Új hozzászólás Aktív témák

  • axioma

    Topikgazda

    válasz biker #4638 üzenetére

    "szerintem a lakástakarék nem jó, mivel nincs miből havi X ezret félretenni, úgy, hogy kötve van kezem lábam."
    Mondom, arra alternativa, hogy nagyobb tomegu penzt tarts azert a szamladon, hogy az arra eso hitelkamatot visszakapd. De mondjuk nem szeretned betorleszteni, mert a hitel olcso. Igy ha atcsorgatod lakastakarekba, azt ugyan ne'mi veszteseggel es idofaktorral, de vis major eseten meg tudod szerezni, mig az elotorlesztest nem tudod utolag visszacsinalni. Csak ezt a kettot (harmat) allitottam szembe, nem azt hoyg gyakorlatilag nincs penz a szamladon, mert az ugyan valami hatast hoz, de egy fel atlagfizu legfeljebb pszichikailag jo nezni hogy mennyit csokkentget a hiteleden, gyakorlati jelentosege nem lesz.
    "Ezt meg főleg nem értem, mert mintha nem is egy termékről beszélnénk."
    Az egyenlito hitel - ha tenylegesen mint egyenlito mukodik - akkor all egy hitelbol, meg egy masik szamlabol, amit en betetnek tekintek. Es a hitel kamatat engedik el a betetben levo penz erejeig (de max. 70%), igy fuggetlenul attol, hogy a betet nem ezen a szamlan irodik jova, en azt a betet hozamanak erzem inkabb, mint a hitelenek. Hiszen a hitel a betet nelkul "nem csinalna ilyet", csak a betet okozza.

    Kivaltast plane csak akkor csinalj, ha a kivaltas koltsegeit maximum 2 ev vagy az elso kamatperiodus alatt, a BETET NELKUL szamolt hitellel is megtakaritod. Az, hogy a folyoszamladon lesz egy kis extra kamat (amit majd a hitelbe irnak jova), azt ne vedd figyelembe, vagy ha megis, azt is nezd meg, hogy mennyivel lenne dragabb a folyoszamlad bankkoltsege a jelenlegi szokasaitokkal a regi folyoszamlahoz kepest. A legtobb banknal a regi szamla koltsegeit kevesbe emeltek a legtobb termeknel, mintha valami hasonlot ujonnan akarsz megkotni.

    Szerintem. Aztan persze majd kitalalod, hogy szerinted hogy lenne a legjobb.

    #4639
    Basszus, ezt tanitani kene, ahogy csusztat.
    Tehat 4 kulonbozo dologrol beszeltek, es ezt o igenloen valaszolja meg, hgoy ugyanarra gondoltok.
    1. minden honapban 10e Ft van a szamlan (nem mozdul)
    2. minden honapban 10e Ft-tal novekszik a szamlan levo betet
    A. a szamlan levo penz napi kamatat levonjak a tokebol
    B. a szamlan levo penzt levonjak a tokebol

    A B egy baromsag, bar kiolvashato a levelbol, de NEM IGAZ, tehat van az A az 1. es 2. esetekkel

    Ha pedig az A eset van, akkor igy nez ki a ket eseted:
    1. ennek a hatasa _tokeletesen megegyezik_ azzal, mintha 10e Ft-tal kevesebb hitelt vettel volna fel
    2. ennek a hatasa 6% (exhas) kamat mellett az, hogy a 6. honap utan 900Ft-ot, majd minden 6 honap utan ujabb 1800Ft-tal novekedett osszeget irnak le a hiteledbol (vagyis 900, 2700, 3600 stb.). Most nem szamolnam ki, de 99% hogy egy 10e-es fundaval jobban jarsz, felteve hogy a vegen az ingyen elotorlesztes megjatszhato.
    Persze, 4 ev utan igy lesz 480e Ft a szamlan, amit akar be is torleszthetsz... na varj, megiscsak jelenertekesitek egyet, csak elobb elkuldom, ki ne szaladjon a szerkesztesbol.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák