Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
DanCox977 #295 üzenetére
Én is így emlékszem. Aztán beütött a Covid. Meg előtte is már azért érezni lehetett az elektronikai ipar katasztrófáit (hurrikán, atomerőmű leolvadása, stb), de relatíve olcsó volt még mindig. A mondanivalóm lényege csak annyi, hogy munkaórában érdemes csak hasonlítgatni árakat régen és most. Teljesen más képet fest, mint kontextus nélkül a 60k vs 380k vagy mennyi (9070 XT az amúgy középkategória?). Ez így értelmezhetetlen megfelelő kontextus nélkül. Nem tudjuk pontosan melyik kort emlegette a kolléga. 98-as pénzértékindex pl 3.7.
[ Szerkesztve ]
-
XinAgent
tag
Azért a 666ks rendszer alapja 5 éves 5800X3D-re és előző generációs ramra épül. Itt az árban jelentősen benne van, hogy meg kell szabadulni a raktárkészlettől, mert különben kutya se vesz már ilyet.
Ugyanígy árulnak 5070 Ti-t is, hogy 1 misi alatt és X3D procival, hátha valaki nem nézi hogy a 2020as proci (ami amúgy még tényleg nem rossz), de újonnan azért nem feltétlen lenne első választás. -
Teasüti
nagyúr
Na tessék! #278-ban látható, hogy ma is kapni med-high konfigot közel ugyanannyiért (666k-s nézem), mint 2004-ben, ha csak a forint pénzértékindexét vesszük alapul. Tekintve, hogy akkoriban emlékeim szerint alulról karcoltuk a 100k havi fizut, most meg az alsó 200k-s tartományban visznek haza emberek, nekem ez nem tűnik olyan aránytalannak.
A Covid előtti elektronikai árak voltak inkább relatíve olcsók a pénz vásárlóerejéhez mérten.#290hahakocka
Természetesen ezt nem is vitatom. Nem a havi fizuhoz mérten lett drágább a PC-s játék, hanem a havi félretett pénz mértékéhez képest. Ugye könnyen vagdalózok, hogy "csak" két havi fizu egy középkategóriás VGA. De mennyi hónap alatt tesz félre az ember ennyi pénzt? De régen se volt ez másképp. Régen is legalább fél évet dolgoztak szüleim egy autós jogosítványért, stb.[ Szerkesztve ]
-
XinAgent
tag
De így hogy várjuk meg melyik robban fel/esik szét az első 3 hónapban?
No meg nem derül ki van-e hatása a nem MSRP modellekre. Azért szomorú, hogy ellenben a 7000 szériával ahol megkapták a kicsit drága reviewkat, majd árat csökkentettek, most pont fordítva, megkapják a "korrekt ár" reviewkat majd árat emelnek. -
hahakocka
őstag
Igen csak sajnos azóta a zsemle kb 10-15 szeres
a kenyér, a tej, s sorolhatnánk, lángos is majdnem tripla, mozijegy már 3200 a 2D is. Minden sokkal drágább lett így kevesebb jut akár átszámolva hasonló árfekvésű gépre mint 2004 ben. Így nem is annyira a gép miatt érezzük már drágának hanem mert ezerrel többet költünk már mindenre is. (Autók is
ah akár használt akár nem
) Söröknél is a legalja is 400 +50 visszaváltás
10 éve-20 éve egy picivel olcsóbb volt
Persze aki külföldön dolgozik az más kateg. Németbe 800e közeli asszem már a minimálbér. De pl kamionos ismerőseim 1 milla felett keresnek bőven.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Mihez képest? Mondjuk a kenyér mennyit drágult a 20 évvel ezelőtti vásárlóerőhöz képest?
Hol olvastál olyat, hogy "egyik napról a másikra"?
Aránytalanul drága? Pontosan ez az, amit kérdőjelezek.
2004-ben ballagtam általánosból. 300k-ba került akkor egy med-high PC amibe az akkori prioritásaim szerint belenyomtam a ballagási pénzem.
A konfig egy 3200-es Athlon 64 és Geforce 6800 (sima, nem Ti vagy GT) volt, 512 Mb ram társaságában. Ez olyan 720k lenne 2023-as árfolyamon (ha vkinek van jobb forrása, lehet számolgatni nyugodtan).[ Szerkesztve ]
-
Most ha itthon tényleg 400 fölé árazzák (rohadjanak akkor meg), sokkal érdemesebb lesz pl. egy Casekingtől (DE) megrendelni (feltéve, hogy az EUR árak sem szállnak el nagyon), ott vám sem lesz, csak szállítás.
-
ha számodra a dupladrága nem elég nagy ugrás, akkor nem tudom mi neked a nagy ugrás ? ha a banán kerülne egyik napról a másikra kétszeresébe, az se érdekelne, mert "a duplázódás az még oké" ?
és itt most nem infláció vs drágulás téma volt, hanem a "mindenkori fizud vs mindenkori vga" árak.... azt mindenki elfogadja, hogy van drágulás (inflácio!), itt a baj h a pécés játszadozás lett irreálisan/aránytalanul drága
mondjuk amióta az nv így elkezdte tönkrevágni a pécépiacot, én konzolra mozdulással reagáltam, szóval NEKEM ez már majdnem a tökmindegy kategória
csak az fáj, h nincs bé terv, miutón a konzolfront is elég bajos....
-
XinAgent
tag
válasz
DanCox977 #276 üzenetére
Yep, és nem csak az alzán, kb sehol sincs semmi. Ezt a kettőt találtam csak fent, az is csak Gigabyte modellek.
Computer Imperiumnál vannak még kész PC-k ASUS valamelyikkel.
Ha kb visszaszámoljuk a többi hozzávalót és rátesszük az összerakott PC prémium árazást azért ez nem sejtet egy 300-350knál drágább 9070XT modellt. -
Woodcutt3R
tag
Akkor az olcsó árak majd 15 óra után jönnek ezerrel?
-
DanCox977
tag
Az alzán még nyoma sincs a 9xxx szériának míg az nvidia oldalról már 1 héttel korábban lehetett látni mindent (az árakon kívűl) vajon most óvatosabbak amiatt?
-
-
Teasüti
nagyúr
Hát mit egy magyar teszt alatt? Az angol vagy német árakat és fizetést?
Én 4070 TiS-t vettem 800 fontért tavaly. Átszámolva nem üti meg a 400k-t sem tavalyi árfolyamon. Ez nincs két havi fizetés a jelenlegi infóim szerint Magyarországon.
Nem értem hol a probléma a 20 évvel ezelőtti középkategóriához mérten.
Mármint oké, akkoriban egy havi fizuból megvetted. Ez tény. De azért nem ugrottak el olyan szinten az árak, mint amennyire beállítják néha. Az életben minden drágább lett azóta a vásárlóerőhöz képest.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Nem túl jó hasonlat. Havi szakosított minimálbérhez képest érdemes hasonlítgatni akkor és most. Amikor a középkat. ennyi volt, akkor emlékeim szerint 100k alatt volt a minimálbér. Drágábbak most belépő és közép szinten, de nem sokszorosa a fizuhoz képest régen és most. A felső kategória, na az egy másik történet.
A high end megvolt másfél havi fizuból akkoriban kb. A mostani high end mennyi havi fizetés jelenleg? Nevezzük az 5080-at high end-nek! Ilyen Titan és dupla GPU-s viszonylatban az 5090 lenne a top end. Az vese árban ment régen is és most is. Ezeket most hagyjuk! -
XinAgent
tag
Érdekes, mert elvileg a Red Devil a drágább kártya.
Én még reménykedek, hogy most írják át az árakat. Nem vágom, hogy mennek ezek, azt sem értem miért nem voltak reggel óta elérhetőek. -
XinAgent
tag
Ejj, kicsit vastag lett a magyar ár. Remélem most írják át a placeholder árakat.
750 GBP-s (360k HUF)-ból 470k lett. Áfa 27% vs 20% és nyilván a britek nem EUsak már így a vám is más lesz, de ez így is jelentős különbségnek tűnik. -
DanCox977
tag
Ti melyik verziót várjátok?
Én 9070 XT Nitro+ ra hajaznék. vagy PC Reddevil.
Szerintetik melyik a nyerő verzió? -
-
DanCox977
tag
Amúgy nem véleményem szerint
Én high refresh rate user vagyok.
Értsd jól: pl egy call of duty black ops 6-ban ,raszterban(nyerserő) magas beállítások mellett nincs konstans 200-250fps (a 360hz -es monitorhoz) a Warzoneról nem is beszélve...Nekem a szemem a felbontásra abszolút nem érzékeny, még a 70 PPI (jelenleg 89) se látom igazából csúnyának, de a frissítési ráta nagyon tudja bántani a szemem, ha alacsony.
-
Anaren91
senior tag
Sziasztok. Ezek a kártyák nem a mai naptól elérhetőek ? Miért nincs még egy bolt kínálatában sem fent?😅
-
doczi89
csendes tag
válasz
DanCox977 #240 üzenetére
Hasonló cipő
Most 9070XT megjelenés előtt adtam el a 7900XTX-em, nagyok voltak a remények na
Nem ez volt az évszázad üzlete, a jelen állás szerint.A lenti válaszok alapján max marad a remény, hogy 9070XT jó áron lesz, vagy sikerül egy kb hasonló árban 5070 Ti-t találni..
-
DanCox977
tag
Nekem 4080 Super Suprim X volt. A fejlődés végett akartam váltani 5080-ra , megjelenés előtt eladtam (kereken 1 évesen) ~538.000 Ft-ért vettem Alzán még korábban.
Az irreális árak végett abszolút lemondtam az 5080-ról, az 5070 ti pedig +10% áron akar -10% teljesítmény eladni, annyira nem buli.Most 9070 XT-t várom.
Szerk: -40%-ér árért -10-15% teljesítmény nekem abszolút jó dealnek hangzik.
Én 1080P user vagyok (kihalt faj 2025-ben)[ Szerkesztve ]
-
Csandi
őstag
TV-ben oké (bár Samsungot nem szeretem, ahogy a gariztatáshoz meg szervizhez állnak, nem szivesen adok nekik pénzt, és az összes QD-OLED panel az övék) de monitorban azért nem akartam mert sokkal kényesebb a felülete mint a WOLED, és nem akarok hímes tojásként bánni vele, hogy ne kerüljön rá semmi folt ami vagy lejön vagy nem, meg ha ráesik a fény pont akkor a fekete meg lilás lesz. WOLED bőven jó nekem, pár éve már csak OLED TV-im is vannak.
-
aginor
veterán
Pedig nem akartalak meggyőzni, csak tisztába tenni a dolgokat.
Érdemes több címet is kipróbálni, és lehetőleg normális HDR minitorral, ami vagy sokzónás miniled vagy OLED.
Amennyiben OLED monitorban gondolkodsz, érdemes QD-OLED-et nézni, és lehetőleg olyan modellt, ami nem csak HDR-ben tudja a "magas" fényerőt.
Én nagyon vártam ezeket a kártyákat (mind az 5070-eket, mind a 9070-eket), de jelenleg igazából egyik sem győzött meg, hogy cseréljem le rájuk a 4070-et. Ez a mostani generáció valahogy nem áll össze. Drágák, nyűgösek, sok a háklijuk, stb.. Ha az árat nem nézem, akkor az 5070Ti a szimpatikusabb, de horror áron mennek. Ha az ár is szóba jön akkor vagy egy 4070ti super, vagy a 9070xt néz ki jobb választásnak. Ugyanakkor én most mindenkit arra bíztatok, hogy várja meg legalább a nyarat, hogy az árak és a készletek rendesen beálljanak. -
doczi89
csendes tag
4k-s kijelző esetén mi lehet a jó választás 5070 Ti, vagy a 9070XT?
5080,4090 nem pálya annyit nem szánok rá, 7900XTX-em volt, ahelyett keresem az utódot. Nagy reményem volt a 9070XT, de tanácstalan vagyok a tesztet látva. 4080 Super a last gen miatt nem tűnik jobb vételnek
Köszi
-
normális játékban ott a screenspace reflection fallback-ként a padlón.... mert AZZAL megy értelmes sebességgel mindenféle AI nélkül a játék, akár egy 5090esen is!
... de nyilván lehet hozni még pár NV által szponzorált címet, ahol RT nélkül vállalhatatlan a kép/grafika
ne tegyünk már úgy, hogy RT nélkül vége volt világnak és nem tudott tükröződni a padló, tripla ennyi FPS-el, felébe kerülő videokártyákon
enjoy the NV era!
[ Szerkesztve ]
-
dannyl
addikt
Ha most kéne vennem, akkor 4090-et vennék (ha találnék "jó" árban). De nyilván az azért jóval drágább, mint ezek, de azzal nem kell nézegetni semmit. Jó pár évig kiszolgál. Tesóm szerzett egyet még 650-ért 1 hónapja. Nekem mondjuk az enyémhez képest +280k-t nem ért meg.
Szerk.: vagy akkor egy 4080 (super) - t.
[ Szerkesztve ]
-
Findzs
addikt
Nekem is ugyanez járt a fejemben. Hasonló korúak lehetünk
Egy 10+ éves konfigon vittem végig a legutóbbi Doomot teljesen jól kinéző high beállításokkal.
Nemhogy 300 -at de még 100 ezret sem adnék érte
Mondjuk a Dark Age -et már nem biztos, hogy egyáltalán el fogom tudni indítani[ Szerkesztve ]
-
Csandi
őstag
rossz link sorry. küldömNa sorry a 9070 XT Nitro+ -t elnéztem, az csak a sima 9070 890 EUR-ért.
Itt vannak XT-k:
[ Szerkesztve ]
-
Csandi
őstag
Na jó, akkor meggyőztél hogy probáljam ki modern címeken is, egyébként is OLED-en fogok játszani (még készül a gép) akkor ránézek RT-re is. Habár akkor valszeg nem AMD-t kéne venni
de még továbbra is vacilálok, igazság szerint nem akarom nézegetni, hogy most akkor mi, hogy fut el, csak az nV-nek se akartam pénzt adni a mostani mutatványuk után, meg ez az AMD is ár/érték bajnok lesz, de lehet akkor marad az eredeti 5080 vagy max 5070 Ti elképzelésem.
-
aginor
veterán
Az egy korai fecske, és nem titkoltan a tükröződésekre megy rá (mint pl a Control anno). Ezzel a dologgal már a Controlnál is bajom volt, mert elviszi az egyszerű júzert abba az irányba, hogy erről szól ez a dolog, holott ez csak az egyik lehetőség, amit lehetővé tesz. Ami számomra legalább ilyen fontos, azok az élethűbb árnyékok, de leginkább az életszerűbb bevilágítás (ez utóbbit annó a Metróban tapasztaltam meg elég korrektül). Az egész trükközés eredménye az életszerűbb látvány/élmény, ami szerintem azonnal látható, és nekem sokat dob a látványon. Az a baj, hogy ezt képeken átadni egyáltalán nem lehet, videón is csak mértékkel. Tapasztalatom szerint akkor lehet ráérezni, ha benne vagy a cselekményben, és a mozgásod hatására kialakul a benyomás, mert nagyban emlékeztet arra, amit a való életben is megtapasztalsz.
Seangaijin #209: most leginkább semmit. Én kivárnék, hogy ha rendeződik mindkét oldalon a készletezés, akkor milyen árra állnak be a cuccok. Ugyanakkor ha muszály most választani, akkor 9700. Újabb technológia, RT-ben jobb, fogyasztásban job, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Csandi
őstag
Ha valaki Ausztriában lakik vagy van kontaktja, vagy mailbox-a ahova tud rendelni országon belül, akkor a mylemon.at -n már elérhető több Sapphire, XFX, Asus, Gigabyte 9070 XT, 780-960 EUR között. (náluk 20% az áfa)
A Nitro+ 890 EUR.
Legit oldal én is most kerestem rá, nem ismertem.[ Szerkesztve ]
-
Jó lett az új széria, de jól látom, hogy ha a 3080 10G-t cserélném, akkor még mindig kb a 7900 XTX maradt 4k-ra, mint alternatíva?
(nem bízok az új konnektorban, úgyhogy az új nVidia széria kilőve)
-
aginor
veterán
válasz
GodGamer5 #134 üzenetére
Itt hagyhatod, de ez így ebben a formában csak trollkodás, nem több..
Ha az FG eredményt kivesszük a fenti képletből, akkor ugyan átlag FPS-ben jóval lassabb, de minimumban pont ilyen arányban gyorsabb a 9070. A magam részéről már évek óta a minimum értékeket figyelem mindenhol, mert az csapja szét a játékélményt. A FG eredményeket pedig akkor lesz majd értelme megnézni ha és amikor megkapja a támogatást rá a 9070 is. Ha nem kap ilyen támogatást, akkor persze megint relevánssá válik. -
Yutani
nagyúr
280k-ért el is gondolkodnék az XT-n. De azért szomorú, hogy egy 70-es kártya ennyibe kerül, ennek 200k körül kéne lennie.
-
Puzzony
tag
válasz
Seangaijin #209 üzenetére
Többnyire semmit. Ha teheted várdd meg a következő AMD generációt/Nvidia refresht (Super-ek). Ha most kell mindenképp, papíros árértékarány szerint 9070xt vagy 5070 ti.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Seangaijin #209 üzenetére
Attol fugg mennyi arban a kulonbseg, ha erdekel az RT/felskalazas akkor 9070XT, ha nem akkor 7900XTX.
-
Seangaijin
senior tag
Azt mondjátok meg, hogy akkor mit vegyek?
7900xtx vagy 9070xt? -
aginor
veterán
"Ez csak tükröződés." - ha ezt mondod, akkor nem érted a lényegét, és nem is hiszem, hogy élőben megvizsgáltad volna a kérdést. Ettől függetlenül mindenkinek szíve joga nem használni, de most már egyre több az olyan játék, aminél nem kikapcsolható (pl: Metro Exodus, Indy), tehát jól látszik, hogy terjed a technológia, emiatt szerintem fontos egy-egy kártya ilyenirányú teljesítménye is.
-
pluhi
tag
Az AMDtől kapnak preview drivert a tesztekhez, szerintem eleve nincs is választásuk, mivel tesztelik. Egy verzió van ami működik, az a 24.30.31.03. A régebbi driver az a régebbi kártyákra vonatkozik valszeg.
TomsHW: "We're running Windows 11 24H2, with the latest drivers at the time of testing. We used AMD's 25.2.1 drivers for the 7000-series GPUs and AMD's preview 24.30.31.03 for the 9070 cards" -
GreatL
őstag
Köszi hogy a játéklistán régebbi címek vannak. Így 3 címnél is sikerült megnéznem mire számíthatok. Egyes teszteknél összesen 1 darab címem volt meg, de volt ahol nulla darab volt ez a szám 2 darab jövőbeni beszerzendővel.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az elmúlt években nem volt igazán sikeres az AMD a GPU piacon, idén ezért a középkategóriára helyezi a hangsúlyt.
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- 3D nyomtatás
- Gitáros topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest