- Tömeges letartóztatás volt Dél-Koreában az ország legnagyobb kriptocsalása miatt
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Trump és az AI miatt 4 éves mélypontra került a Samsung
- Összerakja az AI-t és az 5G-t az NVIDIA
- Más reklámokat nézhetnek a Facebookon az európaiak
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Windows 10
- Windows 11
- macOS PC-re
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Mesterséges intelligencia topik
- Hálózati / IP kamera
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barnahalo
tag
Sziasztok! Láttam, hogy változtak az árak február-május óta a router piacon, és mivel azóta sem vettem újat, így ismét kérdeznék.
■Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Falu, családi ház, cirka 110m², Ytong, szomszédok 5-10 méter távolságban. Középen lenne a router, eddigiek alig sugároztak el a ház 2 vegébe. Átlagosan 2 falon kell átmennie a jelnek.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Több mint 30. Ebből kb. 10-15 Wifi 6-os, de ami lényeges, az kapott kábelt. Van egy 8 portos gigabites switch is.
4 PC, 3 Okos-Tv, 10 mobileszköz, szerver, kamera, okosotthonrendszer reléi, stbstb.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
500mb/s, falban 10Gbit/s kábelen menne a net, de gigabites router elég kellene hogy legyen.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Lehetőleg 50ezer magyar forint max.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Későbbi mesh támogatás, ha kevés lenne a lefedettsége, 4-5 port, nagy erősségű antennák, mu-mimo, wifi6.
Asus-t szeretnék leginkább, TP-Link a 2. helyen.ASUS RT-AX82U most ami leginkább tetszik (nem az RGB miatt, az pont nem érdekel), jó ára lett, de olvastam róla rosszat, így várom a megerősítő üzeneteket.
-
tPedro_
őstag
Sziasztok!
A jelenleg használt, öreges routeremet cserélném egy újabbra
(random eldobálja a wifit).■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
- 67nm-es panel, jó sok wifi minden irányban
- ideális esetben 3 vasbeton falat kéne átvinnie, mert a lakás adottságai miatt a router az egyik szélső falnál helyezkedik el (a router kb középre helyezésénél már az is egyszerűbb lenne, ha vennék egy jelerősítőt/mesh kiegészítőt)
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
- kábelen 3 eszköz fixen (asztali gép, nas, media player)
- wifin általában 4 eszköz (2 telefon + 1 tablet + 1 laptop), ebből az egyik teló tudja az AX-et
- jelenleg 150-es (esetleges váltásnál 250 v. 500 elképzelhető)
- 27.000 Ft
- extra igények nincsenek
- Twitch/torrent/játék szokott menni általában, mellette telefonról YouTube, ha több fut egyszerre, azzal se legyen gond
- ha már egyszer váltok, akkor a jövőre is gondolva választanék wifi6-os és mesh kompatibilis eszköztAz ajánlóban megtaláltam az ASUS RT-AX55 (90IG06C0-BO3100) routert, ehhez lőttem be
a max rászánt összeget is. Ez megfelelő lenne?Illetve próbáltam TP-Link vonalon keresni alternatívát:
Archer AX10 AX1500
Archer AX23 AX1800
Archer AX53 AX3000
Ezek között ha jól látom fő eltérés a wifi sebessége, illetve az AX53-nak vannak extra feature-ei, amikre viszont nincs igazán szükségem.
Kg egy árban mozognak, a legolcsóbb az AX53 lenne, ami kb 4e Ft-tal olcsóbb mint az ASUS.Melyiket lenne érdemes választanom? Megéri az ASUS a felárat?
Köszönöm.
Üdv. -
Topikgazda
-
Topikgazda
-
ftc
nagyúr
Routert keresek a meglévő TP-link archer c7 ac1750 párjának...Most építettem ki a hálózatot az emeleten s szeretnék valami jobb routert .
■Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
gipszkarton, cca 60m2, második router az emeleten
3 PC, 2 TV, 1 NAS, mobilok, tabletek
AX-es legyen nem 1 évre vásárlok...
cat6 rendszert készítettem.... belső háló fontosabb...mint a bejövő net(max 70mbit)
150-EUR cca 50 000FT
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?4x Gbit Lan,
nem 2 évre vásárlok...Amiket néztem:
TP-link AX55 ill Pro, AX72 ill. Pro, AX 73
Esetleg más ami ajánlott?
-
Topikgazda
Amiket néztem:
TP-link AX55 ill Pro, AX72 ill. Pro, AX 73
AX73 legyen inkább.Esetleg más ami ajánlott?
Ha nem ragaszkodsz a TP-Link-hez akkor Asus AX58Uv2 vagy TUF-AX3000v2.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Graphics
Jómunkásember
Szerk, bocsi, megtaláltam a megfelelő topicot...
De ettől függetlenül kérdés, ha egy AC66U B1-et cserélnék ( mellette van egy AX53U máshol a lakásban)
Akkor mi most az ajánlott Asus modell?
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
3 fal tégla, 20 méter, szint nincs, szomszéd messzebb
10 kb. ( robotporszívó, TV ritkán, 3-4 telefon/tablet, 2 laptop, de nem egyszerre.
500/22
25 ezer
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? AiMesh[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
tPedro_
őstag
válasz Gubek-Einste #101104 üzenetére
Köszönöm.
-
nyesteb
tag
Sziasztok!
Van egy B525-ös 4G routerem, ami időnként lefagy. Ezért úgy döntöttem, hogy ideje a cserének. A flottában a következőket lehet megvenni, amik már 600Mbps-t tud:
B628-350
ZTE MF297DFalun élünk, itt nincs optika, de a korábbi routeremhez vettem már külső antennát, ami nagyon jól szuperál, csak a lefagyást nem gyógyította meg (nincs köze hozzá, ez egyértelmű).
Ezeket kb 45-50 nettóért tudnám megvenni. Ha tudtok ezeknél jobbat, akkor nyitott vagyok. De amúgy melyiket?
Köszi!
-
Dave567
addikt
Sziasztok
A házban egy Asus AX58Uv2 fog szolgálni, a héten fogom meg rendelni.
Viszont van egy kis konténer házam, van benne kábelen két darab fali aljzat, de szeretnék wifit is kintre, sajnos a jelszint már ott 1-esen van, ami nem elég, meg néha el is megy.A kérdésem, hogy milyen Wifi jelszínt továbbítóra lenne szükségem, vagy mi kellene ehhez, hogy a konténerbe is legyen wifit, a távolság kb 25m.
Nem akarok sokat költeni rá, telefon, meg egy klíma lenne rajta csak.
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
szabeska
addikt
Vegul a tp-link ax53 lett a befuto esetemben a bedoglott asus ac57u helyett, tokeletesen teszi a dolgat, reszemrol ajanlott. MM-ben most be is esett kicsit az ara, 23k
(ha valakit erdekel mit jelent a "bedoglott", kifejtem bovebben)[ Szerkesztve ]
F1
-
válasz Dave567 #101112 üzenetére
Az a két db fali aljzat az Rj45 konnektor? Ha igen, veszel egy db olcsó Routert és AP módra állítod. Máris lesz Wifid és még pár lan csatlakozásod.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
Kukipapa_rr
tag
Sziasztok,
nem mondanám, hogy egyszerű kiigazodni az Asus router-ein, segítsetek, légyszi.
Itt ez a páros: RT-AX59U AX4200 ill. TUF Gaming AX4200
Nekem a hagyományos RT-AX59U kéne, de 4 porttal. Az RT-AX59U-ről azt olvasom, hogy kifejezetten a biztonságra, monitorozásra van kihegyezve, ez nekem fontosabb, mint a gaming feature-ök. WiFi is kevésbé számít, meglévő Devolo PowerLine-t használok. Új kiadású router-t szeretnék, amit a gyártó sokáig patch-elget.
Az adatlapok szerint nagyjából ugyanazokat tudják azonos áron, más a kinézet és a portok száma.
Kérdés: biztonság/monitoring/szülői kontroll szempontból esetleg kevesebbet tud a Gaming verzió?
Köszi
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Kukipapa_rr #101121 üzenetére
És erre valaki pls?
Miben tér el a gaming meg a hagyományos router? Nekem úgy tűnik, a gaming inkább többet tud, miközben picit olcsóbb is.
De ennek semmi értelme.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Kukipapa_rr #101125 üzenetére
Véletlenül belefutottam ebbe, eszerint az alap rendszer azonos a különböző eszközökön:
https://dongknows.com/asus-wi-fi-routers-explained/
Itt hagyom, hátha másnak is segít, hogy kiigazodjon az Asus routerek káoszán.
-
MrCsiT
addikt
Sosem értettem, hogyan lehet bárki által "ajánlott" egy olyan router (itt ugye a TP-Link Deco Voice X20 AX1800 ) amire a gyártói oldala szerint 2021-09-08 - i az "utolsó" firmware, tehát gyártói támogatásról nem beszélhetünk a termék esetében.
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
blakey
titán
válasz MrCsiT #101127 üzenetére
A TP-Linkre jellemző, hogy fw frissítés helyett inkább kiad egy új verziót. Náluk nagyon ritka, hogy egy termék 3-4 év múlva is kap fw frissítést.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
WinZol
aktív tag
Iot eszköhöket kellene kívülről felügyelni.
Szóval adott egy router, ami wifi-t szór. (ehhez nem férek hozzá)
Erre a wifi hálózatra csatlakozna az én routerem wifi-n
DHCP-vel. (pl. Asus RT-68U FreshTomato-val)
Erre a routerre kapcsolódnak WiFi-n az IoT eszközök.Meg lehet oldani, hogy erre a routere (aminek nincs külső
IP címe) VPN-el rá tudjak csatlakozni?
Azaz elérjem a routerre csatlakozó eszközöket.Ha jól tudom, akkor az Open VPN nem jó.
Mi kell hozzá?Ha nem itt, akkor hol kérdezzem?
Köszi
-
lunimaci
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Asus ZenWifi XT8-asom, de a 4G-s wifi hatótávolsága kicsi (Az 5G jele kevésbé csökken a távolsággal). 2 fal után az udvaron 8 méreten belül -70dbm alá megy a 4G jel, és lekapcsolja az eszközt, az emeleten csak 5G-t lát a telefon, de a szobán belül is néhány "kínai okoseszköz" nem tud rá csatlakozni. (A szolgáltatói router még az utcán is használható ugyanonnan.)
Ezt az XT8-ast feltenném az emeletre, mert azt le tudná fedni, a földszintre keresek olyan Asus routert kb 50ezer értékben, aminek a legjobb a wifi hatótávja.■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
2 30cm-es ytong fal, beton födém a 2 szint között, 20 méter, szomszéd szintén 2,5G-s wifit használ sorházban
kb. 25 db okoseszköz, 4 telefon, 1 tablet, 3 laptop, 2 TV. Ezekből egyelőre 4 készülék AX-es
300/75, gigabitesre váltás tervben van
kb 50 ezer
AiMesh, USB házi streamhez, Wifi6, vendéghálózat lehetőség, erős wifi -
kpityu2
őstag
válasz WinZol #101130 üzenetére
Ez nem "milyen routert" kérdés, de szerintem Tailscale vagy Zerotier kliens kellene fusson valamelyik eszközödön (esetleg Cloudflare, de azt nem ismerem). Ha megoldható akkor a routeren. Ezen a kliensen kell beállítani route-ot az alhálózatra (Tailscale-en ez könnyen megy, csak bekapcsolod a kliensen a subnet advertisinget és a Tailscale fiókodban engedélyezed.).
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Kukipapa_rr
tag
válasz kpityu2 #101129 üzenetére
Jól működik, csak néha még a core protokollokban is találnak hibákat, pl. HTTP/2 Rapid Reset.
Ilyenkor pedig nem baj, ha ezeket javítják.
-
Topikgazda
-
lunimaci
csendes tag
válasz Gubek-Einste #101135 üzenetére
Köszönöm, ezeket én is megtaláltam, plusz a legújabb AX59U-t is, de melyiknek a legerősebb ezek közül a 4G-s (2.4GHz-s) wifije?
-
Topikgazda
-
lunimaci
csendes tag
válasz Gubek-Einste #101137 üzenetére
Köszi, ettől féltem én is.
És te magadnak melyiket választanád a fentiek közül? -
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Dave567
addikt
válasz Gubek-Einste #101140 üzenetére
Köszönöm!
Akkor ezen mehet az APmode igaz? -
Topikgazda
-
Dave567
addikt
válasz Gubek-Einste #101143 üzenetére
kor írok is a srácnak.
Köszönöm még egyszer! -
törölt tag
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni egy Wifi-routert, ebben kérném a segítségeteket.
Ezt a 2-típust néztem ki, 10e-ft a külömbség a routerek között, nem tudom kell e a feláras készülék: TP-LINK Archer AX10 AX1500
TP-Link Router WiFi AX3000
Ez az adapterem van a számítógpébemben: TP-LINK Wireless Adapter PCI-Express Dual Band AX3000, Archer TX3000E ARCHER TX3000E
Az internet 500Mb/s -os előfizetés, a vodánál. Ja, és panel lakásba kellene. -
Topikgazda
-
e-newsee
addikt
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem.
Van egy Asus AC66U B1 routerem. Fasza, nincs vele gond, kiválóan tette a dolgát a Digis gigabitemmel a panelban.
De most költözök falura, ahol hát... hogy is mondjam... nem túl jók a lehetőségeim az internetelérés terén. Szóval cserében nem gondolkodom, mert a következő egy-két évben nem valószínű, hogy fejlesztés történik felénk.
De mivel elég nagy a pecó+telek kombó (a kert vége a háztól olyan 40m), elgondolkodtam egy mesh rendszerben az udvari lefedettséget biztosítandó. A fenti routerhez igazából bármelyik budget AiMesh router is simán becsatlakoztatható? Gondolok itt az AX1800U, AX-53U, AX-57 trió valamelyikére.
Olyasmire gondoltam, hogy a ház első felében lenne valahol az egyik (oda lett kiépítve a majdani kiindulópont helye), ami a házat eláátná, a hátsó részre meg bekötném a másikat, ami max egy sima téglafalon nézne keresztül, aztán írány az udvar."Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/
-
RVR400
veterán
válasz Gubek-Einste #101137 üzenetére
Az oké, hogy helyszínfüggő, hogy mit tud egy router, de nyilván van egy alap kiindulási pont, hogy valamelyiknek jobb a jelerőssége/lefedettsége. A jel terjedése meg ugye azonos körülmények között ugyanolyan.
Én is keresek most valamit az AC65P leváltására nem drágán, egyelőre az Asus TUF-AX4200 és a TP-Link Archer X72 vagy X73 van képben, de jó lenne tudni, hogy melyiknek jobb a jelerőssége/lefedettsége azonos körülmények között.
-
vince
őstag
A korábbi Asus AiMesh wifi ütemező vergődésem megoldása végül az lett, hogy az RT-AX56U mellé (ez már nem kapható) vettem egy RT-AX58U-t. Ez utóbbi lett a router, a korábbi router pedig a node*. Mindegyik eszköznek a wifi ütemezője 5 perces bontást tud, szépen ki is kapcsol a node is.
* itt köszönném meg Kukipapa_rr korábbi találatát, ez alapján rá mertem toltni az 56 lementett konfigját az 58-ra, működik is szépen minden, nem kellett végigzongorázni minden beállítást
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Háztartási gépek
- Gaming notebook topik
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen monitort vegyek?
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Mazda topik
- További aktív témák...
- DJI Mavic 2 Pro drón két távirányítóval- 2 akku +Smart Controller +szűrőkészlet +táska +landing pad
- GAMER PC: Új i7-12700KF/14700 -Új RTX 4060 - Új 16/32GB DDR4 - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
- S24 Ultra 512GB (Sárga)
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- Lenovo / Dell / HP laptop, notebook töltő, adapter OUTLET
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest