Új hozzászólás Aktív témák

  • verti1

    tag

    Egész biztos, hogy van hatása ahogy látszik a te tesztedből is. Nyilván a dolog nagyon összetett és nehéz adott esetben kimutatni, hogy pár fok eltérés milyen hatással van a lefolyásra. Szerintem inkább van köze a CO2 kioldódáshoz kint pusztán a szemcsék megdagadásához. Hidegen kisebbek a hézagok az összetömörített pogácsában, melegen pedig ahogy megdagadnak eltolják egymást és nagyobb lesz az áteresztő képesség. Sok apró gömb kontra egymás mellett kontra nagyobbak. Pont fordítva kellett volna történnie mint a tesztedben. Amikor a CO2 elkezd kiválni a szemcsékből akkor kitöltik a teret a szemcsék között és lassítják a lefolyást. Sötétebb friss kávénál nem kell annyira finomra őrölni, lassan jön le, sok a crema. Sőt ha nagyon friss akkor a rengeteg CO2 akkor szinte szét túrja a pogit azért olyan kevésbé szép a lefolyás, táncol össze vissza egy nyitott karnál. Ugyan ezekkel a beállításokkal egy világos kávé kávén “átesik a víz”. Ezért is van, hogy a világos kávéknál fontos a nagyon jó minőségű őrlő, hogy a szemcsék minél egyformábbak legyenek. Sokkal nagyobb szerepe van a pogi homogenitásában. Az előáztatás is hosszabb, hogy segítsen felszabadítani a CO2-t. Itt van két cikk is a témában:

    [link] [link]

Új hozzászólás Aktív témák