- JavaScript topic
- Windows 11
- Linux kezdőknek
- Az EU szerint a ChatGPT még mindig nem felel meg a szabványoknak
- Mesterséges intelligencia topik
- Milyen program, ami...?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mtgabor007
csendes tag
válasz Rush77 #65906 üzenetére
Köszi.
vállalkozó kedvű CM 702 tulajok, alátét szereléskor csak óvatosan!
A kúpkést tartó foglalat műanyagból készült. Noha a leírás lelkesen biztat, hogy csavarhúzóval kell ellentartani a csavar leszerelésekor, két helyen is törhet a készülék: a felső káva, ha a csavarhú nekifeszül illetve alul a három műanyag tartó - 120 fokos szögben vannak egymástól -, ha a csavarhúzó beakad valamelyikbe. A leírás talán egy harmadik módszerre gondol, magába a kúpkésbe kelene beékelni valahogy a csavarhúzót...
Nekem végül nem sikerült leszedni.[ Szerkesztve ]
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz Rush77 #65932 üzenetére
És tényleg megéri a majdnem dupla árat (30k vs 56k) a nespresso-val szemben? Úgy láttam még a fenntartása (kapszulák) is drágább, és mi alapvetően nem kávézunk annyit, hogy ennyi pénzt kiadjak egy gépért, kicsit sajnálom rá.
Nem tudok dönteni.
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
Ijk
nagyúr
válasz Rush77 #65950 üzenetére
Na de egy automata 5g kávét használ fel egy presszóhoz? Nem hiszem, majd megmondják a szakértők.
Mert ha 2k-s 250g-os kávéból lefőzöl mondjuk 30-at, akkor az 70Ft, Nespresso 110-120, cserébe kuponakcióval veszel gépet 20-ért, egy normális automata meg 150k. Nekem 4 év alatt hozná be az árát./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Rush77 #65960 üzenetére
Én adagokat számolok, és szemesből is jobb fajta 250g-os kiszereleseket, mert nem opció hogy 2-3 hónapra felnyitok egy egykilosat. Aztán jön hozzá az automata ára ami alaphangon 150k. Szamolgattam hogy napi 2 kávéval 4 év alatt terül meg. És ott van a kényelmi faktor is persze.
Nincs lehúzás, csak nézőpont kérdése. Ez is üzlet, nyilván a kávé alumínium kapszulakba toltogetese, marketing, az hogy kihozzak 1 nap alatt házhoz, elviszik a használt kapszulakat ingyen az mind beepul az árba.
Persze ha már 2-3 ember kavezik a háztartásban akkor kifizetődő az automata.
Nyilván egy felujitott olcsó géppel, meg 3 ezres kilós szemessel ki lehet hozni jóra az automatát anyagilag.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz Rush77 #66354 üzenetére
"..ízre meg egy kicsit savanykás nagyon minimális paradicsomos ízzel de semmiképpen sem rossz..."
Húú de nem vagyunk egyformák Nálam ez a "próbálok újat" kategória és ha nem sikerül kiküszöbölnöm a savanykás paradicsomos ízt, akkor elajándékozom a kávét ."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
Koczó93
őstag
válasz Rush77 #66595 üzenetére
Na megvoltak az első tesztek a szűrővel
Egyenlőre csak 1 fajta kávéval teszteltem, egy durvább és egy finomabb őrléssel. A kicsit finomabb örlés jobb eredményt hozott mind kinézetben mind ízben. Persze nem presszó finomságra kell itt gondolni
Kicsit talán halkabban puffan de több a crema. Hétvégén lesz időm, lehetőségem több fajta kávét tesztelni meglátjuk milyen. -
norkov84
tag
válasz Rush77 #66859 üzenetére
Szerintem simán lehet, hogy ez jobban összeáll.
Én pl. a Molinari decaf-nál tapasztaltam, hogy az Eureka Mignon-ban sokkal nagyobb rögökben potyog ki, összeáll a kávé. El nem tömít semmit, a lefolyás és a kofi is jó, de mintha jobban töltődne sztatikusan.
Pl. paljoc kávék gond nélkül jönnek ki belőle, sőt, annál 2 időkapcsolós ráindítással kijön minden, míg a Molinarinál van hogy csak negyedjére - ötödjére.Még nem próbáltam ugyan, de erre szokták ajánlani a srácok, hogy tedd üvegbe a babokat darálás előtt, 1-2 csepp vízzel rázd össze, és úgy próbálj darálni. Hátha csak jobban "feltöltődik" és ezért áll össze.
-
paljoc
tag
válasz Rush77 #66885 üzenetére
Nekem annyit mondtak h ha beviszem atpozicionaljak a daralot, lehet vmi atugrott vagy ilyesmi. De elobb kivancsi lennek mi lesz a tapasztalatod a kave valtas utan.
Tekionto: megrekedtem ezzel a latte art ontogetessel, de egy kedves topictars most rendelt nekem egy 0,35-os ilyet /en sajna hulye vagyok ehhez az ebay meg ilyesmikhez/, kivancsi leszek javul e a produktum ezzel, par honap ha minden jol megy s mar itt is lesz!😬😁
-
Rush77
aktív tag
válasz Rush77 #66904 üzenetére
Csináltam még egy próbát egy picit durvább beállítással.
Most már alakul. De az létezik, hogy ekkora különbség lenne kávék között? A Choco madness vagy spicy italy azok szépen jönnek 2es fokozaton ehhez meg 6os kell (az ugye 8 fokozat mert osztásonként kettő van).
Azt tudom, hogy nem lett az igazi a tömörítés mert ferde meg még dolgozni kell vele egy picit.
Jelenleg ezek az arányok. 16,5g -> 30s -> 26,5g (pid 94)
Ízre amúgy most jobb volt mint reggel. Picit csokis picit magvakra emlékeztető jegyek. -
-
gubabela
senior tag
válasz Rush77 #66978 üzenetére
Igazából nem annyira probléma, mert hagyhatsz mindent a megszokott beállításon, csak felrakod a dubla kifolyót és 2 csészébe engeded reggel. Aztán ha az asszony elment, akkor csinálsz magadnak egy duplát ha kevesled. A dupla kifolyó alá meg beraksz egy nagyobb csészét. Problem solved.
-
manio
újonc
válasz Rush77 #66978 üzenetére
Ne hagyd, hogy a számok elvigyenek az erdőbe!
Csak az számít, hogy mennyi kávét tettél a kosárba, az nem, hogy végül ez mennyi csészében landol.
Ha 16,5g -> 27mp -> 25-28g jó volt eddig, akkor ugyanez jó dupla kifolyós karral a két csészéhez is, csak mindegyikben kevesebb lesz, mint amennyit egyedül inni szoktál. De az "arány" az elkészült italban független attól, hogy végül hány felé osztod. -
jolti
senior tag
válasz Rush77 #66984 üzenetére
Mi a gond a gőzöléssel? Írd körül, hátha tudunk segíteni.
A piden beállított hőmérséklet érték és kilépő víz hőmérsékletét teljesen felesleges méricskélni! Csak még jobban elvisz a málnásba.
Igazából teljesen mindegy, hogy hány fok különbség van közöttük, a pid hőértékét állítsd a kávéhoz. Ha nagyon magas a hő, akkor megég a kávé, sötétbarna színű és bebőrösödik' a crema, az ital nagyon keserű lesz.
Ha hőhiányos, akkor meg nagyon világos színű lesz, - már a lefolyáson is látszik- és savanyú lesz.
Ez alapján be bírod lőni nagyjából a hőmérséklet. Onnantól kezdve, meg egyéni ízlés dolga alapján lehet egy-két fokot ugrálni. -
soldier2
őstag
válasz Rush77 #66989 üzenetére
A PID értékét kezeld viszonyítási alapként és nem hőmérsékleti értékként. A lényeg, hogy x számon stabilan tart egy Y hőmérsékletet (ezt nem kell tudnod csak azt, hogy milyen X értéken jó a kávé).
Ha Gaggiád van próbáld levenni a panarello végét, és marad egy egylyukú csonk. Azzal már lehet mikrohabot készíteni.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz Rush77 #66978 üzenetére
A ml-t és a csészék számát tényleg felejtsd el, mérleget használj, és az arányokat nézd. Nálam ami jó kiindulási alap (közepes/világos kávéknál): 35-40s kivonatolás, 1:2 arány. Azt javaslom, hogy az elején ne menj 1:2 arány fölé, nagyon el lehet tévedni, nem egyszerű értékelhető italt alkotni. Lehet így becsúszik egy kis keserűség, de cserébe testes, édes kávé landol a csészében.
-
jolti
senior tag
válasz Rush77 #67036 üzenetére
Bocs, de mentünk egész éjszaka, így nem tudtam válaszolni, ma meg most érek már rá.
Közben látom, hogy megoldódni látszik.
Simán lehet vele jó tejhabot csinálni, csak ki kell tapasztalni. Ne add fel.
Ja és egy-két helyen azt olvastam, hogy gőzöléskor ki kell nyitni a gőzcsapot teljesen, de ezt ne tedd! Max. félig nyisd ki és marad erőtartalék' a gépben bőven a gőzölés végéig. Így is bőven pörgeti a tejet. Lehet egy jó pár másodperccel később készül el a tejhab, de sosem lesz gőzhiányod.
Ja és kondenzvíz kiengedéséhez is csak picit nyisd ki a csapot és azt is csak addig, amíg víz jön belőle, ha már tiszta gőz, akkor zárd el. Bár ezt is leírtam.(#66990) sz.zs.
Már hogyne lehetne a kis pöccsel' jó gőzhabot csinálni! Csak gyakorolni kell.
Sőt még két adagnyi tejet is lehet simán gőzölni vele. -
-
adp
őstag
válasz Rush77 #67710 üzenetére
sztem a yirga, costaricai és a kenya százszor izgalmasabb szinte ugyanazon az áron
nekem most a kenya a kedvencem. bár sztem ez a kávé vagy nagyon bejön vagy nagyon nem. tényleg ott a paradicsomos aroma de nem kellemetlen savanyúság, nagyon különleges és tök komplex[ Szerkesztve ]
-
beleriand72
tag
válasz Rush77 #67751 üzenetére
13 mpig szenved a gép mire a púderen át tudja tolni a vizet, persze hogy kicsit keserű. 6-7 mpnél azért induljon el, tehát durvábbra kell darálni. A 17 gramm nekem is bevált belőle. Az arányt szerintem 1:1,5-2 alá vinni ennél a kv nál nem érdemrs. (Nekünk a Choco Madness jobban bejött, egyszerübb volt belőni a tökéleteset - szerintünk.)
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Három új színben lesz választható a Nothing Phone (2a)
- Revolut
- Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- FOTÓS beárazás
- Dark Souls sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nők, nőügyek (18+)
- Egérpad topik
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen