Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz |AP| #6331 üzenetére

    József A. lakótelep, de egyáltalán nem szeretnék beleszólni, mert szubjektív és saját döntés mindenkinél, hogy mit szeretne.

    És még amit akartam: nincs 20 évre fix 5%-os THM most a piacon.
    Az inkább fizetem a hitelt, mint az albérletet sztorinál ez 7%-os THM-et jelent 20 évre.

    Gondolom nyugaton ezt úgy csinálják, hogy bérlés; a lakásvásárlásra fordítandó összeget pedig beletolják magas részvénypiaci kitettségű nyugdíj megtakarításba vagy más helyre. Így értelmét veszíti a lakástulajdonlás. Pláne, hogy amúgy is várost kell váltani 4-5 évente az új munkahely miatt. És ha nagyon lakást akarna venni, akkor pl. a BENELUX országokban 5-6 évnyi fizetésből ezt meg tudják tenni (ha jól emlékszem a statisztikára).

    Itthon ez számokra lefordítva: 5% bérleti díj és 10-12%-os rv. piaci hozam 20+ éves időtávon. A 7%-os lakáshitel THM helyett. Külföldön a bérleti díj és a THM száma nem tudom hogyan alakul. A rv piaci hozam ott is annyi.

    Ingatlanvásárlásnál arra játszik az ember, hogy ingatlan áremelkedés lesz és negatív reálhozam a pénzpiaci eszközökben. (Vagy arra, hogy Mo. konvergencia sztorija végre megvalósul). Ezek nélkül nem térül meg a tulajdonlás (az albérlet helyett).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák