Új hozzászólás Aktív témák

  • vati

    senior tag

    válasz fLeSs #3204 üzenetére

    a tanácsadó szokásos visszakeresztkérdései:
    mihez képest (pl. infláció?), milyen időtávon, milyen összeggel, milyen kockázattűrő képességgel... ?

    1. Szerintem a jobb ingatlanalapok -józan paraszti ésszel- mindenképpen infláció felett hoznak idén is. (Tavaly rezgett a léc...) De hozzá kell számítani az értékpapírszla fenntartási költségét, így bejön a képbe a befektetendő összeg, és az időlimit, x hónap előtti visszaváltásnál 1-2-3% bünti. A befektetés kockázata itt kb. nulla. (nézd meg az árfolyamgörbéket a bamosz.hu-n, mint a cövek, esetleg átmeneti ellaposodásokkal)
    Az ingatlanalapok messze nem 100%-ban ingatlanhasznosításba teszik a pénzt (bár akkor fizetne többet) hanem állampapírba, kötvénybe, likvid alapokba.
    2. Ha nincs kockázata idő előtti visszaváltási kényszernek, akár egy akciós bankbetét is lehet infláció feletti, persze az apróbetűt el kell olvasni... Itt is nulla a kockázat.
    (3. Bátor és optimista emberek, akit felvetnek az 5-10 évre nélkülözhető milliók, beszállhatnak különféle részvénykosarakba. Most pl. eléggé lent van a BUX vételi pozíciókra - csak azt nem tudja senki, ez már a gödör alja, vagy még csak a gödör fala lefelé menet :F
    Azt tudni kell, hogy sok évtized átlagában évi 10-12%-nál többet reálisan nem lehet várni pénzpiaci befektetésekből, és ha pechünk van, lehet -100% is belőle extrém esetben. Aki mást mond, lop,csal, hazudik, benfenntesen kereskedik, piszok szerencsés stb.)

    Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."

Új hozzászólás Aktív témák