Új hozzászólás Aktív témák

  • dobragab

    addikt

    Logitech M510 vélemény teszt
    dobragab

    [LogitechM510] [vélemény1] [dobragab]

    Azért írtam így, hogy könnyen kereshető legyen, ráadásul még egy poszt várható róla.

    Kinézet: Elég minimalista, nem is kell több. Nekem bejön, aki kíváncsi, nézzen róla képet.
    Méret, forma: egy fokkal nagyobb, mint a picike notebookhoz való bolhacirkuszok, de "teljes méretű"-nek én nem nevezném. Átlagos méretű kezem van, épphogy jó. Kisebb kezűeknek inkább ajánlanám. A lapos forma miatt ráadásul kisebbnek érződik, palm-os fogásra átlagos kézzel ezért alkalmatlan. Claw vagy fingertip fogásra kényelmes, minőségérzet rendben van, leginkább az oldalsó gumírozásnak köszönhetően.

    Gombok: a két fő gomb kiváló minőségérzetet ad, a görgetés szintén jó. A görgő lenyomása kicsit fapados, nagyot kattan, de érzetre jó. A görgő balra döntése szerintem tökéletes: könnyen jár, de nem túlzottan, véletlenül nem döntöttem még el. Jobbra egy kicsit nehezebben megy, de még ez is elfogadható. A hüvelykujjnál lévő két gomb viszont túlzottan hosszú úton jár, benyomása a kellemesnél kicsit nagyobb erőt igényel. Nem veszélyes, simán megszokható.

    Kábel: jó vicc, wireless. Helyette Unifying Reciever: tök jó, picike, laptophoz tökéletes. Az elemek mellett van neki hely, ahova berakhatod a szállítás idejére, ahogy az szokás. A szoftveréről később.

    Súly: mivel az egér kételemes, elég nehéz alapból (130 g), ráadásul farnehéz is. Viszont amikor megnéztem benne az elemeket, feltűnt, hogy ugyanabban az irányban kell berakni őket. Hohó, akkor azért kell kettő, hogy tovább bírja. Akkor viszont egyetlen elemmel is el kell mennie... :DDD Így is van, azóta egy elemmel használom, a másik a fiókban pihen. A kiegyensúlyozottsága is sokat javult ezáltal. Ezen kívül semmilyen változást nem észleltem a viselkedését tekintve. Ezzel 24 g-ot nyertem, így 106 g-ot nyom, pont annyit, mint a G400s-em :)) Esetleg kicsiolcsókínai elemmel még pár grammot lehetne nyerni, de nekem nincs rá szükségem, meg nem is biztos, hogy bele merném tenni.

    Tappancsok: a gyáriak (nekem) nem csúsztak eléggé, így jaffától rendeltem (705 Ft-ért) egy új szettet, ami sokkal jobb. (Bár a G400s-é még jobbak, de ezek is jók.) Szerintem egy átlagjúzernek a gyári is meg fog felelni, nem fog rá panaszkodni.

    Szenzor: lézeres, pont olyan, mint az M705-ben lévő, asszem M560-ban is ez van. Én nem találkoztam olyan felülettel, ami zavarba hozta volna. Tegyük hozzá, zömmel SteelSeries QCK padon használom, de időnként azért kipróbálom (lustaságból) farmernadrágon, asztalon, üléshuzaton, papírlapon, négyzetrácsos füzeten, stb. A tappancsokat azonban kímélni igyekszem, pláne, mert nem a gyáriak vannak rajta, így érdesebb, keményebb felületen (bútorlap, gránit, beton, csiszolópapír, vágódeszka, stb.) sose használom. A LOD-ja kellően alacsony, így magasabb tappancsokkal még pont elég nagy. Az viszont egy kis megszokást igényel, hogy a szenzor jobb oldalon van. Játékra nem ajánlom, ahhoz túl pontatlan, és a wireless lag-ot is érzem. Persze aki eddig is wireless egérrel játszott, annak semmi se tűnne fel belőle, de egy jó vezetékes egér nagyságrendekkel jobb. Rántásokat képtelen lenne követni, max. speed-re 0,5-0,6 közötti értékek jöttek ki. A poszt végére bemásolok egy végeredményt.

    Szoftver: Igen, az én hibám, nem a driverre, hanem a szoftverre értettem, amit mondtam. Jelen esetben a SetPoint, és a Unifying Software a két "bűnös". Nézzük őket külön-külön.

    SetPoint: a gombokat testreszabni remekül lehet, az egérgyorsítást viszont annál kevésbé. Van benne egy olyan funkció, amivel kiválaszthatod, hogy az ott beállított érzékenységet+gyorsítást Windowsban is állítsa-e át, és legyen minden eszközre egységes, vagy csak arra az egérre. (OS / SetPoint Implementation) Utóbbi esetben lehetetlen jól beállítani a gyorsítást. Az Off teljesen kikapcsolja, a Low viszont nagyon sok, a Medium és a High még rosszabbak. Ha Windows-ban állítja át, akkor a Low beállítás kábé a Windows alapértelmezett, bekapcsolt gyorsításnak felel meg, de szerintem nem pontosan ugyanaz, bár használható. Így csak OS Implementation módban használható az egér, így viszont nem lehet más érzékenységet beállítani pl. a touchpadnek és az M510-nek. Logitech-nek írtam emiatt, válasz még nem jött, ha lesz, megosztom veletek, folyt. köv. Amúgy a két főgombon és a görgetésen kívül minden gomb újraprogramozható, egy csomó mindenre be lehet őket állítani, akár alkalmazásonként külön-külön is. Ezen kívül van benne egy Game Detection Mode, ami arra jó, hogy érzékeli, ha játék fut, és megint más beállításokat használhatsz. Nem igazán próbáltam ki, mivel játékra nem igazán alkalmas az egér. Ha nem akarsz a gombokkal variálni, nem érdemes felrakni. (Mondjuk én a görgőbalradöntésre beállítottam, hogy Ctrl-t szimuláljon, így balradönt+görgetéssel baromi kényelmes zoomolni. Chrome-ban meg pl. Ctrl + Shift + T-re állítottam a jobbradöntést, így még kényelmesebb.)

    Egyéb bugok:
    1. Leállításkor mindig kapok egy hibaüzenetet, amíg le nem okézom, nem áll le a gép, de más hibát nem okoz. Gondolom, Win8.1 inkompatibilitás.
    2. Első indításnál nem akar megjelenni az egérbeállítások fül, és addig nem is fog, amíg a következőket meg nem csinálod:
    a) Feladatkezelőben a Folyamatolk résznél le kell állítani mindenféle Logitech meg Setpoint cuccot
    b) C:\Program Files\Logitech\SetPointP mappában a SetPoint.exe-re Jobb klikk - Futtatás rendszergazdaként.
    Ezután elvileg mindig meg fog jelenni. Ha jól emlékszem, ez a bug Win8/8.1-eknél van csak.

    Unifying Software: alapból arra van, hogy ugyanahhoz a unifying vevőhöz több eszközt csatlakoztass. Én hülye, egy másik (alapból nem unifying vevős) egeret, egy M185-öt a próba kedvéért csatlakoztattam hozzá. Eddig nem is volt semmi gond, de ezután hiába csatlakozattam le róla, a saját vevőjével nem óhajtott kommunikálni. Fél óra keresgélés után megtudtam, hogy a Logitech-nek ilyen esetre van egy másik, US-hez hasonló progija, ami pont erre való, ezután már szépen megy az az egér is.

    Ár: 5k-ért vettem apróról, gyakorlatilag nullkilométeresen. Ebay-en 7-8k körül van, ha jól emlékszem.

    Összegzés: Ha nem akarsz vele játszani, és nincs nagy kezed, és/vagy nem palm-osan fogod, irodai használatra kényelmes, jó minőségérzetet adó egér. Csak ne kövesd el ugyanazokat a baklövéseket, mint én.

    Pro: kényelmes, minőségi, jól makrózható, nem miniatűr de wireless, mindezekért megfizethető ár
    Kontra: ha leszámoljuk azokat a buktatókat, amikbe a saját hülyeségem miatt estem: játékra alkalmatlan, kicsit bugos szoftver, nagy kezűeknek, és palm-os fogáshoz kicsi.

    Az ígértek alapján:
    Ha Logitech-től kapok választ: folyt. köv. [LogitechM510] [vélemény2] [dobragab]

    Az Enotus Mouse Test eredménye:
    (Asszem ebből csak a Speed és a Max Speed használható. Windows csúszka középen, SetPoint lelőve.)

    Enotus Mouse Test v0.1.4
    Mouse: @oem77.inf,%hidcordlessunifyingmouse%;Logitech HID-compliant Unifying Mouse
    Model: Logitech M510
    Resolution: 800 dpi \ok\
    Polling speed: 130 Hz
    Max speed: 0.52 m/s (16459 points/s) \ok\
    Precision: 98.5 % (0.20 m/s) \excellent\
    Smoothness: 9.4 % \ok\

    Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

Új hozzászólás Aktív témák