- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Crypto Trade
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Aliexpress tapasztalatok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux - haladóknak
- Videó stream letöltése
- Windows 11
- SkyShowtime
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
hát, szerintem ha az egyiket használtad sokáig (fél év?), meg a másikat is, aztán esetleg együtt a kettőt, akkor lehet mondani valamit. már ha a kávé stabilan hasonló/ugyanaz volt közben. akkor van érdemi tapasztalat. a megkaptam két hétre tesztre szerintem inkább félrevisz, mint hogy beszédes legyen, mert állatira felnagyít minden különbséget. finomabb x kávé, akkor már meg is van a megfejtés, holott az lehet, hogy más miatt van. vagy hogy y kávé meg rosszabb lenne, mert az őrlő nem jobb vagy rosszabb a másiknál, hanem más.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Gravity1234
tag
Hosszu honapok ota a teljes 250g -os zacsit megbontas utan a melyhutobe teszem, es ha kavezom arra a fel percre veszem elo, amig kimerek belole egy adagot. Nem varok, utana visszarakom a kimert mennyiseget meg daralom, egengetem, tomoritem es lefozom. En nulla azaz nulla kulonbseget vettem eszre azzal szembe mig nem tettem hutobe.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
fragola.6035
aktív tag
Arra értettem a kacatozást, hogy én a SanRemot-t elengedném, és ha ek és mythos2 a terv, akkor valószínű, hogy megvan rá az anyagi keret. Ha meg tud venni egy Mythost, akkor egy okos barista tanácsára talán nem vennék mást.
Eurékával kapcsolatban, én méregettempárat, de nem túl pontosak, mondhatni hogy elég pontatlanok voltak. Te biztosan mértél jót is, elhiszem, de én még nem. És még nem haltam meg egyelen kávézóban sem egy eurekával készített presszótól, de lehet, hogy ez a véletlen műve.
Nekem is mondta már barista, hogy a E75 igyanaz, mint a M1, de ez nem így van.https://caffe35.webnode.hu/
-
Csápájev
őstag
Ime, itt mostad össze az otthonra ajánlott graefet a kávézóba nem ajánlott eurekaval.
Az összes többi,amit itt összehordtál meg masszívan nem igaz.
Rengeteget írtunk már lefolyásokról, színről, mindenről.Bevallom nem tudom milyen kávékat szeret Parci.
Az sem igaz,hogy bárkinek egyet kéne érteni vele, sokat vitatkoztam vele,de ahogy néztem más is.
Az meg csak szimpla személyeskedés,hogy szerinted ő megállapodott az olaszos pörkölésű kávéknál, azaz szerinted le van maradva...
Milliószor ajánlunk világos pörköléseket, CM stb kávékat, tehát tényszerűen nem igaz,amit írsz.cm702 egy kiváló ár / érték arányú belépő őrlő otthonra.
Ebben az árkategóriába kompromisszumokat kell kötni,de sokan próbáltuk és bár már Mazzer minire váltottam tartom,hogy abszolút ajánlott, ahogy írtad kompromisszumokkal, az egyik ilyen pl,hogy fokozatos.
Ez világos pörköléseknél fog inkább kijönni,de maradjunk annyiban,hogy sokkal drágább darálóknál is van valami kompromisszum és ráadásul nem azt állítottuk,hogy tökéletes lenne.
Kicsi, olcsó, kevés pangó marad benne és ha vegyesen iszik olaszos és világosabb pörkölésű kávékat, akkor 90%ban be fogja tudni lőni a használója az adott kávéhoz. -
HÁZIGAZDA
"A topic-gazda - az évek során megfigyelhetően lanyhuló kísérletezési kedvvel - megállapodott az olaszos pörkölésnél - melynek ízvilágát szokás itt (ét)csokisnak nevezni -, nagyvonalúan lecitromkávézva a többi néhány tucat ízjegyet.
Márpedig a topic-gazda véleményét tanácsos osztani, khm, mint az közismert..."az első fele szimplán tévedés. nem iszom robusztát (soha nem is ittam) és nem iszom sötét pörit. magamnak is gyümölcsösre pörkölök. amit citromlének hívok, az hibásan alulpörkölt kávé -- vagy egy olyan kávé, amiből én csak citromlevet tudtam csapolni. casino mocca előfizum sem azért volt, mert olaszra gyúrnék, ahogy paljoc sötétebb pörijei miatt sem azért sírtam, mert olaszmán vagyok kávéban. de azért jól megfejtetted, hadd gratuláljak.
ja, az évek során lanyhuló kísérletezési kedvet úgy hívják, hogy "megérés, elrendeződés". ritka az olyan eltartott ujjú f@sz, aki képtelen egy pohár bort élvezettel meginni, mert mondjuk tíz év után is az ízeket szálazza, a hibákat keresi, a savgerinc szerkezetésben megérzi a bizonytalanságot, "szakmázik". én ennyi idő után egyszerűen kontextusba tudom tenni a dolgokat, tudom, hogy miről maradok le, ha magamnak pörkölök, tudom, hogy mi a "csúcs", ahogy azt is, hogy mi az, ami "már elég". (igen sok ember tart atom sznobnak azért, mert ez a "már elég" olyan, amilyen)
a második feléért, mivel az nettó szemétkedés (bár az egész kis szösszenet arról szól, hogy te magyarázod másnak, hogy én milyen vagyok. egyszerűbb megkérdezni engem), kapsz egy [moderátori] figyelmeztetést most.
és picit lejjebb adhatnál a mellényből, a frankó megmondásából.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
Szerintem engedd el ezt a forumot ha te mindent ilyen frankon tudsz, sot te meg azt is jobban tudod hogy kinek mennyi penze van kavezasra...
A gunyolodost meg sztem be lehet fejezni. Itt nem divat, ahogy ez a hangnem sem.De hogy szakmai resze is legyen, En most egy la san marco ZM filter keses orlot hasznalok, otthon, filterre lenyegeben egyenlo a mazzer geppel, presszora azert nem ugy finomhangolhato mint az eredeti gep, de nekem igy jo, sot egyenlore sztem otthoni presszozast es filtert kimaxoltam.
Elotte egy graefom volt, es nyugodt szivvel merem ajanlani barkinek, ar ertek aranyban nagyon jo orlo, es lehet vele JO KAVET kesziteni, mint sokaknak sikerult itt, nyilvan ertelmetlen egy roburral vagy egy mythossal hasonlitgatni, de pl kozepes porinel full oke mindkettovel[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Üdv. Bár van abban igazság amit mondasz nem a hozzászólások tartamára válaszolnék, hanem azok módjára. Itt is mint a legtöbb fórumon van egy törzsgárda ami fokozatosan változik, és ezzel változik a fórum fő profilja is. Most épp kütyüzés van, de kétévente nem lehet átnevezni a fórumot ugyebár. Berúgni az ajtót, mindenkit lehülyézni és megmondani a tutit rossz stratégia, ha csak nem a trollkodás a cél. Az évek során azt látni, hogy itt is az építő jellegű kritika vezet változáshoz, a trollokat meg kivágják. Szóval attól függően, hogy mit akarsz a későbbiekben változtass a stílusodon, vagy folytasd ahogy elkezdted. Jó kávézást.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
#93794560
törölt tag
Az azért elég furcsa, hogy egy új fórumtag, aki láthatóan csak pár hozzászólással rendelkezik, mennyi mindent tud, vagy tudni vél a topicról, és a fórumtagokról.
Az köztudott, hogy a kávékedvelők netes jelenlétében Magyarországon van két közösség, akik finoman szólva “fenntartásokkal kezelik egymást”. S ilyenkor akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy nem egy “vendéglátogatásról” van-e szó.Ami pedig a topic nevét illeti, egy régi, már inaktív tag alapította, és a topic neve az akkoriban itt olvasható témákat tükrözi, ami akkoriban az átlagos kávéivók hozzászólásaiból állt, akik szinte kizárólag kotyeszt használtak, és arról társalogtak, hogy melyik bolti téglát érdemes venni, s néha az instant kávék is szóba kerültek. Aztán a topic tagsága szépen lassan kicserélődött, és kialakult a mostani állapot.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Én nagyon figyelmes vagyok, de csodálatosan összemostad a két témát.
A véleményedet is leírhatnád, hogy kezdőknek mi lehet a gond a CM702-vel. Én közel egy évig használtam, majd egy hónapja megint összehozott vele a sors egy próba erejéig, és továbbra is tökéletes kezdő masinának tartom.
Fragola korábban többször nyilatkozott őrlőkről, látott párat szétszedve, és elég egyértelműen leírta, hogy melyik típusokkal érdemes foglalkozni. Ennek kapcsán nem kötnék kompromisszumot, mert ami szarul van összerakva, azzal csak a nyűglődés van. Egy kávézóban ez nem megengedhető.
Szerk.: Mennyi idő volt pár év hozzászólásait visszaolvasni?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Szerintem nem árt, ha tisztában van vele, hogy úgy nagyon nem lesz pontos. Egy gramm tévedés is benne van, azzal meg már be lehet fullasztani a gépet. Ha tudja, hogy pontatlan a módszere, akkor nem csodálkozik 10 másodperces eltéréseken a lefolyásnál.
Atomot otthonra nem ajánlanám, kellő mennyiségű kávé nélkül a tartályban nem igazán használható, pangó is akad.
-
-
csab001
tag
Azért alapvető fogalmakkal már tisztában vagyok, ilyen a csatornásodás is. De azért köszi! 🙂
Egyébként ezt a gondolatot tovább boncolgatva... Milyen lenne egy dupla kosárral megegyező geometriájú, de annál lényegesen alacsonyabb profilú szimpla kosár, amibe mondjuk 8-9gr örlemény fér? Ennek mi lehet a hátulütője? Mitől nem viselkedne ugyanúgy, mint a dupla kosárral?
Egyébként a másik gondolatodra reagálva, azért a sötétebb pörkölés és a szénné égetés között van némi különbség szerintem... Nem gondolom, hogy egy klasszikusan sötétebbre pörkölt kávé eleve szar lenne... Legalábbis nem hasonlítanám egy bolti, döglött kávéhoz... De nyilván különbözőek vagyunk, ízlések és pofonok... Szóval azt elfogadom, ha nem szereti valaki, de úgy gondolom, attól lehet az még jó kávé. -
HÁZIGAZDA
elemezd már nekünk ezt itt légyszi:
"Hogy sötét pörkölésből készítve miért lesz értékelhetőbb a szimpla, mint világosból, az kb. ugyanazért van, amiért a bolti kávék kevésbé érzékenyek az öregedésre: a lényeg már korábban elveszett..."
mit értesz lényeg alatt? mit jelent az, hogy már korábban elveszett? csak hogy egészen pontosan és tisztán lássa a teljes topik, hogy mit mondtál.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
csab001
tag
Azzal a kijelentéseddel, hogy a sötét pörköléssel a lényeg elveszett (gondolom a vele elkészült ital minőségéről beszélünk) , azt mondod, hogy a sötétebbre pörkölt babok minőségben alul maradnak a világosabb társaikhoz képest... Én ezt értettem abból, amit írtál. A szövegértésemmel nem hiszem, hogy gond lenne, de persze, lehet, hogy mégis... Ebben az esetben mondd el kérlek, mit értettem félre és ne kritizálj légy oly kedves. 🙂
Szimpla kommunikációnak hívják ezt és mivel írásban történik, gyakrabban előfordulhatnak félreértelmezések benne...
Nem szeretnék egyébként vitába szállni senkivel, semmiről, csak véleményekre voltam kíváncsi a témában, amikre reagáltam. Ha csak én értettem félre, amit írtál, elnézést érte, javíts ki... 🙂 -
csab001
tag
Ezzel a tézissel én nem szállok vitába, majd a nálam tapasztaltabbak és hozzáértőbbek véleményezik (már ha akarják, persze). Viszont az eddigi tapasztalataim nem igazolják, hogy egy sötétebbre pörkölés égett kávét eredményezne. Persze lehet, hogy veszít vele a több száz aromából, de ha jól sejtem, az égett pörkölésből lesz égett kávé (vagy ha az elkészítés során hibádzik a hőfok).
Tehát ezt a gondolatodat követve, egy koros kávé (alias sötét pörkölés, ami nyilván rossz), idővel nem lesz érezhetően még rosszabb, míg egy friss kávé (alias világos pörkölés), sokat veszít a minőségéből (tehát alapjában véve jó)... Félreértem? -
HÁZIGAZDA
most jönne az, hogy megkérdezem, hogy szerinted a több száz aroma elvesztése hátrány-e (mert ha igen, akkor mégis az van, hogy azt mondtad, hogy a sötétre pörkölt kávé primitívebb, gyengébb), de nem kérdezem meg, már így is fölöslegesen tudálékoskodunk trivialitásokról.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
sublett
tag
a helyzet az, hogy korábban volt Fragolának egy fél mondata amiből én azt vontam le, hogy a használt daráló azért veszélyesebb terep, mint egy haszbált kávégép, mert ha gallyra van vágva a csapágy, akkor többe kerül a leves mint a hús.
Nem vagyok én még home barista sem, sőt én nem is kávézom (helyette tea, oda nem kell nagy gép, de egy normál jixing kanna is simán 40+ rongy, a teáról nem is beszélve, tényleg PID-elt már valaki vízforralót? ) feleségem viszont szereti a jó presszót, ezért van egy PID-elt GC, ehhez nem jó a jelenlegi kézi Zassenhaus Espresso örlő, mert macerás, hosszadalmas és szemmel láthatóan mozog a tengelye használat közben).
Nagyon nagy a valószínűsége, hogy veszek egy Graef CM702-est, de mielőtt meglépném gondoltam teszek egy informálódó kört a használtak felé. (jól tudom, hogy a graf karba örlős, az, de nem adagolós?) -
HÁZIGAZDA
na, húzzunk most egy vonalat, és légyszi innentől az ilyen jellegű figyelős, értelmezős, olvasós, egymást véleményezős off dolgokat felejtsük el, ne legyenek. ha valaki félreért, megjegyzés nélkül is lehet pontosítani, hogy mire gondolsz és sokkal jobb lesz neked is, másoknak is, mintha elkezdünk azon lovagolni, hogy ki hogyan olvas és mit sérelmez. ezeket az off dolgokat innentől gyomlálni is fogom, ezt most csak magyarázatként írom.
a kávéról és a körítéséről beszéljünk, ne egymásról!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- 3D nyomtatás
- Napelem - 100%-os támogatású pályázat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- Akvarisztika
- Politika
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...