-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
nagyúr
válasz bandus #73550 üzenetére
Az meg nagyobb szívás, mire számítanak, majd hátha télen olcsóbb lesz már a gáz?
Hugomeknak 40k-s gazszamlai is jöttek tavaly, akkor lesz belőle majd 200k?
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Dare2Live
félisten
válasz bandus #73550 üzenetére
Ami ugy kijon az rengeteg csaladnak egy megfagyni vagy ehenhalni kerdes lesz. Tenyleg rengetegnek.
Kozben azon filozok hogy ha heti 1-2napot bejarnank dolgozni nyaron akkor 210kwh alatt tudom tartani az aramfogyinkat. Aug honap vegen majd nezem hol tartunk...
Ringman: 40Ks gázszámla az ~210K körül lesz.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
aujjobba
addikt
válasz Ringman #73551 üzenetére
Gondolkozzatok mar kicsit, ha a havi ertek alapjan szamolnak az nem a lakossag negyedet erintene, hanem kb. mindenkint.
Telen az energiahatekony hazunkra is elmegy 300m3 gaz havonta.Akkor aki reszszamlas elszamolast valaszt olcsobban uszna meg csak az elszamolas modja miatt, mint aki leolvassa havonta, hiaba fogyaszt mondjuk eves szinten tobbet.
Ennek amit mondtok igy semmi ertelme.
Az a keret eves kell legyen. -
favagoJoska
tag
válasz PredatorZoli #73556 üzenetére
Ahogy látom gyorsan visszaveszik majd a kifizetett szja visszatérítéseket.
-
aujjobba
addikt
válasz PredatorZoli #73556 üzenetére
Forditva is lehet ezt csinalni a szolgaltato reszerol.
Pl. gyonyoruen latszik mennyi az eves fogyasztasa a haztartasnak, ha ez tobb mint a tamogatott keret, akkor eleve magasabb osszeggel szamolhatjak a havi reszszamlakat (nem magasabb fogyasztassal, hanem magasabb osszeggel, mivel tudjuk hogy tul fogja lepni a keretet).
Aztan ha megse lepte tul, az elszamolaskor visszakapja emberunk a kulonbseget.Van ennek sok ertelmes megoldasa, de nem akarok feltetelezgetni, amig a kozlonyben se jelent meg semmi, felesleges.
-
Nazo
tag
válasz sunavlys #73559 üzenetére
Én se értem miért hiszik el az emberek, hogy ez csak az egynegyedet fogja érinteni.
Jól hangzik politikailag de biztos vagyok benne hogy a valóságban nem lesz igaz.
Meg minek az egynegyede? Mert nem személyenként, hanem gyakorlatilag mérőóránként számolnak, és egy mérőórát általában több ember is "használ". (De szerintem még a mérőóráknál se fog igaz lenni az egynegyed, főleg ha havi és nem éves szintű, de az majd kiderül)[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
Biztos vagyok benne, hogy ebben a hétvégi ház, nyaraló, nem lakott de temperalt ingatlan, azaz minden benne van.
Eleve ha alapból a mediant nézték volna, akkor lenne érintett a lakosság fele, a kommunikáció szerint jóval a median alatt van az átlag, furcsa lenne ezzel a szar energiahatekonysagu ingatlanokkal.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Nazo
tag
válasz Ringman #73563 üzenetére
Ezt megkérdezték a kormányinfón, és azt mondta Gulyás hogy súlyozott átlag, és az évi 400m3 (vagy kWh, nemtudom már melyikre mondta) alatti fogyasztókat nem számolták bele.
De az egy másik kérdés, hogy ezt mennyire hiszem el.
Meg az is érdekes, hogy az átlag fogyasztás felettiek fizetnek, de csak egynegyed érintett. Az hogy jön ki? Politikai megfogalmazás az egész, aminek a valósághoz nem sok köze van.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz sunavlys #73559 üzenetére
nyaralokkal (Balaton környékének pl 90%ban nincs senki összel, télen, tavasszal üres nincs fogyasztás), hétvégi házakkal, új építésű lakásokkal, házakkal, panelekkel (távfűtés 1-2en laknak benne) sztem össze fog jönni.
akik szívni fognak azok pl a nagycsaládosok főleg ha nem újépítésű házban élnek.Új plda: 140nm ház 2felnött 3 gyerek. 10éve szigetelték, velux ablak, új ajtó. Nyáron 0 gázfogyi, légkondizni tetőteret kell. Nyáron villany 30K körül volt. Az ugrik 150.000Ftra. Télen fűtés 40K ugrik 200Kra. És ez egy 10éve szigetelt lakás, csak a sok gyerek miatt sok az áram és fűteni kell az egészet télen.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
aujjobba
addikt
válasz szkorhetz #73566 üzenetére
En meg a reszszamlazast nem szeretem, es ennek a tukmalasat.
Nezegesse a fene, hogy megfelelunk a szamolt atlagnak vagy sem, visszakapok a vegen vajon vagy befizetendom keletkezik, kosz nem.A vizzel beszivtam legutobb, ket even keresztul elfelejtettek leolvasni az eves allast, nem ertesitettek hogy jonnenek, egy nyamvadt cetlit nem dobtak be hogy "itt voltunk leolvasni de nem jutottunk be" vagy valami.
Aramszolgaltatonal az appbol lefotozom a villanyorat minden honapban, az eves leolvasast is kivaltja, semmi egyeb kontaktom veluk, ez igy van jol. Szamomra.
Jah, oke. Ez a szintu ciganykodas eszembe se jutott, most emlekeztettel ra, hogy tovabbra is Mo-on vagyunk
Az ilyeneknel tavleolvasos orat kellene eroltetni, vagy a feltoltost.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz julius666 #73506 üzenetére
egyértelmű volt hogy butaság a fűtőszálas fűtés és a sima elektromos kazán... Mert nem lesz fenntartható hogy nyáron feleslegesen sok áramot szolgáltat be egy ház és télen feleslegesen sokat vesz ki és irreális fogyasztása lesz annak aki 1 cop fűtéssel fűt. Minden szakember (aki nem ezeket árulta ezt hangoztatta).
Hőszivattyú sajnos drága beruházás (15-20 évente fődarab cserével 2,5 millió) így marad ahol már van gáz ott a kondenzációs gázkazán ami akkor jónak tűnt, így hogy gázellátási problémák várhatók így szívás lehet az is ...
Miért volt butaság az 1 cop fűtés? Mert azt amit ők napelembe pluszba felraktak abból konkrétan megoldható lett volna a ház fűtése (klímával mondjuk - van ismerős akinél hőszivattyú is belefért)
A fűtőfilm ott jó ahol vizes helyiség van és a klíma nem opció (wc, fürdő)
Aki ki tudott költözni ilyen házakba pest mellé annak 2-3 millióért fel tud menni a napelem és 1 millióért klíma. Azt aki 50-100 millióért vett ingatlant szerintem nem kell az átlagnál jobban támogatni. (mi is ilyen házban lakunk amúgy ezek többnyire jól szigeteltek 1500 m3 volt a gáz 110 nm-re amikor csak azzal fűtöttünk az áram meg 3000-3600 kWh / év => most napelem + klímák után és a padlásra +15 cm szigeteléssel (ez csak 200e ft volt) után 480 m3 gáz és 8000 kWh energia fogyott (ebben a fűtés is benne van az elektromos autó is és a jakuzzi is napelem meg ennyit termel cirka) -
veterán
válasz Dare2Live #73548 üzenetére
csak áram esetén gáz esetén 300 m3 / gyerek plusz jár meg volt valami 2300 m3 gáz is, hogy áramra ez miért nincs passz de szerintem mire ebből törvény lesz lesz az is...
nálunk hamarabb volt napelem - extra szigetelés - klíma mint a nappaliban asztal és szék... prioritások...
-
korcsi
veterán
válasz Dare2Live #73569 üzenetére
Nem lehet tudni mennyi lesz a piaci ár
Az a 30K-s nyári villanyszámla igen sok, én szégyelltem magam a 18000 számlámmal.
[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Dare2Live
félisten
akkor a bányász brigád harakirizik egyet.
@korcsi az. Villanybojler eszik sokat, a 2-3gép + légkodni kombó. De télen a szárítógép is rásegít, meg persze a napi 1mosás.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
igen, de ezzel meg az a baj, hogy akinek elfogy a keret mondjuk júniusra, vagy októberre, akkor a túlfogyasztást már a tipkusan magas árakon fizetik, ahelyett, hogy ze minden hónapban belenyalna kicsit, mondjuk az olcsóbb tavaszi időszakokban. ilyenkor termelnek legjobban pl az olcsó napelemek és tipikusan legalacsonyabb a fogyasztás.
a legjobb megoldás szerintem a havi gördülő elszámolás lenne, azaz ha van megtakarításod, akkor azt a későbbiekben felhasználhatod. de nyilván ennek a megvalósítása igen bonyolult.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
allampapir
csendes újonc
Üdv mindenkinek!
Készítettem egy rezsiköltség kalkulátort, amellyel a rezsicsökkentés átalakítása utáni várható áram- és gázdíjak számolhatók ki.
Még béta változat, épp, hogy elkészült, viszont szeretném kikérni a véleményeteket, hogy mit lenne még érdemes megoldani benne: https://allampapirkalkulator.hu/rezsikalkulator
Köszönöm.
-
korcsi
veterán
válasz allampapir #73583 üzenetére
Most beszéltem Ausztriában lakó ismerőssel, 2000KWh/év "előfizetése" van, 57 euro/hót fizet
Ebből 35 a most emelt energia díj és 22 a hálózat használat.Így ez nincs 140Ft/KWh. Most az még lehet, hogy nálunk a piaci ár többletbevételéből akarják rendezni a rezsicsökkentett rész költségét.
Én hülye meg most rakattam klímákat, hogy átmeneti időben rásegítsek a fűtésre, hogy kevesebb gáz fogyjon amivel amúgy simán beleférek a csökkentett keretbe.
#73587Tapsi Azt mondjuk nem bánnám ha azon emelnének kicsit, hátha egy része meglátszana a fizetéseken is.
#73588germinator66 Paksnak is emelkednek a költségei, lassan ebből az eladási árból nem jön ki az üzemeltetés és karbantartás (üzemidő hosszabbítás sok rekonstrukciót követel meg majd).
[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
allampapir
csendes újonc
válasz korcsi #73586 üzenetére
Igen, talán nálunk is így lesz, csak amíg nem ismertek a részletek, nem akartam feleslegesen dolgozni vele Ha így lesz, akkor hogy is kéne? Az áram ára bontódjon három felé: energiadíj, rendszerhasználati-üzemeltetési díj, elosztói alapdíj. Az utóbbi havonta egy fix összeg, az első kettővel meg szorzom a kWh-t. A gáznál meg egy fix összegű alapdíj, illetve egy gázdíj, amivel szorzom a köbmétert.
Szerk: de sokan számoltok! Túl vagyunk a 200-on pár perc alatt
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz Ringman #73481 üzenetére
'de baromi magas a költségvetési hiány [link] , szóval a felszabaduló pénzből majd lyukakat fognak betömni,'
Majd kíváncsi leszek, mikor jön a hír, hogy befagyasztják a PMÁP-ot meg a többit, minimum annyival, hogy lejáratnál előbb nem vehető ki, mert nem tudják kifizetni a kamatokat és/vagy a tökét. Persze nem az lesz a duma, hogy fizetésképtelenek lettek, hanem "Brüsszel, Gyurcsány, zUSA, Soros, Zelenszkíj", tetszés szerint választható.
A tudomány a valóság költészete!
-
allampapir
csendes újonc
Én ezt azért nem tartom valószínűnek, mert megy bele havonta tíz/száz milliárd, és ha abbahagynák az emberek a vásárlást (ilyen hír hatására a legtöbben abbahagynák), akkor pont, hogy még kevesebb és kevesebb pénz folyna a kasszába. Azért is tolják ennyire óriásplakátokon, mert most nem állhat meg a körforgás.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz PredatorZoli #73483 üzenetére
"A kiszámíthatóság az, ami igazából hiányzik. Már sokkal korábban fel kellett volna készíteni ezeket az embereket a bajra. Mostmár csak kapkodni lehet."
Ezen mondjuk én nem lepődtem meg. Akik értő módon nézték végig az un. "járványügyi védekezést", azok pontosan tudták eddig is, hogy semmire nem kszülnek fel időben, és a szakmai hozzáállás teljesen hiányzik a kríziskezelésből. Ahogy most is. Ott is ad-hoc jelleggel hoztak döntéseket, teljesen megalapozatlanul, a tudósokat hülyének nézve (mert döbi mindenkinél, mindenhez IS jobban ért)
-
favagoJoska
tag
válasz korcsi #73586 üzenetére
"Így ez nincs 140Ft/KWh. Most az még lehet, hogy nálunk a piaci ár többletbevételéből akarják rendezni a rezsicsökkentett rész költségét. "
Ez nem lehet, hanem biztos. Rezsi Szilárd elejtett a tegnapi sajtótájékoztatón egy olyan mondatot, hogy a többletbevételből a rezsivédelmi alapot töltik fel. -
Vesa
veterán
válasz allampapir #73592 üzenetére
Az addig jól is hangzik, csak erre az összegre hamarosan kamatot kell fizetniük, még akkor is, ha a behazudott infláció alatta van a valósnak. Ráadásul a befizetett pénzből jó eséllyel lyukakat foltoznak, tehát a tipikus adósságspirált látjuk, ami már a kisember szintjén is jellemzően a falnak visz. Ehhez jön a hiteltelen kormány, hiteltelen miniszterelnök és miniszterek, akikben a nagybefektetők sem bíznak -lásd: forint árfolyam-, akkor nekem kisbefektetőként miért kéne? Semmilyen szinten nem lehetek biztos abban, hogy a befizetett pénzemet nem fogják ott tartani pár évig egy módosítással, természetesen ellenségnek beállítva azokat, akik befizettek, ahogy azt csinálni szokták.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz favagoJoska #73594 üzenetére
Ez még önmagában jelenthetné azt is, hogy abba az alapba bekerül és utána abból egyenlítik ki a számlát, de valszeg nem erről van szó illetve csak részben.
Ahogy többször volt róla szó, a hazai áramtermelés olcsóbban állít elő villanyt és az le is fedi a hazai fogyasztás egy szignifikáns részét, ezért pedig ebből akkor is lesz plusz bevétel, ha a korrektül számolt piaci áron adják.
A magasabb ár magas áfabevételt is jelent természetesen, az már biztos tiszta haszon.
És még erre jön rá, ha magasabb árat határoznak meg mint ami indokolt lenne, mert például a rendszerhasználti díjat is megemelik az egekbe.
A gáznál pedig valószínűleg különösen igaz, hogy nagyon nagy a szórásnégyzet, szóval lehet, hogy csak a lakosság negyede fog piaci árat is fizetni, ők viszont olyan nagy mértékben, ami ha ott is nagyobb árat szednek be az indokoltnál, megtámogathatja a többiek fogyasztásának javát. -
favagoJoska
tag
válasz PredatorZoli #73596 üzenetére
Abból kiindulva, hogy rezsi sziszi mekkora szorzókkal riogatott, én az felé hajlok hogy a "piaci" ár majd végül a piacinál is drágább lesz. Ha nem is fedezi teljesen a rezsicsökkentett áron a különbözetet, de lyuk betömködésre nagyon is "jól" fog jönni.
-
bigdady
nagyúr
válasz germinator66 #73588 üzenetére
Sőt exportálunk… (Ukrajna) Bár lehet hogy ne zárják el a gázt…
-
veterán
válasz PredatorZoli #73596 üzenetére
piaci árnál szerintem a július 1-jei céges árak a mérvadók: [link] itt a rendszer használati díjal is 106 ft 1 KWh jelenleg.
lakosságinál is van érdekes dolog: [link] az áram ára a korábbi 13-15 forintról 6 ft-ra csökkent ... szóval július 1-gyel gyakorlatilag a rendszer használati díjat 50%-kal növelték... most az áram érsze fog változni augusztustól... szóval sunyi módon a rendszer használati díj már emelkedett...
-
julius666
addikt
Befektetés témakör:
amcsiban a 10y-2y vonatkozásban már stabilan inverz a hozamgörbe, a 10y-3m vonalon is masszív romlás van:
[link]Egyre keményebben árazza a recessziót a piac kötvény fronton, kérdés részvényeknél mikor épülnek be a recessziós várakozások igazán.
Új hozzászólás Aktív témák
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Szólánc.
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest