Hirdetés

Törvénnyel pörgetné fel az európai zöldtechnológiát az EU

A napelemek, szélturbinák, hőszivattyúk és egyéb zöldtechnológiák 40 százalékát az EU-n belül kell majd gyártani.

Az EU-s kormányok egyetértése mellett, jövő hónapban vagy július elején lép életbe a Net Zero Industry Act, amelynek lényege, hogy az EU-ban használt napelemek, szélturbinák, hőszivattyúk és egyéb zöldtechnológiás felszerelések 40 százalékát a régióban kell gyártani. Így segítenének versenyezni az európai iparnak az amerikai és kínai riválisokkal.

Az EU ezzel nem csak globális vezető lenne az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentésében, de a szükséges technológia gyártásában is előre lépne. Ez azért fontos, mert egyre jobban függ ilyen téren Kínától, utóbbi a napelemek piacát 80 százalékban fedheti le hamarosan, globális szinten. Az EU az amerikai, 369 milliárd dolláros IRA-zöldkedvezményektől is tart, ami a gyártókat áttelepülésre ösztönzi.

A terv szerint 2030-ra a kibocsájtások csökkentéséhez szükséges eszközök 40 százalékát az EU-ban kell gyártani, ez a megújuló energiát, az atomenergiát és más technológiákat is érint. A globális termelés 15 százalékát akarja elérni 2040-re az EU, valamint a projektek engedélyeit is egyszerűsítenék és gyorsítanák. A hatóságok beszerzéseinél ezentúl pedig nem csak az árakat kell majd nézni.

Szakemberek szerint a napelemes piac lesz a legnehezebb helyzetben, ezen ugyanis 3 százalék alatti az EU-s gyártók piaci részesedése, konkréten a túlélésért küzdenek – és a szélenergia piacán is egyre inkább a kínai gyártók hódítanak.

Azóta történt

Előzmények