-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Csak azért bátorkodtam ilyet írni, mert a Majorral most kimerült a költségvetés idei előirányzata, de tudom, hogy egyszer egy Caravel lesz még itt a pulton, vonz az egyszerűsége.
Na de akad nálam kérdés is, úgy mindenkihez...
1. coffeehit.co.uk oldallal, illetve külföldi rendeléssel tudnátok kicsit segíteni? Ha itthonra rendelek, akkor incl. vagy excl. VAT?
2. Jól tudom, hogy a LM Strada szűrő passzol a Gaggia karba? Ezen a hármon gondolkodom: 7g 14g 17g
3. Egy ismerősöm készül elmerülni a koffeinbe tuning GC-kal. Őrlőre 70-80 körül szánna: karbaőrlős, időzítős kivitelt célozta meg. Még javaslok neki olcsóbb kezdő gépet, mert nekem csak a CG8030 jut eszembe, de nem tudom, hogy az okosságokon kívül többet ad-e egy CM802-esnél. Lenne esetleg más tippetek?
2-es pontra visszakanyarodva: szuper a Reneka szűrő, de vendéglátásban nem tudom elképzelni. A gyári szűrőt egy másodperc kiöblíteni és áttörölni, ezt pedig kefével kell suvickolni, és még úgyis marad néha 1-1 szem.
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #45001 üzenetére
Köszönöm a válaszokat! Egyébként még incl. VAT is jó ár, mert így is 5.500,- Ft a LM Strada, ami konkrétan VST. Egyik barátommal rendelnénk, 50 GBP felett pedig ingyenes a posta EU országokba.
A fórumot olvasgatva nem tudom melyik kellene, a 14g vagy a 17g méret, mert a Renekával nekem tökéletes a 17g-ból készült kávé, a 17g-os Stradab pedig ahogy látom inkább több kell. Lehet próba lesz, és a nyertes marad, de még alszok rá párat (mint a jó vevő ).
Az illetőnek pedig a Vario-t nem ajánlottam, egyrészt az ára miatt, másrészt a frissebb darabokról tényleg nem jókat írnak.
Szerk.: de ugye akkor belemegy a LM Strada a Gaggia karba?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Köszi, itthon egyelőre olaszos felé húzok, de ez még nagyon az eleje. Az angol webshopban is azt néztem, hogy ami van VST az ridgeless, a Strada pedig hagyományos. Nekem teljesen jó az utóbbi is.
Toobee: próba lesz úgy érzem, az overdose kérdéséről pedig sajnos nem tudok nyilatkozni.
-
Bazsee71
őstag
válasz Sinisi #45061 üzenetére
A sok ötletelés után arra jutottam, hogy ha nekiállnék fagyasztani, akkor dupla adagra alkalmas simítózáras zacskókat vennék, azokat pedig egy befőttes üvegben tárolnám a hűtőben. Lehet rá is készülök, mert filterhez szoktam világos pörkölést venni, és az rendkívül lassan fogy.
Csak azért nem a soldier2 féle kicsi üvegekben gondolkodom, mert egy kombi hűtőnk van minimális méretű fagyasztóval, pedig az tűnik a legpraktikusabbnak.
-
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #45104 üzenetére
Sok jó kávét velük!
A CM702-esnél az adagonkénti darálást ajánlom, majd 1 ráindítás, 2-3 paskolás, és kint is van a kellő mennyiség. Ha elsőre nem találsz a skálán megfelelő fokozatot, ne keseredj el, olvass utána az alátétezésnek. Könnyen megeshet, hogy két fokozat közé esne az optimum, ilyenkor a kávé mennyiségével tudsz kicsit korrigálni rajta.
Szerk.:
nexus6: inkább keresd itt a fórumon kaligula-t vagy fragola.6035-öt, nálunk volt az utóbbi időben podos gép, kategóriákkal jobb, mint a krups, igen jó áron.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Első tapasztalatokat úgy néz ki sikerül levonni a Majorral kapcsolatban. Tudom most a többségnek nem releváns, de megosztom, hátha még valakinek jól jön.
Ami elsőre is adta magát, az a fokozatmentes állítás. Egészen más így behangolni az őrleményt, 2-3 próbálkozás elég. Onnantól pedig atom stabilan tartja, kezdhetem a játékot a hőfokkal. Eddig, igaz nem vészes mértékben, de valami mindig elmászott az optimumtól. Pedig átváltottam tróger üzemmódba, csak darálás előtt mérlegelek. Szemmel láthatóan sem mindig ugyanannyi kerül a kosárba, mégis jó a végeredmény. Már nagyon várom, hogy mit hoz a doserless átalakítás.
Illetve egy rendkívül szubjektív vélemény, mert semmilyen mérési módszerrel nem tudom alátámasztani: mintha a szűrőkosárban is homogénebb lenne tömörítés után a pogácsa felülete.
"Nagygép" (300k) témához csak annyit, hogy nálam a régi, batárkróm Faema gépek viszik a pálmát, azok közül el tudnék képzelni egy súlyban a Majorhoz passzoló típust. De újra láttatlanban nekem sem lenne jobb tippem a Catlernél. A múltkori darálós érdeklődésemre (karbaőrlős, időzítős, max. 80k) is pontot tettem azzal, hogy a CG8030-ast ajánlottam barátomnak azzal, hogy lehet érdemes lenne gyűjteni egy F4E nanora.
Szerk.: van most egy átalakított Major jófogáson 150k-ért. Érdekes, hogy teljesen más a talprésze, mint az enyémnek az (hosszabban kinyúlik, ívesebb). Ez korábbi, vagy régebbi változat lehet?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Miért nem fogtok össze La Marzocco Strada szűrő (VST) rendelésre? 50 GBP felett ingyen szállítás európában, a szűrők pedig a mostani nyomott árfolyamon kijönnek 5300 forintból.
Szerk.:
Toobee: kiváncsiságból egy csomag kofira én is beneveznék,de a rendelést most nem tudom bonyolítani.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Úgy am block szólnék hozzá a Reneka témához, tavasz óta használom.
Gaggia gyári duplát váltott, szintén hatalmas volt a változás. Nálam konkrétan egy kellemetlen kesernyés íz tűnt el a kávékból. Ahogy Sinisi, úgy az elején én is próbáltam világosabb kávékat, de csak csalódás volt kezdőként. Mostanában is inkább közepes vagy sötét pörköléssel húzok, hogy meglegyen az öröm.
Csak a tisztítását nem szeretem, külön kefe van neki a mosogatónál. Illetve amit észrevettem, hogy a szűrő peremén rendszeresen megég a kávé. Ez tippem szerint abból fakad, hogy a finom szűrő rögzítése miatt nagyobb peremet kellett hagyni, ami így áramlástechnikailag nem optimális. Ha tippelnem kéne, hogy hova fejlesztik tovább, csak ezt tudnám mondani, de ehhez más gyártástechnológia kellene.
Hónap végén érkeznek a Strada szűrők, akkor kap majd igazi versenytársat, az még izgalmas lesz.
Ma pedig tovább feszegettem a trógerség határait. Este elővettem a nyitott kart, és azzal csapoltam. Ránézésre is kevesebb kávé jött ki a darálóból, mint szokott, így amikor tömörítettem és ki akartam emelni a tampert, az szépen kirántotta magával a szűrőkosarat a karból (rugóval nem vacakoltam, mert csak egy csapolásra tettem bele a Renekát). Rendesen szét is repedezett a pogácsa, de csak simán rátenyereltem még egyszer, és ment a gépre. Óvatosan arrébb álltam, hogy majd jól összespriccel mindent, de meglepetésemre csak pár mikro sugár volt, az is csak a kar alján hagyott némi nyomot. Most vagy mázlim volt, vagy ennyivel több hanyagságot enged a Major. Remélem utóbbi. (Hozzáteszem, már a Reneka is sokkal toleránsabbnak bizonyult, mint a gyári.)
-
Bazsee71
őstag
A segítségetekre lenne szükségem. Egy barátomnak kellene kezdő darálót ajánlanom espressora, nagyon max. 80k-ig. Adagonként fog őrölni, de hely szűke van, csak valami kisméretű jöhet szóba. Én így inkább az olcsóbb végét fognám meg a dolognak, de nem a CM702-est ajánlanám, mert nálam gyakran két fokozat között lett volna optimális a beállítás. Következő lépcső a CM800, aminél már 40 fokozat van, és a fém borítású változat 42.300,- Ft újonnan. Vagy Iberital Challenge, Lelit Fred kiviteltől függően 44-50k-ért?
Lenne bármi értelme CM802-t, CM900-at, vagy egy belépő Cunillt ajánlani? Használt piacon most nem láttam a kritériumoknak megfelelő vételt. Akár egyéni ajánlat is jöhet, továbbítom.
Szerk.:
adp: innen valamelyik fém nem lenne jobb utazósnak?[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #45256 üzenetére
A gép sincs még meg, de tuti hogy egy full tuning GC lesz. Most várunk türelemmel.
Látom kisebb lavinát indítottam el. Ha már van egy kis mozgástér, akkor a CM702-t csak azért nem ajánlom, mert nálam sokszor pont hiányzott a fokozat. Elvoltam vele, de a keretéből szerintem is lenne jobb. A Frednél ami előny lehet, hogy tudtommal ott van skála, az meg jól jöhet.
Használtan a múltkori Macap jó lett volna, de csak most élesedett a projekt.
-
Bazsee71
őstag
Baratza Virtuoso-ról indultunk. Ebayen néztem SJ-t, de az túl nagy, kisebbet szeretne. Mondtam neki, hogy idővel úgyis a nagynál köt ki, de legalább megérzi majd az előrelépést.
Így dózeres sem játszik. Szívem szerint a CM800-ast ajánlanám neki a több fokozat miatt. Jelentősen több a pangó őrlemény a kistestvérhez képest?
Már azt is kitárgyaltuk, hogy az igényeire egy F4 E nano lenne a megoldás, de a 80k is már egy tűréshatáron lévő korlát, boldogabb ha olcsóbban tud nekikezdeni kávés pályafutásának.
-
Bazsee71
őstag
válasz simi.esp.28 #45277 üzenetére
Szerintem ez nem csak egy jegyzőkönyv, hanem egy komolyabb szintű minőségellenőrzés biztosítéka.
Szerk.:
adp: nálam a CM702-esből grammra annyi jött ki, amennyit beletettem, században volt csak eltérés. Eladás előtt kipucoltam, ott azért látszott, hogy tényleg van benne pár gramm pangó őrlemény, de egy részét fixen tartja, egy része pedig ezek szerint fixen cserélődik.
Agostino: budapesti vagy? Én most rendelek Danettitől, de kaposvári vagyok, és csak Dombóvár-Szekszárd-Sükösd-Kiskunhalas vonalon járok rendszeresen, ott tudok segíteni.Szerk. 2:
A Majorral nagyon lezserkedek: előtte mérem, utána nem. Garatot kisöpröm amennyire hozzá férek az ott elhelyezett fém lapkától. WDT-t is hanyagolom, mégis jókat sikerül húzni, és élvezem. Majd ha kész a karba adagolós átalakítás, akkor fogom mérni, arra kíváncsi leszek.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz bacskait #45303 üzenetére
Rám most nem érdemes várni, hónap végén hozza haza ismerősöm. Ne haragudjatok, hogy itt nem hirdettem meg a rendelést, de nekem is csak szívességet tettek.
Szerintem nem csak a jelenlegi árfolyamon, de egyébként is nyugodtan rendelhettek, mert az itthonihoz képest minden jó áron van, így kizártnak tartom, hogy ha nem jön be, akkor ne lehetne árában 2 nap alatt eladni.
Egyébként ahogy olvastam, a sorrend a gyári LM, aztán a LM Strada, és mindenek felett a VST. Itt sokkal drasztikusabban fogalmaznak arról, hogy mennyivel jobb a VST, mint a Strada, ez alapján pedig azt a következtetést vonnám le, hogy mégis ugyanaz.adp: nem kizárt, hogy adott kávéval ott van az őrlemény mennyiségének felső határa. Mióta rászoktattam páromat a kávéra, azóta nem nagyon használom a nyitott kart, viszont arra emlékszem, hogy ha túltöltöttem, akkor nekem is össze-vissza spriccelt. Pont itt a fórumon kaptam a tippet, hogy próbálkozzak kevesebbel.
-
Bazsee71
őstag
Az angolod szerintem teljesen rendben van, ennél jobb már nem, csak változatosabb lehet
Hiába nem gyártástechnológiára szakosodtam, nem tudom magamban elfojtani a mérnököt. Ha nem mérik, akkor nem hiszem el. Amúgy én sem azért vettem, mert kiérezném a kukacot a meggykompótból, hanem mert - ahogy adp is írta - így biztosan nem foghatom a szűrőre a hibát. Különben meg ott munkálkodna bennem a kisördög, hogy mi van, ha én kaptam az 1000-ből 1 hibás darabot. Tudom, defekt...
-
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #45320 üzenetére
A hozzászólásokat olvasgatva nekem ebből annyi jön le, hogy a tamper és a kosár tűrése nincs összhangban. Ha ez így van, akkor a videón látható jelenség nem a kosár hibája.
No de, nem akarok én senkit győzködni, csak szimplán megosztottam az írásokat amiket találtam, illetve, hogy melyik mellett és miért tettem le a voksom. Van itt nagyobb misztérium is, mint a zertifikät.
-
Bazsee71
őstag
Ikeában vettem edénymosó kefét erre a célra, de most látom, hogy van azóta még olcsóbb változat, az is teljesen jó lehet. Először körbesuvickolom vele, majd söprő mozdulattal a szűrős részt még egyszer, így többnyire minden kijön belőle.
-
Bazsee71
őstag
Rövidek a sörték, így mikor a finom szűrőt tisztítanád, már felkoppan a műanyag rész. Praktikusabb az edénykefe. Terveim szerint vendégek esetén csak a Strada-t fogom használni, kiöblítem és csókolom.
Hétköznapokon egyébként nem érzem megterhelőnek a Reneka tisztogatását, eltörpül a felsőszűrő tisztán tartása mellett. Öblítés után lassabban is szárad a finom szűrő része, de ez a reggeli egy kávémnál szintén nem gond.
-
Bazsee71
őstag
válasz Surda- #45360 üzenetére
Állítólag sokkal több Iberital esetén a pangó őrlemény. És én még azt hittem a Graef hangos.
Egyébként komolyabb darálóra történő váltással szerettem volna a zajszinten is csökkenteni, de sajnos a Major is felülmúlja a CM702-est. Párom meg is jegyezte, hogy na jó csere volt, ez még hangosabb.
-
Bazsee71
őstag
válasz Surda- #45364 üzenetére
La Marzocco szűrőket:
- a gyárit is a VST gyártja, 2700-2800 forintra jön ki darabja, árfolyamtól függően,
- a Strada-hoz ráadásként minőségellenőrzési jegyzőkönyvet kapsz, ez 5400-5600 forint. -
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #38099 üzenetére
Előrántanám így a semmiből popcorn pörkölős témát.
Frissíteném az általam leírtakat azzal, hogy most inkább egy ilyen digitális triac szabályzóval próbálkoznék. A manuális potiját ugye egyből sikerült eltörni (ezt édesapám tudta orvosolni cserével), illetve a használható tartománya nem túl nagy, a szabályozás nehézkes.
Nem tudom másoknak mi a tapasztalata, de ez így nem egy időtálló szerkezet. Indításnak többször kell már nekifutnom, hogy ne visítson a csapágy. A műanyag fedéllel nagyon óvatosan kell bánni, hogy ne olvadjon szét teljesen.
Kezdésnek továbbra is ajánlom, mert akinek ez nem veszi el a kedvét a pörköléstől, az nyugodtan beruházhat egy komolyabb gépre.
-
Bazsee71
őstag
válasz Toobee #45383 üzenetére
Belénk verik az egyetemen, hogy a mérnöki lét a mérésen alapszik, az elnevezés is abból fakad.
Itt meg szerintem csak a sokak számára feleslegesnek tűnő folyamatok kapcsán magyarázkodunk.
Számomra a kolléga írása nem sugall privilégiumot a kíváncsiságra, se nem utal felsőbbrendűségre.
A másik aki ezt említette a napokban, az én voltam. Tudatosan figyelek arra, hogy ha nem szükséges, akkor ne említsem, mert sokan ezt lenézőnek vélik, de most igencsak passzolt a témához. Ha mégis rosszul sült el, akkor elnézést kérek. -
Bazsee71
őstag
válasz mester6 #45419 üzenetére
Ez így van. Én is régóta szemezek egy házi malommal, itt Kaposváron gyártják, de most prioritást élvez a kávé, a kenyér még nem fér bele a napi rutinba.
Gabonára is igaz, hogy érdemes otthon szemesen tárolni, és felhasználás előtt őrölni. Állítólag elég rövid idő alatt távoznak belőle a megfelelő ízhez, állaghoz szükséges illóanyagok. Ergó a bolti finomliszt hasonló az őrölt téglához.
-
Bazsee71
őstag
Nekem még mindig darálóval kapcsolatban lenne kérdésem, egyik barátomnak kellene ajánlanom. Most már eljutottunk oda, hogy pici kell, így a belépő kategóriát célozzuk meg, aztán ha úgy gondolja, majd fejleszt.
CM702-esem volt, aminél igazából csak a fokozatokat (25) keveselltem néha. Így ha másban nem rosszabb (pangó őrlemény mennyisége), akkor CM800-ast vagy CM802-est ajánlanék neki. Létezik, hogy ez a kettő csak színben tér el? Leírásuk alapján teljesen megegyeznek.
Illetve minden ellenszenvemet félretéve még a Lelit Fred-en gondolkodom, mert fokozatmentes, de a fogazat alapján mégis tudja, nagyjából hol van (Iberitalnál ezt nem látja, barkácsolni pedig nem fog).
-
Bazsee71
őstag
Ha a vakszűrős zsíroldózás mintájára citromsavazok is, azzal tehetek kárt a gépben (GC)?
-
Bazsee71
őstag
Köszi a válaszokat! A teljes gépet citromsavazni majd csak pár hónap múlva tervezem, csak gondoltam ha már vakszűrőzök, akkor megcsinálom citromsavval is. A többi eszközt rendszeresen beáztatom.
-
Bazsee71
őstag
Szerintem inkább a Silvia rézcsővel. Ennyivel hiába nagyobb a kazán, ha hideg víz érkezik bele.
Az a baj, hogy most nekem is az motoszkál a fejemben, hogy eladom a full tuning GC-t, és rendelek egy Silviát. Csak még így is jelentős az árkülönbség, mert míg a jelenlegi ~100k, addig a Silvia tuninggal ~170k. Nyújt ennyivel többet?
-
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #45752 üzenetére
Ha ennyi, akkor nekem tökéletes a GC: mérleget nem teszek a csésze alá, rézcső hangját megszoktam (reggel segít magamhoz térni ), tejet nem gőzölök vele, 3 kávénál pedig nem húztam még többet, azt is csak egyszer, és nem lett rossz a végeredmény. Örülök ha lebeszéltek, mert úgyis a végcél valami súlyos krómos dög. Mondjuk ami pár hónapja volt fragolánál, az átépített Vibiemme.
Parci: ahogy nézem a Victoria ls a Silvia is 3 decis. Ráadásul utóbbi nehezebb 5kg-mal, gondolom az sem csak nehezék.
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #45761 üzenetére
"Ráadásul utóbbi nehezebb 5kg-mal, gondolom az sem csak nehezék."
Így kerek. Tudom, hogy a váz súlya adja a különbséget, de nem gondolom, hogy szimplán az adatlap miatt került bele. Mellékesen jegyeztem meg, ha már ránéztem a két gép adatlapjára. Tartom a véleményem, hogy nem papírnehezék, nem vitaindítónak szánom.
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #45872 üzenetére
Karbantartással milyen szinten foglalkozna? Édesapám pl. gond nélkül tisztogatja a Saeco szuperautomatát, nem okoz gondot a központi egység ki-be szerelése sem. Ezzel ellentétben munkahelyemen a - szerintem egyszerűbb - Jurával csak én foglalkozom, kollégák nem fogékonyak rá, hiába van mellette a magyar nyelvű használati is.
Azt csak tippelem, hogy a POD-os tisztítása egyszerűbb lehet, mint egy kapszulásé. -
Bazsee71
őstag
Mondjuk nálam a legrobusztásabb blend a Kapucziner Espresso Italiano volt, így érthető. Az, és a Riói varázs is számomra elég világos pörkölésnek tűnt, 96-100 körül mentek. Most saját pörkölésű columbiai van csapon, az 90-94 körül mozog, még játszok vele.
Szerk.: nem a hőfokokat szándékozom vitatni, tudom az mindenki gépén más, csak a tartományok voltak érdekesek számomra. Robusztában nem gondolkodtam, köszi a felvilágosítást.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- TCL LCD és LED TV-k
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Jó dolog az AI, de emberek nélkül nincs játékfejlesztés
- Törvénnyel pörgetné fel az európai zöldtechnológiát az EU
- Honda topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- DIGI internet
- Mobilinternet
- Peugeot, Citroën topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest