-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puro
aktív tag
Olyan routert keresek, ami T-s gigabit netet kezel wanból rendesen. Most egy AX53U-van, de 850mbit körül megáll. Ilyet is nézegettem, viszonylag olcsóbb, mint egy brand router, a wifi nem számít, arra a megoldásra van bőven eszközöm.
-
Topikgazda
válasz hegegabi80 #101500 üzenetére
Mivel csak 30/10-es netem van papíron, de 60/20-at hozza a gyakorlatban, így nem látom még értelmét AX-es routernek.
Jövőre tervezés okán mindenképpen abban szabad már csak gondolkodni.Ráadásul nincs még wifi 6-os készülék itthon.
Még!!!Természetesen használtan venném az AC-s routert
Használtan sem éri meg annyira, alig drágábban már új AX-es eszköz is lenne hasonló teljesítménnyel.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
lipido
senior tag
válasz Gubek-Einste #101502 üzenetére
Koszi, raprobalok
-
Puro
aktív tag
válasz Gubek-Einste #101504 üzenetére
A lehető legolcsóbban szeretnék kijönni belőle Előny, ha openwrt-t lehet rá felrakni, a wifi teljesítménye/minősége nem számít a fő routernek, egyébként a falak tufa és tömör kisméretű tégla. Van 3 bridge módba rakott routerem, azok utpn kapják a netet és wifivel lefednek mindent, a kliensek jelenleg 15. Igazából egy szempont a lényeges, hogy natolni tudjon gigabitet reccenés nélkül, azt se bánom, ha nem wifis eszköz.
-
pipec
csendes tag
Sziasztok!
Az elektromos kapuhoz szeretném kitolni a Wi-Fi-t. Kb. 30m a távolság. Jelenleg Asus routerek vannak a házban. Nem nagyon találtam kültéri modellt, hogy beilleszkedjen a Mesh hálózatba. Valamilyen tipp, hogy mit használjak? Tp-link EAP 110-be futottam bele, mint megoldás. (2.4GHz-es a kapu.)
Köszi a segítséget előre is.
-
Lasersailing
senior tag
válasz Gubek-Einste #101498 üzenetére
Köszönöm szépen!
Első ránézésre tetszik is, egy dolog van, ami fontos lenne, de nem tudom, hogy ez tudja-e:
3 hálózatot szeretnék kiépíteni:
1) saját belső (3 lan + wifi)
2) szomszéd (1 lan)
3) saját külső (csak wifi)2)-est szeretném 100%-baan elszeparálni a saját hálózattól.
1)-es a 3)asról ne lehessen látható?
Ez gyárilag megoldható ezzel a routerrel?
(eddig Tomatoval megoldottam, de nem azért mert értek hozzá, hanem mert itt sok segítséget kaptam ) -
dudika10
veterán
válasz Lasersailing #101508 üzenetére
A 2)-es pont, amennyiben internetet is osztasz a szomszedal, a legtobb esetben a szolgaltato elozetes hozzajarulasa nelkul ellene megy a szerzodesi felteteleknek mas szoval illegalis.
[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
őstag
A kettes pontohoz, szerintem nem tudja. Ehhez Guest Network Pro kell, ott lehet a LAN-okat külön VLAN-hoz rendelni (azaz elszeparálni). Lásd ezt a német videót, itt mutatják ezt be 8:46-tól. A sima routerekben csak SSID alapon (azaz wifin) lehet guest network-öt létrehozni, a LAN-ok mindegyike az alap hálózatot használja, azokat egymástól elszeparálni nem lehet.
Jelenleg ezek a modellek támogatják ezt a funkciót:
- GT-AX11000 Pro
- GT-AX6000
- GT-AXE16000
- RT-AX86U Pro
- RT-AX88U Pro
- ZenWiFi Pro ET12
- ZenWIFI Pro XT12A hármas pont alatt ha jól értelmezem azt szeretnéd, hogy aki arra a wifire csatlakozik, az ne lássa a belső network-öt. Ez az igény a sima guest network-kel is megoldható, olyankor aki arra csatlakozik az csak az internethez fér hozzá, de a hálózaton lévő többi eszközt nem látja.
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
Lasersailing
senior tag
válasz dudika10 #101509 üzenetére
Családon belül nem hiszem. Egy helyrajzi számon van egy ikerház. Ha ez illegális, akkor az is az ha 10 éves gyerekemnek nem fizetek elő külön az internetre, hanem routerrel megosztom neki a netet.
Intelligencs:
Köszönöm szépen akkor még drágább móka lesz ez...
Mondjuk a legdragabb az lenne ha vennék egy olyat, ami nem tudja ami kell nekem...3as pontot jól értelmezted, köszönöm szépen a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
yanna
addikt
válasz Lasersailing #101512 üzenetére
Veszek 1 kiló kenyeret, a pék meg meg akarja tiltani, hogy 3 szeletet adjak a szomszédnak.
-
hegegabi80
addikt
válasz yanna #101513 üzenetére
Szerintem ez nem jó példa, mivel a pék csak egy árut ad el neked, amit nem minden nap veszel tőle. Nincs is vele szerződésed, ha akarsz akkor másik péktől veszed a kenyeret.
Itt viszont szolgáltatást veszel, amit minden nap biztosítanak neked. Van szerződésed, amiben garantálják például a letöltési és feltöltési sebességet. stb.
Teszem hozzá ettől függetlenül lehet én is ezt csinálnám, végül is nem nagyon tudják ellenőrizni, hogy csak a szomszéd szobába osztod a netet vagy a szomszéd házba. Max helyszíni szemlével.
De azért érdemes megnézni mi van a szerződésben. -
dudika10
veterán
válasz yanna #101510 üzenetére
Olvasd el mit irtal ala.
Ha jogilag masik ingatlan, akkor szabalytalan / szerzodesszeges az internet megosztasa a szolgaltato elozetes hozzajarulasa nelkul.
Pont. Nincs ezen mit vitatkozni, szolgaltatast igenybeveszel, fizess erte. Ha nem tetszik, kerheted a szolgaltato hozzajarulasat, vagy futhatsz egy felesleges kort a GVH-val.Nem hogy kabelt nem huzhatsz, a wifi jelszot sem oszthatod meg a szokszeddal, hogy az interneteden logjon, a kulonbseg csak annyi, hogy utobbit nehezebb ellenorizni.
Kepzeld el mekkora biznisz a szolgaltatonak halozatot boviteni, hogy te azt momdd, hogy "hah, nekem eleg 500mbps, elosztjuk a gigas netet a szomszeddal, es majd jol fele annyit fizetunk, mint eddig!".Az, hogy nagyszulok/testverek/gyerekek elnek a szomszed ingatlanban teljesen irrelevans. Miert jarna neked tobb jog mint nekem csaka.zert, mert a te.szuleid a.szomszedban laknak az enyemek meg egy utcaval/varossal/orszaggal arrebb?
A pekes pelda pedig abszolute fals. Ha lenne mondjuk egy 100GB/ho adatkorlatod, akkor megallna a helyet. De nincs, szoval az ellenpeldam hangozzek igy: mintha bevinned a szomszedot az all you can eat etterembe magaddal, hiszen van ott kaja ket fore is.
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
őstag
Van olcsóbb módja is. Gondolom a túloldalra is akarsz letenni valami eszközt. Ha oda egy másik routert - azaz nem switchet - teszel, router módban, akkor a második router mögött saját alhálózat (layer2-es domain) lesz, akik arra a routerre csatlakoznak, nem fogják látni a te alhálózatodban lévő eszközeidet. (A második router a hálózatot két broadcast domainre bontja, hasonlóan ahhoz, mintha két VLAN-t használnál.)
Annyi hátránya van a VLAN-hoz képest, hogy a második ház dupla NAT mögött lesz, tehát például egy NAS-t kívülről elérni egy fokkal bonyolultabb. De ott ugyanúgy lesz egy dedikált saját alhálózat, az arra a routerre csatlakozó eszközök látni fogják egymást. Így például okostelefonnal meg lehet osztani tartalmat a tévére, vagy ha van NAS / asztali gép / laptop, akkor arról lehet lejátszani filmet okostévével, tablettel, stb.
Valahogy így kell elképzelni:
>> Külső szolgáltatói IP cím >> Első ház - Router 1 - Alhálózat 1 (192.168.1.1-192.168.1.255) - >> Második ház - Router 2 - Alhálózat 2 (192.168.2.1-192.168.2.255)Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy a második háznak az első ház lesz az internetszolgáltatója. Semmivel sem rosszabb megoldás, mint amit a legtöbb mai felhasználó kap, akik NAT-olt, esetleg IPV6-os szolgáltatás mögött ülnek. Azoknak ugyanúgy nincs saját dedikált külső IP címük.
Sőt, itt annyival jobb dolga van a második házban lakóknak, hogy az első házban lévő routerhez áttétetelesen hozzáférnek, szóval be lehet állítani a dupla NAT-ot, ha szükséges. Valódi internetszolgáltató esetén erre nincs lehetőség.
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
Patice
nagyúr
Én ezt a felállást egy komolyabb rendszerrel oldanám meg, ami tudja kezelni a VLAN-okat és több SSID-t párhuzamosan (ami nem guest network).
TP-Link Omada, vagy Ubiquiti Unify rendszer alkalmas erre.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
félisten
válasz woodworm #101496 üzenetére
Ahha, köszönöm! Ezt nem ismertem.
Őszintén szólva sosem használtam érdemben 100 mW-nál erősebb AP-ot, ezért aztán a frenkvenciatartományokat sem nagyon nézegettem. Csak az maradt meg a fejemben, hogy létezik 5 GHz-en legális 1 wattos EIRP.
Köszönettel: MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
Ez egy elég érzékeny kérdés, de itt most az okozza a nézeteltérést, hogy ha valaki internetmegosztási témában csak annyit ír, hogy "szomszéd", az alapértelmezetten nem a családot jelenti.
A kérdés egyébként számtalan megoldhatatlan helyzetet is produkál -- valós példák:
- Egy helyrajzi számon több lakás. (Dolgoztam több száz lakásos osztatlan közös tulajdonnal.) Mi van, ha az anyám lakik a szomszéd lakásban? És ha két lépcsőházzal odébb?
- Egy lakás két másik összenyitásából, azaz két helyrajzi számon.
- Egy helyrajzi számon egy családi ház, de a fele kiadva egy idegen családnak.És mindez szépen variálható.
De mi van olyankor, amikor nincs más legális lehetőség, mint megosztani a szomszéddal a netelérést? (Szintén konkrét, valós példa.)
A járható út a józan ész alkalmazása lehet.
MaCS
-
Lasersailing
senior tag
válasz dudika10 #101515 üzenetére
Szerintem zárjuk le mihamarabb ezt a beszélgetést, nem erre vonatkozott a kérdésem.
Amúgy a legfontosabb ok amiért nem külön fizetünk elő, hogy ne legyen légkábel. Nálunk (nettó 3 napi munkával!) megoldottam a föld alatti behozatalát a netnek, míg a másik lakásban ez nem lett megoldva. Nem is lehetne új védőcső lefektetése nélkül. Amúgy a szolgáltató elosztó dobozában már az utolsó jól működő és szabad csatlakozást foglaljuk el, azaz ha szeretnének rákötni, akkor ott nem tudnák a gigabitet szolgáltatni. (másik csatiról tettek át minket, mikor szóltam, hogy közelében sem vagyunk az ígért GBitnek)
Miután leírtam, látom MaCS_70 kitalálta mi lehet a háttérben.
-
Lasersailing
senior tag
válasz Intelligencs #101516 üzenetére
Köszönöm válaszodat!
Ami fix, hogy a másik lakásban van egy router nem tudom az aktuális tipusát, de cca. 50 eFt -os TP-link / Asus (router, nem acces point).
Első gondolatom:
Azt nem én kezelem, de dupla NAT mögé nem szeretném tenni őket kamera, NAS miatt. Ráadásul ők nálam is kevésbé értenek hozzá, nem fog a végén nekik működni (türelmük meg nem lesz, míg jól beállítom).
De mire ezt leírom egyre szimpatikusabb az ötleted, el fogok rajta gondolkozni...Az egész polémiával az a gondom, hogy jelenleg egy ASUS RT N18-U tomato-val megoldom, ami ~20eFt-ba került, most meg már ott tartunk, hogy 100 eFt sem biztos, hogy elég az egészre...
Valamelyik este átnézem és értelmezem Te és Patice válaszát is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Lasersailing #101521 üzenetére
A bupla NAT nem probléma, ha mindkét routert Te kezeled. Csak még egy portátirányítás kell a kettő között.
MaCS
-
Lasersailing
senior tag
válasz MaCS_70 #101522 üzenetére
Lehet hogy hülyeséget kérdezek:
Ha dupla NAT lenne, akkor az meggátolja, hogy az ő eszközei lássák az én eszközeimet?
Azt gondolnám, hogy az csak az ő hálózatát védi az én eszközeimtőlAlex91:
DMZ esetén meg gondolom még védtelenebb lennék az ő eszközein keresztül érkező támadásoktól, nem? -
Alex91
félisten
válasz Lasersailing #101525 üzenetére
Ha a masik routert DMZ-be teszed, akkor az elso router tuzfalat kerulod ki vele. Igy alapvetoen a masodik router lesz kvazi vedtelen, de o a sajat tuzfalaval vedi a rakotott eszkozoket. Biztonsag szempontjabol kvazi ugyanott vagy, mintha a masodik routert is kozvetlen kotned az internetre.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
mucsiattila
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbiak alpján keresek routert:
1 - Otthoni környezetben használnám, a legnagyobb távolság kb 11m, közötte 3x 40cm tégla fal. De ha az udvaron is lehetne rendesen fogni, nem lenne hátrány, az plusz pár méter, és plusz 40 cm tégla.
2 - Kábelen 3 eszköz csatlakozik, amiből 1 NAS. WiFi-n 14 eszköz, amiből 4 wifi6-os (3 telefon, 1 tablet).
3 - Milyen net sebesség mellé: digi 1000 mbps
4 - 50.000 huf fölött nem szeretnék rá költeni
Segítségetek előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz mucsiattila #101529 üzenetére
Asus AX58Uv2 vagy TUF-AX3000v2 megfelelő lehet.
A környezet miatt nem biztos, hogy elég lesz egyetlen eszköz.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
félisten
válasz Lasersailing #101525 üzenetére
A NAT(-PAT) alapból eltakarja a belső hálózatot a külső felől. Erre jelent megoldást a porttovábbítás. A dupla NAT-on is át lehet jutni, kétszeres porttovábbítással.
Emlékeim szerint a DMZ is felfogható mint tömeges porttovábbítás.
MaCS
-
HdRew
őstag
Sziasztok!
Köszi a segítséget, a GT-AX6000 be lett üzemelve, minden szuper, az emeleten is jó a sebessége úgy, hogy lent a nappaliban van a router. (Még az 5Ghz-es sáv is elér oda.)
Elégedett vagyok, de azért később még felrakom rá a Merlint és elhozom az AX82U-t is lassan otthonról.
-
blakey
titán
válasz HdRew #101532 üzenetére
Másfél évvel ezelőtt egyből feltettem a Merlint és kész, azt sem tudom, hogy milyen a gyárival.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
HdRew
őstag
válasz blakey #101533 üzenetére
Érthető. Itt is ez a terv, Anyuéknál az AC66U B1 is már jó pár éve hibátlanul üzemel Merlinnel.
Egyedül a mérete a hátránya. A kedvencem még mindig a cisco linksys E2000 routerem lesz, az volt az első komolyabb darabom. Illetve kb. 7 évig bírta is a strapát, mindemellett nekem nagyon tetszett.
[ Szerkesztve ]
-
Kloden
senior tag
Sziasztok, mivel nagyon nem értek a routerekhez, ezért inkább kérdezek, van-e értelme vásárolni.
Jelenleg a kétszintes, 2x75m2-es családi házban alul van egy szem TP-LINK TL-WR841N router, ami a WiFi-t szolgálja.
Kérdésem nagyon egyszerű. Jobb lesz-e a ház sarkainál a WiFi vétel, ha veszek egy ASUS RT-AX52 vagy egy XIAOMI AX3200 routert, vagy azon semmit nem fog javítani?"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."
-
félisten
válasz Kloden #101535 üzenetére
A válasz egy nagyon határozott "talán".
A 841 már eleve nem egy mai gyerek (milyen verzió egyébként?), és bár tisztességgel szolgált, nem egy extrém wifibajnok.
Ami biztosan előre lépés lenne, az két router, szintenként ugye egy, Ethernettel meshbe kapcsolva. Szerencsés esetben 40e Ft környékén megúszható manőver.
MaCS
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
Adott egy RT-AC66U B1 (Merlin fw) + Diginet optikai (bridge módban).
A kérdés, hogy várható-e bármi sebességbeli, stabilitási növekedés, ha lecserélem egy AX-86U routerre? Nyilván utóbbi jóval izmosabb, de a wifi most is megfelelő, a lan gigabites (nincs 2,5G eszköz)."Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
Kloden
senior tag
válasz MaCS_70 #101536 üzenetére
Köszönöm, valahol sejtettem hogy nem olyan egyértelmű a dolog.
A routerem verziószáma 12.
Szóval akkor nem biztos, hogy jobb lenne egy újabb router wifi szempontjából, nekem nem kell izmos wifi mindenütt, de éppen a ház sarkainál fogy el, ami eleg bosszantó.
Kettő azonos router kéne akkor ha jól értem."Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."
-
Alex91
félisten
válasz Kloden #101538 üzenetére
En a helyedben vennek egy jobb Asus routert, ha keves, akkor a mostani routered betennem - ha tudsz vezetekezni - Access pointba. Ha vezetekezes nem megoldhato, akkor megfeleloen elhelyezve Range Extender modban.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
félisten
válasz Kloden #101538 üzenetére
Alex jól mondja.
Persze kérdés, hogy mi a pontos cél, figyelembe véve a fejlesztés lehetőségét is.
Ha egy másik AP-tal számolsz, amelyet a meglevő mellé tennél be, az már önmagában megoldás lehet, de ha ki akarod váltani a jelenlegit, akkor kérdéses a siker.
Nálam például három 70-80 négyzetméteres szintet kiszolgált az N18-AC87-AX92-AX86 széria, de miután inkább két eszközre váltottam, azért jelentősen javult a helyzet.
Ha nem ragaszkodsz a meshhez, akkor nem kell azonos típus (az amúgy sem feltétel), de még azonos típus sem. Tehát Alex megoldása teljesen jó: veszel egy olcsó, de a jelenleginél azért jobb routert, beteszed a jelenlegi helyére, a jelenlegit meg lefokozod AP-tá.
Akkor vagy gondban, ha a kettő között nem tudsz vezetékes kapcsolatot létesíteni, mert akkor jelismétléssel kell szórakozni, ami felezi a sávszélességet és baromira nem egyértelmű, hogy találsz jó elhelyezést.MaCS
-
Topikgazda
-
Kloden
senior tag
válasz MaCS_70 #101540 üzenetére
MaCS_70 & Alex91 Köszönöm szépen, ezt fogom tenni első körben, veszek egy jobb routert és a régit ap-ba próbálom meg betenni.
"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."
-
mucsiattila
csendes tag
válasz Gubek-Einste #101530 üzenetére
Köszi!
Viszont ha nem úszom meg egy eszközzel, akkor lehet inkább mesh lesz a vége
Akkor viszont gondolom érdemes lenne inkább pack-ot venni, nem külön-külön.[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
válasz Gubek-Einste #101541 üzenetére
Őszintén nem nagyon látom előnyét a cserének.
A mostani stabil, úgy látom a Digi netből kihozza a maximumot. DoT működik, PiHole, Adguard, Diversion, ami kell. VPN (Wireguard) a szerveren fut. Gigabites belső háló mindenre elég, a wifi meg kb. szintén - ami komolyabb, oda mindenhol kábel van kihúzva, gigabiten."Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
Lasersailing
senior tag
válasz Patice #101517 üzenetére
Szia,
Közben gondolkozom ezen is, csak nem nagyon találok olyan helyet, ami kiképezne erre. Tudsz esetleg linket küldeni ami Ubiquiti ügyben képbe helyez? (HU/EN)Közben az jutott még eszembe, hogy lehetne logikusabbá is tenni a rendszeremet:
digi ONT a padláson van, oda mehetne egy eszköz*, ami megosztja a netet a két lakás felé (onnan megy ethernet kábel a két lakásba). DHCP + vlan kellene nekem ide.
Az egyik lakásban van egy jó router magamnak meg vennék egy ax-es routert (vagy inkább egy (kettő) jó accespointot, ez a két router adná a wifit a két lakásban.*ezt hívják wifi nélküli routernek? Ubiquitynél pl. innen valami?
[link] -
Multibit
nagyúr
válasz Lasersailing #101545 üzenetére
*ezt hívják wifi nélküli routernek?
Az a "baj", hogy ez a legtöbb lehasználónak, valami csoda. A router routol/natol, nem rádiózik A rádiózás az AP dolga. -
Patice
nagyúr
válasz Lasersailing #101545 üzenetére
Ezek a vezérelt hálózatok már nem csak annyit tudnak, hogy egy eszköz a főnök és az irányítja a többit, hanem a vezérlés külön programmal, szoftverrel történik, ami futhat egy helyi gépen, egy hálózati eszközön (vezérlő), vagy felhőben is.
A wifi egy nagy egységes hálózat, és a vezérlés irányítja a klienseket, egyik AP-ról a másikra, nem pedig a kliens bénázik, nem kell a váltással foglalkozni, nem kell kézzel átváltani egy másik hálózatra, nincs 2,4 GHz vagy 5GHz külön, csak egy nagy wifi.
Ezek már tudnak több párhuzamos wifi hálózatot is üzemeltetni, amit teljesen el tudsz különíteni (más név, más jelszó, vendég wifi is lehet több is).A padláson milyen kondíciók uralkodnak?
Mert az nem túl ideális hely egy elektronikai eszköznek.Ubi oldalon az Unifi rendszer tudja azt amit fentebb írtam, pl. egy USG-Pro, az ami router + hálózati vezérlő (irányító) egyben. Vagy még a Dream Machine vonal töltheti be ezt a szerepet.
E mellé kell pár Wifi 6-os AP, amit a LAN kábelen kell táplálni árammal ( ez a POE = Power Over Ethernet)
POE-ből jelenleg 3 szabvány van: POE, POE+, POE++ (15W, 30W, 90W)
POE-t switchek tudnak jellemzően, de más kombinált cuccban is megtalálható.
Szóval egy ilyen is kellhet, attól függően mit (melyik rendszert) akarsz építeni.Unifi témában tudom ajánlani ezt az amerikai csatornát.
TP-link oldallal jobban képben vagyok, mert magam is Omada rendszert használok itthon.
Ha nulláról kellene építkeznem, akkor központi egységnek egy ilyet raknék be (árak), mert ez router, Omada vezérlő és POE+ switch is egyben.
Ebben sincs wifi, ahhoz Omada AP kell, van kültéri is.Nekem EAP610-es van kettő és egy EAP610 Outdoor.
A lefedettség 110nm alapterületű családi házban két AP-pal teljesen rendben van és a sebesség is bőven jó mobil eszközökhöz.
Mert ugye mobil eszközöknél a kliens képessége inkább a szűk keresztmetszet, nem az AP.
A sebesség és kiszolgálható kliensek fokozatosan emelik az AP-ok árait, ezt rád bízom, hogy hol találod meg a saját igényeidnek + pénztárcádnak megfelelő modellt.Előbb ajánlott csatornán találsz Omadás bemutatót is asszem, keress majd rá.
Harmadik lehetséges versenyző lehet még a Zyxel Nebula rendszere, ez nekem is teljesen új, nem tudom mióta van, milyen, hogyan van ennél a rendszernél a vezérlés.
Honlapjuk alapján úgy látom ennél csak felhős vezérlés van, az alap csomag ingyenes, komolyabb igények esetén (pl. céges felhasználás), már fizetős a licensz.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
-
Multibit
nagyúr
válasz Lasersailing #101548 üzenetére
A Patice által említett rendszereken kívül, további alternatívák: Ruckus, Aruba (ezek ritkán jönnek szóba házi használatra az árazásuk miatt). A Grandstream AP-k árai Unifi/Omada szinten vannak. Ezekhez is létezik kontroller szoftver, illetve felhős vezérlés. Itt annyi a plusz, hogy magában az AP-ben is megvan a vezérlő webes felülettel.
-
Topikgazda
válasz mucsiattila #101543 üzenetére
AiMesh esetén mindegy mit veszel, minden eszköz bármilyen szinten elhelyezhető a hálózatban.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- OLED TV topic
- Hálózati / IP kamera
- Vezetékes FEJhallgatók
- Apple notebookok
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Tőzsde és gazdaság
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest