Ghz. AMD Radeon™ RX 6950 XT Phantom Gaming 16GB OC
-
Tigerclaw
nagyúr
Melyiket választanátok ezekböl és miért?
tp-link AX72 Pro
tp-link AX80 (ez a külsö antennás verzió, nem az aminek ugyanez a neve, de belsö antennás álló)
asus TUF-AX6000Esetleg más 70k huf-ig?
-
dethroner
veterán
válasz dethroner #100802 üzenetére
Nincs valakinek valami ötlete, hogyan lehetne szoftveresen megnézni hogy egy router mekkora kimenő teljesítménnyel ad? Tudom hogy vannak teljesítménykorlátok régiónként/országonként, de arra volnék kíváncsi hogy a router kimaxolja-e ezt a teljesítményt, vagy megelégedtek a programozók azzal, hogy ne lépje túl a határértéket.
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy családi ház, melynek a nappalijában van egy Telekom Home Box, 1000Mbit-es internet szolgáltatással.
A nappalit és a háló-dolgozót egy 60cm-es vályog-tégla fal választja el, és a háló-dolgozó szobában már kevés a Wi-Fi jelerősség, illetve van egy PC, és egy PS5, melyeknek kellene a LAN.
A Home Box-ot összekötném UTP kábellal egy másik routerrel.
Szeretném, ha stabil lenne a kapcsolat.Erre a célra elég lehet nekem az ajánlott TP-Link Archer C6 v4 AC1200 vagy inkább az ASUS RT-AX1800U? Vagy esetleg van még versenyző ebben az árkategóriában?
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz Grampy #100826 üzenetére
Ha arra gondolsz hogy kiváltanád a home boxot egy jobb routerrel, összekötve öket mondjuk egy méteres kábellel, akkor az nem lesz elég valószínüleg. A probléma az hogy az újabb és újabb .n, .ac, .ax,.be nem igazán arra ad megoldást, hogy legyen jobb a net a fal másik oldalán is. A nagyobb frekvenciás 5-6GHz-es jelek nem szeretik a falakat, illetve ha van egy jobb mondjuk ax-es routered az egyik szobában, a másik szobába nem árt egy szintén hasonló ax-es kliens. Persze van rá esély hogy valamennyire jobb lesz, de nincs rá semmilyen garancia, akármilyen drága wifi 6, 6e, 7 routert vesszel is. A legjobb megoldás átkábelezni abba a szobába és oda tenni egy másik wifis routert/ap-t, vagy egy powerline megoldás ha nem akarsz kábelezni, de abban is lehetnek buktatók. Ha kell a gigabites netkapcsolat oda is, akkor csak a rendes fizikai gigabites kábel felel meg, rendesen megszerelve.
-
kpityu2
őstag
válasz dethroner #100825 üzenetére
Ha Telnet/SSH-n be tudsz lépni a routerbe akkor talán van parancs amivel lekérdezheted a wifi paramétereket vagy a megfelelő konfig fájlban megkeresheted a beállítást. Rá kell gugliznod a routeredre.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz Grampy #100826 üzenetére
Erre a célra elég lehet nekem az ajánlott TP-Link Archer C6 v4 AC1200 vagy inkább az ASUS RT-AX1800U? Vagy esetleg van még versenyző ebben az árkategóriában?
Újonnan AC-es eszközt már nem éri meg venni, csak is AX-ben szabad gondolkodni!Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Grampy
aktív tag
-
Daywalkerke
aktív tag
Sziasztok!
Ismerősömnek egy Asus RT-AC1200G+ routere van, aminek az antenna teljesítménye az elmúlt napokban eléggé visszaesett, gondolom ez azért lehet mert a router már kb. 6 éves és talán az amortizáció miatt már kezd elromlani és 2020 óta frissítés sem jött már hozzá, ezért érdeklődnék, hogy jelenleg melyek azon routerek max. 20ezer Ft értékben amik viszonylag újak, ezért még legalább 2-3 évig biztosan várható hozzájuk frissítés?
A router egy családi házba kellene, mely földszint + egy emeleti részből áll, a jelenlegi Asus RT-AC1200G+ router mielőtt az antenna teljesítménye el nem kezdett csökkenni tökéletesen elég volt mindenhova és max. 5-10 eszköz csatlakozna egyszerre a routerre, tehát nem kell egy drága router neki, lényeg, hogy stabil legyen és jöjjön rá még pár évig frissítés.
ASUS-hoz nem ragaszkodik, TP-Link router is megfelel neki.
Köszi előre is a válaszokat. -
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz Daywalkerke #100833 üzenetére
Asus AX53U vagy AX1800U a legolcsóbb ajánlott eszköz amelyeknél várható több évnyi frissítés.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Grampy
aktív tag
válasz Gubek-Einste #100834 üzenetére
Rendben, köszi!
-
Daywalkerke
aktív tag
válasz Gubek-Einste #100835 üzenetére
Köszönöm a választ.
Ahogy néztem ezen két általad írt router között sem árban sem tudásban (Asus weboldalán ezen két router összehasonlításának adatai alapján) nincs szinte semmi különbség, még az ASUS weboldalán a firmware verzióik is 100%-ban megegyeznek mind szám, mind kiadási dátum, mind telepítő méretben, ezért kérdés, hogy akkor melyik inkább az ajánlott?[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Daywalkerke #100837 üzenetére
melyik inkább az ajánlott?
Amelyik kapható/olcsóbbEgy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
drrossgeller
csendes újonc
Sziasztok!
Adva van egy 90 négyzetméteres könnyűszerkezetes ház, belső falak gipszkartonból vannak. Rácsatlakozna egy számítógép, két TV, 3 telefon és néhány okosotthonos cucc (dugaljak, lámpák, kamera...). Ethernet kábel ki van építve minden szobába, így Mesh hálozatoban gondolkodtam. Speciális igény, amit szeretnék megoldani, hogy kert hátuljába is legyen wifi , mert gondolkodom robotfűnyíró megvételében. Most megvennék egy alap routert mondjuk 40-60 ezer forint körül, majd vennék hozzá később olcsóbb mesh routerket, bővíteni a hatótávolságot.
Amire gondoltam hozzászólások alapján:
ASUS RT-AX82U Router majd ASUS RT-AX1800U routerekkel bővíteni a hálózatot.
Szerintetek beválhatna?
Köszönöm szépen előre is a választ! -
Tompika777
senior tag
válasz drrossgeller #100839 üzenetére
Teljesen jó elképzelés 👍
-
drrossgeller
csendes újonc
válasz Tompika777 #100840 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a választ, akkor meg is rendelem!
-
Patice
nagyúr
válasz drrossgeller #100839 üzenetére
Van kábel a plafonon is?
Én ilyen “zöldmezős” beruházásnál dedikált AP-okban gondolkodnék, a kertbe pedig kültérit telepítenék az egyik házfal kinti felületére.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
drrossgeller
csendes újonc
válasz Patice #100842 üzenetére
Kültéri AP esetében úgy látom, hogy ASUS-nak nincs ilyen, TP LINK esetében már nagyobb a választék. Akkor inkább mozduljak el a TP-Link irányába, hogy a kertbe is biztosan legyen wifi? Vagy AP esetében mennyire variálhatóak az egyes márkák, vagyis, ha az ASUS RT-AX82U már magában nem lenne elég, mondjuk, akkor mellé egy TP-LINK márkájú kültéri AP mennyire életképes megoldás? (Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek, sajnos nem vagyok otthon a témában)
-
válasz drrossgeller #100843 üzenetére
Szerintem életképes, de nem mesh képes. Bár mondjuk a baromfi udvart a tyúktolvajok miatt figyelő kamera nem igényel mesh-t, se hátul a disznó ólat figyelő.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
válasz drrossgeller #100845 üzenetére
Ez a Bangoodról rendelhető AC wifis kültéri, itthon kicsit drágábban vehetsz TP Linket N-es wifivel.
Ki tudja, hogy később mire jön meg az étvágy.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
ggeleven
őstag
Nagy gyerekezés és főzés közben még nem volt időm rendesen körbenézni, de próbálok előre gondolkozni kicsit. Glamour napok avagy sima akciók között láttátok esetleg valami normális routert 30-40ezres kategóriában? 4 év után úgy néz ki bedöglött egy Asus AC66. Ez teljesen jól ki tudta szolgálni az igényeket és egész jó lefedést is biztosított (20*20as telken, 8*8 m alapú ház földszint+emelettel, telek túlsó sarkában is stabilan megy a wifis kamera, udvarra néző emeleti ablak mellett van elhelyezve a router). Nem feltétlenül gondolkoznék meshben, de meghallgatom az érveket mellette is, ha vannak. Asus-szal egyébként meg voltam elégedve, maradok szívesen náluk, de nem zárkózom el váltástól sem. Lefedési igényt láttátok, gigabites digi netet osztana 2-3 lan igénnyel, 6-8 db csak 2,4 GHz-et ismerő eszközzel és 10-12 db 5 GHz-es telóval, laptoppal, tévével.
Egy hülyénél nem lehetsz okosabb, szóval kár vitatkozni.
-
matepajtas
csendes tag
Sziasztok!
Kérlek, segítsetek:
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Földszint 100 nm, az emelet szintén, a kettő között vasbeton födém van. A földszinten nincs sok fal, az emeleten több van, de gipszkartonból. Szomszédok nincsenek.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
TV kábelen, PC WiFi 6 és telefonok, tabletek, laptopok random (ezeken max streaming lesz, semmi extra forgalom).
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
1 Gb és jelenleg a "gyári" digi-s router van
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Nem tudom mennyiért mennek mostanában a routerek, de egyszer akarok jót venni, nem számít az összeg.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
semmiköszi előre is!
-
válasz matepajtas #100849 üzenetére
A földszint és az emelet, össze van kötve kábellel?
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest