-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #97709 üzenetére
Azt csak pár mérés kedvéért SEPpenteném meg. Egy ekkora kinövés elég bosszantó lenne rajta állandóan szerintem. A legnagyobb kihívás persze a bekatéterezés a flow-hoz, ami persze végképp használhatatlanná tenné a mindennapokra, és valami széplélek ettől triggererlve tutira erőszakot követne el ellenem elébb-utóbb. Will verbálisan már terméket farigcsál belőle (9barista és SEP), ami szerintem több okból is életképtelen. 1. annyi megrendelése van, hogy az elkövetkező években nem lesz egyetlen percre sem ilyesmire. 2. eddigi tapasztalataim szerint a manipulálása a cuccnak viszonylag szűk határok közt működőképes, amúgy meg fasza espresso-t rottyant stabilan. Egy prototípus ezzel együtt is izgalmas lenne.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #97727 üzenetére
A nyomás maximumát nem tudod befolyásolni (csak ha rugót cserélsz), de kíváncsi lennék a profiljára. Igazából sokkal jobban érdekelnek a hőmérsékletek. Amúgy kézbevéve, a középső rész adja magát farigcsálásra. Most néhány cimbi rendelt, amit együtt hozunk el és kértem Will-t, hogy egy optikai selejtes középrészt dobjon még a csomagba. Egyelőre azt se tudja fiúevagylánye, annyi dolga van.... Will see... Nem akarok szép megoldást, csak működőt, ami roppant egyszerűen kivitelezhető kell legyen, mert kevés az időnk rá. De Will nagyon támogatná, ha a Back to the Moka Pot után leforgatnánk a 9B-vel a Moka Pot Strikes Back-et...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #97772 üzenetére
Ezt is idéztem/linkeltem már pár helyen asszem. Talor Browne Tim Wendelboe egykori head roaster-e. Pár éve saját biznicét viszi (és tavaly vett Loringot).
A kávépörkölésről mondta:
"The thing I was really disappointed to learn was that even at the top, there is no known knowledge, only trial and error. Everyone, even Tim, is kind of bumbling along in the dark, looking for the light switch. It bothers me to see people be looked up to so much when it’s all so unknown. The things I do know are: if your raw coffee is delicious, it’s actually pretty hard to fuck it up."
"Kijózanító volt látni, hogy még a csúcson is menniyre kevés a bizonyosság, csak próba és szerencse" (m.j.egzakt tudomány :-)). Mindenki, még Tim is, csak bóklászgatva keresi a villanykapcsolót a sötétben. Zavarbaejtő, hogy mennyire felnéznek emberekre, pedig minden totál képlékeny. Egy dologról viszont meg vagyok győződve: hogy ha a nyers kávéd finom" (mj: jó minőségű), "akkor azt meglehetősen nehéz elkúrni."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz otamas #97902 üzenetére
Sok mulik az orles sebessegen/fordulatszamon is. Itt volt nehany honapig egy Kafatek Monolith Flat (extrem, egyadagos orlo Seattle-bol). Lassu, de halk, tenylegesen 0 pangoval. Jok ezek a prioritasok egy otthon hasznalatos orlonel.
Robot update: a szallitmanyozo kezeben az ügy. A Robotok meg nem, de gondolom ma vagy holnap mar igen. Onnet 5-6 nap.
Blogmelleklet:
Addig is a ma reggeli robotolasom eredmenye: Pro800-as referencia szurkevel (totalis megfeleteteshez, meg finomabbra kell orolnom, es az elejen jobban osszpontositanom).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97918 üzenetére
Ezt a videót ki csinálta? Csak az "InShOt" pecsét miatt kérdezem, mert azt látom, hogy a Te csatornádra van feltöltve. Üresöblítésnél/kávépárna ellenállása nélkül nézték a hőstabilitást egy percen át? ez alapján a videó alapján gondolod azt, hogy "egy nagy halom szar" az egész? Annyi idő alatt lejön - hasra ütve - fél liter víz. Egy dupla eszpresszóhoz meg szükség van max 60g-ra.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz freaghill #97920 üzenetére
Ez nem egy track-elt küldemény lesz. Van egy magyar "kis" szállítmáynozó cég, akikkel már Amerikából, Taiwanról és Hong Kongból is hoztunk árut. Nyilván megvannak a külföldi partnereik. A Decent-et pl 1000 Euro helyett 80e ft-ért hozták haza. Ennyiért szívesen lemondok a követhetőségről :-).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97943 üzenetére
Kérlek magyarázd el! Tényleg nem jön le. Én azt látom, hogy egy darabig tartja, aztán dulván el kezd esni a beállított értékhez képest.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #97944 üzenetére
Ez itt - bevallom - nem egy Eagle one:
https://vimeo.com/461583785/b1f278cde0
De ugye a víz dől belőle, mint minden rendes kávégépből kávépárna nélkül, és nem győzi fűteni a hektónyi vizet a szegényke. Üresöblítéssel hőstabilitásra következtetni szerintem olyan, mint lökhárító, bekapcsolt biztonsági öv és légzsák nélkül falnak durrantani egy autót és utána ítéletet alkotni a biztonságáról.
A Eagle One-t nem ismerem. A Hoffmann-t személyesen. Nem az a figura, aki ekkora öngólt lenne képes rúgni a saját kapujába.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97945 üzenetére
"Mint tudjuk, ez egyáltalán nem lehetséges."
Szerintem törvényszerű. Gondolkozz el rajta, miért az! Nem annyira bonyolult.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #97924 üzenetére
Ja, én is ezt gondoltam eleinte, mármint, hogy fingja sincs a tartalomról és csak a nevét adja hozzá. Oszt lóf@szt. A csóka szügyig benne van a fejlesztésben és ábszolúte érti, hogy mi, miért, hogyan történik a gépen belül. És nem kevés ötlete is van. A Smart/Cremina review kapcsán is meglepett pár dologgal. Szóval lehet őt rugdosni, de aki JH-t nagy hülyeségen akarja rajtakapni, annak b@szottul fel kell kötni a gatyáját. Sőt, ha hülyeséget talál mondani, akkor pünkt ő az, aki kihoz egy videót saját baklövésének helyreigazítására. Volt már rá példa.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97951 üzenetére
"Úgy látom, hogy már csak Te nem érted, hogy mi itt a probléma. Nem az üres csapolás alatti hőstabilitás!!!"
Elolvastad az utolsó válaszom? Törvényszerű, hogy ilyen gyorsan áll vissza a beállított hőmérsékletre. Ha elgondolkodtál volna, Te is rájöttél volna. Sokkal többet tanulnál, ha Magad jönnél rá. Adjak fogózót? Pont az üres csapolás alatti szabadesésből (mármint, hgy miért történik) kéne rájönni, hogy miért áll helyre a hőmérséklet aztán ennyire gyorsan. Látod, mindenki arra vár, hogy Te találd ki, hogy az nagy kupac szar, mitől kapja össze magát ilyen eszeveszettül gyorsan. És ez a "megélhetési" tanácsadó kávésceleb miért "hazudik" ilyen szemérmetlenül az arcunkba. A Föld pedig nem lapos, és ezt az Armstrong is látta, mert eljutott a Holdra. Miért népszerűek az összeesküvéselméletek?! Miért egyszerűbb egy Simonellinek hazudoznia tanítania egy pidet, amikor annál sokkal egyszerűbb jól megcsinálni. Meg is csinálta. Jól (szerintem). Na, én egy türelmes ember vagyok. Várom a megfejtést. A Hoffmann meg hiszi-nemhiszi, kurvára ért a gépekhez. Nemcsak a reklám miatt van rá szükség.
Szerintem, már csak Te nem érted, miért történik mindez... hmmmmm.....gondol-gondol.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97955 üzenetére
Dehogy vagyok felsőbbrendű, csak Te akarsz annak láttatni. Egy ürescsapolásból megállapítottad, hogy szarkupac és nem kávégép. A Hoffmann meg hazudik, mint a vízfolyás (hehe). Mint a vízfolyás, érted?
Na, JH épp a napokban tette ki a videóját az Eagle One-ról, amiből, ha az ember végignézi tök érdekes dolgokat tudhat meg. Ha nyitott/azt gondolja, hogy nem mindenttudó (alternatív), akkor még akár tanulhat is belőle.
Szerintem a megfejtés egyszerűbb nem is lehetne, nem kell túlgondolni (manipulált pid). Amíg folyik a víz az első 60-80-100 (tökmindegy mennyi) gr után zuhanni kezd a hőmérséklet. Tökéletesen mindegy is, hogy mennyit, mert ábszolúte irreleváns. Ha ott a kávépárna, stabil lesz mint az atom, nme másért fűtik a fejet. Aztán megállítod a csapolást és a hőmérséklet elképesztően gyorsan magára talál. Tényleg gyanús ez? Gondolom (ez tényleg csak feltételezés részemről, mert fingom nincs róla), a szonda a fejben úgy van elhelyezve (ha nem futóbolondok reszelik a gépeket a VA-nál), hogy a fém hőmérséklete a lehető legkevésbé hamisítsa meg az adatot, hogy a tényleges víz hőmérsékletét mérhessék. Megint csak fingom nincs, hogy milyen átmérőjűek a járatok a fejben, illetve amikor megállítják a csapolást, mennyi kb 80 fókás víz marad a 4000g-os 90 fokra fűtött fejben. Feltehetően 80g-nál nem sokkal több. De az is lehet, hogy 150-vagy 200, bár ezt már egy pöttyet soknak találnám. Na, ha a 4kg-os fejet kíméletlenül folyamatosan hőmérsékleten tartják, akkor mekkora esélye van a töredéke mennyiségű 80 fokos pangó víznek nem 90-re melegednie pillanatok alatt? Hát szerintem nem sok. Mondhatni semmi.Szerintem ennyire egyszerű ez a matek. Szerintem ingoványos terepre téved az, aki egy mobilteló videójából kíván diagnosztizálni egy kávégépet.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97962 üzenetére
Egyáltalán nem hihetetlen. Akkor tudod, hogy milyen felépítésű a fej, igaz? Mennyi a pangó víz benne, amikor megállítod?
Miért a gőz halmazállapot? Mert e fej/ a pid sokkolva van az átzubogó víztől és nem győzi melegíteni a fejet. A mért ponton 80 fokosra esik a hőmérséklet, közben meg ezerrel fűt a fej, merthogy nem győzi. De konkrétan leszarom, hogy mit csinál üresöblítésnél, mert tökéletesen irreleváns. Hőstabilitást, valószerű körülmények közt várok el. Szerintem pontosan tudod, hogy mi a pálya, csak nehéz elfogadnod.
Egyetlen kérdés van csak amire, ha Te kellőképpen szétborítottad a gépet választ adhatnál, hogy hol fűtik a fejet, és hol mérik a víz hőmérsékletét.
De a lényeg: ha a gép normál üzemben van, azaz a kávépárna megfelelően visszafogja az átfolyást, akkor meggyőződésem, hogy megfelelő stabilitású hőmérsékletet tud ez a gép is, mégpedig azért, mert ez egy 4kg-os fűtött fejjel egyáltalán nem kihívás jól megcsinálni. Sokkal nagyobb valószerűtlen adatokat szugeráló, könnyen tettenérhető, hazudozó pidet kókolni.
Rákérdezhetek? Ha az alapján szarkupacoztad le, mert szerinted a max hőmérséklet nem mehet 90 fóka fölé (mert rendesen simán fölé kéne menjen leállás után közvetlenül), akkor erről nem vitatkozom Veled. Ebben igazad van :-). Tökéletesen életidegen körülmények közt "tesztelve" a gépet. De ebből arra a következtetésre jutni, hogy kávét készítve vele (arra tervezték, meglepődnék, ha nem erre vennék) totál imbolygó hőmérsékleteket produkál, na az egy nagyon rövid vakvágány. Aki pid-en beállított 90 fokos vízzel akarja elmosni a csepptálcát, az garantáltan csalódni fog. De gyanítom nemcsak ennél a gépnél.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #97973 üzenetére
Na fasza, akkor kezd mindenki visszahűlni. Csak annyi szerintem a lényeg, hogy izgalmas lenne normál körülmények (normál átfolyás, nem hőmérsékletileg széjjelhajtott fej) mellett kávéval is méréseket végezni. Én az első szériás gépeknél hallottam ilyen olyan problémákról. De az, hogy kávégépek nem szénnétesztelve jelennek meg, az önmagában nem újdonság. A konstrukciós hiba az nekem mindenképp meglepő lenne.
-
Kávé Kálmán
tag
Casino Mocca teljes telemetria.
Érzékenyek lapozzanak! Az maradjon, akit érdekel egy vén magyar rugós kávégép feje mérés és kávéhúzás közben.
Összetettem a Casino Mocca fejét, és végrehajtottam egy transzplantációt (a Pro800-as fejledobással győzött). Így néz ki egy hisztorizáló :-) nyomás/flow és hőmérsékleti profil:
A max nyomásértéket már régebben bemértem (3,8bar körül, előáztatástól függően) a hőmérőt a hengertérbe csak most legóztam össze. A 2. szenzor a fejhőmérsékletet logolja.
Most azért került elő, mert hajtottak bele egy erősebb rugót pénteken, de sajnos elszámoltak magukat és előbb összeülnek a hurkok, mint szabad lett volna :-(. Ez az eredeti.
Azt gondolom, valami hasonlót lenne érdemes hőméréshez összetenni a VA T3-ra is, hogy kiderüljön hazudik-e a Hames Joffmann. Az üresöblítéses mérések sajnos nem sok releváns adatot produkálnak.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz freaghill #98067 üzenetére
:-) Egy másik perverzió akkor.
Casino Mocca vs. dupla rugós modern dugattyús fej (Profitec Pro800, Pull Espresso Machines, VA White Eagle/Athena Leva ésatöbbi). A flow a shot első felében tökéletesen illeszkedik. Ne kérdezzétek az ízbeli különbségeket! Ennyi kávét nem lehet túlélni. Szecskából (kiválogatott töredék/vegyes szemek) "főzikélek".
Olyan egy kicsit, amint amikor a Kékestető a Mont Blanc árnyékába kerül. Mindkettő eszpresszót csinál. Kicsit másként. Ez nem a magyar narancs a Tanú-ból! De azért nem adtam fel, hogy készüljön bele egy 5-7 bar közötti csúcsnyomású rugó.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz norby_42 #98077 üzenetére
A fejatultetes meglehetosen egyszeruen, mert a negy eredeti csavar poziciojahoz, minimalisan kellett a furatokat a CM-en tagitani. A dippercso menete ugyanaz volt. A 3,7-3,8 engem is meglepett, de ugye 58-as fejről beszélünk. A kisebb átmérőjű rugos gepek fejei 4,5-6,5 között szórhatnak.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #98082 üzenetére
Ez egy 1991-es CM, de az is már 30 év ugye. A rugok sem orokeletuek... Gyengulnek idovel
-
Kávé Kálmán
tag
Óhhh! Szabad? Nagyon szívesen. Ha megjött a Robotod, majd kirándultasd meg. Azért ne légy csalódott, ha nem ugorja meg a 7-et. amúgy meg a Faemina, az Olympia Club és a La Peppina se tudja, és mégis fasza eszpresszókat tolnak. A 3,7 CM-től viszont már közelebb van a kotyesz nyomásviszonyaihoz :-), mint a tankönyvi - amúgy nem kőbe vésett - 9 barhoz.
-
Kávé Kálmán
tag
Hejhó!
A szállítmányozó mára, legkésőbb holnapra jelezte a Robot-inváziót. A klasszikus eset tűnik legvalószínűbbnek, azaz a pörkölési nap lesz ezzel is megkancaficézve. Aki kávéra váltaná az 5000 kedvezményt (150e a kiskerár), az dobjon mail-t holnap hajnalig lehetőség szerint. 2 x250g tetszés szerinti kávé (mindegy melyik). Hahajnalig nem fut be, akkor is lesz kávé, csak nem biztos, hogy mindegyikből marad. Aki nyerskávéra váltaná, az 3x300-al kell kibéküljön. Ha minden szépen lefut holnap (Robotok megérkeznek, dijbekérők ki-, utalások befutnak, túlélem a pörkölési napot és visszaérek időben a futároktól, akkor a GLS fogja kivinni a motyókat csütörtökön. Ha valami megcsúszik picit, akkor is be kell fussanak mindenkihez péntekig. Aki személyeskedni akar, azt is örömmel veszem, de az üzem jelenleg sajnos nem látogatható, lehozom a bejárathoz. Kérlek Benneteket, hogy mail-ben üzenjetek! Kösz szépen! Gábor -
Kávé Kálmán
tag
Nap végére estek be. A GLS-re már nem fértek rá. Aki azzal kérte, annak holnap megyen ki a robottya (https://vimeo.com/463468615/e9f1b312a0)
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Flair vs. ROBOT: mindkettővel meglehetősen sokat foglalkoztam. Nemcsak kávékészítés de tuning/kiegészítők kapcsán is, úgyhogy megtartom a véleményem egyelőre magamnak, mert nagyon kíváncsi vagyok az user-ekére. Nem szeretnék senkit befolyásolni. Azt hiszem, van 1-2 ember, akinek már mindkettő ott figyel a pultján, ez pedig különösen kíváncsivá tesz. Nagyon jól pariba állítható amúgy a két cucc annak ellenére is, hogy más-más területeken csillognak, ami innentől az egyéni preferenciáktól teszi függővé, hogy kinek melyik az igazán bejövős.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #75655680 #98429 üzenetére
Én papírt csak a felsőszűrők/vízterítők tisztántartása miatt használok kávégépeken. Itt ennek nincs értelme: kézben ellötybölöd. Vízterítésén sincs mit javítani a Robotnak szerintem, default hibátalan (ha ellötybölted rendesen a felsőszűrőt), egy 58-as átmérőjű vízoszlop :-). Amúgy való igaz, egy Aeropress szuro, akar 8-10 kort megtesz.
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #75655680 #98655 üzenetére
Én 16-tól 20-ig játszottam vele, de 10-től felfele működnie kell a user manual szerint. Azonos dózis mellett logikusan ugyanaz az őrlemény kell mint minden egyéb 58-as géphez, ha eszpresszót akarsz vele készíteni. Onnantól már ízlés dolga, hogy merre térsz el egy árnyalatnyit, vagy kettőt.
-
Kávé Kálmán
tag
Csak kiontott beleken és szétloccsantott agyvelőn edződött kávéfanatikusoknak!
Fejtranszplantáció mélyaltatásban. Valszeg több napon át tartó művelet lesz, mert a support (Charles a Decent-től) vmelyik amerikai időzónában van.
30 perec (ennyi volt ma rá) alatt a bontás kezdetéig jutottam.
A normál upgrade-nél rögösebb lesz az út, mert John azt hitte, hogy 1.1-es Decent Pro-t adott el nekünk anno. Amikor szétborítottam, akkor derült ki, hogy 1.0 valójában, úgyhogy még utólag küldött egy zsák alkatrészt, amit ki kell cseréljek. Két hónapja keresem az idejét, hogy nekilássak. Ha ezen a héten nem sikerül, akkor csúszdára kerül a projekt 2 hónapra...
-
Kávé Kálmán
tag
DECENT Pro 1.0 kibelezés és bebelezés, 1.3-asítás projekt videón. A paciens jól van és a műkedvelő "kávégépszerelőt" sem viselte meg nagyon a dolog . Vigyázat, korhatáros (hardabbkór hardkórabb)!
-
Kávé Kálmán
tag
A group head controllert (GHC) kuldte el nekunk a gyarto (John Bucknam) az osszes amugy egyeb cserelendo alkatresszel. John orul a Smart Espresso Pofilernek (SEP) és fejlesztjuk a Decent verziot, aminek ugye akkor van ertelme, ha bele lehet manuálisan nyulni a "dolgokba". Erre a GHC-val nyilt lehetoseg. Ezert megkaptuk egyreszt a szukseges alkatreszeket "regi" gepunk atalakitasahoz es jelentos diszkonttal hozzajutottunk egy aktualis gephez is. Kell egy legyen az app programozoinal es nalunk is a teszteleshez.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Flashback #99682 üzenetére
Már John akart hozzám küldetni Bécsből véres torkú Decent-et. Azt még hárítottam. Ma írtam neki, hogy ez az átalakítási projekt is az általa állított csapda volt, hogy megugrom-e. Csak röhögött. Valahol totál értelmetlen egy 1.0-ás átszerelése 1.3-á. A gép 25-30% csere. Tökéletes alkatrészek maradnak most kosárban :-(. Az átalakító kit 1300 netto USD-be került volna + a munka + a kockázat, hogy valamit tönkreteszek.
Én meglepődtem, hogy kávé folyt belőle elsőre és nem a füst szállt fel. A létező legkomplexebb kávégép, amit eddig csináltak.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SteelCowboy #99689 üzenetére
A GHC (group head controller) végleges verziója a közelmúltban került rá a Decent-re. 5 dedikált gomb van rajta (espresso, gőz, meleg víz, fejöblítés és középen az ezen funkciókat leállító gomb). Ezen kívül a peremen körbe, az ujjunkat húzva módosíthatjuk a nyomást/flow-t. A SEP-ben az Általad is felsorolt gépek (meg más eszközök) natív profiljait tároljuk el. Ezek bármikor referenciaként berakhatók "sorvezetőként", azaz manuálisan lemásolhatók tetszés szerint a Decent-tel. A Decentben programozott/rajzolt, ha úgy tetszik "szintetikus" profilok vannak. Amúgy John szorgalmazta az egész cuccot, mert 1. neki nyilván minimál melóba kerül 2. megszólít még egy kört és ezzel szélesíti a potenciális vásárlóinak körét. 3. Nekünk meg remek marketing, hogy minden Decent tablete előtelepített, SEP-pel tényleges mintaprofil könyvtárral kerül eladásra. Meglátjuk kinek, mit hoz a konyhára :-).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SteelCowboy #99754 üzenetére
2-3 hét múlva jön az új release, abba rakunk már néhány mintaprofilt. A Leva, a dupla és szimpla rugós modern rugós karos, a Faemina és a La Peppina jut így most eszembe.
Manument: Francesca a márka arca roppant barátságos csajszi. Milánóban meglátogattuk egymás standját. Jócskán 3 ezer felett lesz a gép ára :-). Már nem emlékszem mennyivel kell szorozni. Svejcibicska.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SteelCowboy #99754 üzenetére
"Egyébként ha valaki vesz tőled egy SEP-szettet az aktuális gépéhez (bármi is legyen az), akkor ő is megkapja a SEP-pel ezt a mintaprofil-könyvtárat?"
Áááááá! Elfelejtettem egy rendkívüli mintaprofilt, ami szintén "megszülődhet/kirakódhat" karácsonyig: 9Barista.
Ehhez be kell futnia még tőlük a megfúrható középrésznek (1-2 hét), amit remélhetőleg nem forgácsolunk tönkre, megtűzdeljük a szenzorokkal, ráalkasztjuk a SEP-et és kész :-). Milyen egyszerű ezt leírni. És mennyivel bonyolultabb lesz mint a Leva meghekkelése.... De coming...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #99859 üzenetére
"Igen, pontosan úgy befolyásolja a lefolyást az előáztatás, mint bármilyen más gépnél. Ugyanazzal az őrleménnyel, ha nekifekszel és egyből felküldöd 9 barra, akkor be lehet fullasztani, de ha szépen előáztatva, és egyenletesen növelve érjük el, akkor szépen lejön.
Ehhez képest a hőfokot elhanyagolhatónak érzem, mint tényezőt, de leszögezem, hogy ez csak megérzés, sosem próbáltam.
Rá kellene akasztani Kávé Kálmán SEP-jét, és megnézni 10-10 egyforma shotot 95 fokos és 100 fokos vízzel."Ezt nem vállalom, de van az un. cold presso, amit Andrew, a Flair termékfelelőse hájpolt kb 2 éve. Eszpresszó szobahőmérsékletű vízzel. Emlékszem sokkal finomabb őrleményt kívánt. Ezt ugye kevés géppel lehet eljátszani (Flair, Robot vagy a nyitott bojleresek közül a Strietman vagy a Caravel, valszeg a La Peppina is tudja). Na, ezt most eljátszottam a megSEPpentett Robot-tal rugós dugattyús profilt mímelve :
Csak a hőmérséklet különbözött (a szürke/szürke a 20 fókás, előmelegítetlen, a piros/barna a 100-as előmelegített verzió):
20g őrlemény, 80g víz (mindkétszer 20g-ot tartott vissza a párna, azaz 60-as shot jött le). Látszik, hogy a szobahőmérsékletűnél már az 1 bar-os előáztatásnál kifolyt 10-12g. A eszpresszó hőmérsékletnek megfelelő hőfokon a kávépárna ellenállása lényegesen nagyobb. Nyilván az őrleményrészecskék jobban megduzzadnak/zárnak. Ez a hatás egy olyan szituban, ahol a felső szűrő, effektív határolja a megduzzadást, fokozottan jelentkezik. A Flair-nél és a Robotnál max megemeli azt. Lehet tovább agyalni a kérdésen. Ha egyszer, kevésbé vérzivataros időszakban Balázsnál összejön a tél végén/tavasszal emlegetett manuál teszt, akkor nagyon szívesen adok hozzá mindent, amire szükség lehet.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #99909 üzenetére
Ja, ez is egy opció. És itt akkor állati izgalmas kérdés, hogy egy őrleményszemcse hogyan dagad, mint egy lufi vagy mintha felnagyítanánk arányosan minden irányban. Hajlok afelé, hogy az előbbi. Az, hogy magasabb hőmérsékleten több CO2 oldódik ki azonos kávéból és őrleményből az egészen logikusnak hangzik. A rugós szaki viszont már 3 hete azzal nyaggat, hogy mikor teszem össze a Casino Mocca fejet az új, combosabb rugóval. A régi ugye 3,54 bart tudott. Úgyhogy most az volt soron. Már melexik a Profitec/Keripar kombó.
Aztán ráküldök a Decent-re 2-2 húzást a lehető legnagyobb hőmérséklet tartományban. Az egyik pár felsőszűrőhöz érő száraz, tömörített, a másik párat réssel a felsőszűrő alatt.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #99908 üzenetére
2 kiegészítés még:
1. Szerintem az őrleményszemcsék a legkevésbé sem gömb alakuak szárazon
2. Annak, hogy a világos pörkölést finomabbra kell őrölni, hogy minden egyéb változatlan alapon hasonló ellenállású (persze 2 dolog változik!) kávépárnát kapjunk, abba belejátszik a sötét pörkölés porózusabb szerkezete is valszeg.Nem vitatva a kioldódó CO2 nem jelentéktelen hatását persze.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz verti1 #99914 üzenetére
A "sejt" itt képletes, nem tudományos nyilván. Szóval azért imádom a fórumokat, mert amikor ütköznek a nézetek, más perspektívából is meg lesz világítva valami, akkor meglehetősen sokat lehet okosodni. A CO2 kioldódásának különbözősége pl nekem egyáltalán nem fordult meg a fejemben, pedig "józanparaszt" kategória. Hajrá! Mehet a brainstorming tovább!
Tuning vs originál CasMo fej. A 3,54-et majdnem sikerült 5 bar-ra feltornázni.
Az ideális adag nyilván lejjebb kell menjen. Az a 150% alatti brew ratio amúgy fasza risztrettót eredményezett "csak".
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #99920 üzenetére
Ezt úgy értettem, hogy a brainstorming meg a kollektív tudás az nem egy elvonatkoztatott hüleség.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Honor Magic V2 - origami
- Programozásról_szubjektíven
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2024 - a visszatérő
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vallás
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest