-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
manio
újonc
válasz #91073280 #66171 üzenetére
Én a jobb fajta őrlőt választanám. Ha a Brikka nem is*, te még kihasználhatod. Hátha filterezni is kedved támad?
*Szerintem a brikkás kávé is jobb, ha egyenletesebb eloszlású az őrleményben a szemcseméret. Ha nagy a szórás, sok a finom por, nem lesz jó a végeredmény. Tapasztalatból írom.
-
manio
újonc
válasz coxymaxi #66656 üzenetére
Nálam is marad víz az alján. Rájöttem, hogy mindig ugyanannyi és jól lehet vele játszani.
Én 3 személyes mokát használok (brikkával más lehet), a folyamat mindig ugyanaz: színültig rakom a kosarat, lehúzom a fölösleget, nem tömörítek, forró vízzel indítok és elzárom (lehűtöm), mikor kotyogni kezd.
Megfigyeltem, hogy az aljában így mindig 66-67 ml víz marad. Ehhez jön kb. 15 ml, amit az őrlemény szív magába, a többi jön át a csészébe. Izgalmasan befolyásolható így töménység és az íz.
Most kezdek csak kísérletezni én is az IMS szűrővel. A számok változhatnak. Így eszpresszó finomságú őrleményt kíván inkább, a korábbival nagyon "filteres" lesz a végeredmény, és alulkivonatolt is, mert túl hamar átzubog a víz. Már a tömörítésen kezdtem gondolkozni...
-
-
manio
újonc
Az ékezethasználatodból nem arra következtettem, hogy a mögöttes (műszaki) tartalom érdekelne. De ezek szerint rosszul.
Viszont pont ezért kérdeztem, hogy ti hogyan hasonlítanátok össze két őrlőt. Tevékenyen benne lennék, mert érdekel. Ha leírom, hogy nekem tetszik, vagy hogy szépen pörög a csapágy a videón, az kevés. (Hogy a seattle coffe gear-es néni elismerően csettint a nyelvével, az meg egy - rossz - vicc.) -
manio
újonc
Akkor mostantól öri hari az összes Lelit- és Cunill-tulajdonossal? És ha én csak egy IMS szűrőt vásároltam a mokkámhoz az A... izé, az ördögtől, akkor már örökre elkárhoztam és nem léphetek be a parad... izé, ide a PH-s fórumba?
Ez lenne a Parci név mögötti híres tartalom...?Szerk: jó, látom válaszoltál is, mialatt megírtam...
[ Szerkesztve ]
-
manio
újonc
válasz Rush77 #66978 üzenetére
Ne hagyd, hogy a számok elvigyenek az erdőbe!
Csak az számít, hogy mennyi kávét tettél a kosárba, az nem, hogy végül ez mennyi csészében landol.
Ha 16,5g -> 27mp -> 25-28g jó volt eddig, akkor ugyanez jó dupla kifolyós karral a két csészéhez is, csak mindegyikben kevesebb lesz, mint amennyit egyedül inni szoktál. De az "arány" az elkészült italban független attól, hogy végül hány felé osztod. -
manio
újonc
válasz WiZARD #68609 üzenetére
Azért az vicces, vagy inkább röhelyes, hogy ezen a fórumon Graef 702-t ajánlgatnak mindenkinek eszpresszóhoz(!), az Eureka 75E-t meg lekacatozzák...
Hidd el, a 75E jó. Specialty kávézókban is használják, könnyű vele dolgozni, takarítani sem nehéz.(Tapasztalatból mondom.) Mythost a helyedben majd akkor vennék, ha már stabilan menne a kávézóm, nem induláskor. És akkor is csak az EK43 után!
-
manio
újonc
válasz meander #68579 üzenetére
Olvastam egy angol cikket egy kávés fórumon (persze most nem találom), amiben a kávészemek hőmérséklete és a szemcseméret-eloszlás közötti összefüggést vizsgálták három különböző hőmérsékletű mintán. Az eredmény az lett, hogy a 0 oC alatti szemek őrlése során lett a legkevesebb fine. (Tovább ismentek a következtetéssel: az az őrlő jobb, amelyik legkevésbé melegiti fel a babokat a tartályban.)
Arra nem emlékszem, hogy a páralecsapódásra kitértek-e, de az biztos, hogy ezt is figyelembe kell venned a zacskó nyitogatásakor. Ha a fagyott kávét előveszed egy átlag konyhában, akkor az azonnal nedves lesz. Ezt csak úgy tudod elkerülni, ahogy a többiek javasolták: előző nap kiveszed, temperálod és csak aztan bontod ki.
-
manio
újonc
válasz Bazsee71 #68629 üzenetére
Nem mostam össze, kérlek, legyél figyelmesebb! Egy megfigyelésemet irtam le a fórumon tapasztalható őrlőajánlási gyakorlatról. A Mester lehet jó szaki, de indoklás nélkül lekacatozni a 75E-t félrevezető.
(Ahogyan szerintem félrevezető CM702-t ajánlani a kezdőknek, de ez egy másik szál, később kifejthetem.)
Milyen kompromisszumra gondolsz? Mythos2 helyett Eureka Olympus 75E-vel indítani a kávézót racionális döntés, hacsak nem most nyerte meg a lottót. Nem mítoszt akar építeni, ha jól értettem, hanem kávézót.
Szerintem az lenne a kompromisszum, ha csak egyetlen őrlőt venne, nem kettőt (hármat, mert egyet filterre is).
Ha két 75E-vel és egy EK43-mal indít, az őrlőn nem fog múlni, az biztos. -
manio
újonc
válasz szaki1986 #68622 üzenetére
Szombathelyen nézz be a Simple Day's-be, ott Casino Mokka kávék vannak.
https://m.facebook.com/simpledayscoffee/
Szerintem nem csak helyben fogyasztásra.A másik hely, amit javasolhatok, a Deck Bistro.
https://m.facebook.com/Deck-Bistro-412185298983046/
Nem tudom, hogy elvitelre árulnak-e a saját kávéjukból, de el tudom képzelni. -
manio
újonc
válasz Csápájev #68639 üzenetére
Nem állítottam, hogy kávézóba bárki Graefet ajánlott volna. (Ha ilyet láttál, kérlek, linkeld be!
Igazából a fórum neve félrevezető. "Kávé topic". S közben a kávéról esik a legkevesebb szó. Informatívabb lenne a "Hobby kávégéptuning fórum megszállottaknak" elnevezés.
Azt kevesen említik meg, sőt néhány évre visszaolvasva most egy alkalomra sem emlékszem, hogy a kávé beállítása nem a gr-sec-ml értékékkel van kimaxolva, hanem azzal kezdődik! Ha már jó a lefolyás időre, mennyiségre és színre, akkor már kezdheted is beállítani (finomhangolni) a kávét, hogy kihozd belőle az éppen rá jellemző ízeket.
A topic-gazda - az évek során megfigyelhetően lanyhuló kísérletezési kedvvel - megállapodott az olaszos pörkölésnél - melynek ízvilágát szokás itt (ét)csokisnak nevezni -, nagyvonalúan lecitromkávézva a többi néhány tucat ízjegyet.
Márpedig a topic-gazda véleményét tanácsos osztani, khm, mint az közismert...De, hogy visszatérjek a Graef CM702-re, ezzel az őrlővel pont a finomhangolásig nem jutni el. Mert nem fokozatmentes. Nagyok a lépései.
Hányszor olvasni itt, hogy "hetek óta nem tudtam egy igazán jót csapolni"? Nem is ritkán. Mi segíthet ezen? Az őrlő! (TFH a PID és a vízterítő már megvan.)
Egy kezdő vagy megérti ezeket az indulásnál, és eleve úgy vág bele, hogy tudja, hogy tuningolnia kell egy használt gépet ÉS vennie kell egy őrlőt, ami többe fog kerülni, mint a gép az összes tuninggal, vagy megvesz valami "belépő szintű" izét, aztán majd nem érti, hogy miért nem jut sehova.
Na, regényt írtam komment helyett, bocs.
-
manio
újonc
válasz fragola.6035 #68650 üzenetére
Ezeket Te ismered belülről, a szakvéleményeddel nem vitatkozom. (Ha valaki azt állítaná nekem, hogy a M1 és a 75E azonos, arra én is kérdőn néznék.)
Csak azt mondtam, hogy a 75E nem kacat, könnyű használni, beállítani. Felhasználóbarát és specialty kávézóban is megállja a helyét.
-
manio
újonc
válasz von toth #68653 üzenetére
Annak tetszik a fokozatmentessége, és az, hogy viszonylag sokat kell tekerni (különösen pl. egy Eurekahoz viszonyitva) kis állításhoz.
Végül a rögösödés és a pangó mennyisége és a hangja miatt nem választottam.
(De pont a pangó őrlemény mennyisége miatt nem vennék otthonra 75E-t sem! Kávézóban más, ott nem ez a szempont.)Sokat bújtam a fórumokat, míg arra jutottam, hogy vagy 200 eFt körül veszek elektromos őrlőt (pl. Eureka Atom), vagy meg többért valami nagyot, vagy 60-80-ért kézit (Comandante).
És arra is jutottam, hogy otthon sosem lesz elég jó az eszpresszó. Azért (specialty) kávézóba kell menni.
De ezen a fórumon nem erről esik szó elsősorban, hanem a tuningolásról, felújításról, bütykölésről.
És mielőtt bárki félreértene és nekem esne: ez mind szép dolog! Én is élvezem.
Csak a topic neve félrevezető, ahogy már írtam. -
manio
újonc
válasz Csápájev #68656 üzenetére
Csúsztatsz!
Attól, hogy egy mondatban említettem, még nem összemosás.
Az, hogy valaki megállapodott, nem jelenti, hogy le van maradva. Ezt te írtad, nem én, kérlek, ne add a számba!
Én is azt mondom épp, hogy sokat írtok a lefolyásról, színről. Igen. Ez a belépő. De hogy ez után mi jön, azzal kapcsolatban csak egy-két hozzászólás van, azok is többévesek.
-
manio
újonc
válasz Bazsee71 #68745 üzenetére
Mihez képest, ugye. A 0,1g-os mérleghez képest nyilván rosszabb. De itt a kiindulás a találomra beleöntés volt, meg hogy a felesleges kávészemek aztán a tartályban szellőznek. Ennél valóban sokkal jobb.
Szerintem jó ötlet, talán könnyebb rávenni az asszonyt, mint a mérlegen méricskélésre. -
manio
újonc
válasz Keresztapper #68735 üzenetére
Ez jó lista! Ha van kedved, még az Eureka Atomot is tett melléjük, aztán a részletek és az egyéni ízlésed szerint válassz.
Szerk.: Mármint nyilván No.01, csak a te listádat toldottam meg még egy javaslattal.
[ Szerkesztve ]
-
manio
újonc
válasz csab001 #68728 üzenetére
A gépből ugyanakkora nyomással (9 bar - nem kevés!) ugyanakkora területről zúdul a víz a szűrőbe, akár 18-20g (a duplához), akár 9-10g őrlemény van abban. Még a szimpla kosár spéci geometriai kialakítása mellett sem tudsz úgy tömöríteni, hogy a nyomás jobban szét ne csapja a pogácsát. Könnyebben (azaz szinte biztos) fellép a csatornásodás, és már meg is van az oka, hogy miért nem lesz a szimpla kosaras kávé sosem olyan jó, mint a duplával készített.
Csatornásodás: a víz nem egyenletesen áztatja át az őrleményt, hanem a csatornák mentén átzubog, egyrészt érintetlenül hagyva a kávé nagyobb részét, másrészt túlkivonatolást és égést okozva a csatornák mentén.
-
manio
újonc
válasz csab001 #68771 üzenetére
Srácok! Szövegértés!
(Most ezt a tiedre válaszolom, de másoknak is szól.)
Annyira fárasztó, hogy mindig le kell írni, hogy mit _nem_ mondtam.
Itt pl. nem mondtam, hogy a sötét pörkölésű kávé eleve szar lenne. Nem értem, miért hoztad ide ezt a sarkos véleményt.
Továbbá nem hasonlítottam a sötét pörkölésűt a bolti kávéhoz, nem is azonosítottam a két (meglehetősen tág) kategóriát. -
manio
újonc
OK, segítek egy absztrakt példával, és kifejtem a konkrétat is.
Absztrakt példa:
Ha azt mondom, 3 és 5 között akkora a különbség, mint 7 és 9 között, akkor nem a 3-at hasonlítottam a 7-hez (és nem is mostam őket össze), hanem a két különbséget hasonlítottam egymáshoz.Konkrét eset:
Minél sötétebbre pörkölték a kávét, annál jellemzőbb az égett íz és annál kevesebb marad a kávéban máskülönben fellelhető többszázféle aromából. Tehát ha eleve kevesebb volt benne a felfedeznivaló, a rosszabb szimpla a komplexitáson relatíve kevesebbet ront, mint amennyit világos pörkölésű esetén.
A különbségre analógia a bolti kávé: egy már eleve koros kávé 1 hónap mulva nem lesz látványosan "döglöttebb", míg egy friss pörkölésű ugyanennyi idő elteltével sokat változik a kiindulási állapotához képest. -
manio
újonc
válasz Bazsee71 #68795 üzenetére
Aki viszont hozzáfűzött valamit ahhoz, amit Keresztapper valaszolt Rush77 sztorijára. Látod, én figyelek.
(Végig nem a precíziós mérésről volt szó. De ezt minden résztvevő tudja. Te is. Látom, hogy még mindig böki a csőrödet, hogy szóvá tettem, hogy elnéztél valamit. Kár. Szerintem béküljünk ki.) -
manio
újonc
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- OLED TV topic
- Trollok komolyan
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen routert?
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kedvenc zene a mai napra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Így építsd a billentyűzeted!
- Stellar Blade
- További aktív témák...
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Eladó Garmin Venu 3 okosóra Árcsökkenés
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer